Įkraunama...
Įkraunama...

Tėvų karšinimas (10)

Bet senatvine demencija ir alzheimeris yra ne charakterio liga, bet neurologiniai pokyciai smegenyse. Nyksta smegenys, vietoj ju atsiranda skystis, va ir suvaikejimai , zyzimai, sekiojimai is to ir seka. Na gal nebuvo jau tokie nesugyvenami Reiganas, Teatcer, susirgo tokia pacia baisia liga kaip proto nebetekimas. Turbut irgi sededavo, bambedavo, isterikuodavo, naktimis nemiegodavo ...
Jau svetimo zmogaus su tokia liga uz tukstancius neeiciau ziureti, paskui uz jokius pinigus nervu sugadintu nenusipirksi atstatymui... Kiek kantrybes reikia, galop sudinai jauciuosi ne todel, kad slaugau, bet todel, kad lyg buciau viena. Gerai, nenori tu padet kazka(cia as apie savo broli kalbu) - na tai padek kazkaip kitaip, kad ir finansines pagalbos kada reikejo(dabar tai aciu Dievui susideliojau finansus), niekur nieko... Tik zino savo dali mamos buto... Va sitas mane isveda is pusiausvyros is visu dar likusiu mano tolimuju nervu resursu. Geras jis, ateina per didelias sventes, pasveikina ir iki kitu svenciu... O man po to savaite sudas viduj verda.
Mano mamai artroze, labai skauda sanariai, issukioti. Bandziau vezioti i proceduras poliklinikoje(sildyt, elektroterapija, vonios), po savaites nusispjoviau i viska, burnojasi, prasivardziuoja, musasi. Tiesiog geda nuo zmoniu, jie juk nesupranta kame problemos, ziuri skersai, dar bobules guosti bando. Jau ta aplinkiniu zmoniu nuomone su patarimais visai nereikalingi. Ir taip linksma tokiose situacijose. O kada poliklinikos rubinej palta aprenginejau ir uzseginejau, priejo senukas, sako mano mamai:''gera kokia anukyte turit, padeda apsirengti...'' Tai mama i ji taip skersai pasiziurejo, o pas mane viskas vidui kunkuliuoja, nes pries tai buvau isvadinta (jau neberau kaip)... Po kiek laiko mama i mane svelniai graziai kreipiasi, vaikeliuku vadina ir klausia ko as nesneku su ja doh.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cambala: 03 kovo 2014 - 14:35

Skaitau http://www.alzheimeris.lt/2_05a.html ir variantas "Kelias atgal" žodis žodin aprašo mūsų močiutės situaciją. Ji paniškai bijo vienatvės, reikia žmogaus prie kurio galėtų "prilipt" ir sekiot visą dieną. Jai tas pats ar būna su sūnum, ar su manim, ar su slaugėmis. Viena slaugė jau pabėgo, dabar vaikšto kitai į sijoną įsikabinus. Darbe aš pailsiu, o savaitgalis - doh.gif . Bet sprendimą dėl jos priežiūros priimu ne aš.
Bobulė pamaitinta, apskalbta, išprausta, man tai nesunku, reikia ir darau. Bet tas psichologinis teroras, kai stebimas kiekvienas krustelėjimas, žingsnis, kai nebelieka privačios erdvės.... doh.gif Savo kambary ji nebūna, tik ten kur mes, tik šalia mūsų ar slaugės. Jaunoji slaugė sakė: "nesuprantu, aš pas jus nieko nedarau tik sėdžiu su močiute, o taip pavargstu".
Gerai, kad nors čia galima pasiguost, kaip sako Vivaldi12, nes su tokiais ligoniais nesusidūrę žmonės-tikrai nesupras
[/quote]
Sveikos 4u.gif Šiame skyrelyje rašau retai, bet dažnai paskaitinėju. Ištiesų man tai padeda, aš randu atsakymus į kai kuriuos iškilusius klausimus. Norisi ir pasiguosti, tyliai išsiverkti, kai nebelieka jėgų verysad.gif Pasiskaitinėju, pagalvoju kad ne man vienai taip blogai...Ir vėl pirmyn! Jau greit du metai, kai mama nevaikšto. Silpsta jėgos ir jau perėjimas ant tualetinės kėdės darosi vis sunkesnis. Dieną darbas, po darbo -mamos priežiūra, naktį įsitemus klausausi ar nekviečia iškelt ant t. kėdės. Tokia kasdienybė. Savo gyvenimo mažai beliko. Pasiguodžiau ir tiek
Atsakyti
[quote=varsa,2014 03 03, 15:31]
[/quote]
Sveikos 4u.gif Šiame skyrelyje rašau retai, bet dažnai paskaitinėju. Ištiesų man tai padeda, aš randu atsakymus į kai kuriuos iškilusius klausimus. Norisi ir pasiguosti, tyliai išsiverkti, kai nebelieka jėgų verysad.gif Pasiskaitinėju, pagalvoju kad ne man vienai taip blogai...Ir vėl pirmyn! Jau greit du metai, kai mama nevaikšto. Silpsta jėgos ir jau perėjimas ant tualetinės kėdės darosi vis sunkesnis. Dieną darbas, po darbo -mamos priežiūra, naktį įsitemus klausausi ar nekviečia iškelt ant t. kėdės. Tokia kasdienybė. Savo gyvenimo mažai beliko. Pasiguodžiau ir tiek
[/quote]
Sveikos
ir aš skaitinėju šį skyrelį. Mama jau tuoj bus 3 metai kaip nevaikšto, nekalba... Tėvukas irgi tik iki tualeto su vaikštyne nuklibinkščiuoja...O mano pačios vaikai dar maži. Tai kartais norisi lėkt iš tų namų ir neatsisukt doh.gif Kai viskas nugaruoja, vėl, galvoju, nu nėra jau taip blogai g.gif Kitiems blogiau...
Aš prasiblaškau į darbą išėjus. Dienomis juos prižiūri soc. darbuotoja. Man tik vakarai, savaitgaliai, šventės.
Toks gyvenimas 4u.gif
Atsakyti

Aš prasiblaškau į darbą išėjus. Dienomis juos prižiūri soc. darbuotoja. Man tik vakarai, savaitgaliai, šventės.
Toks gyvenimas 4u.gif
[/quote]
Va mane irgi darbas dar palaiko ir labai pavasario laukiu, kada galėsiu lauke darbuotis: aplinka, šiltnamiai, daržas. Kartais ir tokie dalykai stiprybės priduoda smile.gif
Atsakyti
Varsa, vildar, Jusu mamos jau nebevaiksto nuo alzheimerio, demenciju ar Parkinsono ligu? Ar kitu negaliu?
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2014 03 03, 19:19)
Varsa, vildar, Jusu mamos jau  nebevaiksto nuo alzheimerio, demenciju ar Parkinsono ligu? Ar kitu negaliu?

Mano mamai ( 86 metai) sutrikusi galvos smegenu kraujotaka. Susvaigo galva, prarado sąmonę, griuvo. Lūžo šlaunikaulis. Operavo, sutvirtino plokštele. Nelaikė ta plokštelė, keitė sąnarį. Visa tai truko 3 mėnesius. Per tiek laiko atropavosi raumenys. Trūko valios atsistot iš naujo ant kojų, o be to ir problemos su kraujotaka išliko. Užeina bloga, alpinėja. Aš ją kol lovoje nuprausiu,tai po kelis kartus užeina bloga. Turi turėt validolą. O kai kraujotaka sutrikus, tai ir tas protelis ne visada šviesus. Aplamai, reikalingas nuolatinis dėmesys, priežiūra. Kai aiškini, rodos viską supranta, sutinka. Tik uždarai kambario duris - prasideda saviveikla, ko pasekoje iškrinta iš lovos arba dar kokios bėdos nutinka
Atsakyti
QUOTE(varsa @ 2014 03 03, 17:38)
Mano mamai ( 86 metai) sutrikusi galvos smegenu kraujotaka. Susvaigo galva, prarado sąmonę, griuvo. Lūžo šlaunikaulis. Operavo, sutvirtino plokštele. Nelaikė ta plokštelė, keitė sąnarį. Visa tai truko 3 mėnesius. Per tiek laiko atropavosi raumenys. Trūko valios atsistot iš naujo ant kojų, o be to ir problemos su kraujotaka išliko. Užeina bloga, alpinėja. Aš ją kol lovoje nuprausiu,tai po kelis kartus užeina bloga. Turi turėt validolą. O kai kraujotaka sutrikus, tai ir tas protelis ne visada šviesus. Aplamai, reikalingas nuolatinis dėmesys, priežiūra. Kai aiškini, rodos viską supranta, sutinka. Tik uždarai kambario duris - prasideda saviveikla, ko pasekoje iškrinta iš lovos arba dar kokios bėdos nutinka

Irgi ne kas... 4u.gif .
Atsakyti
Pas mane irgi tas pats, mama ant lovos jau metai, 4 insultai. Gerai,kad gavom funkcinę lovą, tai dabar ramiau, kai galiu uždėti bortą, kad neiškristų. Irgi prižiūriu viena, nors yra brolis, bet akių nerodo, pyksta dėl neteisingų turto dalybų. Nėra nei su kuo pasitarti, kam pasiguosti. Nuvažiavus į miestą visur tekina, kad tik greičiau namo, rūpi, ką rasiu verysad.gif Dabar veda iš kantrybės su prašymais ką nors pakviesti pasišnekėti, vis prašo skambinti kaimynėms, buvusiems draugams. Kartais dar galima pasišnekėti, bet dažniausiai gal koks krešulys spaudžia smegenis, gal kraujagysles kemša, iš viso nusišneka, pasakoja fantazijas, kaip kažkur gyvenusi, kaip daiktus palikusi, kaip pavogs, daiktų gaila, prašo vežti tai vienur, tai kitur, šaukia, pyksta, verkia. Sykį sako: "Ir kaip nieks neateina, pamatytų, kaip aš būnu uždaryta" doh.gif Bet kaip matau, pas daug ką panašiai.
Atsakyti
QUOTE(ponia Lylia @ 2014 03 03, 21:33)
Pas mane irgi tas pats, mama ant lovos jau metai, 4 insultai. Gerai,kad gavom funkcinę lovą, tai dabar ramiau, kai galiu uždėti bortą, kad neiškristų.

Turime ir mes tą lovą, bet ji nepilnos komplektacijos - nėra šonų (mums tai būtų svarbiausia šiuo metu). Aš kurnors išeidama pristumiu tokią sunkią sofutę, kad neiškristų. Visaip randu , ir mėgina stumt, ir liepia neuždaryt į gardą. Tada aš mėginu jai aiškint, kad tokiu atveju jai lengviau apsiverst lovoje, kai yra į ką įsikibt. Virš galvos kabo tas kablys, tai versdamosi į jį pasilaiko. Maniškė dar telefonu mane pakviečia, kad ateičiau ant kėdės iškelt, bet kitomis naktimis tai ir 4 skambučių sulaukiu. Keliuosi, einu, nors ten nieko nėra atsitikę. Nesimiega jai, pamiršta, kad jau buvo ant tos kėdės. O man ryte į darbą. Va taip ir gyvename
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo varsa: 03 kovo 2014 - 19:52
Maniškė nesikabina į tą rankeną, nors pati retai kada atsisėda. Dar įsikibusi atsistoja (seniau neatsistodavo), lengviau užmauti kelnes. Nors įsikibusi į mano ranką dar tris mažus žingsnius nueina iki palangės, žiūri pro langą, kas eina, važiuoja, gal ką pamatys pažįstamą, gal pas ją ateis. Sykė kažkaip sugebėjo atsistoti pati, buvau palikusi trumpam sėdinčią, kažkaip šovė mintis pažiūrėti, ką veikia. Persigandau pamačiusi stovinčią įsikibusią į palangę, nes pati atsisėsti niekaip nesugebėtų. Jau tada kėliau vėją doh.gif bet galima ant galvos kuolą tašyti, jinai stipri, o aš žvėris.Mane šaukia, jei ant puodo nori, dažniausiai jau seniai mirusios sesers vardu sad.gif Nors naktį ir iki pietų laikau su sauskelnėm, bet nenori daryti į jas, tenka nuiminėti kas kartą ir vėl iš naujo uždėti. Gerai, kad radau su dvigubais lipdukais, ilgiau limpa, kitaip sausas reikdavo lauk mesti.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2014 03 03, 18:19)
Varsa, vildar, Jusu mamos jau  nebevaiksto nuo alzheimerio, demenciju ar Parkinsono ligu? Ar kitu negaliu?

Mano mamai insultas prieš tris metus buvo. Taip ir liko nevaikštanti, nekalbanti.
Man sunkiausiai tas nekalbėjimas,viską sako dviem žodžiais "jeigu gal". Tai kol išsiaiškini ką nori pasakyt, o pasakyti nori daug doh.gif Turim ir mes funkcinę lovą, vežimėlį (pasodinu, tai pasėdi kokia porą val.).Naudojam sauskelnes.
Žiūriu,daug mūsų va taip su mamomis...
Atsakyti
QUOTE(ponia Lylia @ 2014 03 03, 22:00)
. Gerai, kad radau su dvigubais lipdukais, ilgiau limpa, kitaip sausas reikdavo lauk mesti.

O ar nemėginote naudoti sauskelnes - kelnaites. Na kaip čia paaiškint - ne su lipdukais šonuose, o tiesiog kelnaites - sauskelnes. Jas galima naudoti daug kartų, jei sausos. Maniškė tai ir su sauskelnėm sugebėdavo lova prišlapint doh.gif . Muistosi, vartosi ir atsiseginėja. Tai ryte kambaryje kvapas schmoll.gif prieš einant į darbą būdavo triūso, kad tik spėk: maudynės, patalynės keitimas doh.gif Dabar sakau, esi dar sąmoninga, dieną skambini giminėms telefonu, tada ir naktį keliamės ant puodo. Va taip ir gyvenu nuo skambučio iki skambučio doh.gif . Na, bet geriau atsikeliu, negu kad tas nemalonus kvapas fear.gif
Atsakyti