Šį rytą pakantumo egzamino neišlaikiau.
Aprėkiau tėvuką. Pradėjus jam tvarstyti žaizdas, senukas pradėjo bumbėti "kam čia reikia to, jam skauda, aš jį į kapus nuvarysiu, visos bobos vyrus į kapus nuvaro, boba yra blogis, kam praustis, jei prausiasi tik tinginiai, tegu man pačiai tokios žaizdos atsiveria, tegu būna karas, kad aš suprasčiau, kas yra gyvenimas ir t.t.t.
neištvėriau. Kuomet man linki blogo - man jau pasidarė baisu. Ir pasakiau, kad velnias bijo švesto vandes, o Jūs apskritai bijote vandens, kad ant mans nerėktų, kad aš ne jo žmona, kurią į kapus pats nuvarė.... Gal ir per stipriai, bet...
Gyveno savo kaime kaip kiaulių migyje (apie patalynės keitimą net nekalbu - tai tinginių išmislas), be vandens, be tualeto ir t.t. rankas nusiprausia viename puodelyje vandens iš šulinio, kuris yra 5 m nuo tvarto (bet vistiek šulinio vanduo jam geriausias).
Suprantu, kad jam sunku čia. reikalauju keistis baltinius, primižtus apatinius, paklodes, vėdinti kambarį, vaikščioti su šlepetėmis, keisti kojines, plautis rankas po srove.
Nieko, kaip nors. Būna ir blogiau. bet turiu pripažinti, kad man ir palengvėjo šitaip išsikrovus. Lyg gįžo mano orumas.
QUOTE(vivaldi12 @ 2014 02 11, 13:26)
Šį rytą pakantumo egzamino neišlaikiau.
Suprantu, kad jam sunku čia. reikalauju keistis baltinius, primižtus apatinius, paklodes, vėdinti kambarį, vaikščioti su šlepetėmis, keisti kojines, plautis rankas po srove.
Nieko, kaip nors. Būna ir blogiau. bet turiu pripažinti, kad man ir palengvėjo šitaip išsikrovus. Lyg gįžo mano orumas.
taip seni žmones turi savo susikurtą pasaulį ir jį pakeisti sunku
Ar pas jus ateina kokios nors slaugės ar seselės iš poliklinikos, ką jos daro?
Kažkur čia spaudoj buvo straipsnis apie gulintį sūnų prižiūrinčius tėvus, tai kažkaip skiriasi slauga nuo kažko ten dar: žodžiu, medicinines paslaugas teikti gali tik med. išsilavinimą ir leidimą turintis. Tai kokius nors perrišimus kasdien turi ateiti seselė daryti, nes prižiūrintis asmuo (pvz., dukra ar sūnus), juk tokio išsilavinimo paprastai neturi, tai ir negali to daryti?
Kaip čia yra?
Kas skiria tuos pagalbininkus? Jie priklauso nemokamai ar mokama tai paslauga?
Čia juk ne tas pats kaip soc darbuotojas: apkuopti ir pan.?
O jei nereikia perrišimų, tai ką tos slaugės atėjusios darytų?
O vartymas? O masažas pragulų profilaktikai ir pan.? Čia gi medicininį išsilavinimą turinčio žmogaus sritis - bet kas bet kaip nepamasažuos? Reikia daryti ar tik pagal pageidavimą mokamai? Čia med paslauga ar čia profanas gali?
Gal kas domėjosi, susidūrėt, turit pagalbą?
Kiek visame tame yra apmokama iš logonių kasų, o kiek reikia pačiam mokėti?
Kažkur čia spaudoj buvo straipsnis apie gulintį sūnų prižiūrinčius tėvus, tai kažkaip skiriasi slauga nuo kažko ten dar: žodžiu, medicinines paslaugas teikti gali tik med. išsilavinimą ir leidimą turintis. Tai kokius nors perrišimus kasdien turi ateiti seselė daryti, nes prižiūrintis asmuo (pvz., dukra ar sūnus), juk tokio išsilavinimo paprastai neturi, tai ir negali to daryti?
Kaip čia yra?
O vartymas? O masažas pragulų profilaktikai ir pan.? Čia gi medicininį išsilavinimą turinčio žmogaus sritis - bet kas bet kaip nepamasažuos? Reikia daryti ar tik pagal pageidavimą mokamai? Čia med paslauga ar čia profanas gali?
QUOTE(pupik @ 2014 02 13, 09:58)
Kaip čia yra?
Kaip čia yra?
As kazkada kreipiausi i mamos gydancios gydytojos poliklinika del galincios ateiti slauges i namus(atostogu metu) ir ne visai darbo dienai. Tai gydytoja aisku labai reklamavo, tipo viska daro, spaudima matuoja(nes pas mama kraujospudis sokineja), vaistus reguliuoja. Jau neatsimenu kiek valanda, bet menesiui tos paslaugos med. darbuotojo kainavo 1200-1300 lt. Nekompensuoja. Nebenorejau tu ju darbuotoju, nes pasiziurejau darbo paieskose, kad ta klinika metu metais siulo sia darbo vieta turintiems kad ir slauges specialybe.
Is paprastu zmoniu manau galima atrasti ir pigesni ir geresni varianta. Pvz. mano vyro bendradarbio zmona visa gyvenima ligoninej med. sesele pradirbusi kartais senukus priziuri,masazuoja ir vaistus reguliuoja. Tai kad nezavi manes labai jau tokios paslaugos. Gal kitur kitaip?
QUOTE(pupik @ 2014 02 13, 10:58)
Mano slaugomas ligonis jau metai kaip nesikelia iš lovos, tai 2 kartus buvo atvažiavusi slaugytoja iš med. punkto, mes gyvenam kaime. Atvažiavo, pasižiūrėjo kas ir kaip, pamatavo kraujo spaudimą, daugiau nesirodo. kiek žinau, pas žmones turinčius visiškos slaugos poreikį turi lankytis bent kartą į mėnesį.
QUOTE(pupik @ 2014 02 13, 10:58)
Kaip čia yra?
Musų šeima turbūt geriausias variatas Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai Nes slauga nekainavo . Pvz, seneliui tiek vaistus leidome, tiek lašelines statėme pakaitomis su mama. Niekam klausimų nekilo, nes mama gydytoja, aš - medicinos technikė. Kai po antro insulto senelis nebegalėjo vaikščioti - patys pirkome specialų čiužinį nuo pragulų, masažavome ir t.t. Tiesiog nebuvo laiko domėtis kompensavimo sistemomis, nes pagalbos seneliui reikėjo čia ir dabar.
Su vyro tėvuku irgi panašiai. Išrašė po opercijos iš ligoninės. Daktaras, pažinodamas mane sako "Viską žinai, Zibor leidi į pilvą 7 d, žaizdas perišinėji taip". Ir viskas
Bet tai mūsų šeima . Šiaip sunkiai įsivaizduoju kaip namie gali pasistatyti lašelines ar tvarstyti sudėtingas žaizdas žmonės, neturintys apie tai jokio medicininio supratimo. Bet tuo pačiu žinau atvejus, kai patirtis išmokina slaugyti daug geriau nei slaugos ligoninės.
Kaip čia yra?
Musų šeima turbūt geriausias variatas Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai Nes slauga nekainavo . Pvz, seneliui tiek vaistus leidome, tiek lašelines statėme pakaitomis su mama. Niekam klausimų nekilo, nes mama gydytoja, aš - medicinos technikė. Kai po antro insulto senelis nebegalėjo vaikščioti - patys pirkome specialų čiužinį nuo pragulų, masažavome ir t.t. Tiesiog nebuvo laiko domėtis kompensavimo sistemomis, nes pagalbos seneliui reikėjo čia ir dabar.
Su vyro tėvuku irgi panašiai. Išrašė po opercijos iš ligoninės. Daktaras, pažinodamas mane sako "Viską žinai, Zibor leidi į pilvą 7 d, žaizdas perišinėji taip". Ir viskas
Bet tai mūsų šeima . Šiaip sunkiai įsivaizduoju kaip namie gali pasistatyti lašelines ar tvarstyti sudėtingas žaizdas žmonės, neturintys apie tai jokio medicininio supratimo. Bet tuo pačiu žinau atvejus, kai patirtis išmokina slaugyti daug geriau nei slaugos ligoninės.
sveikos mergaites ...bandziau kazkiek skaityt jusu mintis.Bandysiu kazkuriam laikui ir as prie jusu prisijungt.... Turim ir mes sunku ligoni.Tiksliau laukiam jo isejimo jau . Tai vyro tevukas.Pries 3 metus susirgo zmogelis Alzhaimerio ir Parkinsono ligomis. Musu bobulyte ji vedziodavo vis,bet jis jau nuo spalio menesio atgule i patala.Manes kaip marcios jis jau seniai nebepazista ,o kitus jis pamaisydavo...Tai vat,paskui jam atsirado pragulos,tai bobulyte vis kviesdavosi savo seimos centro sesele,bet ta nenoriai eidavo,nors jai ir mokejo.Paskui susirado tokia ateinancia moteryte,kuriai uz valanda mokejo po 20 lt....Siuo metu musu senelis jau gera savaite guli ligoninej ir laukiam jo isejimo.Kankinas tas musu seneliukas-zaizdos dideles,buvo sepsis,dbr prisikabino plauciu uzdegimas.Visa savaite nenumusa temperaturos,organizmas visiskai nebekovoja.Kaip gydytojas sako-padarem viska kas imanoma... Sunku ziureti i savo artima zmogu ir negaleti jam padeti...
QUOTE(munyte @ 2014 02 20, 21:23)
sveikos mergaites ...bandziau kazkiek skaityt jusu mintis.Bandysiu kazkuriam laikui ir as prie jusu prisijungt.... Turim ir mes sunku ligoni.Tiksliau laukiam jo isejimo jau . Tai vyro tevukas.Pries 3 metus susirgo zmogelis Alzhaimerio ir Parkinsono ligomis. Musu bobulyte ji vedziodavo vis,bet jis jau nuo spalio menesio atgule i patala.Manes kaip marcios jis jau seniai nebepazista ,o kitus jis pamaisydavo...Tai vat,paskui jam atsirado pragulos,tai bobulyte vis kviesdavosi savo seimos centro sesele,bet ta nenoriai eidavo,nors jai ir mokejo.Paskui susirado tokia ateinancia moteryte,kuriai uz valanda mokejo po 20 lt....Siuo metu musu senelis jau gera savaite guli ligoninej ir laukiam jo isejimo.Kankinas tas musu seneliukas-zaizdos dideles,buvo sepsis,dbr prisikabino plauciu uzdegimas.Visa savaite nenumusa temperaturos,organizmas visiskai nebekovoja.Kaip gydytojas sako-padarem viska kas imanoma... Sunku ziureti i savo artima zmogu ir negaleti jam padeti...
Liudna... Stiprybes Jusu seimai.
O kiek senukui metu?
QUOTE(munyte @ 2014 02 20, 22:23)
Sunku ziureti i savo artima zmogu ir negaleti jam padeti...
stiprybės Jums.
Žiūriu, čia prižiūrimus senukus galima suskirstyti į 2 pagrindines grupes - rimti ligoniai ir fiziškai sveiki, bet su nebeveikiančiom galvelėm, kaip mūsų bobulė.
Ir kiekvieno priežiūra kelia savas problemas.
Turėjau savaitę atostogų nuo jos. Vaje, kaip gera. Prabusti ryte nuo kavos aromato, o ne išmatų dvoko, būti kambaryje ir žinoti, kad nieks nepradės brautis pro duris, tvarkytis ramiai virtuvėje, kai tavęs nieks neseka ir nestebi kiekvieno judesio. Net energijos daugiau atsirado, atrodo, kad ta bobulė ją visą iš manęs išsiurbdavo, prabunda ir nebepaleidžia iš apžvalgos rato iki vakaro.
Niekada anksčiau nepagalvojau, kad tiek nedaug reikia, kad būtum laiminga...
QUOTE(cambala @ 2014 02 21, 00:04)
dekui labai ....musu seneliui 76 metai...siandien dienele dar istempe,kas laukia rytoj nezinia...
Garmina visai teisi . senukai sugrupuoti . Tik va mūsų tėvukas jau abejoju kuriai grupei priklausytų. Gal abiems iš karto.
Bambėjo čia man, kad vežčiau kuo skubiau pas urologą į Alytų (buvo susiruošęs ir peščiom eiti), nes kur mes užrašyme jį Kaune - blogai, per ilgai laukti.
Taigi, vakar buvome pas urologą. kaip ir planavau - paguldė. Įstatė kateterį. Kaip ir šiandien turėjo paleisti. Bet... vakar kai tėvukui įstatė kateterį, pradėjo krešėti kraujas (vėl kažkokios komplikacijos). net sakyčiau mistinės. Tėvukas turi kaujo ligą, kas tris mėnesius važiuojame pas hematologą. Ir dabar vasario 7 buvome. Tyrimai parodė, kad viskas puse bėdos. Vakar ligoninė iš naujo padarė tyrimus - viskas normos ribose. Bet kraujo krešėjimas sutrikęs... atrodo, kad kažkas labai norėtų, kad tėvukas liktų ligoninėje bent savaitei....
O tėvukas ir toliau savame stiliuje "kam aš vežiau pas urologą, juk reikėjo jam pirmiau opas išsigydyti ir tik po to važiuoti pas urologą, dabar jam skauda visur....". Tik tiek dar džiugi žinia, kad onkologas vėžinių pakitimų pristaoje nerado (bent dabar).
Tai šyrit namuose esu be tėvuko. Tvarkausi. šveičiu. tačiau, kambarys, kuriame miega tėvukas ir toliau atsiduoda šlapimu. Gal turite patarimų, kaip panaikinti kvapą?????
Papildyta:
tau daug stiprybės. O padėti gali - būdami šalia. Kai taip kankinosi mano senelis - kelias paras šalia jo sėdėjome, skaitydami maldaknygčę. Skaičiau viską iš eilės - mišias, litanijas, rožančių, kalnų giesmes... ir Senelis mirė, kai baiginėjau skaitinėti visų šventūjų litaniją. ir pakutinis jo žvilgsnis - buvo toks pilnas dėkingumo...
Tau daug stiprybės.
Bambėjo čia man, kad vežčiau kuo skubiau pas urologą į Alytų (buvo susiruošęs ir peščiom eiti), nes kur mes užrašyme jį Kaune - blogai, per ilgai laukti.
Taigi, vakar buvome pas urologą. kaip ir planavau - paguldė. Įstatė kateterį. Kaip ir šiandien turėjo paleisti. Bet... vakar kai tėvukui įstatė kateterį, pradėjo krešėti kraujas (vėl kažkokios komplikacijos). net sakyčiau mistinės. Tėvukas turi kaujo ligą, kas tris mėnesius važiuojame pas hematologą. Ir dabar vasario 7 buvome. Tyrimai parodė, kad viskas puse bėdos. Vakar ligoninė iš naujo padarė tyrimus - viskas normos ribose. Bet kraujo krešėjimas sutrikęs... atrodo, kad kažkas labai norėtų, kad tėvukas liktų ligoninėje bent savaitei....
O tėvukas ir toliau savame stiliuje "kam aš vežiau pas urologą, juk reikėjo jam pirmiau opas išsigydyti ir tik po to važiuoti pas urologą, dabar jam skauda visur....". Tik tiek dar džiugi žinia, kad onkologas vėžinių pakitimų pristaoje nerado (bent dabar).
Tai šyrit namuose esu be tėvuko. Tvarkausi. šveičiu. tačiau, kambarys, kuriame miega tėvukas ir toliau atsiduoda šlapimu. Gal turite patarimų, kaip panaikinti kvapą?????
Papildyta:
QUOTE(munyte @ 2014 02 20, 22:23)
tau daug stiprybės. O padėti gali - būdami šalia. Kai taip kankinosi mano senelis - kelias paras šalia jo sėdėjome, skaitydami maldaknygčę. Skaičiau viską iš eilės - mišias, litanijas, rožančių, kalnų giesmes... ir Senelis mirė, kai baiginėjau skaitinėti visų šventūjų litaniją. ir pakutinis jo žvilgsnis - buvo toks pilnas dėkingumo...
Tau daug stiprybės.
O as senuku negrupuoju, nes tiek sunkus vieni(pvz onkologiniai), tiek kita kam su galvele negerai. Visais atvejais yra sunku ziureti i savo artima zmogu, kuriam nebegali padeti. O savas kraujas visada mielesnis, kad ir kokia liga tai butu. Yra tik zmogaus pasirinkimas prisiimti sau tokia prieziura ar ne. Senatveje pats sau ligos negali pasirinkti.