Laikas atgaivinti šią temą
Cukiijų blynai kepti orkaitėje.Naudojau:
500 g cukinijos
50 g fermentinio sūrio
1 kiaušinį
100 g miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
druską, pipirus, šviežius krapus ir džiovintus bazilikus bei petražoles
Cukiniją stambiai sutarkavau, tarkius apibarsčiau druska ir palikau pusvalandžiui. Po pusvalandžio tarkius nusunkiau. Kiaušinį išplakiau. Sūrį sutarkavau. Į cukinijos tarkius sudėjau tarkuotą sūrį, išplaktą kiaušinį, miltus, kepimo mltelius, pipirus, džiovintas žoleles bei krapus. Viską išmaišiau. Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių. Į skardą, kurioje ištiestas kepimo popierius dedame po šaukštą tešlos. Dedame skardą į orkaitę. Kepame 15 minučių iš vienos pusės ir 10 minučių iš kitos.
Papara (duonos ir faršo užkepėlė arba tiesiog duona po faršo užklotu).Dariau pagal save: Sumuštinių duoną supjausčiau vidutinio dydžio gabalėliais ir apkepiau orkaitėje. Didelį raudoną svogūną trumpai apkepiau keptuvėje, ten sudėjau 500 gramų jautienos faršo, po kelių minučių sudėjau dvi pjaustytas pailgas žaliąsiais paprikas, o dar po kelių minučių du kubeliais pjaustytus pomidorus, pomidorų pastą (70 gramų) bei šiek tiek įpyliau vandens, įbėriau druskos bei pirų, išmaičiau ir kepiau kol suminkštėjo daržovės ir iškepė faršas. Ant iškeptos duonos uždėjau faršo masę, viršų užpyliau natūraliu graikišku jogurtu sumaišytu su keliomis skiltelėmis česnako bei apšlaksčiau lydytu sviestu ir apibarsčiau šviežiomis petražolėmis.
Papildyta:Suktinukai su jautiena/ Tantumi
Reikės: 500 gramų jautienos išpjovos
50 ml saulėgrąžų aliejaus
1 arb. š. aitriosios paprikos miltelių
1 pomidoras
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Suktinukams reikės:
4 lavašo lakštų ( sunaudojau 5 apvalius lavašo lakštus)
2 pomidorų
1 raudonojo svogūno
1 citrinos
nedidelės saujelės petražolių
kelių salotų lapų
Jautienos išpjovą supjaustykite nedidelėmis plonomis juostelėmis. Į didelę keptuvę ar troškintuvą sudėkite jautieną, įpilkite vandens. Vanduo turi šiek tiek apsemti mėsą. Troškinkite mėsą ant vidutinio stiprumo ugnies apie 20 minučių, kol ji beveik išvirs. Kitoje keptuvėje įkaitinkte aliejų ir sudėkite apvirtą mėsą. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir paprikos milteliais. Nulupkite pomidorą ir supjaustykite nedideliais kubeliais. sudėkite jį į keptuvę kartu su trošinta jautiena. Kepkite 6-8 minutes, kol mėsa visiškai iškeps. Pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais. Nulupkite svogūną ir supjaustykite riekelėmis. Sudėkite viską į dubenį ir apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska. Išmaišykite. Lavašą kelioms sekundėms uždėkite ant keptuvėje esančios mėsos, kad sušiltųLavašus sudėkite ant dielės lėkštės, dėkite 2-3 šaukštus keptos jautienos, ant viršaus- pjaustytus pomidorus ir marinuotus svogūnus, kelias petražolių šakeles, kelis gabalėlius pjaustytų salotų lapų. Užlenkite lavašo kraštus ir susukite į suktinuką. Patiekite su aštriomis marinuotomis paprikomis ( aš patiekiau su neaštriomis ilgomis marinuotomis paprikomis).
Šaltinis: Jolita Koruklu "Turkijos virtuvė", p. 55.
P.s. tantumi tikrai patiks aštresnio skonio mėgėjams.
Marinuotos ilgosios paprikos
Reikės:
1 kg ilgų žalių paprikų
4 česnako skiltelių
1 arb. š. kalendrų sėklų
1 l vandens
400 ml obuolių acto
2 arb. š. druskos
Paprikas nuplaukite ir keliose vietose subadykite šakute ar metaliniu iešmu. Sudėkite į didelį indą ar puodą. Nulupkite česnakus ir sudėkite į puodą kartu su kalendrų sėklomis, vandeniu, obuolių actu ir druska. Užvirkte, marinatą užpilkite ant paprikų. Leiskite atvėsti. Tada vėl puodą su paprikomis ir marinatu užvirkite ir iš karto nukelkite nuo ugnies. Paprikas sudėkite į sterilizuotus stiklainius, įmeskite po 1-2 švarius mėtų lapelius ir sandariai uždarykite. Atvėsinkite ir padėkite vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarytą stiklainį laikykite šaldytuve.
Šaltinis: Jolita Koruklu "Turkijos virtuvė", p. 326.