aš kalbu apie sąmoningą pasirinkimą - paremtą žinojimu. Apie tai jau rašė Ragnez...
Pasirinkimą gimdyti ligoninėje "daro" dauguma Lietuvos moterų, nes NĖRA kito viešai pasiūlyto pasirinkimo. Nesuabsoliutinant - bet pasirinkimas visgi ribotas, mažas, kažkoks suvaržytas. Mūsų medicina labai ydinga ir biedna. Toje sistemoje tikrai sudėtinga.
Aš galvoju, kad gali būti geriau. Nemanai?
QUOTE(Taurė @ 2006 12 04, 23:58)
Ir vėl pabrėžei, kad jei moteris negimdo namie, vadinasi ji nepasirinko ką daryti, o buvo manipuliuojama kitų Bet juk tai ir yra tos moters pasirinkimas, kad ji jokiais būdais negimdys namie, o tik ligoninėje. O tu vadini tokią moterį kaip negalvojančia ir nesirenkančia
Taure, "naturalus", "tradicinis", "kitoks" gimdymas - nebutinai turi buti namie. "Kitaip" galima pagimdyti bet kurioje vietoje - ligonineje, gimdymo namuose, namie, ar nors ir mishke... Gimdyma "kitoki" padaro visu pirma gimdyves samoningumas, atsakomybe, zhinojimas, pasitikejimas savimi ir pasirinktais pagalbininkais. pasirinkimas ish baimes - nera iki galo tikras pasirinkimas.
Patieshka, nezhinau, kelias tu gimdymo istorijas forume perskaitei... ash skaichiau beveik visas... ish tiesu, didzhioji dauguma tu istoriju uzhsibaigia kaip pasaka - "pagaliau vaikelis su manimi ir mes ilgai ir laimingai gyvenom..." bet emocinio pasitenkinimo tuo atejimu labai nedaug, daugiausia - palengvejimo, kad "pagaliau viskas baigesi" ir "viskas uzhmirshta".
Mikasienes pavyzdys puikiai rodo - niekas chia nezhada atsisakyti pagalbos, kai jos reikia. tai butu papraschiausiai neprotinga ir neatsakinga.
mes chia, manau, diskutuojame ne apie, ar gimdyti namie su zhvakemis, o apie tai, kiek moteris yra atsakinga uzh save, savo kuna, savo gimdyma ir savo ateinanti vaikeli...
gal tema reiktu pervadinti "samoningas gimdymas"?
QUOTE(ragnez @ 2006 12 05, 10:32)
Patieshka, nezhinau, kelias tu gimdymo istorijas forume perskaitei... ash skaichiau beveik visas... ish tiesu, didzhioji dauguma tu istoriju uzhsibaigia kaip pasaka - "pagaliau vaikelis su manimi ir mes ilgai ir laimingai gyvenom..." bet emocinio pasitenkinimo tuo atejimu labai nedaug, daugiausia - palengvejimo, kad "pagaliau viskas baigesi" ir "viskas uzhmirshta".
Ragnez, skaitau aš visas. Priklauso Gi apie ką kalbėjau ankstesniame poste - ne visos turi dovaną tai ką jaučia sklandžiai išreikšti raštu Bet tikiu, kad dauguma (kiekviena labai individualiai) tai jaučia Ne kažkokių asocialių vištelių sambūris gi čia, čia renkasi normaliai mąstančios ir savo vaikelių laukiančios mamos. Ne kvailutės, kurios ne taip mąsto ar ne taip jaučia, nes yra kažkieno apgautos...O pasakyt tai ką jauti ne visada sklandžiai išeina, nes tam tiesiog nėra žodžių. Tik vienos randa artimesnius, kitos ne...
Raidės labai dažnai neperteikia jausmo Įsitikinau tuo šimtus kartų pačiose įvairiausiose temose...rašai sau atsipūtus, o kai kas pakomentuoja "nesinervink" ir t.t. Taip ir čia.
mes chia, manau, diskutuojame ne apie, ar gimdyti namie su zhvakemis, o apie tai, kiek moteris yra atsakinga uzh save, savo kuna, savo gimdyma ir savo ateinanti vaikeli...
Labai teisingai, tik besirenkanti ligoninę čia kažkodėl bandoma parodyti kaip nieko nežinanti, nieko nesuprantanti ir neinformuota kvailutė.
"naturalus", "tradicinis", "kitoks" gimdymas - nebutinai turi buti namie. "Kitaip" galima pagimdyti bet kurioje vietoje - ligonineje, gimdymo namuose, namie, ar nors ir mishke... Gimdyma "kitoki" padaro visu pirma gimdyves samoningumas, atsakomybe, zhinojimas, pasitikejimas savimi ir pasirinktais pagalbininkais.
Va čia super pasakyta (be abejo, pritariu), tik bijau, kad ne visos "natūralumo" šalininkės šioje temoje kalba apie tą patį.
QUOTE(Patieška @ 2006 12 05, 11:13)
Ragnez, skaitau aš visas. Priklauso
jo, tiksliai, gi tu moderatore
zhinai, gaila, kad chato nebera, padiskutuotume kaip senais gerais laikais... be kitu dalyku - apie teksto skaitymo ir interpretavimo teorijas - kaip ten bebutu, tai mano profesija ir mano duona...
gryzhtant prie samoningo gimdymo.
liejuos ash chia, blashkaus, diskutuoju del paprastos priezhasties - nes jauchiuosi butent taip, kaip aprashe aldyte, kad ish manes buvo atimtas mano pirmasis gimdymas, galimybe buti savimi... kad (galbut tikintis gauti "i letena") ligonineje buvo suteikta daugiau "pagalbos", "komplikaciju prevencijos", negu ish tiesu reikejo. be abejo, su tam tikrom pasekmem mano ir sunaus sveikatai...
ka chia bekalbeti - mizernos tos pasekmes, viskas gerai ir pasakos baigiasi laimingai... tik sielos gilumoj liko nerimo ir nusivylimo (pirmiausiai - savimi!!!) nuosedos.
rashau "atimtas gimdymas" - bet ish tiesu, tai ash pati ji "atidaviau"... nes, kaip jau rashiau ankschiau, kas norejo ir mokejo pasakyti - toje pachioje ligonineje pas ta pati gydytoja pagimde kitaip.
galbut tu teisi ta prasme, kad i perskaitytus kitu moteru ishgyvenimus projektuoju savuosius prisiminimus ir iskaitau tai, ko tose istorijose nera... o gal kaip tik atvirkshchiai, ju patirtis tikrai panashi i mano - ta pati baime, tas pats nerimas, dzhiaugsmas ir lashas nusivylimo...
QUOTE(Patieška @ 2006 12 05, 11:27)
Labai teisingai, tik besirenkanti ligoninę čia kažkodėl bandoma parodyti kaip nieko nežinanti, nieko nesuprantanti ir neinformuota kvailutė.
na, ash shito chia neiskaichiau. iskaichiau tik abejone mediku teisumu, abejone "skubios pagalbos" butinybe ir nora, kad medicinos sriyje kvalifikuoti zhmones labiau pasitiketu moters galimybemis, jos instinktais, gerbtu jos pasirinkima, o ne zhiuretu i ja kaip i mechanizma...
QUOTE(ragnez @ 2006 12 05, 11:44)
na, ash shito chia neiskaichiau. iskaichiau tik abejone mediku teisumu, abejone "skubios pagalbos" butinybe ir nora, kad medicinos sriyje kvalifikuoti zhmones
na matai - skirtingos tekstų interpretacijos Bet va čia manau dauguma nesiginčytų - juk ne dėl šito (tikrai kompetetingų medikų noro) išsiskyrė požiūriai Aišku čia mano galva
O išsiskyrė va irgi mano galva dėl šito
QUOTE(Kendal @ 2006 12 03, 15:11)
Dauguma aršuolių net nežino, kas yra gimdymas. Žino, kas yra skausmas. O vaiką pagimdo ne jos, bet medikai.
QUOTE(ragnez @ 2006 12 04, 11:12)
vienetai tu, kurios gimdyme izhvelgia kazhka daugiau, nei vien tik mechanika ir fiziologija, ir nori kazhko daugiau, nei vien tik - atejau, pagimdzhiau, ishejau... (tiksliau - atejau, "mane ishgimdino", ishejau...).
O va su šituo nesutinku. Kodėl - jau bandžiau paaiškint. Nes tai mano galva netiesa.
Aš kažkaip, žinai ir savo cezarį laikau kuo tikriausiu gimdymu (be abejo, be reikalo, o tik dėl didelio nenoro vargt pačiai nė už ką nesirinkčiau jo pati). Ir nenurašau savęs iki tiek, kad "negimdžiau". Gimdžiau, bet operacijos pagalba. Toks buvo mano vaiko atėjimo kelias (nes kito tiesiog nebuvo - medikai labai daug ir įvairiai stengėsi padėti, kad pavyktų pačiai, nepuolė iškart pjauti). Išgyveni viską (nuo "koookia aš netikus, kad negaliu pati" iki susikaupimo darant epidūrą ir t.t., po to susitikimą su vaikeliu).
pasakysiu - mes visos ČIA, šiame pokalbyje sąmoningos. Taip. O kad sąmoningomis taptų daugiau mamų - reikia dar daug padiskutuoti, pasipykti, pasiafišuoti, pasiskaityti. Niekad nemaniau, kad apie gimdymą galima tiek diskutuoti. O va - prieina laikas ir moterys ieško žinių. Ir tikrai - ne visos randa, ne visos ateina gimdyti sąmoningai.
O jau gimdymų istorijų tekstai - tai galėtų praeiti ir anekdotais kai kurie (siūlau juos redaguoti/cenzūruoti, beje). Tas nemokėjimas rašyti, manau, daug pasako apie žmones. Jei nesurezgi sakinio - tai kam rašinėti. Rašymo kultūra yra dalis vidinės žmogaus kultūros, jo sąmoningumo dalis... ir todėl man nepatinka daugelis gimdymo istorijų - tiek dėl savo neraštingumo, tiek dėl gimdymo kaip reiškinio nesuvokimo. Ir todėl sakau ir sakysiu - daug dar daug mamų neturi supratimo, ką jos daro gimdydamos.
(vėlgi, nesuabsoliutinant ir nerodant pirštais. Ir tikrai neskirstant - namie, ne namie gimdoma...)
O jausmų turi visos, daug, gal net super subtilių, motiniškų, poetiškų, gaivališkų. Žmogui kitaip neduota. Jis kunkuliuoja hormonais ir biofluidais.
O va ar jis sąmoningas ir kultūringas - jau kitas klausimas.
Aldyte, mano tarkim gimdymo istorija būtų kur kas labiau poetiška ir kupina išgyvenimų, bei dvasinės būsenos aprašymų jeigu ji būtų parašyta rusiškai. Mokiausi rusų mokykloj, taigi ir literatūrinė mano kalba yra rusų. Lietuvių kalba mano gyvenime dabar yra pagrindine bendravimo, tačiau lietuviškai aš niekad neperduosiu tiek kiek rusiškai.
Tai čia vienas punktas.
Dar vienas punktas. Visi žmonės skirtingi: vieni - tiksliukai, kiti - humanitarai, taigi ir vieni ir kiti skirtingai dėsto savo mintis.
Dėl to ir negalima vertinti žmogaus kultūros iš prašyto teksto. Žinoma, galima įvertinti jo žinias apie patį procesą kažkiek, bet tikrai ne jo kultūrą.
Tai čia vienas punktas.
Dar vienas punktas. Visi žmonės skirtingi: vieni - tiksliukai, kiti - humanitarai, taigi ir vieni ir kiti skirtingai dėsto savo mintis.
Dėl to ir negalima vertinti žmogaus kultūros iš prašyto teksto. Žinoma, galima įvertinti jo žinias apie patį procesą kažkiek, bet tikrai ne jo kultūrą.
Nezinau, kaip masto kitos, bet man atrodo, kad aldytes postuose jauciasi susireiksminimas ir savotiskas kitu moteru, kitaip nei ji isgyvenanciu ir suprantanciu gimdyma, niekinimas...
Na, juk negali visos buti vienodos ir isgyventi gimdyma taip, lyg turetu ekstrasenso galiu... Vienos tai isgyvena giliau, o kitos - paprasciau, bet ne viena nelieka abejinga, juk tai ne paprasta kosmetologine procedura... Ir visiskai ne prie ko tyciojimasis is tu moteru, kurios aprase savo gimdyma paprasciau, ne taip literaturiskai/ poetiskai... Ne visi zmones vienodai jausmingi ir iskalbingi...
Na, juk negali visos buti vienodos ir isgyventi gimdyma taip, lyg turetu ekstrasenso galiu... Vienos tai isgyvena giliau, o kitos - paprasciau, bet ne viena nelieka abejinga, juk tai ne paprasta kosmetologine procedura... Ir visiskai ne prie ko tyciojimasis is tu moteru, kurios aprase savo gimdyma paprasciau, ne taip literaturiskai/ poetiskai... Ne visi zmones vienodai jausmingi ir iskalbingi...
Auges, tavo istorija labai graži.... Ir sutinku su tavim. Iš dalies. Juk niekas nerašo (o ir nereikia) idealiai. Tiesiog argumentas - kad "visos puikiai viską suvokia, tik nemoka išsireikšti" - man užkliuvo. Manau, daug kas nesuvokia, o prasti tekstai tik patvirtina tai.
Bet čia mes ne apie tai juk... grįžkim prie gimdymo.
Mums Amerikoje pamokėlių metu labai akcentuoja, kad yra dvejopas gimdymas - kai gimdai pati, ir kai medikai tau "pagimdo". Ir tas antras variantas, vyraujantis, tiesiog nustelbia mažą grupelę moterų, kurios nori pagimdyti pačios. Mes čia ir susitikome, kad aptartume, kaip GERIAU pagimdyti pačioms. Kažkur labai seniai ir labai giliai mums "išoperavo" tą jausmą - norėti pagimdyti pačioms.
Ir tikrai - medicinos šviesoje gimdymas visai kitoks. Nei viena čia jo nesmerkė, kiek aš įskaitau.
Bet natūralus, nenušviestas monitoriais ir operacinės lempomis gimdymas irgi nėra blogis
Dar kart - gerbiu, kurios jį atrado, išbandė ir gina. Jis sunkus.
Man labai patiko skaityti, kaip nuskausminančiai veikė mylimos rankos, tyla, muzika, vanduo... to aš atėjau į šį pokalbį. O ne gintis/pulti.
pvz. dabar turiu klausimą: ar visos, natūralistės (jei tinka šis kreipinys), prašėte ir gavote placentą pasiimti namo? Aš - svetimoj šaly, nežinau, kaip pasielgti. Laidoti, palikti, priduoti kamieninių ląstelių bankui... alternatyvų keletas, o nuomonės savo neturiu. Ką manote?
Bet čia mes ne apie tai juk... grįžkim prie gimdymo.
Mums Amerikoje pamokėlių metu labai akcentuoja, kad yra dvejopas gimdymas - kai gimdai pati, ir kai medikai tau "pagimdo". Ir tas antras variantas, vyraujantis, tiesiog nustelbia mažą grupelę moterų, kurios nori pagimdyti pačios. Mes čia ir susitikome, kad aptartume, kaip GERIAU pagimdyti pačioms. Kažkur labai seniai ir labai giliai mums "išoperavo" tą jausmą - norėti pagimdyti pačioms.
Ir tikrai - medicinos šviesoje gimdymas visai kitoks. Nei viena čia jo nesmerkė, kiek aš įskaitau.
Bet natūralus, nenušviestas monitoriais ir operacinės lempomis gimdymas irgi nėra blogis
Dar kart - gerbiu, kurios jį atrado, išbandė ir gina. Jis sunkus.
Man labai patiko skaityti, kaip nuskausminančiai veikė mylimos rankos, tyla, muzika, vanduo... to aš atėjau į šį pokalbį. O ne gintis/pulti.
pvz. dabar turiu klausimą: ar visos, natūralistės (jei tinka šis kreipinys), prašėte ir gavote placentą pasiimti namo? Aš - svetimoj šaly, nežinau, kaip pasielgti. Laidoti, palikti, priduoti kamieninių ląstelių bankui... alternatyvų keletas, o nuomonės savo neturiu. Ką manote?
Tas nemokėjimas rašyti, manau, daug pasako apie žmones. Jei nesurezgi sakinio - tai kam rašinėti. Rašymo kultūra yra dalis vidinės žmogaus kultūros, jo sąmoningumo dalis... ir todėl man nepatinka daugelis gimdymo istorijų - tiek dėl savo neraštingumo, tiek dėl gimdymo kaip reiškinio nesuvokimo. Ir todėl sakau ir sakysiu - daug dar daug mamų neturi supratimo, ką jos daro gimdydamos.
(vėlgi, nesuabsoliutinant ir nerodant pirštais. Ir tikrai neskirstant - namie, ne namie gimdoma...)
Po tokio pasisakymo aplamai atkrito noras savo savo gimdymo istoriją aprašyti. Aš ir vieno sakinio Lietuviškai taip kaip reikia parašyti nemoku
O tau JAV dažnai sako, kad turi Lietuvišką akcenta, ar dažniau - you speak English very well...
O mums Amerikoj pamokelese taip nesakė. Yra daug ir prieštaringos info ir orientotis yra labbai sunku. Aš pvz supratau ko noriu tik kai pagimdžiau trečią kūdikį o bučiau LT tuo metų ir neturėčiau kitos patirties, nesuprasčiau iki šiol. Nors taip pat daug skaičiau
Nu matai, Natuke, kiek ilgai tau užtruko susigaudyti, ko norisi iš gimdymo. Tai apie tai čia ir kalbam - kaip "neprarasti" tų savo pirmųjų gimdymų, dėl kurių paskui lieka kartėlio.
JAV labai įvairialypė - man tik tai čia ir patinka. Čia puikiai sugyvena ir hipiai, ir natūralistai, ir technologijų šalininkai. Tu radai sau, aš sau. Tokios galimybės RASTI turbūt pasigendi Lietuvoje? Aš - taip, kai grižtu...
O dėl kalbos - kitakalbių turbūt turėčiau atsiprašyti, jums tikrai netaikiau savo pasisakymo. Blogai jaučiuos pati, kai nesugraibau kokio žodžio angliškai ar rusiškai ar kitaip. O taip būna
Prašom nepykti.
ačiū
Na aš pasirinkimo neturėjau. Buvau tokia vargšia Russian wife of an international student ir galėjau sau leisti tik nemokomą klinika - kartu su blacks, latinos, teenage moms. Tiesa jie turėjo sutartį su geriausia klinkia mieste ir gimdžiau ten su akušere iš mano centro.
O dėl placentos nežinau. Manau, kad tie kas siulo ją sušaldyti nori iš to užsidirbti. Vietos arenda šaldytuve kainuoja labai daug O galimybės ją panaudoti gal ir nebus...
O ką tu manai?
Na aš pasirinkimo neturėjau. Buvau tokia vargšia Russian wife of an international student ir galėjau sau leisti tik nemokomą klinika - kartu su blacks, latinos, teenage moms. Tiesa jie turėjo sutartį su geriausia klinkia mieste ir gimdžiau ten su akušere iš mano centro.
O dėl placentos nežinau. Manau, kad tie kas siulo ją sušaldyti nori iš to užsidirbti. Vietos arenda šaldytuve kainuoja labai daug O galimybės ją panaudoti gal ir nebus...
O ką tu manai?