Įkraunama...
Įkraunama...

Netradicinis gimdymas

QUOTE(gluosnis @ 2006 12 04, 09:06)
man zvakes ar vonia nera labai jau svarbus gimdyme, nu nereikejo man tu zvakiu...

gluosni, del zhvakiu ash ironizuoju... man tai irgi absoliuchiai antraeilis dalykas. ir pabrezhiau - reikia zhinoti, ko nori ir sugebeti tai pasakyti (ash gimdydama pirmaji nesugebejau, todel liko shiokio tokio nusivylimo)...
o dar geriau, ish anksto aptarti gimdymo plana su gydytoju ar akushere, nes kai reikia gimdyti - nebera laiko ginchytis ir aishkinti...

lapyna, i kurios posta atsakinejau ankschiau, yra teisi ta prasme, kad naturalus ekologishkas ar kaip bepavadinsi gimdymas lietuvoje tikrai nera savaime suprantamas dalykas, todel reikia apie tai kalbetis. tachiau antra vertus, nera viskas taip beviltishka - kalbedamasi gali ir ligoninej pasiekti to, ko nori. tikrai verta paskaityti auges, žib@ gimdymo VGN ir baltikes gimdymo Klaipedos GN istorijas...

QUOTE(Kendal @ 2006 12 03, 15:11)
Dauguma aršuolių net nežino, kas yra gimdymas. Žino, kas yra skausmas. O vaiką pagimdo ne jos, bet medikai. Jie sprendžia, ką daryti, kada daryti ir kaip daryti. Mažuma tų, kurios gražiai atsiliepia apie gimdymą ligoninėje.

sutinku.
ish tiesu, skaitant gimdymo istorijas ir temas apie gimdyma shiame forume, matyti, kad pirmoji asociacija su gimdymu - skausmas, antroji - baime (skausmo, komplikaciju, nuo gimdymo pakitsio kuno). labai daug noro ishvengti skausmo, baimiu ir perduoti atsakomybe medikams - nes taip esa saugiau.

ish keliu shimtu gimdymo istoriju ant dvieju ranku pirshtu galima suskaichiuoti tas, kurios dvelkia ramybe, meile, o ne nerimu ir skausmu - raideles, žvirbliuke, žib@, baltike, auges... ish ju bent puse - gimde namuose...

vienetai tu, kurios gimdyme izhvelgia kazhka daugiau, nei vien tik mechanika ir fiziologija, ir nori kazhko daugiau, nei vien tik - atejau, pagimdzhiau, ishejau... (tiksliau - atejau, "mane ishgimdino", ishejau...). net diskutuojanchiu apie cezari savo noru daugiau, negu svarstanchiu apie naturalaus gimdymo galimybes!

be abejo, kiekviena renkasi tai, kas jai atrodo geriausia... tik gaila, kad tai ne visada buna ish tiesu samoningas pasirinkimas, nulemtas ne baimiu, o zhinojimo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 04 gruodžio 2006 - 11:14
Nepulsiu ginčytis, koks gimdymas yra sveikiausias, gražiausias ir maloniausias. Taip galima nusiginčyti iki beprotybės. Esam suaugę žmonės ir turim savo nuomonę.

Noriu pasiginčyti dėl pasirinkimo laisvės. Mano nuomone, Lietuvoje gydytojai mokomi pagal vieną vienintelį trafaretą, ir jų požiūris į natūralumą ir saugumą priklauso tik nuo jų pačių asmeninės nuomonės. Dauguma ligoninių teikia daugmaž to paties lygio paslaugas.
Kas man patiko Varšuvoje, kad ten galima pasirinkti, ar gimdyti privačioj klinikėlėj ir gauti cezarį pagal užsakymą (savo noru to niekad nedaryčiau), ar gimdyti ligoninėj su pilnu medicininiu monitoringu, ar gimdyti maksimaliai natūraliai, netgi su galimybe gauti LEGALIĄ akušerės pagalbą gimdant namie. Gimdymą prižiūrinčios ligoninės specializuojasi. Aš pasirinkau labiausiai natūralistinę. Ji tikrai nėra super populiari, nes ne visoms moterims patinka gydytojų nuostata "laukti iki paskutinio momento". Bet užtat niekas nedarė tragedijos iš to, kad neišgulėjau ir net neišstovėjau su pajungtais laidukais (turėjau tik pasirašyti atsisakymą), įlipusiai į vonią akušerė netgi pati pasiūlė ten ir pagimdyti, jei norėsiu, ir t.t. Su niekuo iš anksto nesitariau ir gimdymo plano nerašiau (nes tuo metu dar nemokėjau lenkiškai). Esmė ne žvakėse, esmė pačiame medikų požiūryje į gimdyvę, kaip į savo kūną kontroliuojančią būtybę, o ne bejėgę moterytę, kuriai būtina skubi pagalba.
Lietuvoje nei viena oficialiai dirbanti akušerė ar gydytoja neapsiims priimti gimdymo namie, nes už tai prarastų darbą. Ligoninėse taipogi veikia konvejeris pagal galiojančią tvarką. Atskirų gydytojų ir akušerių polinkis į visišką natūralizmą yra jų pačių iniciatyva, kartais susilaukianti puolimo. Kita vertus, dabar jau plinta požiūris, kad kuo natūralesnis gimdymas, tuo geriau, ir dėl to tos moterys, kurios nori savo ir vaiko sveikatą visiškai patikėti gydytojų rankoms, turi vaikščioti per galines duris, tartis asmeniškai ir mokėti pinigus "į leteną".
O juk būtų galima bent didžiuosiuose miestuose ligonines specializuoti. Sakykim, vienoj jums užtikrins, kad nė vienas vaikučio širdutės dūžis neliks nepastebėtas, kad gausit visą įmanomą pagalbą pirmiau, nei gali būti per vėlu, o kitoj pasitikės jumis ir jūsų žiniomis, nelįs, netrukdys ir nesiims jokių papildomų priemonių iki paskutinės įmanomos akimirkos. Arba kad ir tuose pačiuose VGN turėti dalį medikų "natūralistų", kad atvykus pasakytum "aš noriu į xxx (kaip jį bepavadintume) skyrių", ir tai jau savaime reikštų, kad nenori nei skatinimo, nei nuskausminimo, nei gydytojų konsiliumo gimdykloje.
Lietuvoje daugelyje sričių pasirinkimas yra geresnis, nei "supuvusioj" Vakarų Europoj. Bet šitoj srity požiūris kažkodėl monopolizuotas.

Dėl to ir pešamės, kad kiekviena norime esamą tvarką palenkti į savo pusę. O juk galėtume tiesiog pasirinkti vieną iš ligoninių su skirtingom tvarkom.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lapyna: 04 gruodžio 2006 - 17:03
Kaip ten bebūtų gaila, šiame technologijų pasaulyje natūralaus gimdymo šalininkų maža. Amerikoj, ne ligoninėse gimdo tik 4 procentai moterų, pvz. Daug, bet tai gaunasi savaime dėl egzistuojančios sistemos, Olandijoj, Skandinavijoj...
Svarbiausia, ką mes čia visos norime pasakyti, man rodos, yra pasirinkimo galimybės norėjimas ir lankstesnis medikų mąstymas. Jie iš tikrųjų mumis manipuliuoja, ir gaila, kai moterys to nejaučia ir tiki, kad nebūtų išgyvenę ar pagimdę be SKUBIOS PAGALBOS. Ta priklausomybė mane labiausiai erzina... Moterims reiktų daugiau išmanyti, ar bent jau pasitikėti savo instinktais dėl gimdymo. Dabar gi - atimta svarbiausia - pasitikėjimas savimi ir savo kūnu, atimta galimybė būti savimi gimdant. Dauguma sako: kaip nors iškęsiu tas valandas, koks skirtumas... ir va to labiausiai gaila.
Na bet yra GRAŽIŲ gimdymų, ir detalės ne tiek svarbu.
Tos, kurios užeina į šį foruma pasidomėti kas tas Netradicinis gimdymas - skaitykite "giliai". Po žvakėmis ir kūno pozomis slepiasi visai kitas mąstymas. Gal rasite jį, kas norite...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aldyte: 04 gruodžio 2006 - 18:08
Sveikos moterys,

atsiprašau atsiprašau kad taip ėmiau ir pradingau blush2.gif Pastarieji pora mėnesių skrenda kaip greitai. Rytas, pietų miegelis ir vakaras. Tiek tesijaučia biggrin.gif
Na, bet pašnekėkim apie mano gimdymą biggrin.gif Kai ir rašiau anksčiau, mano gimdymas baigėsi Cezario operacija. Prieš tai mačiau kitos mamytės rašė "štai kaip baigėsi didžiajai natūralistei". Mano kontraargumentas yra toks: įsigilinkite ką aš prieš tai rašiau apie moters pasirinkimą natūraliai gimdyti. Na bet nesvarbu...
mano nėštumas užsitęsė, gydytojas padarė vandenų tyrimą ir aptiko, kad vandenys jau žali. Vaiko tonai po truputį silpnėjo. Pasirodo, mano liga, kuria sergu, galėjo įtakoti gimdos kaklelio visišką neatsidarymą. Man davė dvi galimybes: gimdyti pačiai, su arkliškomis skatinamųjų dozėmis arba daryti Cezarį. Pirmąjį variantą iš kart atmečiau. Liko Cezaris. Operacija praėjo labai sklandžiai. Dabar turiu laabai sveiką ir linksmą sunytį. Ir didelį didelį kartėlį širdyje.
Po operacijos man niekas nedavė sūnelio, niekas nepadėjo ant krūtinės. Jis visą naktį gulėjo kažkur pora aukštų žemiau. O aš jaučiausi kaip išprievartauta. Iki dabar graužia sąžinė, kad neišsireikalavau pirmojo maitinimo iš kart po gimdymo. Kita vertus, kam tam mano vaikučiui žįsti visus per mane perpompuotus vaistus. Nors tiek gerai, kad sūnelis išvydo gerų žmonių veidus. Tą naktį budėjusi neonatologė labai puikus žmogus.
Sekantį vaikutį vis tiek tikiuosi gimdyti natūraliai.
Einu, leliukas jau nubudo wub.gif
Atsakyti
sveika Mikasiene,

ką padarysi, jei nevisada susitaria gamta ir mūsų kūnai - būna visko. Jei tikrai pasitikėjai medikais ir žinai, kad jie padarė taip, kaip buvo geriausia - tai ir nebeturėk to kartėlio. Juk negali VISKAS vykti idealiai. Mes galime būti natūralistėmis tiek, kiek turime sveikatos. T.y. kiek dar jos nepagadinome visokiais kontraceptikais, magnio rijimais, kitais medikamentais, kitomis ištikusiomis ligomis... Kai jau kas išeina iš rikiuotės - kenčia visos sistemos. Tai ir yra Holistinė medicina - matyti visumą. Jei sergi - reikia gydyti, reikia padėti, reikia paisyti tos ligos. Tai ir nebesigraužk.
Sveikinu ir linkiu didelės sėkmės.
Kitu kartu viskas gali būti kitaip 4u.gif
Atsakyti
Lapyna, aš irgi apie pasirinkimo laisvę.
Negalėjau pasirinkti to "xxx skyriaus", bet galėjau pasirinkti akušerę, kuria pasitikėjau. Tai irgi yra laisvas pasirinkimas. Aš pasirinkau gimdyt taip kaip norėjau ir aš tą gavau be ypatingų pastangų, todėl visada tvirtinau ir tvirtinsiu šiame forume - gimdyti yra malonu, kaip keistai tai beskambėtų. Ir Lietuvoj gimdyti galima taip kaip pati to nori. Ir ligoninėje Lietuvoje galima gimdyti taip kaip nori. Ir nejutau visiškai to konvejerio. Nu nėra taip baisu tose Lietuvos ligoninėse, nebaubas jos, ir gydytojai nebaubai - o labai sukalbami žmonės. Jiems reikia tik pasakyti ko nori ir ko nenori. Gydytojas minčių skaityt nemoka, kur jis bedirbtų ar Lt ar JAV ar Lenkijoj ar kokioj kitoj šalyje.
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2006 12 04, 11:12)
vienetai tu, kurios gimdyme izhvelgia kazhka daugiau, nei vien tik mechanika ir fiziologija, ir nori kazhko daugiau, nei vien tik - atejau, pagimdzhiau, ishejau...

Ne vienetai schmoll.gif Tiesiog ne visos turi tokį talentą, kad tai išreikštų žodžiais, gal todėl kai kur ir atrodo daugiau fiziologiškai, bet netikiu, kad jos neišgyvena to paties "kažko daugiau"....gal kaip tiks tas potyris toks, kad jo net žodžiais negali (ar nemoki) išreikšti. Bet tai nereiškia, kad toji dauguma nepatiria "kažko daugiau". Patirti ir mokėti papasakoti ką patiri toli gražu ne visada tas pats.

QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 04, 19:11)
Po operacijos man niekas nedavė sūnelio, niekas nepadėjo ant krūtinės. Jis visą naktį gulėjo kažkur pora aukštų žemiau.

Kodėl? unsure.gif na gal su sveikata kas buvo ar šiaip....na aš po sklandžios operacijos (antros) grįžusi iš operacinės palatoje jau radau laukiančią dukrytę bigsmile.gif Pačiuose paprasčiausiuose gimdymo namuose.

QUOTE(aldyte @ 2006 12 04, 18:07)
Po žvakėmis ir kūno pozomis slepiasi visai kitas mąstymas. Gal rasite jį, kas norite...

Kitoks mąstymas gali slėptis po daug kuo...ne tik po žvakėmis ar atitinkamomis pozomis...Jei norėsite irgi rasite. 4u.gif

QUOTE(aldyte @ 2006 12 04, 18:07)
Moterims reiktų daugiau išmanyti, ar bent jau pasitikėti savo instinktais dėl gimdymo.

Pasitikėti kitu žmogumi, jo profesionalumu irgi ne yda. 4u.gif Gražus žodis "pasitikėjimas" ypač kai juo apibūdinami tikrai to verti žmonės. Ir tikrai tokių yra wink.gif Nereikia dirbtinai supriešinti pasitikėjimo savimi su šituo pasitikėjimu.
Atsakyti
Aš tai nesu religinga, bet manau visų pirmiausia reikia pasitikėti Aukščiausiuoju (Dievu, Buda, Alachu, Likimu, Sėkme. Kaip kam norisi). Ir visada klausykitės savo vidinio balso (instinktų, širdies balso, nuojautos). Aš nė truputį neigailiu nė dėl vieno savo pasirinkimo ir visai nenoriu atsukti laiko atgal. Gimdymas yra pats gražiausias ir reikšmingiasias išgyvenimas mano gyvenime. Kuo pozytiviau į jį žiūrėsite, tuo lengvesnis ir malonesnis jis bus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 04, 21:05)
Aš tai nesu religinga, bet manau visų pirmiausia

bet visų antriausia visų pirmiausiam neprieštarauja biggrin.gif , nes kaip tik per visų antriausius gali ateit visų pirmiausio pagalba. Čia aš kaip labai religinga sakau tongue.gif

Ta proga prisiminiau pasakojimą

Užėjo liūtis. Užsėmė tikinčiojo namą. Vanduo vis kyla, kyla. Priplaukia valtis (žmogus ant stogo gi jau biggrin.gif), kitas žmogus iš valties sako "plaukiam". Žmogelis "ne, aš Dievu pasitikiu - jis mane išgelbės"...Vanduo dar pakyla - žmogelis ant kamino. Priplaukia antra valtis, o žmogelis "ne, aš Dievu pasitikiu, jis man ir padės"....Vanduo dar pakyla, žmogelis jau tik ant vandens laikosi...vėl valtis. Trečia. Bet žmogelio pasitikėjimas didžiulis, jį gi Dievas išgelbės. Na ir atsisako pagalbos. Aišku nuskęsta. Nueina pas Dievą aiškintis, kodėl jo neišgelbėjo, gi šitaip pasitikėjo. O Dievulis pažiūri ir taria - "aš tau tris kartus siunčiau pagalbą, kodėl tu, manimi taip pasitikėdamas ją atmetei?"

Va čia prie šitos pasitikėjimo temos wink.gif
Visos tampam mamomis ir visų tas tapsmas skirtingas ir unikalus, todėl tiesiog nereikia sakyti, kad tos, kurios nesirinko kitaip patyrė kažką nepilnavertiškai. Nes mes to nežinom. Mes nebuvom kitos "kaily" ir nežinom ką toji kita išgyveno...o gal tame taip "baisiai technizuotame" gimdyme ji išgyveno žymiai giliau ir žymiai jautriau...To neįmanoma pasakyti. Ir juo labiau nereikia "nurašinėti" kad štai tos vargšės nė nesupranta ką reiškia gimdyti ir t.t....Ne gimdymo būdas tą gylį reguliuoja wink.gif
Atsakyti

QUOTE(aldyte @ 2006 12 04, 12:07)
Kaip ten bebūtų gaila, šiame technologijų pasaulyje natūralaus gimdymo šalininkų maža. Amerikoj, ne ligoninėse gimdo tik 4 procentai moterų, pvz. Daug, bet tai gaunasi savaime dėl egzistuojančios sistemos, Olandijoj, Skandinavijoj...
Svarbiausia, ką mes čia visos norime pasakyti, man rodos, yra pasirinkimo galimybės norėjimas ir lankstesnis medikų mąstymas. Jie iš tikrųjų mumis manipuliuoja, ir gaila, kai moterys to nejaučia ir tiki, kad nebūtų išgyvenę ar pagimdę be SKUBIOS PAGALBOS. Ta priklausomybė mane labiausiai erzina... Moterims reiktų daugiau išmanyti, ar bent jau pasitikėti savo instinktais dėl gimdymo. Dabar gi - atimta svarbiausia - pasitikėjimas savimi ir savo kūnu, atimta galimybė būti savimi gimdant. Dauguma sako: kaip nors iškęsiu tas valandas, koks skirtumas... ir va to labiausiai gaila.
Na bet yra GRAŽIŲ gimdymų, ir detalės ne tiek svarbu.
Tos, kurios užeina į šį foruma pasidomėti kas tas Netradicinis gimdymas - skaitykite "giliai". Po žvakėmis ir kūno pozomis slepiasi visai kitas mąstymas. Gal rasite jį, kas norite...

Paskaičiau ir jau vos nepradėjau savęs gailėtis doh.gif
Pikta skaityti, kad žmogus taip aukštai iškelia savo pasirinkimą, o kitus, besielgiančius kitaip sumenkina blink.gif
Žinai, sakyk ką nori, mes neapdovanotos pasitikėjimu, gilesniu mąstumu, bet nors suprantam, kad rizikuoti savo kūdikiu neprotinga ...

Auges teisybe rašo. Pasirinkimas šiais laikais egzistuoja.
Kitas reikalas, jei žmogus bijo šnekėti, tartis, pageidauti ko nori, tada ir belieka namuose gimdyti.
Atsakyti
Nu aš visai nemenkinu kitų pasirinkimo, tu, Taure, ne taip mane supratai. Aš tik stebiu, kad daug moterų "nedaro" jokio pasirinkimo ir to gailiuosi (bet vistiek nesmerkiu, tiesiog gailaaaaaaa...).

O, jūs, dauguma, kurios čia diskutuojate - darote. Ir tai labai puiku. 4u.gif
Nepriimk to asmeniškai. Aš kalbu apie bendrą tendenciją Lietuvos medikų ir pačių gimdyvių požiūryje į gimdymą. O tos, kurios ieško - tos visada randa. Jūs tam pavyzdžiai. Beje, ir tu, ir as - rodos, radome tai Amerikoj.

Manau, reikia palauti, kol čia užsuks kokia savanoriška cezario pasirinkėja - tada galėsim iš naujo užvirti diskusiją...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aldyte: 04 gruodžio 2006 - 23:21
QUOTE(aldyte @ 2006 12 04, 17:13)
Nu aš visai nemenkinu kitų pasirinkimo, tu, Taure, ne taip mane supratai. Aš tik stebiu, kad daug moterų "nedaro" jokio pasirinkimo ir to gailiuosi (bet vistiek nesmerkiu, tiesiog gailaaaaaaa...).

O, jūs, dauguma, kurios čia diskutuojate - darote. Ir tai labai puiku. 4u.gif
Nepriimk to asmeniškai. Aš kalbu apie bendrą tendenciją Lietuvos medikų ir pačių gimdyvių požiūryje į gimdymą. O tos, kurios ieško - tos visada randa. Jūs tam pavyzdžiai. Beje, ir tu, ir as - rodos, radome tai Amerikoj.

Manau, reikia palauti, kol čia užsuks kokia savanoriška cezario pasirinkėja - tada galėsim iš naujo užvirti diskusiją...

Ir vėl pabrėžei, kad jei moteris negimdo namie, vadinasi ji nepasirinko ką daryti, o buvo manipuliuojama kitų doh.gif Bet juk tai ir yra tos moters pasirinkimas, kad ji jokiais būdais negimdys namie, o tik ligoninėje. O tu vadini tokią moterį kaip negalvojančia ir nesirenkančia verysad.gif
Atsakyti