Įkraunama...
Įkraunama...

Netradicinis gimdymas

QUOTE(ringa @ 2006 12 01, 10:11)
Mano lūkesčius su kaupu pateisino gyd. Banga Kulikauskaitė. Ligoninių, kur patekus tau būtų savaime garantuotas gimdymas apie kurį kalbu, nežinau verysad.gif

butent.... doh.gif ji tokia vienintele Kaune...dar vienas toks daktaras Vilniuje doh.gif ir viena pribuveja visai Lietuvai doh.gif
ir jei ji kur nors isvaziuoja ar suserga - gimdyk kaip nori wacko.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gluosnis: 01 gruodžio 2006 - 11:15
QUOTE(ringa @ 2006 12 01, 09:11)
Mano lūkesčius su kaupu pateisino gyd. Banga Kulikauskaitė. Ligoninių, kur patekus tau būtų savaime garantuotas gimdymas apie kurį kalbu, nežinau verysad.gif

Lietuvoje turbūt dar nėra. g.gif
Savo antrą gimdžiau Varšuvoje. Lenkai turi vieną tokią labai natūralistinę ligoninę (turbūt vienintelę tokią Lenkijoje), kur gimdyklos su plačiom voniom (joje ir pagimdžiau), kopėtėlėm ant sienos, kamuoliais ir pan. Žvakių neatsivežiau, bet tam gimdymo kambary buvo maža naktinė lempelė, kai pasiskundžiau, kad per daug šviesos - paliko tik ją. Gydytojas pasirodė tik kažkokio parašo iš manęs paimti, o daugiau manimi rūpinosi tik akušerė. Ir nei tariausi iš anksto, nei derinau - atvažiavau ir viską gavau.
Ta ligoninė turi ir akušeres, kurios priima gimdymus namie. Bet tuo metu dar nemokėjau kalbos pakankamai gerai, kad susitarčiau...
Vienintelis nervinantis dalykas - tai nesibaigiantis popierizmas. Bet to turbūt nė vienoj ligononėj neišvengsi... unsure.gif
Galėtų ir Lietuvoj nors viena ligoninė taip persikvalifikuoti. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapyna @ 2006 12 01, 11:30)
Lietuvoje turbūt dar nėra. g.gif

na, bent jau vilniaus gimdymo namuose, kas norejo ir sugebejo garsiai apie tai pasakyti - labai normaliai pagimde, naturaliai, su zhvakem ar net vonioj... yra ten labai simpatishkos akusheres bozhena su olga, ginekologinio vedejas razumas irgi nesispardo tokiu pageidavimu...
klaipedoj, berods, kuriasi gimdymo skyrius, kur gimdyma priims tik akushere...
zhodzhiu, judesys yra, ne viskas taip beviltishka.
Atsakyti
Gimdžiau Klaipėdos GN visiškai nesitarus. Savo pageidavimus personalui išsakiau jau atvažiavus gimdyti. Pirmąsyk tik iš dalies viskas gavosi, nes gimdymas buvo priskiriamas "komplikuotiems", o antrąjį ir trečiąjį kartą buvo įvykdyti visi mūsų pageidavimai: ir vieni laukdami buvome (akušerė prieš įeidama gimdyklon savo inciatyva net pasibelsdavo), ir šviesą nuo galvytės lindimo momento prigesino (o jaunėlis tiesiog natūralioje dienos šviesoje gimė), ir kirpti niekas per prievartą nekirpo (nors gimdžiau virš 4kg svėrusius galiūnus), ir dar į daugybę kitų mums su vyrų svarbių smulkmenų buvo atsižvelgta visiškai neprieštaraujant... Na, tiesa, gimdyti vonioje neišėjo (nes kiek domėjausi tas Klaipėdos GN nepraktikuojama, bet sąrėmius joje praleisti turėjau galimybę) ir gimdžiau beveik tradicinėje padėtyje (nes man ji pakankamai patogi pasirodė, tai kitokios net ir neprašiau). Tad visiškai sutinku su Ragnez žodžiais: pirmiausia reikia "norėti ir sugebėti garsiai apie tai pasakyti".

(Beje, gimdymas man buvo toks potyris, kad net neužfiksavau kaip atrodė gimdykla, suklydau net sienų spalvą įvardydama, todėl vyras po trečiojo gimdymo ją nufotografavo. Atminčiai.)
Atsakyti
QUOTE(gluosnis @ 2006 12 01, 11:11)
butent....  doh.gif  ji tokia vienintele Kaune...dar vienas toks daktaras Vilniuje  doh.gif ir viena pribuveja visai Lietuvai    doh.gif
ir jei ji kur nors isvaziuoja ar suserga - gimdyk kaip nori  wacko.gif

Kodėl gi? Aš gimdžiau GN be gydytojos, tik su akušere Božena. Mano gimdymo istorija buvo aprašyta prie Gimdymo istorijų skyrelio: gavau viską ko norėjau, ir vonią sąrėmių metu, ir nesikišimą, ir patogumus kurių reikėjo, ir visą visą kitą ko prašiau ir ką aprašiau savo gimdymo plane. Ir tai buvo prieš 4 metus, manau per šiuos metus dar nemažai gydytojų ir akušerių be jau išvardintų prisijungė prie tos geros praktikos.

QUOTE(ragnez @ 2006 12 01, 14:21)
na, bent jau vilniaus gimdymo namuose, kas norejo ir sugebejo garsiai apie tai pasakyti - labai normaliai pagimde,

drinks_cheers.gif
Atsakyti
Su įdomumu perskaičiau visas žinutes. Kiek mažai moterų iš tikrųjų gali pasakyti 'pagimdžiau'. Tų, kurios suvokia visą gimdymo eigą. Dauguma mūsų gimdo ligoninėse, nes tes 'saugiau'. Kabutėse, nes būtent ligoninėse didesnė infekcijų, intervencijų ir pan. tikimybė. Bet kaip piktai kai kurios gina savo nuomonę ir puola tas, kurios suvokia vaiko gimimą kaip natūralų veiksmą ir renkasi ne ligoninę, o kitas alternatyvas. Kur tolerancija kitokiai nuomonei? Juk diskusijose gimsta tiesa. Dauguma aršuolių net nežino, kas yra gimdymas. Žino, kas yra skausmas. O vaiką pagimdo ne jos, bet medikai. Jie sprendžia, ką daryti, kada daryti ir kaip daryti. Mažuma tų, kurios gražiai atsiliepia apie gimdymą ligoninėje. Ypač pogimdyvinę priežiūrą. Nekalbu apie privačias klinikas. Nekalbu, kai pagimdoma sumokėjus gydytojui, akušerei ir kt. Kiek skaičiau forumų, daugiau nusiskundimų, nei padėkos žodių. Tai kokių dar įrodymų reikia, kad gimdymas ligoninėje susijęs su stresu? Pati pirmąjį vaiką gimdžiau ligoninėje, o dėl antrojo vaiko gimimo dar neapsisprendžiau. Stengiuos kuo daugiau sužinoti apie gimdymo eigą ir kaip aš galiu prisidėti prie vaikelio gimimo. Norėčiau gimdyti vandenyje (pirmojo metu nebuvo galimybių). Tik kol kas neapsisprendžiau, namuose ar ligoninėje. Bet laiko dar yra. Sėkmės visoms. O kategoriškoms - daugiau skaitykite. Įvairių šalių medikų straipsnių. Ir būkite atviros žinioms. Žinojimas išlaisvina. nestuke.gif
Atsakyti
QUOTE(Kendal @ 2006 12 03, 09:11)
Su įdomumu perskaičiau visas žinutes. Kiek mažai moterų iš tikrųjų gali pasakyti 'pagimdžiau'. Tų, kurios suvokia visą gimdymo eigą. Dauguma mūsų gimdo ligoninėse, nes tes 'saugiau'. Kabutėse, nes būtent ligoninėse didesnė infekcijų, intervencijų ir pan. tikimybė. Bet kaip piktai kai kurios gina savo nuomonę ir puola tas, kurios suvokia vaiko gimimą kaip natūralų veiksmą ir renkasi ne ligoninę, o kitas alternatyvas. Kur tolerancija kitokiai nuomonei? Juk diskusijose gimsta tiesa. Dauguma aršuolių net nežino, kas yra gimdymas. Žino, kas yra skausmas. O vaiką pagimdo ne jos, bet medikai. Jie sprendžia, ką daryti, kada daryti ir kaip daryti. Mažuma tų, kurios gražiai atsiliepia apie gimdymą ligoninėje. Ypač pogimdyvinę priežiūrą. Nekalbu apie privačias klinikas. Nekalbu, kai pagimdoma sumokėjus gydytojui, akušerei ir kt. Kiek skaičiau forumų, daugiau nusiskundimų, nei padėkos žodių. Tai kokių dar įrodymų reikia, kad gimdymas ligoninėje susijęs su stresu? Pati pirmąjį vaiką gimdžiau ligoninėje, o dėl antrojo vaiko gimimo dar neapsisprendžiau. Stengiuos kuo daugiau sužinoti apie gimdymo eigą ir kaip aš galiu prisidėti prie vaikelio gimimo. Norėčiau gimdyti vandenyje (pirmojo metu nebuvo galimybių). Tik kol kas neapsisprendžiau, namuose ar ligoninėje. Bet laiko dar yra. Sėkmės visoms. O kategoriškoms - daugiau skaitykite. Įvairių šalių medikų straipsnių. Ir būkite atviros žinioms. Žinojimas išlaisvina. nestuke.gif

Ne visos nori vien natūralumo. Aš noriu dar ir saugumo ir vardan saugumo esu nusiteikusi prarasti dalį natūralumo. Gimdymas jau savaime yra natūralus reiškinys, o kur jis įvyks, čia jau priklauso nuo žmogaus noro ir supratimo. Man asmeniškai gimdymas namuose asocijuojasi su nesaugumu. Niekas man neįrodys, kad įmanoma namuose suteikti staigią pagalbą kai tam reikalinga operacija ir vaikui arba motinai atsiranda didelė grėsmė. Tik nereikia sakyti, kad taip nebūna. Gal iki šiol sekėsi, kad gimdančioms namuose tokių staigių grėsmių nenutiko, bet kas garantuoja, kad ir ateityje nenutiks ?
Toje pačioje ligoninėje įmanoma gauti pačias patogiausias ir žmogui priimtiniausias sąlygas jei tik noro yra smile.gif Nesuprantu kaip tos gimdyklos Lietuvoje atrodo, kad jų natūralistės taip purtosi. Aš gimdžiau JAV, čia gimdykla kaip paprastas kambariukas, švelniai dažytos sienos, patogi lova, supama kėdė, patogus fotelis tatukui, televizorius bei dušinė su taletu. Niekas nesitrina aplink sąrėmiu metu, gydytoja ar akušerė ateina kartais patikrinti atsidarymo ir gimdymui priimti. Ar čia taip baisu ?
Mes visos skirtingos ir matom įvarius dalykus labai skirtingai. Tik kaip bebūtų, linkiu visoms saugių ir greitų gimdymų ir sveikų kūdikėlių 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Kendal @ 2006 12 03, 15:11)
Dauguma aršuolių net nežino, kas yra gimdymas. Žino, kas yra skausmas. O vaiką pagimdo ne jos, bet medikai.

Jooo, paskaičiau žinai ir kažkaip liūdna...iš kur tau žinoti ką kitos žino, ką kitos išgyvena ir ką patiria? Toks labai nevykęs "taktiško" bendravimo pavyzdys. Ir aišku spinduliuojantis tolerancija...Toks jausmas, kad pagimdo tik tos, kas pasirenka labai netradicinį gimdymą, o kitos nesubrendę būt motinom tai ir lekia į ligonines. Negražiai kažkaip vienok gaunas...O tuo konkrečiu klausimu esu skaičius vienos dukart gimdžiusios namuose vyro (M.Veselio) pasisakymus - ji tai, už, argumentų krūvos ir t.t. O vyras nepritarė, nei pirmu nei antru atveju. Kiek žinau nuomonės po gimdymų nepakeitė. Neatrodė matyt jam ten taip jau viskas saugiai ir užtikrintai.

Taure, tokių gimdyklų jau yra ir Lietuvoje, tik kiek suprantu "už natūralumą" einančių netenkina jau vien tai, kad tai yra medicinos įstaiga...va ir didžiausias nepatogumas. smile.gif
Aš be savalaikio medikų įsikišimo (nors nėštumas buvo kuo sklandžiausias) neturėčiau nė vieno vaiko, tiksliau su antru galėjo ir nebelikt kam pastot...Kas neturi tokios patirties žūt būt nori kitus įtikint, kad įsitikinimas, kad viskas bus gerai, pasitikėjimas savim, gamta ar dar kuo tik nori, daro viską. Deja, deja. Aš irgi buvau šventai įsitikinus, kad viskas bus kuo sklandžiausiai...Laimei buvau medicinos įstaigoje.
Atsakyti
QUOTE(Patieška @ 2006 12 03, 13:07)
Jooo, paskaičiau žinai ir kažkaip liūdna...iš kur tau žinoti ką kitos žino, ką kitos išgyvena ir ką patiria? Toks labai nevykęs "taktiško" bendravimo pavyzdys. Ir aišku spinduliuojantis tolerancija...Toks jausmas, kad pagimdo tik tos, kas pasirenka labai netradicinį gimdymą, o kitos nesubrendę būt motinom tai ir lekia į ligonines. Negražiai kažkaip vienok gaunas...O tuo konkrečiu klausimu esu skaičius vienos dukart gimdžiusios namuose vyro (M.Veselio) pasisakymus - ji tai, už, argumentų krūvos ir t.t. O vyras nepritarė, nei pirmu nei antru atveju. Kiek žinau nuomonės po gimdymų nepakeitė. Neatrodė matyt jam ten taip jau viskas saugiai ir užtikrintai.

Taure, tokių gimdyklų jau yra ir Lietuvoje, tik kiek suprantu "už natūralumą" einančių netenkina jau vien tai, kad tai yra medicinos įstaiga...va ir didžiausias nepatogumas.  smile.gif
Aš be savalaikio medikų įsikišimo (nors nėštumas buvo kuo sklandžiausias) neturėčiau nė vieno vaiko, tiksliau su antru galėjo ir nebelikt kam pastot...Kas neturi tokios patirties žūt būt nori kitus įtikint, kad įsitikinimas, kad viskas bus gerai, pasitikėjimas savim, gamta ar dar kuo tik nori, daro viską. Deja, deja. Aš irgi buvau šventai įsitikinus, kad viskas bus kuo sklandžiausiai...Laimei buvau medicinos įstaigoje.

Jo ir man tavo cituota Kendal posto ištrauka skamba "labai tolerantiškai". Skaitydama Kendal postą irgi susidariau nuomonę, kad tik gimdančios namuose žino ką daro ir yra vertos gimdyti verysad.gif

Betkokie kraštutinumai nėra gerai smile.gif

Nuoširdžiai tikiuosi, kad nė vienai gimdančiai namie neteks gailėtis savo sprendimo. Labai smagu , kad nepasitaikė nelaimingų atsitikimų, bet tai tik dėl to, kad gimdančių namuose labai labai mažai. Tai jūsų pačių atsakomybė ir rizika, bet nereikia taip negražiai rašyti apie tas, kurios tokių rizikų nepripažįsta ir nesuvokia kaip aplamai galima rizikuoti savo kūdikiu.
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2006 12 01, 15:21)
na, bent jau vilniaus gimdymo namuose, kas norejo ir sugebejo garsiai apie tai pasakyti - labai normaliai pagimde, naturaliai, su zhvakem ar net vonioj... yra ten labai simpatishkos akusheres bozhena su olga, ginekologinio vedejas razumas irgi nesispardo tokiu pageidavimu...

Na nežinau, ne bent labai tiksliai žinai ko nori ir esi nusiteikusi už savę pokovoti.

Iš mano patirties - kai gimdžiau VNG, apie natūralizmą daug negalvojau, paklausė, ar planuoji gimdyti natūraliai, pasakiau - nežinau, kaip gausis.... blush2.gif

Akušerė man pasirodė tokia prisiskaičiusi šiolaikinių knygų apie natūralumą, bet visyškai neišmanantį apie psichologinę paramą gimdvybei. Vis kartodavo, kad tai ne skausmai, o "saremiai"..., maralizavo saremių metų, kad man reikėjo kokius kursus palankyti.... Atsisėsti neleido, atsiremti nera kur vietos gimdykloj nera, o ji dar paguldė ir suleido raminančių (atseit nuskausminti) doh.gif - kad aš jų prašyčiau doh.gif. Visai dar galėjau skausmus kentėti... o kai paguldė ant nugaros ir įleido vaistų, iš karto pablogėjo viskas... ir dar pajudėti negali...

Būtų malonu, kad ir be kaškokio mandraus gimdymo plano, spaudimo ir reikalavimų mamos galėtų vaikus sekmingai natūraliai gimdyti, kad akušerės galėtų gimdymo metų moterį paremti ir padėti jai pajausti, ko jai šiuo metų iš tikrūjų reikia...

Taurė
Mažiuką gimdžiau JAV su akušere, manau LT suAmerika negalima ir lyginti. cool.gif Nors vel gi - amerikietės kakškodėl mūsų ramybėje nepaliko iki pačios gimdymo pabaigos- visą laiką buvo kartu ir per daug vadovavo. schmoll.gif Manau, būtų jos jautresnes ir ne taip užsiciklinę dėl mūsų pirmo plano (norėjau gimdyti vonioje, o pasirodė gimdymo metų negaliu būti vandenyje), būtų visai kita patirtys... cool.gif Ką daryti - schedulikai mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natuke: 03 gruodžio 2006 - 23:50
QUOTE(ragnez @ 2006 12 01, 15:21)

man zvakes ar vonia nera labai jau svarbus gimdyme, nu nereikejo man tu zvakiu... o kai prasiau kad neleistu skatinamuju, manes niekas neklause doh.gif suleido (o jau buvo 10 cm, nes priimamajam buvo jau 8 cm) ir pradejo aiskinti, kad taip greiciau pagimdysiu placenta ir gimda po gimdymo greiciau susitraukines doh.gif (greiciau - ta zodi neviena karta girdejau....) ir norejau be laselines...ir kad nekirptu doh.gif ir kad virkstelei leistu atpulsuoti, bet niekas nelauke...o po antro ar trecio tokio mano prasymo daktare piktai pasake: kas cia dar isakineja man blink.gif del kokiu smulkenu jie aisku nusileis ir padarys taip kaip nori tu...tik del akiu, o kas man buvo svarbu - padare kaip jiems geriau ir patogiau...be to jie visas kortas turi savo rankose ir visada gali "paspausti" reikiamu momentu kad moteris butu daug sukalbamesne, nei viena gi nenori prarasti savo vaikelio... Ir dar....tiek daug moteru galvoja kad be gydytoju pagalbos jos nebutu pagimdziusios doh.gif kad vaikas ir jos pacios isgyveno tik su daktaru pagalba doh.gif - nu nieko panasaus, nu netikiu as, nes ispradziu prileidzia vaistu, skatina, stimuliuoja ar nuskausmina - o po to "gelbeja" po tokios savo "pagalbos" doh.gif ...
Atsakyti

Na žodžiu, norint pagimdyti natūraliai, reikia tiksliai žinoti ko nori ir mokėti savo reikalavimus išdėstyti gydytojams. Gimdymo metu reikia turėti stipria vyro parama, nes aš pvz kai gimdau, esu visyškai nuo kitų priklausoma. Reiškia vyras turi būti iš drąsųjų ir mokėti savo požiurius ir žmoną apginti... rolleyes.gif

Dar reikia patekti ant specialos literatūros, nes paprastose knygose, skirtose jaunoms mamoms apie šį aspektą nera plačiai rašoma... O kaip dėl "paprastų mirtingųjų" blink.gif

(greiciau - ta zodi neviena karta girdejau....)

ir kur jos visą laiką skuba...
Atsakyti