Norėčiau pridurti, kad tema vadinasi "netradicinis gimdymas" o ne gimdymas namuose - mes jau išsiaiškinom, kad saugiai pagimdyti LT namuose nera galimybės . Lieka gimdymai ligoninėje su gydytoju-natūralistu.
Tarp kitko čia yra keli Rusijos televizijos siužetai prieš gimdymus namuose
http://saechka.ru/kinder/rodidoma/
Idomu, kiek tai yra imanoma Lietuvoje ir kokie gydytojai imtusi tokio darbo... ir ar kas nors patyrė tokį gimdymą LT ligoninėje... arba išdrįso namuose
Kolėl netradiciškai, manau gerai paaiškino aldytė. Pridursiu tik, kad gamtoje motyna gimdo saugioje aplinkoje, "lizde" Tada gimdymas vyksta sklandžiau, nes ji "jaučia" savo kūna, "žino" ką reikia daryti. Akušeris Mishel Oden tvirtino, kad gimdančia motyną reikia palykti "ramybėje", jaustis saugiai "kitur" ir neleisti, kad ji jaustusi nuolat stebima svetimoje aplinkoje... Pati atsimenu kaip manę erzino akušerės ir net vyras, kai lindo man į akys pačiais sunkais momentais kai kaklelis dar atsidarinėjo. Norėjau, kad jie visi nors trumpam pradingtų...
Pastebėta, kad jeigu kai kurios gyvunus išgąsdinti gimdymo metu, jų gimdymo eiga suletėja tam kad jie galėtu apsisaugoti ir pasislėpti nuo pavojaus... Taip pat net gi gimdymo kursose JAV mums patarinėjo kuo ilgiau išbūti namuose, nes yra pastebėta, kad kai mama atvažuoja namo, jos gimdymo eiga suletėja..
Va kiek prirašiau
Aldyte is dalies su tavim sutinku. Be abejo pasitikejimas moteriai paciai savimi yra vienas is svarbiausiu gimdymo aspektu. As pati pries gimdyma susipazinau su visokiausiomis nuomonemis ir kas vyksta moters organizme tuo metu. Taip pat buvau moraliskai pasiruosusi ir zinojau, kad viskas kas vyksta,taip ir turi buti ir, kad skausmas yra fiziologinis dalykas, kuris greitai pasimirsta. Gal del to mano gimdymas praejo lengvai ir be jokiu nuskausminamuju. Be to, gimdziau Kauno klinikose, kur propaguojamas kuo naturalesnis gimdymas. Net vienas is mane konsultavusiu gydytoju issake savo nuomone, kad geriausia vaikeliui butu jei mama nenaudotu jokiu nuskausminamuju. Pasirodo nevisi medikai yra jau tokie despotai , tik ir laukiantys progos pasisvaistyti peiliu.
As taip pat nepateisinu tu, kurios renkasi cezario operacija be svarbios priezasties (nepaslaptis, kad dabar galima susitarti norint isvengti "gimdymo baisumu"). Vaikeliui geriausia gimti naturaliai, o ne buti istrauktam per kelias sekundes.
BET jei jau iskyla gresme vaikelio gyvybei, o to kartais net ir labiausiai pasiruosusi busima mamyte numatyti negali...sutik, kad buna tokiu atveju...mediku pagalba yra butina ir visiskai jos issizadeti butu kvaila. Juk kiekviena nori tik geriausio savo vaikui. Be to, buna moteru, kurios fiziologiskai negali pagimdyti naturaliai (kai buna per siauri klubai) arba sportininkiu raumenys buna tokie isitempe, kad be kirpimu ir plysimu gimdymas nepraeitu...O kartais, net ir paciai mamytei prireikia skubios mediku pagalbos, kai iskyla nukraujavimo gresme ar pan.
Ir aplamai, mano nuomone,idealiausia butu jei moteris stengtusi gimdyti naturaliai, o iskilus pavojui medikai butu netoliese...
Naturaliai - mano nuomone, gimdymo namuose, taciau be nereikalingu medicininiu intervenciju.
As taip pat nepateisinu tu, kurios renkasi cezario operacija be svarbios priezasties (nepaslaptis, kad dabar galima susitarti norint isvengti "gimdymo baisumu"). Vaikeliui geriausia gimti naturaliai, o ne buti istrauktam per kelias sekundes.
BET jei jau iskyla gresme vaikelio gyvybei, o to kartais net ir labiausiai pasiruosusi busima mamyte numatyti negali...sutik, kad buna tokiu atveju...mediku pagalba yra butina ir visiskai jos issizadeti butu kvaila. Juk kiekviena nori tik geriausio savo vaikui. Be to, buna moteru, kurios fiziologiskai negali pagimdyti naturaliai (kai buna per siauri klubai) arba sportininkiu raumenys buna tokie isitempe, kad be kirpimu ir plysimu gimdymas nepraeitu...O kartais, net ir paciai mamytei prireikia skubios mediku pagalbos, kai iskyla nukraujavimo gresme ar pan.
Ir aplamai, mano nuomone,idealiausia butu jei moteris stengtusi gimdyti naturaliai, o iskilus pavojui medikai butu netoliese...
Naturaliai - mano nuomone, gimdymo namuose, taciau be nereikalingu medicininiu intervenciju.
jooo, Lietuvoje gimdymai namuose vyksta ir puikiai pavyksta - bet vis dar yra tabu didziajai visuomenes daliai. Todel labai gera zinoti (as tikrai tuom tikiu), kad yra puikiu gydytoju leidzianciu moteriai buti savimi ir universitetinese gimdyklose.
mes visos balansuojame ant slidzios ribos - perkelti gimdyma i technologini (bet kurie panaudoti medikamentai praktiskai taip ir padaro) lygi ar palikti ji savo eigoje. Tai slidi riba. Pati bijau paslysti (kaip jau rasiau, kiekviena prieiname toki momenta gimdyme, kai sakome "darykit, ka norit, nebegaliu"). Bet kartu norisi ir tiketi, kad tai imanoma. Na, o cia kelios mamos puikiai parode, kad galima!
Beje, JAV (cia as dabar ir i pamokeles vaikstau), tikrai, kaip saket - nesako nei vieno gresmingo skaiciaus ar termino. Cia pribuvejos/akuseres (ne gydytojai). Joms ir ilgai atsidarinejantis kaklelis, ir progreso nebuvimas 3 val, ir atsilosusi galvute ir t.t.t.t - vis dar normal... Man patiko tas ju neagresyvus poziuris. Ir liepia buti namie ilgai, ir valgyti, ir gerti, ir miegoti...
Nu, kadangi iki kompromisu mes cia neprieisime, tai bent jau ziniomis apsikeiteme! O kai atsidursime "Ten ir tada" - gal ir ikunysime savo tikejimus. Linkiu
Tarp kitko - Odeno strapsnis apie gimdymus (rusų kalba)
http://omama.ru/docs...id=244&&tid=642
http://omama.ru/docs...id=244&&tid=642
o as irgi galiu pasidalinti...gal kam bus idomu ir noriu dar pridurti, kad rase tai estu gydytoja, akusere-ginekologe-chirurge (rusu k.)
http://telo-um.narod...Work_1.html#i19
http://telo-um.narod...Work_1.html#i19
QUOTE(gluosnis @ 2006 11 28, 16:39)
90% pagalbos kokios jie gali pasiulyti - man nereikia <...> ir jei nori, kad TAVO vaikas butu sveikas - turi labai daug zinoti pati. O is pasaukimo dirba tikrai nedaug ateina i medicina tikrai del noro padeti, bet kur papuola ? -i konveiri...
Štai aš apie tai ir kalbu, kuri iš mūsų gali būti tikra, kad mūsų vaikui neprireiks tos pagalbos? O dėl reikalingų žinių, tai pilnai su tavim sutinku, patys turim rūpintis savo ir savo vaikų sveikata, gydytojai už mus to niekada nepadarys. O gydytojų yra dirbančių ir pašaukimo, gal net plaukiančių prieš srovę
QUOTE(aldyte @ 2006 11 28, 18:35)
Galvoju, jog labai blogai, kad beprasmiskomis vadinate kalbas apie tikejima <...> Visa beda turbut yra tame, kad daugelis moteru gimdyma laiko liga. Ir tai yra pasekme ilgo ir sunkaus mediciniu ir farmaciniu propagandu darbavimoni (pasidomekite, kiek daug yra kitokio poziurio i gimdyma uz Lietuvos ribu)... O kai tiki, kad gimdymui reikalingas gydymas, tada, aisku, reikia ir gydytoju, ir prieziuros.
O jei galvoji, kad nestumos ir gimdymas tai naturalus moterisko organizmo procesai - tai tada ir ieskai netradiciniu budu (as greiciau sakyciau naturaliuju)...
Is cia ir atsiranda kitaip manancios. Ir mes tikrai negalvojame apie SAVO komforta namu aplinkoje... jus musu nesupratote. Mes galvojame (jei pataikysiu cia visoms naturalistems pasakyti) - kad geriausia mamai ir vaikui ten, kur motina jauciasi saugi.
ir jei jums saugumui reikia baltu chalatu - jus juos ir renkates <...>
As zaviuosi ir pati bandau prisiartinti prie tu, kurios gimdyma isgyveno/isgyvena kaip savo normalaus gyvenimo dali, kurios neiesko, kas uz jas ka padarys, ir neiesko pakaltinamu... Noriu buti tokia mama.
O jei galvoji, kad nestumos ir gimdymas tai naturalus moterisko organizmo procesai - tai tada ir ieskai netradiciniu budu (as greiciau sakyciau naturaliuju)...
Is cia ir atsiranda kitaip manancios. Ir mes tikrai negalvojame apie SAVO komforta namu aplinkoje... jus musu nesupratote. Mes galvojame (jei pataikysiu cia visoms naturalistems pasakyti) - kad geriausia mamai ir vaikui ten, kur motina jauciasi saugi.
ir jei jums saugumui reikia baltu chalatu - jus juos ir renkates <...>
As zaviuosi ir pati bandau prisiartinti prie tu, kurios gimdyma isgyveno/isgyvena kaip savo normalaus gyvenimo dali, kurios neiesko, kas uz jas ka padarys, ir neiesko pakaltinamu... Noriu buti tokia mama.
Tikėjimas, bent jau man, labai svarbu. Gimdymo tikrai nelaikiau liga, niekas nieko mano atveju nedarė prieš mano valią. Profesionalios gydytojo paglbos, ačiū Dievui, taip pat neprireikė. O jei būtų kas atsitikę, tikrai kaltų neieškočiau aplink.
Ir vis tik kas dėl tų natūralių fiziologinių procesų - gimdymas, kaip ir kvėpavimas, ritmiškas širdies darbas, virškinimas ir t.t. yra natūralus organizmo procesas, bet vis dėl to dėl daugelio priežasčių pastarieji gali sutrikti. Kartais tai atsitinka staiga. Tada mes juk kreipiamės į medikus, nepaliekame visko savieigai, nesvaičiojam, jog kaip bus - taip bus, nes mes kaltų neieškosim. Tai koks skirtumas tarp šių natūralių fiziologinių procesų ir gimdymo, jei kalbėsim tik apie jų fiziologinį natūralumą? Bet, kaip jau buvo rašyta ankstesniuose aldyte postuose, nėštumo eigą vis tik gydytojai seka, o juk nėštumas kuo natūraliausias procesas, lyg ir taip pat nereikalaujantis jokios gydytojų priežiūros ar intervencijos. Yra nuomonių, kad vaikučio apžiūra echoskopu taip pat gali neigiamai jį įtakoti.
O dėl baltų chalatų - jie savaime man saugumo nesuteikia, bet jei galėčiau eliminuoti bent menkiausią nelaimės galimybę, taip ir padaryčiau. Ir medikų yra visokių, tereikia pastangų tinkamą susirasti. Ir gimdymo metu susikoncentruoti ne į aplinką, o į atėjimą taip pat įmanoma.
QUOTE(aldyte @ 2006 11 28, 20:46)
jooo, Lietuvoje gimdymai namuose vyksta ir puikiai pavyksta - bet vis dar yra tabu didziajai visuomenes daliai. Todel labai gera zinoti (as tikrai tuom tikiu), kad yra puikiu gydytoju leidzianciu moteriai buti savimi ir universitetinese gimdyklose.
Čia tikrai klysti. Kam pavyksta, tas visa gerkle apie tai rėkia, o kai nepavyksta, kalbėt nesinori... Esu šiokia tokia medikė, 50 proc. pažįstamų taip pat, todėl žinau ką kalbu. Deja...
Pati bijau paslysti (kaip jau rasiau, kiekviena prieiname toki momenta gimdyme, kai sakome "darykit, ka norit, nebegaliu"). Bet kartu norisi ir tiketi, kad tai imanoma. Na, o cia kelios mamos puikiai parode, kad galima!
Tai tikrai įmanoma, patikėk
Beje, JAV (cia as dabar ir i pamokeles vaikstau), tikrai, kaip saket - nesako nei vieno gresmingo skaiciaus ar termino.
Sutinku, kad nežinojimas ramina, bet aš pirmenybę teikiu faktams ir sąmoningam pasirinkimui.
Tai jei domejaisi, tai tikrai skaitei naujausius straipsnius (mokslinius irgi, ne vien publicistika), kad gimdymai namuose ar tiesiog be intervenciju yra zymiai saugesni. Buna zymiai maziau komplikaciju, plysimu, kraujavimu - ir viskas del to, kad leidziama viskam vykti savo eiga. Niekaip manes neitikinsi, kad Lietuvoje namuose daugiau nepasisekusiu gimdymu, nei Lietuvoje ligoninese... nes taip nera.
Taciau, jei randate naturalistiniu gydymo istaigu - puiku! Bet ju tikrai vienetai. Medicina ryja pati save - gydytojai nori darbo ir pinigu, dirbti gimdymo metu dazniausiai nera ka (Vakaru Europoje gydytojai nedalyvauja didziojoje dalyje gimdymu), jie neatiduoda sitos srities akuserems, akuseres neismokytos dirbti savarankiskai, mamos bijo, nes jas nuteikineja visa nestuma kaip svarbu kiekvienas cm ar minute - o is tikruju viskas gali buti kitaip...
Samoninga motinyste Lietuvoje atsiras tik tuomet, kai moterys zinos ir gales rinktis. Jusu keletas cia, ir dar keli simtai moteru - jau dabar yra samoningos, neneigiu. Tiesiog didzioji dauguma nezino, nei ka jos gali, nei ko jos nori...
O del statistikos - paskaiciuoti kiek komplikaciju namusoe ir ligoninese jau nebereik. Skaiciuoja olandai, danai, svedai, vokieciai. Ultragarsas tyrinejamas ir aprasoma vis daugiau jo "blogumu", straipsniu ir informacijos pilna - tereikia rasti ir pasirinkti.
QUOTE(aldyte @ 2006 11 28, 23:34)
Tai jei domejaisi, tai tikrai skaitei naujausius straipsnius (mokslinius irgi, ne vien publicistika), kad gimdymai namuose ar tiesiog be intervenciju yra zymiai saugesni. Buna zymiai maziau komplikaciju, plysimu, kraujavimu - ir viskas del to, kad leidziama viskam vykti savo eiga. Niekaip manes neitikinsi, kad Lietuvoje namuose daugiau nepasisekusiu gimdymu, nei Lietuvoje ligoninese... nes taip nera.
Gal aš neturiu tiek objektyvios statistinės informacijos kiek tu, kad galėčiau būti kategoriška, to neneigiu, tačiau pavojus abiejų - vaiko bei motinos - sveikatai nenumatytais atvejais didesnis gimdant ne medicinos įstaigoje. Dėl komplikacijų, sutinku, kad jų mažiau kai procesui leidžiama vykti savieiga. Aš nesistengiu nieko įtikinėt, man tavo pažiūros iš esmės priimtinos. Noriu pasakyt, kad toks gimdymas, apie kokį tu rašai įmanomas ne tik jaukioje namų aplinkoje, bet ir
Vakar sudurniavo internetas pas mane, tai baigsiu ankstesnę žinutę
Noriu pasakyt, kad toks gimdymas, apie kokį tu rašai įmanomas ne tik jaukioje namų aplinkoje, bet ir medicinos įstaigoje. Pastaruoju atveju maksimaliai eliminuojama ir fizinių traumų tikimybė kūdikiui. O ir mamai.
Ir tikrai yra medikų, suvokiančių ne tik fiziologinę gimdymo esmę, neskaičiuojančių minučių, neverčiančių moters ant nugaros, suprantančių savo atsakomybę pasitinkant ateinančią dvasingą būtybę. Tikrai yra tokių, kurie patys apie tai kalba ir kviečia moteris pačias gimdyti.
Kad nė nemėginau įtikinėti, nes aš už sąmoningą gimdymą, o į šią savoką nuskausminimas, skatinimas, cezaris dėl to, kad "makštis nepakistų" ir pan. kartu su dėl to sekančiom komplikacijom neįeina
Pasikartosiu, bet tik teigiu, kad įmanoma rasti tokį mediką, kuris nesikištų į gimdymo procesą be reikalo, kuris suprastų ką ir kodėl daro, mediką, kuris atsakingai žiūri į savo pašaukimą ir į kiekvieną ateinančią gyvybę, kuriam sąvoka "profesinė deformacija" nėra savaime suprantamas dalykas.
Dar kartą sėkmės būsimoms mamytėms, teisingo pasirinkimo
Noriu pasakyt, kad toks gimdymas, apie kokį tu rašai įmanomas ne tik jaukioje namų aplinkoje, bet ir medicinos įstaigoje. Pastaruoju atveju maksimaliai eliminuojama ir fizinių traumų tikimybė kūdikiui. O ir mamai.
Ir tikrai yra medikų, suvokiančių ne tik fiziologinę gimdymo esmę, neskaičiuojančių minučių, neverčiančių moters ant nugaros, suprantančių savo atsakomybę pasitinkant ateinančią dvasingą būtybę. Tikrai yra tokių, kurie patys apie tai kalba ir kviečia moteris pačias gimdyti.
QUOTE(aldyte @ 2006 11 28, 23:34)
Buna zymiai maziau komplikaciju, plysimu, kraujavimu - ir viskas del to, kad leidziama viskam vykti savo eiga. Niekaip manes neitikinsi, kad Lietuvoje namuose daugiau nepasisekusiu gimdymu, nei Lietuvoje ligoninese... nes taip nera.
Kad nė nemėginau įtikinėti, nes aš už sąmoningą gimdymą, o į šią savoką nuskausminimas, skatinimas, cezaris dėl to, kad "makštis nepakistų" ir pan. kartu su dėl to sekančiom komplikacijom neįeina
Pasikartosiu, bet tik teigiu, kad įmanoma rasti tokį mediką, kuris nesikištų į gimdymo procesą be reikalo, kuris suprastų ką ir kodėl daro, mediką, kuris atsakingai žiūri į savo pašaukimą ir į kiekvieną ateinančią gyvybę, kuriam sąvoka "profesinė deformacija" nėra savaime suprantamas dalykas.
Dar kartą sėkmės būsimoms mamytėms, teisingo pasirinkimo
QUOTE(aldyte @ 2006 11 29, 16:19)
Pamazu isaugs tas moteru supratimas.
Reikia "netradicini gimdyma" perkrikstyti i ... ka? ekologini? man negrazus tas vardas. Naturalistini? irgi netaiklu. Nezinau...
Reikia "netradicini gimdyma" perkrikstyti i ... ka? ekologini? man negrazus tas vardas. Naturalistini? irgi netaiklu. Nezinau...
i "tradicini gimdyma"
beje, filosofiniu pozhiuriu, mes chia diskutuojame apie mechanistini (deja, vis dar dominuojanti lietuvoje) ir holistini pozhiuri i zhmogu, sveikata ir medicina. straipsniu apie tai yra publikuota lietuvos sveikatos ministerijos puslapyje.
Ot trūko tavo žodelio, Ragnez
Holistinė medicina ir tradicinis gimdymas
Ir net ministerija apie tai rašo. Puiku. Vistiek liksime šiek tiek neformalai, ar ne?
Na tai visoms linki surasti holistinio požiūrio medikų - kurie jus matytų kaip visumą, o ne trijų simptomų derinį. Ir mokėtų padėti užgimti ne tik kūneliui - bet ir sielai...
QUOTE(Natuke @ 2006 11 29, 15:26)
Ringa
iš esmės sutinku. O ar galėtum tokius gydytojus ar ligonines parekomenduoti?
iš esmės sutinku. O ar galėtum tokius gydytojus ar ligonines parekomenduoti?
Mano lūkesčius su kaupu pateisino gyd. Banga Kulikauskaitė. Ligoninių, kur patekus tau būtų savaime garantuotas gimdymas apie kurį kalbu, nežinau
QUOTE(aldyte @ 2006 11 29, 17:19)
Gal paprasčiausiai natūralus gimdymas