Taip, Raideles, pastebejau, kad cezariu baigesi naturalistes norai... tas gydytojas, kuri ji rinkosi man niekad naturalistas neatrode. na bet zmogus patikejo... kazi kaip ten buvo. Lausim Gimdymo Istorijos.
Gal iš tikųjų buvo komplikacijos - viskas gali būti. Kol esi ruošiesi, planuoji, o kai gimdai, esi tik Dievo rankose. Ten jau kaip bus...
Nors, žinoma, daug kas nuo aplinkos ir gydytojo nusiteikimo priklauso
Nors žinot, labiausiai nekenčiu to kaltės jausmo, kai pradedi savę kaltint, kad kašką netaip gimdymo metu padarei... Pvz man į galą nuo skausmo važiavo stogas ir aš nieko su savim negalėjau padaryti - ir verkiau ir šaukiau ir meldžiausi (rusų kalba, vargšai amerikiečiai manė, kad isterikuoju...). O kai pasakė, kad nieko nebūs, reikia skatint, pradėjau rėkti cezario, nes žinojau, kad nuo pitocino skaudės dar labiau (nors iš tiesų jau nebuvo kur). Gerai, kad akušerės buvo protingos ir nelabai manęs klausė.
Po to po gimdymo akušerės padejeja manę pusvalandį ramino, kad viską gerai padariau, viskas tvarkoj, tiesiog buvo super sunkus darbas
Nors, žinoma, daug kas nuo aplinkos ir gydytojo nusiteikimo priklauso
Nors žinot, labiausiai nekenčiu to kaltės jausmo, kai pradedi savę kaltint, kad kašką netaip gimdymo metu padarei... Pvz man į galą nuo skausmo važiavo stogas ir aš nieko su savim negalėjau padaryti - ir verkiau ir šaukiau ir meldžiausi (rusų kalba, vargšai amerikiečiai manė, kad isterikuoju...). O kai pasakė, kad nieko nebūs, reikia skatint, pradėjau rėkti cezario, nes žinojau, kad nuo pitocino skaudės dar labiau (nors iš tiesų jau nebuvo kur). Gerai, kad akušerės buvo protingos ir nelabai manęs klausė.
Po to po gimdymo akušerės padejeja manę pusvalandį ramino, kad viską gerai padariau, viskas tvarkoj, tiesiog buvo super sunkus darbas
Sveikos,
Nustebau perskaičiusi, kad medikai tik kišasi, tik kišasi į gimdymą. Pagimdžiau 3 aukselius KMU, su niekuo nesitariau, kas papuolė pagal budėjimą, tas ir priėmė. Visi mano norai buvo įvykdyti (nors ir neturėjau jų labai daug ir jokio nereikalingo kišimosi (pažiūrėti kiek atsivėrė kaklelis arba paklausyti vaikučio širdelės, nelaikau kišimusi į natūralų gimdymą). Pasakiau, kad nenoriu jokių vaistų nei prieš gimdymą, nei gimdymo metu, nei po jo. Ir nieko nedavė. Tik nusistebėjo, kad tokių prašymų nelabai išgirsta Ir muziką buvo, kurios nelabai girdėjau (na tikrai ne tas rūpėjo) ir žvakes galėjau degti, jei būčiau norėjusi ir pozas kokias noriu, bet kiekvienas gimdymas buvo kitoks. Man kas labiausiai gimdyme įsimintina, kad be vyro pagalbos nebūčiau pagimdžiusi (būčiau, bet ...) ir dabar drąsiai galiu sakyti, kad mes pagimdėm, o ne aš Kadangi pas mane gimdymas vyksta gan greitai, tai nenustebsiu, kad kurį nors vaikelį ir namuose pagimdysiu
Nustebau perskaičiusi, kad medikai tik kišasi, tik kišasi į gimdymą. Pagimdžiau 3 aukselius KMU, su niekuo nesitariau, kas papuolė pagal budėjimą, tas ir priėmė. Visi mano norai buvo įvykdyti (nors ir neturėjau jų labai daug ir jokio nereikalingo kišimosi (pažiūrėti kiek atsivėrė kaklelis arba paklausyti vaikučio širdelės, nelaikau kišimusi į natūralų gimdymą). Pasakiau, kad nenoriu jokių vaistų nei prieš gimdymą, nei gimdymo metu, nei po jo. Ir nieko nedavė. Tik nusistebėjo, kad tokių prašymų nelabai išgirsta Ir muziką buvo, kurios nelabai girdėjau (na tikrai ne tas rūpėjo) ir žvakes galėjau degti, jei būčiau norėjusi ir pozas kokias noriu, bet kiekvienas gimdymas buvo kitoks. Man kas labiausiai gimdyme įsimintina, kad be vyro pagalbos nebūčiau pagimdžiusi (būčiau, bet ...) ir dabar drąsiai galiu sakyti, kad mes pagimdėm, o ne aš Kadangi pas mane gimdymas vyksta gan greitai, tai nenustebsiu, kad kurį nors vaikelį ir namuose pagimdysiu
Abu vaikus pagimdžiau namie. Antrąją - vandenyje. Abu savo gimdymus labai myliu
Bernadetos gimimas
Gerdos gimimas
Bernadetos gimimas
Gerdos gimimas
QUOTE(aldyte @ 2006 08 21, 15:25)
Noreciau paprasyti visu sugrizti i sita tema!!! Besiartinant mano isbandymui svarstau ivairius variantus. Ne Lietuvoje - ju nemazai. Ir manyje visiskai aiskiai yra subrendes noras negimdyti ligonineje, nebuti monitoruojamai, steriliai (o gal ir ne) apziurinejamai, pavaldziai gydytoju manipuliacijoms...
Yra cia, JAV, tokie naturalaus gimdymo centrai, kur gimdoma vien pribuvejos priezuroje, pries tai ivertinus rizikinguma, aisku. Ten tik tipiskas "naminis" miegamasis su vonia ir kudikio lopsiu. Ir virtuvele - pastebejau, kad Lietuvoje daug kam pritruksta tiesiog pavalgyti! Ten dar yra tonus fiksuojantis aparatukas (vienintelis aparatukas!), kuriuo kartais, bet ne pastoviai fiksuojami tonai. Na dar kedute (olandiska ar panasiai). Viskas kaip namie, nera jokios minies apie ligonine. Niekas ir nelaukia po langais - kritiniu atveju kviecia greituke. Tai va. Turbut bus zibalo kliustelejimas i ugni. Bet klausiu jusu, patyrusiu moteru, argumentu - kodel rinktumetes arba nesirinktumet tokio gimdymo??!!
ps. ten neatliekama joks medikamentinis nuskausminimas ir netaikomos medikamentines skatinimo priemones.
Yra cia, JAV, tokie naturalaus gimdymo centrai, kur gimdoma vien pribuvejos priezuroje, pries tai ivertinus rizikinguma, aisku. Ten tik tipiskas "naminis" miegamasis su vonia ir kudikio lopsiu. Ir virtuvele - pastebejau, kad Lietuvoje daug kam pritruksta tiesiog pavalgyti! Ten dar yra tonus fiksuojantis aparatukas (vienintelis aparatukas!), kuriuo kartais, bet ne pastoviai fiksuojami tonai. Na dar kedute (olandiska ar panasiai). Viskas kaip namie, nera jokios minies apie ligonine. Niekas ir nelaukia po langais - kritiniu atveju kviecia greituke. Tai va. Turbut bus zibalo kliustelejimas i ugni. Bet klausiu jusu, patyrusiu moteru, argumentu - kodel rinktumetes arba nesirinktumet tokio gimdymo??!!
ps. ten neatliekama joks medikamentinis nuskausminimas ir netaikomos medikamentines skatinimo priemones.
Valgyti gimdymo metu nerekomanduojama, nes visada juk islieka netiketo cezario galimybe
Pirma vaika gimdziau su midwife- akusere (JAV), kurios propoguoja naturalu gimdyma. Bet gimdymas vyko ligonineje, o ne gimdymo centre. Gimdziau su epidioralu (nepakeliau naturalaus skausmo), bet veliau net mano akusere pasake" gerai, kad ji pasiemei, nes tavo gimdymas butu buves labai sunkus"
Antra vaika ruosiuosi gimdyti taip pat.
QUOTE(Silvute @ 2006 08 25, 01:52)
idomu is kur toks kvailas isitikinimas, kad jeigu dega zvakes, skamba svelni muzika ir tu gimdai namuose, tai jau viskas vyksta sklandziai ir harmoningai.
Nesu pries gimdymus namuose, kazkokiuose kitose vietose, jeigu jau taip norisi ( as nzn ka pasirinkciau jeigu butu trecias)... bet va toks mastymas tai pritrenkia, nes kaip bebutu gaila, tai gimdymo komplikacijos ivyksta neprilausomai nuo gimdymo vietos.
Nesu pries gimdymus namuose, kazkokiuose kitose vietose, jeigu jau taip norisi ( as nzn ka pasirinkciau jeigu butu trecias)... bet va toks mastymas tai pritrenkia, nes kaip bebutu gaila, tai gimdymo komplikacijos ivyksta neprilausomai nuo gimdymo vietos.
Pilnai pritariu
Po epidiurines nejautros neturejau jokiu blogu pasekmiu: nugaros skausmo ar kazko kito. Taip, kad savo vaikeliu galejau ramiausi pasirupinti pati nuo pat pradzios. (kazkas minejo, kad po sito nuskausminimo mes veliau negelime nesioti savo vaiku)
QUOTE(Žiogelis @ 2006 11 22, 22:06)
Abu vaikus pagimdžiau namie. Antrąją - vandenyje. Abu savo gimdymus labai myliu
Bernadetos gimimas
Gerdos gimimas
Bernadetos gimimas
Gerdos gimimas
Žiogeli, tavo gimdymo istorijos nuostabios
Čia mano sūnaus GIMIMAS
Na, zinokit, net baisu pasidare skaitant jusu pasisakymus. Atrodo, kad visos cia tik apie save galvoja, o kas pagalvos apie vaikeli?
O kodel nepagalvoji apie naturalia gamtos atranka, gal naturaliai tu nebutum isstumus be paskatinimo arba suplysus taip , kad...be prakirpimu. gal jei butum viska darius tu ir gamta, gal vaikeliui nebutu pasiseke! Ir labai idomu ka kaltintum jei tau butu leide "pasitarus su gamta" gimdyti ir kas nors atsitiktu...aiku tuos pacius gydytojus. Beje, ka tu pasirinktum: vaikelio netekimas ar jo istraukimas operacijos pagalba? manau atsakymas aiskus.
o jei vaikelio galvute uzstringa ar virkstele apsisuka aplink kakliuka? Tai cia reiskia " pagal sklandu ir labai protinga Gamtos mechanizma"? ...ir jokia fizine intervencija nereikalinga?!
...man gal labiau šiuo klausimu pasisekė. Nuėjom į gimdymo namus apsidairyt. Aišku, valdiški namai (ligoninėj). Bet vokiškos ligoninės - tai ne lietuviškos. Nei sienos čia baltos, nei kokie instrumentai barškant kolidoriuje girdis..
Na, as gimdziau KMUK, nei sienos cia baltos, nei instrumentai girdisi! Aplamai jokiu instrumentu nesimate, tik atejus paskutiniui etapui jie atsirado. Ir siaip, aplinka labai jauki sukurta
Taigi daugelis aiskina, kad noretu gimdyti namuose, kaip musu seneles....tik, nepamirskit, kad ir mirstamumas tiek motinu tiek vaikeliu buvo daug didesnis. Juk medicina ir yra tam, kad padetu kuo saugiau naujam zmoguciui ateiti i si pasauli. O visokie svaiciojimai apie zvakes ir gamta paskutiniame gimdymo etape neturi prasmes - paprasciausiai ne tas rupi tuo momentu
Sekmes visoms besiruosiancioms gimdyti, rinkites kiekvienai labiau patinkanti gimdymo buda ir vieta, tik nepamirskite savo vaikeliu, juk svarbiausia ju sekmingas ir be pavojaus atejimas i pasauli...
QUOTE(gluosnis @ 2006 08 28, 13:16)
Taip, daug kas pasikeite nuo to laiko kai gimdziau pirma vaika, bet daug visko ir liko Nors prasiau kad neleistu skatinamuju (buvo jau pilnas atsidarymas), gydytoja man pasake, kad be stipresniu saremiu neisstumsiu..aisku isstumciau jeigu tik lestu pakeisti poza, o ne guleti pakelus kojas virs galvos, net pakakoti tokoj pozoj butu l.sunku bet jiems labai patogu taip viska matyti. Po to dar prasiau kad nekirptu...ji atsake: kas cia man isakineja?...ir vis tiek prakirpo...kai prasiau, kad nekirptu virksteles kol pulsuoja, vis tiek iskarto perkirpo, o mane "nuramino" - jau nebepulsavo... ir aisku nelauke kol pati pagimdysiu placenta. Man susidare toks ispudis kad jie visada labai skuba ir neleidzia tau ir gamtai viska padaryti naturaliai. Aisku jie priprato kad gimdyves visko bijo, kad retai viskas einasi gerai ir t.t....bet jie jau prasai ir nori padaryti savo darba pati, o vistiek daro savo... aciu uz tai nesakysiu. Aisku yra ir bus tokiu, kurios nori kad viska uz jas padarytu kiti, o jei ka, tai vaikeli tiesiog istrauktu operacijos pagalba, kad tik nieko nereikalautu is ju ir po to pacios turetu ka apkaltinti jei butu dar nevisiskai patenkintos
O kodel nepagalvoji apie naturalia gamtos atranka, gal naturaliai tu nebutum isstumus be paskatinimo arba suplysus taip , kad...be prakirpimu. gal jei butum viska darius tu ir gamta, gal vaikeliui nebutu pasiseke! Ir labai idomu ka kaltintum jei tau butu leide "pasitarus su gamta" gimdyti ir kas nors atsitiktu...aiku tuos pacius gydytojus. Beje, ka tu pasirinktum: vaikelio netekimas ar jo istraukimas operacijos pagalba? manau atsakymas aiskus.
QUOTE(Mikasiene @ 2006 08 29, 13:26)
FILOSOFINIAI APMĄSTYMAI, GALIT NESKAITYTI
...Vat ir man iškilo klausimas ar čia aš esu netradicinė ar kaip tik visą modernioji visuomenė yra netradicinė ir šiek tiek išsigimusi. Juk nesu mačiusi, kad Gamtoje vienas šeškas padėtų gimdyti kitam. Nei ten letenėlių kiša ir atsivėrimų nematuoja. Tiesiog gimdo ir tiek. Viskas pagal sklandų ir laabai protingą Gamtos mechanizmą. Manau, moteriai akušerė reikalinga tik vaikui sugauti ir moraliniam palaikymui ir jokia fizinė intervencija nereikalinga. Žinoma, viskas proto ribose.
...Vat ir man iškilo klausimas ar čia aš esu netradicinė ar kaip tik visą modernioji visuomenė yra netradicinė ir šiek tiek išsigimusi. Juk nesu mačiusi, kad Gamtoje vienas šeškas padėtų gimdyti kitam. Nei ten letenėlių kiša ir atsivėrimų nematuoja. Tiesiog gimdo ir tiek. Viskas pagal sklandų ir laabai protingą Gamtos mechanizmą. Manau, moteriai akušerė reikalinga tik vaikui sugauti ir moraliniam palaikymui ir jokia fizinė intervencija nereikalinga. Žinoma, viskas proto ribose.
o jei vaikelio galvute uzstringa ar virkstele apsisuka aplink kakliuka? Tai cia reiskia " pagal sklandu ir labai protinga Gamtos mechanizma"? ...ir jokia fizine intervencija nereikalinga?!
QUOTE(Coccinela @ 2006 09 14, 08:51)
...man gal labiau šiuo klausimu pasisekė. Nuėjom į gimdymo namus apsidairyt. Aišku, valdiški namai (ligoninėj). Bet vokiškos ligoninės - tai ne lietuviškos. Nei sienos čia baltos, nei kokie instrumentai barškant kolidoriuje girdis..
Na, as gimdziau KMUK, nei sienos cia baltos, nei instrumentai girdisi! Aplamai jokiu instrumentu nesimate, tik atejus paskutiniui etapui jie atsirado. Ir siaip, aplinka labai jauki sukurta
Taigi daugelis aiskina, kad noretu gimdyti namuose, kaip musu seneles....tik, nepamirskit, kad ir mirstamumas tiek motinu tiek vaikeliu buvo daug didesnis. Juk medicina ir yra tam, kad padetu kuo saugiau naujam zmoguciui ateiti i si pasauli. O visokie svaiciojimai apie zvakes ir gamta paskutiniame gimdymo etape neturi prasmes - paprasciausiai ne tas rupi tuo momentu
Sekmes visoms besiruosiancioms gimdyti, rinkites kiekvienai labiau patinkanti gimdymo buda ir vieta, tik nepamirskite savo vaikeliu, juk svarbiausia ju sekmingas ir be pavojaus atejimas i pasauli...
Skaičiau, skaičiau, viskas labai gražu, gera ir pan (apie gimdymą ne ligoninėj) . Bet. Gerai, jei viskas gerai. Mano gimusiam vaikui reikėjo inkubatoriausir pats kurį laiką nekvėpavo. Prieš tai irgi svarsčiau visokius gimdymo būdus, buvau l. susižavėjus gimdymu namie, vandeny, su pribuvėja. Ačiū dievui, vyras perkalbėjo. Būčiau praradus vaikutį.
Nė už ką nerizikuočiau vaiko gyvybe. Gal aš čia labai kategoriška, bet man atrodo avantiūriška ir neatsakinga gimdyt namie.
Nė už ką nerizikuočiau vaiko gyvybe. Gal aš čia labai kategoriška, bet man atrodo avantiūriška ir neatsakinga gimdyt namie.
tos kurios galvoja, kad gimdydamos ligonineje daro paslauga savo vaikuciui - nera tokios jau teisios. Medikai dazniausiai turi savo taktika, savo sumetimu, savo silpnybiu, isitikinimu ir t.t.t. Apie tai prirasyta kruvos straipsniu, iskelta bylu ir prikalbeta.
Galvoti ir rupintis vaiku geriausiai gali pati mama. Ir jei ji jauciasi stipri gimdyti savo jegomis, buti savo gimdymo pagrindine dalyve - tai tai kaip tik ir reiskia, kad ji rupinasi vaiku.
Juk tik 4% procentai gimdymu reiklalauja intensyvios prieziuros, visi kiti - kad ir kaip ten makaluosis gydytojai, kad ir kokioj aplinkoj, su plysimais ar be - ivyks, zmogutis gims, ateis ir liks siame pasaulyje (geriau uz gamta dar tikrai nieks to nesurede!) - ir kai nieks netrukdys - gims tik geriau.
Bet tam, kad patiketi savo kunu ir motiniskais instinktais- reikia drasos ir dideles vidines striprybes. Todel gerbikime Motinas, kurios tai gali! O atsiduoti gydytojams - dar nereiskia galvoti apie vaikiuka.
Galvoti ir rupintis vaiku geriausiai gali pati mama. Ir jei ji jauciasi stipri gimdyti savo jegomis, buti savo gimdymo pagrindine dalyve - tai tai kaip tik ir reiskia, kad ji rupinasi vaiku.
Juk tik 4% procentai gimdymu reiklalauja intensyvios prieziuros, visi kiti - kad ir kaip ten makaluosis gydytojai, kad ir kokioj aplinkoj, su plysimais ar be - ivyks, zmogutis gims, ateis ir liks siame pasaulyje (geriau uz gamta dar tikrai nieks to nesurede!) - ir kai nieks netrukdys - gims tik geriau.
Bet tam, kad patiketi savo kunu ir motiniskais instinktais- reikia drasos ir dideles vidines striprybes. Todel gerbikime Motinas, kurios tai gali! O atsiduoti gydytojams - dar nereiskia galvoti apie vaikiuka.
QUOTE(aldyte @ 2006 11 25, 01:22)
....(geriau uz gamta dar tikrai nieks to nesurede!) - ir kai nieks netrukdys - gims tik geriau.
Tai jau tikrai, drasos cia reikia...net laaabai daug... ne kiekviena vis del to ryztusi rizikuoti savo vaiko gyvybe
Man atrodo, kad Aldyte susidarius labai iskreipta nuomone apie gydytojus. Kai as gimdziau nelindo tie daktarai jau taip stipriai i akis. Galiu pasakyti, kad be ju pagalbos ir pagimdziau...be nuskausminamuju ir greitai - per 3 valandas, be to gimdykloje buvom dviese su vyru, o akusere stengesi kuo maziau mums trukdyti...Ir nereikia sakyti, kad gimdymas ligonineje su akusere ir gydytojais reiskia "atsiduoti gydytojams i rankas", paprasciausiai taip elgiasi moterys, kurios nori padaryti viska, kad tik leliukas SAUGIAI ateitu i si pasauli. Ir dar, noreciau paklausti:" KA TU DARYTUM JEI NEATSIDARINETU KAKLELIS IR ISKILTU GRESME TAVO LELIUKUI, OPERACIJA AR PASIKLIAUTUM GAMTA? KA DARYTUM JEI STIPRIAI SUSILPNETU VAIKELIO SIRDIES TONUSAI, O TAU IKI GIMDYTO PABAIGOS DAR LABAI DAUG? KA DARYTUM JEI VAIKELIS NETAISYKLINGAI EITU I APACIA IR UZSTRIKTU, TURBUT IRGI PASIKLIAUTUM SAVO VIDINE STIPRYBE IR DRASA?" aisku, tikiuosi, kad tau taip neatsitiks, tau linkiu tik pacio geriausio ir saugiausio gimdymo, tokio koki pati pasirinksi. Tik nepamirsk, atsakyti sau i pries tai uzduotus klausimus. Sekmes!
QUOTE(aldyte @ 2006 08 21, 22:25)
Bet klausiu jusu, patyrusiu moteru, argumentu - kodel rinktumetes arba nesirinktumet tokio gimdymo??!!
gimdymo be medikų priežiūros nesirinkčiau, nes:
šalia nėra profesionalios pagalbos, kuri reikalui esant galėtų padėti mano vaikeliui - mano mažytė gimė neišnešiota, jai reikėjo deguonies, inkubatoriaus ir dar daug visko, labai abejoju, kad iškviesta greitoji būtų spėjusi mano mažytei padėti
šalia nėra profesionalios pagalbos, kuri, reikalui esant, galėtų padėti man - man trūko tik 1 min., kad atsidurčiau ant operacinio stalo, nes placenta nenorėjo atsidalinti...
QUOTE(Įsimylėjusi Boružė @ 2006 08 27, 19:11)
Na na papasakok kur Kaune suteikia salygas? Esme ne tame,esme,kad as paniskai bijau visokiu nereikalingu ir nebutinu isikisimu i kuna (kai pavyzdziui gimde mano teta sake jai kas valanda ziurejo kiekb atsidares gimdos kaklelis,kas yra labai skausminga procedura!),visokiu instrumentu,gydytoju ir pan Ir deja mane klaidingai supratote:as neteigiau kad jei skambes muzika ar degs zvake viskas vyks sklandziai ir harmoningai,as tik sakiau,kad tai butu mano svajoniu gimdymas! Atidziau skaitykite
KMUK palatos nepanašios į palatas - greičiau panašu į jaukų kambarį, kuriame stovi lova (kuri tik gimdant virsta gimdymo stalu, bet tada jau nerūpi, kaip ji atrodo ), iš aparatų matyti tik toniukus fiksuojantis įrenginys, kitame kambaryje (jei taip galima pasakyti) yra lovytė vaikučiui (kai numanoma, kad vaikučiui prireiks pagalbos, ten laukia gydytojų brigada, bet ji atsiranda tik gimdant, tad tu jos nė nepastebi).
Kadangi gimdžiau per anksti, nebuvau pasiruošusi, o ir gimdyti ruošiausi kitur, bet KMUK (tikiu, kad ir kitur) pildo tavo norus: jei norėsi muzikos - ji tau gros, jei norėsi žvakių - galėsi jas užsidegti, norėsi smilkalų - galėsi smilkytis.
Beje, kaklelio man kas valandą netikrino (tik toniukus ir sąrėmius fiksavo); jokių instrumentų nemačiau (jie tikriausiai atsirado tik per gimdymą, o tuoj po gimdymo buvo išnešti).
+ gimdykloje didžiąją laiko dalį praleidom dviese su vyru, tik retkarčiais užsukdavo akušerė (fiksuoti toniukų) ir ginekologė pažiūrėti kaip laikausi ir padrąsinti, paaiškinti, kokiame etape dabar esam daugiau žmonių atsirado tik per patį gimdymą (išstūmimą)
QUOTE(aldyte @ 2006 11 25, 01:22)
Bet egzistuoja tie 4%, ir vien dėl jų nerizikuočiau savo vaiko gyvybe, ypač kai turiu tokią patirtį.
Aš gerbiu visas mamas, nes kiekviena iš jų žino, kas jos vaikeliui geriausia.