Įkraunama...
Įkraunama...

Netradicinis gimdymas

Karbyne, niekas tokiu atveju nepadės. Mano draugei taip buvo. Pamačiusi, kad pagimdyti namie nepavyks, nuvažiavo į ligoninę ir ten jai buvo atliktas cezaris. Tam ligoninės ir yra, tam cezaris ir yra, kad pagelbėtų kritinėse situacijose. O pribuvėjos juk nėra šiaip idėjinės bobutės. Jos turi savas priemones, nemedikamentines. Jos turi labai daug žinių, kaip įvertinti kūdikio ir mamos būklę, kada ką panaudoti, kada galima išsisukti pačioms, kada kreiptis pagalbos. Jūs kažkaip sutirštinat tų komplikacijų spalvas. Ir dar vyrauja tokia nuomonė, akd pribuvėja nieko nemoka, nieko nežino, nieko negali. Taip, cezario ji nepadarys, bet to cezario tai iš tikrųjų reikia labai mažai kam.

Beje, PSAO darė tyrimą. Ėmė dvi labai dideles grupes ir vienoje kūdikio būklė gimdymo metu buvo tikrinama elektroninias prietaisais, o kitoje - tuo mediniu vamzdeliu karts nuo karto paklausoma širdutė. Kaip jis ten vadinasi? smile.gif Tai mirtingumo rodikliai abiejose grupėse buvo visiškai vienodi, tik ten, kur buvo tikrinama "elektroniškai", cezarių buvo dvigubai daugiau. Tai ar visada galima sakyti, kad cezaris (ar bet kokia kita intervencija) išgelbėja kūdikio gyvybę?

Tiesą pasakius, man su pirmąja ligoninėje irgi turbūt būtų daromas cezaris, nes nei gulom, nei pusiausėdom aš pagimdžiusi nebūčiau. Pribuvėja mane patupdė, parodė, kaip kur remtis, kaip kvėpuoti, ką daryti ir pagimdžiau. Sėkmingai, vaikas sveikas, rožinis, mama laiminga - ko daugiau reikia smile.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės. Labai norėjau gimdyti namuose. Tiesiog tai buvo mano svajonė. Lankiau kursus, buvau psichologiškai ir fiziškai pasiruošusi. Visą nėštumą jaučiausi puikiai thumbup.gif . Bet... Visgi kai žinai, kad tavo draugei, gimdžiusiai namie vos nesibaigė tragiškai - tai paskutinę minutę apsisprendi gimdyti ligoninėje. Gimdžiau vandenyje. Gimdymas praėjo labai gerai, be plyšimų, vaistų ir t.t. Aišku trūko namų aplinkos. Aš norėjau gimdyti namie dėl namų aplinkos, dėl ramybės. Dėl saugumo pasirinkau ligoninę. Niekam nepaslaptis, kad ir namie gimdžiusios plyšta, ir jas siuva. Tik aišku neleidžia nieks nuskausminamųjų, skatinamųjų, nedaro Cezario, kai gal viso to ištikrųjų ir nereikia...Ir tas pogimdyminis trijų dienų buvimas ligoninėje, nors ir vienvietėje palatoje...nors nusišauk!!! Taip norėjosi man ir lėlytei tylos, ramybės - o ten pastoviai nuo šeštos ryto jau ir prasideda - tai temperatūrą matuok, tai šiukšles meta, tai valgyti neša, tai sesutė su gydytoja ateina lialkos apžiūrėt, tai reklmos agentai pampersus dalina, tai palatą plauna , tai ginekologė ateina apžiūrėt, tai vaikutį skiepyti...nu blink.gif , nors užsirakink duris iš vidaus. Tai o jeigu guli dvi ar trys iškarto??? Tai dar ir vakare ramybės nebūtų - visi giminaičiai ir draugai virvėmis trauktų ir mobiliakai skambėtų doh.gif
O dėl statistikos, tai aš manau taip: kad tos mamytės, kurioms nėštumo metu buvo komplikacijų ar šiaip turi rimtų sveikatos sutrikimų - tai jos, ačiū dievui, gimdo ligoninėse. Manau, jei tokios mamytės gimdytų namuose - statistika būtų gimdymų namuose nenaudai. Paprastai namuose apsisprendžia gimdyti dažniausiai sveikos, nėštumo metu puikiai besijautusios mamytės. Tai logiška, kad ir komlikacijų būna mažiau. Nors aišku ir taip jų būna - tik apie tai mamytės nelabai linkusios kalbėti, ir taip jau prisiklauso iš ligoninės gydytojų, kokia ji mama blink.gif ... kad vos vaiko neprarado. Paprastai populiarina šį gimdymą tik tos, kurioms viskas praėjo perfekt .
Bet kokiu atveju linkiu visoms mamytėms pagimdyti taip, kad liktų kuo šviesiausi prisiminimai apie šį stebuklą, nesvarbu kur tai įvyko!!!
Atsakyti
QUOTE(Žiogelis @ 2007 02 23, 00:27)
Visų pirma tai norėčiau pasakyti, kad NĖ VIENA mama nesirenka gimdymo namie todėl, kad ten JAI ramiau, geriau ir komfortiškiau. Visos gimdymą namuose renkasi todė, kad mato tai kaip geresnį, saugesnį būdą VAIKUI ateiti į šį pasaulį. Dar be to jos prisiima didžiulę atsakomybę. Atsitikti visko gali visur - ir namie, ir ligoninėje. Skirtumas tas, kad, jie kažkas atsitiks ligoninėje, mamos visi gailėsis ir keiks neatsakingus daktarus, o jei atsitiks kas nors namie, ant mamos galvos pilsis pamazgų kibirai. Namie gimdanti mama suvokia tai ir prisiima tokią atsakomybę.
[...]
Ir nesmerkite gimdančių namie. Nes būten jos keičia ir ligonines. Būtent dėl tokių "sąjūdžių" vyksta pokyčiai gydytojų mąstme ir sprendimuose, elgesyje.
[...]

Aš manau, kad būtent dėl savo ramybės ir komforto moterys renkasi gimdymą namuose. Nes kūdikiui gimti namuose nėra saugiau.
Natūralu, kad į ligoninę atvažiavus su reanimuojamu kūdikiu iš namų į mamą vis dar žiūrima kitaip nei į tokį pat kūdikį pagimdžiusią ligoninėje; medikai laiko, kad tik motina yra atsakinga už tai, kad savo vaiką stato į pavojų. Netikiu, kad nėštumas be jokių problemų lemia gimdymą be problemų. Pakanka virkštelės apsisukusios kelis kartus aplink kaklą, kurios niekas iš anksto nei apžiūrės nei įvertins grėsmės.
Nesmerkiu tų drąsuolių, kurios renkasi gimdyti namuose, priešingai - žaviuosi jų pasitikėjimu savim ir tikrai linkiu sėkmės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(adele 33 @ 2007 02 23, 01:48)
Visgi kai žinai, kad tavo draugei, gimdžiusiai namie vos nesibaigė tragiškai - tai paskutinę minutę apsisprendi gimdyti ligoninėje.

O kas nutiko?
Atsakyti
QUOTE(Pumpurėlis @ 2007 02 23, 10:13)
Aš manau, kad būtent dėl savo ramybės ir komforto moterys renkasi gimdymą namuose. Nes kūdikiui gimti namuose nėra saugiau.

Pasaulines Sveikatos Organizacijos duomenimis gimdymas ligonineje nera saugesnis uzh planuota gimdyma namuose.
tingiu kartotis, jau n-taji karta tai rashau. jei tau idomu, PSO duomenis ir rekomendacijas gali susirasti pati ju interneto svetaineje.
Atsakyti
QUOTE(samoninga harmonija @ 2006 06 14, 12:53)
Mielosios ar planuojate ar esate gimdziusios netradiciskai kaip nors?

ar vieta netradcine, ar poza ar pan ???
as suprantu tradiciskai  - ant akuserio stalo smile.gif

mano vieni giminaiciai Karibu salose silciausioj juroj gimde su ten iprastomis pribuvejomis.... ten yra pakrante, kurioje nuolat yra poru pasiurosusiu gimdyti.. pasakojo, rode nuotraukas  - kaip rojaus kampelis...

ir nebuvo jokio skausmo - visiska harmonija...
noreciau isgirsti kokiu dar varijantu.....

samoninga harmonija

Papildyta:
Aš sutinku, kad Pasaulinės sveikatos duomenimis planuotas gimdymas namuose saugus - bet atsiprašau - ar jie Lietuvoje tyrimus darė. Čia užsienio duomenimis, kur dirba namuose profesionalūs gydytojai, turintys licensiją ir komplikacijų atveju PRISIIMANTYS PILNĄ ATSAKOMYBĘ. Nerašysiu, kas nutiko draugei, nes negaliu apie tai viešai pasakoti. Bet ji su vyru vieni važiavo į ligoninę, dėkui dievui, kad spėjo (galėjo baigtis cerebraliniu paralyžiumi), pribuvėja kažkodėl niekada nevažiuoja - apsilanko tik kitą dieną - kai jau visą uraganą med. personalo atlaiko vargšai tėveliai. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Pumpurėlis @ 2007 02 23, 11:13)
Natūralu, kad į ligoninę atvažiavus su reanimuojamu kūdikiu iš namų į mamą vis dar žiūrima kitaip nei į tokį pat kūdikį pagimdžiusią ligoninėje; medikai laiko, kad tik motina yra atsakinga už tai, kad savo vaiką stato į pavojų. Netikiu, kad nėštumas be jokių problemų lemia gimdymą be problemų. Pakanka virkštelės apsisukusios kelis kartus aplink kaklą, kurios niekas iš anksto nei apžiūrės nei įvertins grėsmės.
Nesmerkiu tų drąsuolių, kurios renkasi gimdyti namuose, priešingai - žaviuosi jų pasitikėjimu savim ir tikrai linkiu sėkmės  4u.gif

Maniškiai abu su dukart aopsivijusiomis virkštelėmis gimė (na, vians bakalauras, kita - magistrė, tai gal turėjo įtakos lotuliukas.gif mirksiukas.gif )...
Mažoji gimė namie: ir ką, atvyniojo tą virkštelę, vaikas iš vandens ištrauktas įkvėpė ir viskas...,o ligoninėje mažąjį mano pirmagimį taip užtūsė patys medikai (suleido man nežinant skatinamų, pamelavo,kad atseit, vandenį leidžia į veną, o gert šiaip nedavė...atseit,negalima)...kad jis pridus, dar plius virkštelė aplink kaklaą...
Žodžiu, gimdysiu kitus du tik namie, tfu tfu...Ligoninės užteko doh.gif O rizika visur aplink mus: namie, ar ligoninėj, čia diskusija, manau, beviltiška bigsmile.gif
Atsakyti
Aš manau, kad jei abu tėvai protingi, labai gerai pasiruošę gimdymui, IŠ ANKSTO su gydytoju pakalbėję atvirai apie savo lūkesčius, t.y. aptarę gimdymo planą - tai tas gimdymas niekuo nesiskirs nuo namų - tik bus žymiai saugiau. Ir gimdai vandeny, ir dalyvauja tik vyras, akušerė ir gydytojas, kuriais tu pasitiki. Tik aišku reikia žinoti, pas ką gimdyti - ne kiekvienas gydytojas ir akušeris priima gimdymus vandenyje. Viskas praeina dar geriau, nei gimdymai namuose. Tik geriausia po to, kai apžiūri vaikelį vaikų gydytojas - ir važiuoti namo. Tada tai tikrai ramu, kad tau ir mažyliui viskas bus gerai, nes buvai PROFESIONALŲ rankose.
Atsakyti

Žinot, pasiskaičius čia pat forume aprašytas gimdymo siaubo istorijas iš ligoninių, kur traumuotos mamos ir per plauką gyvi likę vaikai dėl medikų nemokšiškumo ar abejingumo, apie riziką norisi patylėti...
Atsakyti
Patinka tai ar nepatinka, žmonės gimdo namuose ir gimdys. O Šemeta pagaliau gražiai per radiją pasakė trečiadienį: sudarykim jiems normalias sąlygas.

Lietuvoje atlikto tyrimo duomenys savo rezultatais smarkiai nesiskiria nuo PSO
Mano naršyklė nerodo, tingiu Windows persikrauti, pasieškokite to tyrimo rezultatų arba www.vaikas.lt, arba knygoje "Gimdymas ir gimimas"
Atsakyti
QUOTE(adele 33 @ 2007 02 23, 14:02)
Viskas praeina dar geriau, nei gimdymai namuose.

Geriau, blogiau - neaišku, juk nežinai, kaip tas gimdymas būtų vykęs namuose mirksiukas.gif
P.s. ligoninėse ne taip paprasta po valandos išsirašyti namo (kaip supratau, ir pati atbuvai tris dienas...) , nors teoriškai tai tikrai būtų geriausias sprendimas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flight: 23 vasario 2007 - 13:13
Dar dėl tos statistikos. Nežinau, kokiu būdu ji sudaroma. Skaičiai rodo viena - o praktika - kita. Mums per kursus visą laiką buvo sakoma - viskas bus gerai. Plyšta tik ligoninėse, komplikacijos tik ligoninėse. Nežinau, ar tai tik sutapimas, bet beveik kiekviena grupėje plyšo, kiek klausiau - siuvo drauges ir iš kitų grupių...O apie rimtesnes problemas aplamai kalbama tik puse lūpu. Ir jau rašiau apie tai, kad blogai fiziškai besijaučianti mamytė vargu ar drįs gimdyti namuose, tai natūralu, kad ligoninėse tokia ir statistika.
Papildyta:
Aš žinojau, kad galima išsirašyti iškarto po gimdymo, tik kai gimdymas prėjo taip super, negalvojau, kad taip nekaip bus ten, pogimdyminėse palatose - todėl ir pasilikau. Bet antrą lialką kai gimdysiu - tai jei viskas taip pat gerai praeis gimdymo metu - kiek ten turi praeiti, nepamenu tiksliai, kokios trys valandos, kol apžiūri tave ir leliuką - ir trauksim namučių 4u.gif
Atsakyti