Įkraunama...
Įkraunama...

Netradicinis gimdymas

QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 17:23)
Ne, Lietuvoje uždrausta dirbti su embrioninėm kamieninėm ląstelem, kai jų išgavimui panaudojami ir nužudomi embrionai... Kitos kamieninės ląstelės tyrinėjamos ir leidžiamos. Virkštelės kraujo bankininkystė (CORD BLOOD Banking) yra leidžiama, tik gal dar nesutvarkyta ir neprieinama Lietuvoje. Jos esmė - pasidedi savo vaiko kraujuką su daug kamieninių ląstelių (o jų virkštės kraujyje daug) lyg investiciją į banką, moki už tai pinigėlius, kada nors, kai apserga vaikiukas (jei) - pasiimi ir panaudoji, kaip jau medicina tuo metu išmano. Jokių eksperimentų. Bėda tame, kad dar nedaug ligų pavyksta gydyti tom kamieninėm. Tai garsiai išrėkauta ir dar niekuo nevirtusi teorija. Cerebrinio paralyžiaus gydymas kamieninėmis ląstelėmis tirtas keletoje studijų ir nėra jokių patikimų rezultatų. Sėkmingo gydymo yra tik kraujo vėžių srity. Taip kad investuoji pinigų į nežinią. Aišku, Sibire gydo visokias ligas  - nes nėr įstatymų. Gydo keli centrai - kurie vykdo užsakytas studijas. Bet šiaip - gydymas kamieninėmis ląstelėmis yra labai labai vystykluose ir kaži ar kada iš ten išlips. Ką kalba ir ko prašo mamos TV muilo laidose - jau kitas klausimas. Gal jos ir nori išbandyti viską - bet efektyvumas neįrodytas...

Kaip ten bebūtų - tai labai toli nuo natūralizmo. Net opozicijoj, sakyčiau. Teisiog yra tokia galimybė...

Na žinai, aš tų moterų nesmerkiu, kad kreipiasi į Tv muilą ir nori išbandyt viską. Nes aš nesu jų vietoj ir labai nenorėčiau atsidurt. Gal tada irgi griebčiausi bet kokios galimybės, kaip skestantis šiaudo.
Faktas, kad Lt truksta informacijos. Pvz. aš sužinojau apie galimybę pasiimti placentą tik po gimdymo, dėl ko gailiuosi. daug skaičiau, domėjausi viskuo, kas susiję su gimdymu, bet apie tokią galimybę negirdėjau. Ir gydytojai tylėjo kaip partizanai.
Gal ne taip svarbu, kaip ji bus panaudota- atiduota į lastelių banką ar palaidota, bet tikrai nemalonu suvokti, kad tavo kūno dalis, kurios dėka ilgus mėnesius gyveno vaikas, atsidurė tarp medicininių atliekų....

Atsakyti

Nu jo, atsidurti savo vaiko ligos akivaizdoje - pats baisiausias dalykas motinai. Nesmerktų jų niekas nei už nieką, manau...

Dar turiu tokį nusiteikimą - kad jei galvoji, jei "planuoji", kad gali prireikti tų nelaimingų kraujo ląstelių - tai lyg ir šauki ligą į save. Toks kvailas mano galvojimas, bet nenoriu ruoštis kraujo vėžio gydymui iš anksto...

Be to aš ir nesu tikra, ar Lietuvoj lengvai atiduoda placentas - tai biologiškai pavojinga medicininė atlieka, turi būti nukenksminama ir deginama pagal krūvą taisyklių... baisiai skamba - bet taip jau yra.

Atsakyti
QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 18:17)
Dar turiu tokį nusiteikimą - kad jei galvoji, jei "planuoji", kad gali prireikti tų nelaimingų kraujo ląstelių - tai lyg ir šauki ligą į save. Toks kvailas mano galvojimas, bet nenoriu ruoštis kraujo vėžio gydymui iš anksto...

Na, sakyčiau teisingas požiūris. Gal labai giliai kapstom, bet negatyvios mintys gali nulemti ir negatyvius įvykius...

QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 18:17)
Be to aš ir nesu tikra, ar Lietuvoj lengvai atiduoda placentas - tai biologiškai pavojinga medicininė atlieka, turi būti nukenksminama ir deginama pagal krūvą taisyklių... baisiai skamba - bet taip jau yra.

Pasirodo, kad atiduodama, jeigu pati pareikalauji. Man pasakojo pažįstama, kuri gimdė prieš metus. Gaila kad nesutikau jos anksčiau. Bet turbūt irgi nuo gydytojo požiūrio priklauso.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mama_anarchija: 06 gruodžio 2006 - 17:37
QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 10:23)

Taure, aš gimdysiu Floridoje, lankausi pas midwife, gydytojų dar nemačiau ir, tikiuosi, nematysiu.
Man patinka, kad jie čia sugyvena - ir "ligoninių nemylėtojai", ir visa kita didžiulė grupė mylėtojų. Juk čia cezario būdu gimsta apie 30 procentų vaikų, o beveik 70 procentų gimdyvių gauna epidūrinę nejautrą. Bet vistiek - yra centrai ir puiki pagalba toms, kurios mąsto kitaip.

Labos dienos  biggrin.gif

Aš pradėjau lankytis irgi pas akušerę, bet kadangi man gręsia diabetas ( jau turėjau laukdama dukros) bei preeklampsija ( spaudimas beveik visados aukštas), tai pervedė į aukštos rizikos klinikas. Šiaip tikiuosi, kad nė viena liga rimtai neprikibs ir galėsiu grįšti pas akušerę g.gif
Bet juk epidūro naudoti niekas niekur neverčia smile.gif Aš pati rinkausi epidūrą, tik man jis beveik neveikė. Antrą kartą žiūrėsiu pagal situaciją, bet norėčiau gimdyti be, nes gali ir vėl neveikti g.gif
Per kitą vizitą planuoju aptarti gimdymo eigą. Nenoriu, kad kirptų, nes ir per pirmą kartą nekirpo, apsiėjau su mažu plyšimu. Nenoriu skatinamųjų ir tt. Žodžiu norų daug turiu ir tikiuosi, kad dalį jų galėsiu įgivendinti smile.gif
Centrai tikrai geras dalykas thumbup.gif
Atsakyti

Aš kol kas telpu į "saugaus gimdymo" apibrėžimus, tai ir lieku su akušere. Man patinka, kad pas ja net norėdama negautum epiduro arba skatinamųjų - ji tiesiog to nedaro... Tik perkėlimas ligoninėn tada mane gelbėtų. O aš kaip tik ir noriu - toliau nuo pagundos - nes pirmas gimdymas, daug nežinios, ligoninėj (ypač čia, JAV), man rodos, gana intensyviai visas paragina nusiskausminti. Bijau, kad imčiau ir susigundyčiau.

Nuostatos mano yra, bet jų tvirtumą reikia patikrinti.

Kirpimas, skatinamieji, nuskausminimas, vaikiuko atsiurbinėjimas, placentos užgimimo skubinimas, ankstyvas virkštelės perkirpimas, pastovus monitoringas - buvo pirmieji punktai, kuriuos irašiau prie "NE" savo gimdymo plane.

Tai linkiu, kad pildytųsi mūsų norai.
Atsakyti
QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 13:39)
Aš kol kas telpu į "saugaus gimdymo" apibrėžimus, tai ir lieku su akušere. Man patinka, kad pas ja net norėdama negautum epiduro arba skatinamųjų - ji tiesiog to nedaro... Tik perkėlimas ligoninėn tada mane gelbėtų. O aš kaip tik ir noriu - toliau nuo pagundos - nes pirmas gimdymas, daug nežinios, ligoninėj (ypač čia, JAV), man rodos, gana intensyviai visas paragina nusiskausminti. Bijau, kad imčiau ir susigundyčiau.

Nuostatos mano yra, bet jų tvirtumą reikia patikrinti.

Kirpimas, skatinamieji, nuskausminimas, vaikiuko atsiurbinėjimas, placentos užgimimo skubinimas, ankstyvas virkštelės perkirpimas, pastovus monitoringas - buvo pirmieji punktai, kuriuos irašiau prie "NE" savo gimdymo plane.

Tai linkiu, kad pildytųsi mūsų norai.

pastovus monitoringas. Šito neatsisakysiu. Noriu žinoti kaip sekasi mano leliukui kol jis pilve smile.gif
nuskausminimas. Šio neišsižadu jei gimdymas progresuos lėtai g.gif
Su visais kitais punktais sutinku.
Kai gimdžiau pirmą, jokio plano neturėjau. Rezidentė kuri rūpinosi mano gimdymu matomai buvo pati prie natūralisčių, tai labai rūpinosi, kad nereikėtų kirpti ir neplyščiau. Plyšau dėl savo kaltės, nes neklausiau ką sako doh.gif Placentos irgi neskubino, o aplamai kaip ją galima paskubinti ? Užgimus placentai davė į ją pažiūrėti, bet manęs tai nedomino, tai ir nebesigilinau.
Dabar gimdysiu kitoje ligoninėje, tai iškarto noriu aptarti gimdymo pozas, nes dažniausiai siūloma poza man nepatogi, joje tik laiką gaišau g.gif Neleisiu niekam mauti man šlapių skudurų ant galvos ir dėti deguonės kaukės. Ta kaukė mane dusino, o šlapias skuduras erzino doh.gif
Atsakyti
mano akušerė klausosi širdutės tik kartais, nešiojamu aparatuku savo įprastų gimdymų metu.
Be to - įrodyta, kad per pilvo sieną fiksuojami arba net į galvytę isegtų elektrodu fiksuojami tonai, dažnai suklaidina gydytojus ir nevisada atspindi tikrąją naujagimio būklę. Nu ir man, be to, bais nesinori to diržo per pilvą ir nuolatinio gulėjimo...

Placentą traukia už virkštelės, spaudžia pilvą, kartais net skatinamųjų palašina - kad tik greičiau (kažkodėl "greičiau" yra vienas svarbiausių žodžių šiuolaikiškose klinikose, to irgi baidausi)

Nuskausminimas - viena iš dažniausių gimdymo sulėtėjimo ir pailgėjimo priežaščių...

O kirpti irgi nebepatartina - geriau plyšti. Čia rekomenduojama nekirpti.

Va tokie mano pasirinkimo argumentai...

Beje, Taure, o tu vis dar Amerikoj? Kur? Ten ir gimdysi?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aldyte: 06 gruodžio 2006 - 20:23
QUOTE(aldyte @ 2006 12 06, 14:25)
mano akušerė klausosi širdutės tik kartais, nešiojamu aparatuku savo įprastų gimdymų metu.
Be to - įrodyta, kad per pilvo sieną fiksuojami arba net į galvytę isegtų elektrodu fiksuojami tonai, dažnai suklaidina gydytojus ir nevisada atspindi tikrąją naujagimio būklę. Nu ir man, be to, bais nesinori to diržo per pilvą ir nuolatinio gulėjimo...

Placentą traukia už virkštelės, spaudžia pilvą, kartais net skatinamųjų palašina - kad tik greičiau (kažkodėl "greičiau" yra vienas svarbiausių žodžių šiuolaikiškose klinikose, to irgi baidausi)

Nuskausminimas - viena iš dažniausių gimdymo sulėtėjimo ir pailgėjimo priežaščių...

O kirpti irgi nebepatartina - geriau plyšti. Čia rekomenduojama nekirpti.

Va tokie mano pasirinkimo argumentai...

Beje, Taure, o tu vis dar Amerikoj? Kur? Ten ir gimdysi?

Niujorke aš. Čia gims mano antras vaikas, tik kitoje ligoninėje.
Žiauriai skamba placentos išrovimas, nežinojau, kad taip būna unsure.gif
Nuskausminimas gali ir pagreitinti kaklelio atsidarymą 4u.gif
Diržą nuima jei eini į tualetą arba turi vaikštinėti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2006 12 06, 20:37)
Žiauriai skamba placentos išrovimas, nežinojau, kad taip būna  unsure.gif

Mano pažįstamos lietuvės, gimdžiusios Lietuvoj, daug kas tą patyrė . Tiesa, tai vadinama kitaip - padėti gimti placentai. unsure.gif Tik po tokios "pagalbos" dažnai prireikia dar ir "revizijos" (t.y. gimdos išgramdymo), nes placenta išlupama sutrūkinėjusi. O kadang nedaug moterų žino, kiek laiko turi teisę užgiminėti jų vaikučio "globėja", tai tokią "bėdą" nurašo savo "netikusiam" kūnui, o ne medikų nekantrumui. verysad.gif
Na, man placenta atsidalino labai greitai, gal dėl to, kad šiaip gimdymas užtruko. Bet įsivaizduok, jei jos laukti reikia valandą. Vaikas jau gimęs, jį nori nešti sverti, matuoti ir kt. procedūroms - kas tau vėpsos valandą laiko, kaip mamytė gulinėja, laukdama, kol užgims placenta... Juk ją reikia "sutvarkyti" kuo greičiau. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapyna @ 2006 12 04, 17:46)
...O juk būtų galima bent didžiuosiuose miestuose ligonines specializuoti. Sakykim, vienoj jums užtikrins, kad nė vienas vaikučio širdutės dūžis neliks nepastebėtas, kad gausit visą įmanomą pagalbą pirmiau, nei gali būti per vėlu, o kitoj pasitikės jumis ir jūsų žiniomis, nelįs, netrukdys ir nesiims jokių papildomų priemonių iki paskutinės įmanomos akimirkos.  Arba kad ir tuose pačiuose VGN turėti dalį medikų "natūralistų", kad atvykus pasakytum "aš noriu į xxx (kaip jį bepavadintume) skyrių", ir tai jau savaime reikštų, kad nenori nei skatinimo, nei nuskausminimo, nei gydytojų konsiliumo gimdykloje...

Visiskai pritariu drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Patieška @ 2006 12 04, 22:23)
Va čia prie šitos pasitikėjimo temos wink.gif
Visos tampam mamomis ir visų tas tapsmas skirtingas ir unikalus, todėl tiesiog nereikia sakyti, kad tos, kurios nesirinko kitaip patyrė kažką nepilnavertiškai. Nes mes to nežinom. Mes nebuvom kitos "kaily" ir nežinom ką toji kita išgyveno...o gal tame taip "baisiai technizuotame" gimdyme ji išgyveno žymiai giliau ir žymiai jautriau...To neįmanoma pasakyti. Ir juo labiau nereikia "nurašinėti" kad štai tos vargšės nė nesupranta ką reiškia gimdyti ir t.t....Ne gimdymo būdas tą gylį reguliuoja wink.gif

thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapyna @ 2006 12 04, 16:46)
Lietuvoje nei viena oficialiai dirbanti akušerė ar gydytoja neapsiims priimti gimdymo namie, nes už tai prarastų darbą. Ligoninėse taipogi veikia konvejeris pagal galiojančią tvarką. Atskirų gydytojų ir akušerių polinkis į visišką natūralizmą yra jų pačių iniciatyva, kartais susilaukianti puolimo. Kita vertus, dabar jau plinta požiūris, kad kuo natūralesnis gimdymas, tuo geriau, ir dėl to tos moterys, kurios nori savo ir vaiko sveikatą visiškai patikėti gydytojų rankoms, turi vaikščioti per galines duris, tartis asmeniškai ir mokėti pinigus "į leteną".
O juk būtų galima bent didžiuosiuose miestuose ligonines specializuoti. Sakykim, vienoj jums užtikrins, kad nė vienas vaikučio širdutės dūžis neliks nepastebėtas, kad gausit visą įmanomą pagalbą pirmiau, nei gali būti per vėlu, o kitoj pasitikės jumis ir jūsų žiniomis, nelįs, netrukdys ir nesiims jokių papildomų priemonių iki paskutinės įmanomos akimirkos.  Arba kad ir tuose pačiuose VGN turėti dalį medikų "natūralistų", kad atvykus pasakytum "aš noriu į xxx (kaip jį bepavadintume) skyrių", ir tai jau savaime reikštų, kad nenori nei skatinimo, nei nuskausminimo, nei gydytojų konsiliumo gimdykloje.

Manau, ateity taip tikrai bus, bet mes, deja, to jau nesulauksime. Galime guostis, kad mūsų dukroms GAL ir pavyks gimdyti tuose "xxxx skyriuose".
Mūsų gydytojai, kokie jie bebūtų - daugiau ar mažiau natūralistai, šiuo metu yra labai suvaržyti begalės reglamentų... Jei per tiek ir tiek laiko nenubėgo vandenys - žiūrime punktą Nr.X ir vandenis nuleidžiame dirbtinai. Jei po to per n valandų neatsidarė kaklelis iki tam tikros ribos, punkto Nr.XX verdiktas - SKATINTI. Ir t.t.
Labai nedaugelis nebijo rizikuoti, nes dėl kiekvieno komplikuoto gimdymo privalu rašyti ataskaitas. Paaiškėjus, kad komplikacija įvyko dėl gydytojo kaltės (pvz. dėl to, kad jis nevykdė punkto X ar XX), gresia atitinkamos sankcijos.
Todėl labai gerbiu tuos gydytojus, kurie net tokiomis sąlygomis sugeba kažkaip laviruoti tarp tų punktų ir gimdyvės norų (mano žiniomis toks yra gyd. Juršėnas).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pitija: 07 gruodžio 2006 - 14:33