Įkraunama...
Įkraunama...

Populiariausi vardai

QUOTE(Toe @ 2010 11 02, 23:34)
Klasėje buvom dvi bendravardės, tai mane vadindavo "didžioji Vardė", o kitą "mažoji Vardė" - man tas tikrai nepatiko. Juolab, kad didelė tikrai nebuvau, tik kad aukštesnė  doh.gif  doh.gif  doh.gif

Mano klaseje buvo 2 Aistes, tai mano mamai viena buvo Aiste, kita buvo Aiste su kasytem biggrin.gif O Ausros buvo Va ir Vi, nes abieju pavardes prasidejo ta pacia raide biggrin.gif
Atsakyti
Mano vardas labai dažnas. Klasėje buvau tokia vienintelė, bet kurse bendravardžių buvome šešios doh.gif Darbovietėje vienu metu tokios buvome dvi, tad mane vadindavo mažybiniu vardu. Bėgant metams vardo dažnumas nebekelia kažkokių problemų ar nepatogumų, nors kadaise galvojau, kad geriau būčiau buvusi pavadinta ne tokiu dažnu vardu.
Atsakyti
Mano vardas yra iš tų, savo laiku pačių populiariausių (Jurgita) doh.gif Klasėje buvome trys, per paralelines - be skaičiaus, studijuojant grupėje - "tik" dvi. Kur bepasisuksi, ten krūvos panašaus amžiaus bendravardžių. Teko dirbti kolektyve, kuriame buvom trys darbuotojos, ir visos trys tuo pačiu vardu... Vadinomės pavardėmis, pravardėmis. Ir kitur dirbant dėl dažno vardo kildavo nesusipratimų. Kartą apsaugininkai man atidavė dovanėlę, kuri buvo palikta perduoti kitai mano bendravardei lotuliukas.gif Na, bet tie su vardu susiję nepatogumai yra labiau komiški, nei problemiški. Dabar dėl to galvos neskauda. Bet paauglystėje oooi kaip priekaištaudavau mamai, kaip čia dabar, ir aukštąjį išsilavinimą turėdama, pavadino taip tragiškai banaliai, kad toliau nėra kur... Mama dievagojosi, kad anksčiau šito vardo nebuvo girdėjusi, kad pamatė kalendoriuje ir jis jai labai patiko. Identišką istoriją pasakoja ir mano draugės bendravardės mama. Identiškas perkaitau ir SM populiariems vardams skirtose temose. "Labai gražus vardukas, ir nepasakyčiau, kad dažnas, nepažįstu nė vieno vaiko tokiu vardu..." Žmonės mielieji, jūs bent jau statistikos departamento duomenis pasižiūrėkite, kokie vardai kartojasi metai iš metų. Argi iš savo giminaičių rato ir girdėtų kieme pro langus šaukiamų vaikų vardų galima daryti tokius drąsius apibendrinimus, kaip "vardas nedažnas"? Tie vardai, nors ir atrodydami negirdėti, regis, "plaukioja ore", ir visiems kažkodėl vienu metu pasidaro be proto gražūs. Kaip paaiškinti šitą fenomeną? Užsifiksavo pasąmonėje, nors sąmoningai neatgamini, kad jis buvo kažkur išgirstas ar perskaitytas? Atvirai sakant, man ne kartą buvo kilę minčių pasikeisti vardą - į tą, kuris man duotas kaip papildomas krikšto vardas. Bet vis pagalvodavau, kad gali kilti nepatogumų, tai kam apsunkinti gyvenimą. Savo dukroms užtat išrinkau ypatingo retumo vardus. Užduotis buvo nelengva, nes išbalansuoti tarp reto ir normalaus, sąmoningo vardo tikrai nėra paprasta. Bet juk savo vaikams vardus renki, ne draugės šuniukui, kuris gali būti eilinis Ramzis ar Tuzikas. Ir, sakyčiau, pavyko rasti idealius variantus. Mano vyresnėlės gimimo metais bendravardžių iš viso trys ar dvi (šiuo metu tas vardas populiarėja, žmonės pradeda jį "atrasti", bet tai jau kaip ir kita karta, nes mano dukrai jau beveik 14 metų), o jaunėlė tais metais gimusi tokiu vardu pavadinta iš viso tik viena per visą Lietuvą.
Atsakyti
mūsų darbe vienu metu buvo 8 Rasos ir Dariai (kelių šimtų kolektyvas buvo)... pavardėmis vadindavome tarpusavy kalbėdami, kitaip niekaip neatskirsi...
Atsakyti
Nieko gero turėti populiarų vardą. Pati esu Jurgita. Savo vardą „atgavau“ gal sulaukusi kokių 25-erių, kai įsidarbinau kolektyve, kuriame nebuvo labai gausaus būrio mano bendravardžių. O iki tol nuolat sukausi amžiname būryje bendraamžių Jurgitų, todėl vadinama buvau arba pavarde, arba pravarde... Tiek darželio grupėje, tiek klasėje, tiek studentiškais laikais niekada nebuvau kolektyve vienintelė Jurgita. Pvz. studijų metu iš 20 merginų grupėje buvom 7 Jurgitos doh.gif (o iš likusiųjų - 3 Rasos biggrin.gif ). Prisišaukti kurią nors vardu - misija neįmanoma... Žodžiu labai ilgai pavardė man tarnavo už vardą. Gerai, kad ji buvo trumpa ir lakoniška. O kai populiaraus vardo savininko pavardė ilga ir sunkiai tariama - tai labai realu, kad tas žmogus gaus pravardę ir nešios ją laaabai ilgai...
Todėl savo vaikui stengiausi išrinkti vardą, kuris būtų „aukso viduriukas“.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jazza: 04 lapkričio 2010 - 13:59
Mano vardas dabar gana populiarus, anksčiau mano bendraamžių tarpe nei vienos savo vardu nepažinojau. Savo mieste žinojau tik dvi merginas, kažkur 2-3 metais jaunesnes savo vardu, tarp bendraamžių (kuriuos tik pažinojau) buvau 1, mokykloje buvau 1, universitete savo fakultete taipogi buvau 1, darbe irgi 1.
Mano varas Erika Kai mama man prieš 30 m. davė vardą tai jos darbovietėje buvo vos ne diskutuojama "eeee.... čia dabar ... nu kas čia per vardas...????" Va taip va. biggrin.gif
Savo sūnui irgi daviau retesnį vardą biggrin.gif 4u.gif Nors gal už kelių metų jo vardas irgi bus labai populiarus.
Atsakyti
gal zinot, kur galima pasiziureti vardu statistika?kiek vaiku pavadinta tais metais konkreciu vardu g.gif
Atsakyti
QUOTE(wwwlaima @ 2010 11 04, 18:03)
gal zinot, kur galima pasiziureti vardu statistika?kiek vaiku pavadinta tais metais konkreciu vardu g.gif

Cia yra statistika nuo 2006 metu kas pusmeti, dar galima populiaruma pagal miestus pasiziureti.
Atsakyti
QUOTE(Ruby Tuesday @ 2010 11 04, 15:15)
Cia yra statistika nuo 2006 metu kas pusmeti, dar galima populiaruma pagal miestus pasiziureti.

aciu 4u.gif
idomu, ar yra kokia statistika internete, kur galetum ivest varda, ir paziuret, kiek gimusiu vaiku tais metais pavadinta tuo vardu? g.gif
Atsakyti
QUOTE(wwwlaima @ 2010 11 04, 18:09)
idomu, ar yra kokia statistika internete, kur galetum ivest varda, ir paziuret, kiek gimusiu vaiku tais metais pavadinta tuo vardu? g.gif

Anksčiau būdavo www.vaikis.com, bet dabar kažkodėl tos statistikos diagramos neveikia g.gif
Atsakyti
QUOTE(Erszebeth @ 2010 11 04, 20:06)
Anksčiau būdavo www.vaikis.com, bet dabar kažkodėl tos statistikos diagramos neveikia  g.gif

dabar tai galima pažiūrėt čia :

čia
Atsakyti
Laba diena,

Man neduoda ramybės vardų tema, noriu prisidėti prie lietuviškų vardų įžvalgų.
Ką tikatšventėme Lietuvos tūkstantmetį, o vardų statistika liūdna...Nėra populiariausių vyriškų vardų sąrašo 10-tuke nei vieno lietuviško vardo.
Užsienio ambasadose užregistruoti tokie lieuvių pasirinkti vardai: Emili, Emily, Erik, Duncan, Trojus, Tedas, Armaan, Denis, Majus, Samatha, Mia, Sam, Victoria, Villy, Kevin, Rebecca, Daniella, Gabriella, Maria, Daniel, Elvin, Damien, Rojus, Ali, Matthew, Aironas, Aaronas, Melodi.
Akcija „Mano vardas LIETUVIŠKAS!“ ambasada siekia, kad lietuviai puoselėtų lietuvių kalbos tradiciją ir nepamirštų senųjų lietuviškų vardų.
Senovėje ypač tikėta magiška vardo galia, manyta, kad vardas gali suteikti ne tik atitinkamų ypatybių, bet ir nulemti žmogaus likimą“.
Lietuvių kalbos puoselėtojai prmena:"Dažnai tėvai pasiduoda vadinamajai vardų madai, kuriai daro įtaką garsenybės, televizija, filmai ar knygos. Tačiau mada praeina, o žmogus su lengvabūdiškai, neapgalvotai parinktu vardu lieka visą gyvenimą. Neretai duodant vardą net neįsigilinama, ką jis reiškia. Taip atsiranda ir vardų, reiškiančių raišumą, aklumą. Todėl labai svarbu, kad žmonės domėtųsi vardais, jų reikšme ir kilme, kad rinkdami vaikui vardą, nesielgtų neapdairiai ir skubotai. "
Lietuviški vardai išskirtiniai, turintys puikius trumpinius, būkime sau teisingi, padėkime savo atžaloms likti identiškoms.
Šiuo metu įdiegiamos tokios galingos europinės programos tautų įdentitetui, sąvasčiai išlaikyti, o mes lengva ranka "prisiuvame" svetimybes savo vieninteliams nepakartojamiems...

Algirdas Patackas
naujasis židinys-aidai 2008 / 1–2
rašė: "... lietuviškoje tradicijoje
po vardų invertiškumu (sandų su-
sikeitimu vietomis) slypi iniciaci-
jos ritualas (pirmuoju sandu įvar-
dijama prigimtis, antruoju – kuria
kryptimi ta prigimtis turėtų būti ug-
doma)."

Tai kodėl ne Skomantas, Eitautas, Visvaldas, Gelgaudas, Daugirdas, Tautvilas,Tautginas... ? Mamos visada nori, kad sūnūs būtų tvirti, ryžtingi, atsakingi. Palinkėkime jiems to vardo kodu.
Viskas ką mes įdedame į kelionės krepšį eina kartu! Klausimas ar vaikui vardas gali daryti įtaką? Manau taip. Anksčiau išminčiai tai darė, karaliams, vadams labai motyvuotai jie rinkdavo vardą. Kodėl, pavyzdžiui, vaikui nėra gerai suteikti tėvų vardus, prietarai - bet jie iš patirties iškilę. Mano giminės 500 metų vardų studijoje tai pasitvirtino; vaiko vardas anksti "nusinešdavo į kapus" arba tėvą arba motiną, ir atvirkščiai, jei vienas iš vaiko vardų atkartodavo tėvų - vaikas anksti mirdavo. Tai nėra taisyklė, bet taip buvo. Priešingai jei vaikui suteikdavo populiaraus aktyvaus žmogaus vardą, jis irgi būdavo populiarus, matomai ir sėkmingas.

Tiek trumpai pasvarstymui, jokiais būdais neprimetant savo nuomonės, bet labai atidžiai žiūrint į vyriškumo ženklus.

Ele

Atsakyti