Įkraunama...
Įkraunama...

Kalėdiniai kepiniai

Stollen vokiska pyraga kepiau ir as,nesuzavejo visiskai,bet va kaledinis brandinamas vaisiu pyragas labai skanu,as dar viska brendyje ismirkiau,tai super aromatas ,remiausi receptu is Skanus gyvenimas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(poniajurate @ 2014 11 13, 09:14)
kaledinis brandinamas vaisiu pyragas labai skanu,as dar viska brendyje ismirkiau,tai super aromatas ,remiausi receptu is Skanus gyvenimas smile.gif

Aš irgi vaisius mirkau alkoholyje. Bet ne brendyje, o rome. Nemėgstu brendžio. Pyragas nebūna sausas. O romo aromatas lieka.
Atsakyti
As irgi jau senokai esu iskepusi brandinta pyraga ax.gif Jau laistau ji brendziu ir laukiu svenciu.Jau kelinti metai ji kepu.
Papildyta:
Superinis pyragas, kepu jau gal 3metus is eiles.Siemet jau irgi stovi iskepes ir laistomas brendziuku:)
QUOTE(raima.ma @ 2014 11 12, 21:16)
receptas, aišku, iš SM, tiksliai neatsimenu. Tur būt, man skonis netinko. Nepasirodė toks vertas dėmesio - eilinis pyragas, tik ilgai juo užsiimti reikia. Receptas iš SM. Sėkmės bandančioms

Yra toks vokiškas tradicinis kalėdinis pyragas, Stollen vadinamas.
Esmė jo - daug džiovintų vaisių bei riešutų ir ilgas brandinimas, idant (oj, kokia nevartotina konstrukcija) tie vaisiai paskutinę drėgmę pyragui atiduotų. O jei dar brendžio šlakelio nepagailim kepiniui paauglystę išgyvenant (pasirodo, ne tik žmonės alko-etapą pereit turi), sėkmė garantuota. Kepamas šitas gėris pora mėnesių prieš Kalėdas. Vėliausiai - gruodžio pradžioje. Idėją pernai pasigavau supermamose, kiek paimprovizavau ir pyragas buvo pripažintas nugalėtoju kategorijoje „ Kalėdos 2009: geriausias kepinys“.
Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas, aka Stollen.
Vienam tikrai nemažam pyragui susirandam:
300 g tamsių razinų
200 g šviesių razinų
200 g džiovintų papajų
100 g džiovintų spanguolių
250 g džiovintų ananasų
250 g džiovintų melionų
100 g migdolų
150 g lazdyno riešutų

225 g sviesto
200 g rudojo cukraus
5 kiaušinius
pusės citrinos sultis
keliolikos lašų apelsinų esencijos
šaukštelio kepimo miltelių
350 g miltų
Procesas:

Džiovintus vaisius susmulkinam. Įspėju, procesas užtrunka. Todėl visai neblogai dar ką nors įdarbint ar bent jau muzikos geresnės paieškot. Vaisiai ir riešutai gali būti bet kokie, svarbu, kad bendras kiekis būtų apie 1,5 kg ir riešutų nepadauginti, kad būtų kam sultis išleist. Migdolus ir lazdyno riešutus dalinam į dvi-tris dalis, kitus vaisius - kubeliais panašaus dydžio, razinų ir spanguolių smulkint nereikia. Jau? Šaunuoliai. Čia ir buvo sunkiausia dalis.
Orkaitė on - 140. Labai dideliam dubeny kambario temperatūros sviestą išsukam su cukrum. Čia jo spalva svarbi, todėl be tikrai svarios priežasties keisti baltu nederėtų. Iki purumo. Paskui po vieną mušam kiaušinius ir plakam bent minutę po kiekvieno. Tuomet pilam citrinos sultis ir apelsinų esenciją. Čia pagal atsargas. Galima vien citrusų sultis naudot, galima vien esencijas. Geriau, žinoma, pirmas variantas. Dargi galima visokių prieskonių, į meduolius dedamų, pridėt. Bet aš tyčia nededu. Pyragas ir taip ryškus, nereikia persistengt. Be to, meduoliais turi kvepėt meduoliai. Tuomet kepimo milteliai ir miltai. Išsukam gerai. Suberiam vaisius ir riešutus. Pasidžiaugiam, kad dubuo didelis. Išmaišom. Neišsigąstam. Taip, čia ir turi būt ne tešla su džiovintais vaisiais ir riešutais, o džiovinti vaisiai ir riešutai, apsivėlę tešla. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi. Bent trimis sluoksniais. Pyragas keps pusantros valandos mažiausiai, mes juk nenorim perkepusių kraštų. Pilam tai, ką turim dideliam dubenį, išlyginam paviršių kiek įmanom ir šaunam kepti. Ilgai, ilgai. Maniškis kepė 2,5 h. Bet mano orkaitė flegmatikė, jei jūsiškės cholerikės - bus greičiau. Žodžiu, procesą reikia stebėt. Jei viršus ims degti, o vidus dar nebus iškepęs (o medini pagaliuk), uždengti folija
Laikymas:
Leidžiam pyragui gerai atšalti. Tada suvyniojam į kepimo popierių ir padedam į saugią vietą. T.y., tokią, kurioje sausa, nėra kvapų, kurių pyragas galėtų prisigerti, nesilanko pelės ar kiti kenkėjai, broliai, pavyzdžiui. Po trijų dienų išpakuojam ir 50 gramų kokio nors tauriojo gėrimo pyragui pasiūlom. Na, apšlakstom. Brendžiu ar konjaku - idealu. Ir vėl suvyniojam. Po dviejų savaičių procedūrą kartojam. Vėl ir vėl. Paskutinis laistymas - ne vėliau kaip savaitė iki Kalėdų. Ir šiaip, kepsiantiems - kantrybės ir stiprybės. Nes jis tikrai labai kvepia ir prašosi paragaujamas

Atsakyti
o sakykit,kas kiek laiko ,ar kiek laiko, reiktu ji palaistyti,ir su kokiu kiekiu vienam kartui?bijau padauginti,bet taip pat norisi kad siek tiek ten jo jaustusi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(andra96 @ 2014 11 15, 19:42)
o sakykit,kas kiek laiko ,ar kiek laiko, reiktu ji palaistyti,ir su kokiu kiekiu vienam kartui?bijau padauginti,bet taip pat norisi kad siek tiek ten jo jaustusi smile.gif

reikia pradeti laistyti po 3 dienu po iskepimo ir laistyti kas 2 savaites po 50gr.brendzio.Bent as brendziu laistau,galite ir romu.
O baigti laistyti reikia ne veliau kaip savaite iki valgymo, iki Kaledu.Gali buti net apie 2 savaites.As visada tokiu taisykliu laikausi 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Margarita3: 16 lapkričio 2014 - 13:25
QUOTE(Margarita3 @ 2014 11 16, 14:24)
reikia pradeti laistyti po 3 dienu po iskepimo ir laistyti kas 2 savaites po 50gr.brendzio.Bent as brendziu laistau,galite ir romu.
O baigti laistyti reikia ne veliau kaip savaite iki valgymo, iki Kaledu.Gali buti net apie 2 savaites.As visada tokiu taisykliu laikausi 4u.gif


Aš tai išskaičiau, kad ne kas 2, o kiekvieną savaitę reik tokiu kiekiu palaistyt. Matyt, kiekviena šeimininkė savaip daro. Sau nusprendžiau, kad sekmadienis bus ta "laistymo" diena lotuliukas.gif

O dar - padovanosiu receptuką meduolinės tešlos(gal jau buvo kur, tada atsiprašau). Man jis labai patinka, nes irgi "ilgai grojantis". Vos iškepus nė nebandykit ragauti - dantis išsilaužysit. Bet užtai namelius lipdyt - idealu. Nei lūžta kas, nei linksta. Visą dangoraižį galima suklijuot biggrin.gif Taigi, sulaukiam lapkričio pabaigos-gruodžio pradžios ir raitojamės rankoves. Bus pats tas laikas.

MEDUOLINĖ "ILGAI GROJANTI" TEŠLA
Žurnalas "Paragaukite" 1996m 12Nr.

2 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
3/4 stiklinės cukraus
1 v š sviesto
2 v š medaus
1 a š sodos
1 a š sutrintų prieskonių (cinamono, gvazdikėlių)

Meduolių papuošimui - migdolų, riešutų, kokoso drožlių ar spalvotų rutuliukų

Gaminimas: Į persijotus miltus supilti išlydytą karštą medų ir šaukštu užmaišyti tešlą. Sudėti cukrų, sodą, prieskonius, o kai mąsė šiek tiek atauš - sviestą ir vieną kiaušinį. Po to kruopščiai išminkyti tešlą ranka. Gatavą iškočioti ant pabarstytos miltais lentos. Išpjauti norimas formeles (sausainių ar namukų). Kepti 15 min.
Baigiant kept galima patepti plaktu kiaušiniu kad blizgėtų.

Kokioje temperatūroje deja, neparašyta. Aš kepu vidutiniame karštyje, mano dujinė irgi temperatūros nerodo blush2.gif Ir laiką pagal save pasireguliuoju. Kol karšti - dar minkšti, bet kai ataušta - vinis galima kalti. Pirmą kart iškepus gavau šoką. Kepiau prieš pat šventes. Prie recepto žurnaliuke nenurodyta, kad reik ilgai išlaikyti. Žodžiu, susinervojau tąkart ir nugrūdau juos į giliausią spintelės kampą. Išmest kažkodėl pagailo. Ir gerai padariau. Po kokio mėnesio jie buvo minkštučiai ir skanučiai. Nuo tada tik šią tešlą ir naudoju visokiems Kalėdiniams meduoliukams. Dovanoms labai gerai - iš anksto prisikepu, supakuoju namukus, meduoliukus ant pagaliukų ir be jų, ir be streso laukiu švenčių santa2.gif

Ką pakeičiau, tai nenaudoju sodos, o tiek pat kepimo miltelių. Nepernešu jos. Bet kam tinka - tai puikiai. Ir prieskonių mišinį naudoju, ne vien cinamoną ir gvazdikėlius. Tuo metu, kai išleistas žurnalas, gal kitokių ir nebūdavo pirkt...

Siūlau pabandyt! wink_3.gif

Užpernykščiai
user posted image
Pernykščiai
user posted image

user posted image

Žinant, kaip puikiai mokat dekoruoti - galima tikėtis nuostabių rezultatų wink_3.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 17 lapkričio 2014 - 14:31
QUOTE(pašnekutė @ 2014 11 17, 14:01)
Taigi, sulaukiam lapkričio pabaigos-gruodžio pradžios ir raitojamės rankoves. Bus pats tas laikas.

Žodžiu, susinervojau tąkart ir nugrūdau juos į giliausią spintelės kampą. Išmest kažkodėl pagailo. Ir gerai padariau. Po kokio mėnesio jie buvo minkštučiai ir skanučiai. Nuo tada tik šią tešlą ir naudoju visokiems Kalėdiniams meduoliukams. Dovanoms labai gerai - iš anksto prisikepu, supakuoju namukus, meduoliukus ant pagaliukų ir be jų, ir be streso laukiu švenčių  santa2.gif 


O laikei juos atvirus ar maišelyje? Kas ten juose taip vyksta, kad suminkštėja?
Ar namukai buvo kieti, ar irgi suminkštėjo?
Atsakyti
QUOTE(Aurute @ 2014 11 17, 16:56)
O laikei juos atvirus ar maišelyje? Kas ten juose taip vyksta, kad suminkštėja?
Ar namukai buvo kieti, ar irgi suminkštėjo?

Namukus supakavau į peršviečiamą dovanų popierių ir dar apdangsčiau laikraščiais kad nepridulkėtų. Meduoliukus ant pagaliukų irgi pakavau kai kuriuos, o likusius laikiau dėžutėje, perdengtus kepimo popieriumi. Kas juose vyksta - ką aš žinau g.gif Bet kad vyksta - išbandyta biggrin.gif Laikiau ant spintos miegamajame.
O kodėl namukai turėjo nesuminkštėt? Jei minštėja, tai viskas, nepriklausomai nuo dydžio. Gi jie nestoresni už sausainukus. Tik kad blynas didesnis.
Beje, neiškočiokit milimetro storio, ypač jei tai - namukui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 17 lapkričio 2014 - 16:35
QUOTE(pašnekutė @ 2014 11 17, 16:26)
Namukus supakavau į peršviečiamą dovanų popierių ir dar apdangsčiau laikraščiais kad nepridulkėtų. Meduoliukus ant pagaliukų irgi pakavau kai kuriuos, o likusius laikiau dėžutėje, perdengtus kepimo popieriumi. Kas juose vyksta - ką aš žinau  g.gif Bet kad vyksta - išbandyta  biggrin.gif Laikiau ant spintos miegamajame.
O kodėl namukai turėjo nesuminkštėt? Jei minštėja, tai viskas, nepriklausomai nuo dydžio. Gi jie nestoresni už sausainukus. Tik kad blynas didesnis.
Beje, neiškočiokit milimetro storio, ypač jei tai - namukui.

Labai AČIŪ. Aš tai ir noriu minkštų meduoliukų, kad nereiktų paskui mirkyt piene, kad įkąst.
Atsakyti
QUOTE(Aurute @ 2014 11 17, 19:00)
Labai AČIŪ. Aš tai ir noriu minkštų meduoliukų, kad nereiktų paskui mirkyt piene, kad įkąst.

Mirkyt tikrai nereiks, nebent paskutinę dieną kepsit. O šiame recepte "navarotas" tame, kad iš anksto gali pasiruošti. Jei norit šiaip minkštų meduolių - galit pasiieškoti receptų, kurių nereik laikyti tiek ilgai.
Atsakyti


QUOTE(pašnekutė @ 2014 11 17, 18:59)
Mirkyt tikrai nereiks, nebent paskutinę dieną kepsit. O šiame recepte "navarotas" tame, kad iš anksto gali pasiruošti. Jei norit šiaip minkštų meduolių - galit pasiieškoti receptų, kurių nereik laikyti tiek ilgai.

Man labai tinka tie meduolaia, kuriuos reikai išsikepti iš anksto. Paskutinėm dienom veiklos ir taip pakanka.
O puošti juos taip pat iš anksto?
Atsakyti
QUOTE(Aurute @ 2014 11 17, 23:35)
Man labai tinka tie meduolaia, kuriuos reikai išsikepti iš anksto. Paskutinėm dienom veiklos ir taip pakanka.
O puošti juos taip pat iš anksto?

Nebūtinai. Aš visaip esu darius. Bet namelius tai iš anksto klijuoju ir puošiu, ir pakuoju. Nes patogiausia. O smulkesnius meduoliukus galima ir vėliau. Arba ne biggrin.gif
Atsakyti