Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos,

QUOTE(Vaivita @ 2014 01 14, 13:05)
Laba diena merginos, žiūriu čia kai kurios labai protingos sodros ir išmokų paskaičiavimo klausimais, aš pati įstatymus žinau, bet kaip ir kokius mėnesius ima ir ką iš ko daigina, dalina- ne:)
Situacija:
gimdymas apie 2014-06-24, NGA planuoju nuo 2014-06-01, n metų dirbau vienoj darbovietėj už tarkim 1500 Lt grubiai, nuo 2013-07-15 iki 2013-08-31 buvau kasmetinėse atostogose, nuo 2013-09-02 keitėsi darbovietė, padidėjo darbo užmokestis iki 2200 Lt grubiai.

Atsakykite prašau, kas galite:
-ar protingai elgiuosi, kad NGA eisiu vėliau?
- kokius mėn. ims, apskaičiuojant NGA išmoką?
- kokius mėn. ims, apskaičiuojant išmoką už VPA?

Ačiū labai už atsakymus 4u.gif

1. Protingai, nes būsit išdirbusi daugiau mėnesių su didesne alga wink.gif
2. Jei išeinat NGA nuo 06 01, tuomet skaičiuos iš 2013 05 01 - 2014 04 30
3. Kadangi NGA baigsis ko gero pačioj spalio pradžioj (labai tiksliai neskaičiavau), tai VPA skaičiuos iš 2013 09 01 - 2014 08 30
Atsakyti
Sveikos, skaitau čia jus vis nes man kyla daug klausimų, bet vienas man vis tiek liko neaiškus smile.gif
Esmė ta, kad aš iki išėjimo į NGA būsiu išdirbusi 7 mėnesius (bet įsidarbinau per 3 mėn. nuo mokslų baigimo). Tik dabar skaitau, kad einant tų atostogų išmoka skaičiuojama neimant paskutinio mėnesio. Tai nejau taip išeina, kad man ims tik 6 mėn. algą ir dalins iš 12? O to mėnesio pajamos nuplauks, niekur nebus įskaičiuojamos?
Atsakyti
QUOTE(KasYra @ 2014 01 14, 14:57)
Tai norit pasakyt, kad as esu dabar VPA senojoje darbovieteje, siuo metu vaikui 1,10 m., esu isidarbinusi kitur, tai galiu iseiti is senosios darbovietes ir persirasyti VPA naujojoj darbovietej ir ten dirbti?  smile.gif

Taip, galit. O koks jums skirtumas, kurioj darbovietėj būti VPA?

QUOTE(marimacho @ 2014 01 14, 14:57)
blyn kaip sudetinga  biggrin.gif  nu bandysiu isskaiciuot  g.gif 
o i isdirbtus metus ieina laikotarpis kaip buvau vpa? beje, kokia ta iseitine?
tai jie kol negriztu ir esu vpa, jie negali man pries 4 men ispeti? nu tarkim griztu nuo spalio, tai jie manes ispet apie atleidima negali nuo birzelio.
ir dar, jeigu jau gaunu ispejima apie atleidima ir suzinau, kad laukiuosi (nu gi nestumo ant dienu irgi nesuplanuosi), tai jie vis tiek mane gales atleist ar galesiu dirbti iki kol iseisiu i dekretines?

Į stažą išeitinei gauti įeina VPA.
Išetinės aprašytos DK 140 str. Išeitinė išmoka
1. Nutraukus darbo sutartį pagal šio Kodekso 129 straipsnį ir 136 straipsnio 1 dalies 6 punktą, atleistam darbuotojui išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje:
1) iki dvylikos mėnesių – vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio;
2) nuo dvylikos iki trisdešimt šešių mėnesių – dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;
3) nuo trisdešimt šešių iki šešiasdešimties mėnesių – trijų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;
4) nuo šešiasdešimties iki šimto dvidešimties mėnesių – keturių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;
5) nuo šimto dvidešimties iki dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių – penkių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio;
6) daugiau kaip dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių – šešių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio.

Negali įspėti ir atleisti esant VPA, vadinasi grįžus iš VPA, tą pačią dieną gali įteikti pranešimą, o po keturių mėnesių atleis. Tuomet yra išmokama aukščiau aprašyta išeitinė išmoka.
Dėl naujų aplinkybių susidarymo, įspėjimo galiojimo laikotarpiu konsultuočiausi su advokatu konkrečiu atveju, nes galbūt yra kokia nors teisminė praktika suformuota, kurios mes nežinom. Teoriškai lyg ir turėtų stabdytis įspėjimo laikotarpis, kol būsite neščia (nuo pažymos įteikimo darbdaviui), NGA ir VPA laikotarpiui ir tada laikas tiksėtų toliau, kiek būtų jo likę iš to 4 mėn. laikotarpio, suėjus jam įvyktų atleidimas. Bet čia jau teorija.
Papildyta:
QUOTE(Trupinėlis @ 2014 01 14, 15:42)
Sveikos, skaitau čia jus vis nes man kyla daug klausimų, bet vienas man vis tiek liko neaiškus smile.gif
Esmė ta, kad aš iki išėjimo į NGA būsiu išdirbusi 7 mėnesius (bet įsidarbinau per 3 mėn. nuo mokslų baigimo). Tik dabar skaitau, kad einant tų atostogų išmoka skaičiuojama neimant paskutinio mėnesio. Tai nejau taip išeina, kad man ims tik 6 mėn. algą ir dalins iš 12? O to mėnesio pajamos nuplauks, niekur nebus įskaičiuojamos?

NGA nebus skaičiuojamos, VPA bus.
Atsakyti
aisku, aciu, nu reiks viska man cia pasidomet ir pasiskaiciuot ir pamastyt g.gif

tai kaip suprantu dar karta pasitikslinu, kad jeigu pakliuna nors viena diena vpa kitam vaikui pasalpa skaiciuojant gali pasirinkti, kad skaiciuotu kaip pirmajam vaikui, vadinas, tas ganda skur girdejau buvo netiesa, kad nebegalima rinktis bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(marimacho @ 2014 01 14, 15:52)
aisku, aciu, nu reiks  viska man cia pasidomet ir pasiskaiciuot ir pamastyt  g.gif

tai kaip suprantu dar karta pasitikslinu, kad jeigu pakliuna nors viena diena vpa kitam vaikui pasalpa skaiciuojant gali pasirinkti, kad skaiciuotu kaip pirmajam vaikui, vadinas, tas ganda skur girdejau buvo netiesa, kad nebegalima rinktis  bigsmile.gif

tai taip išeina.
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2014 01 14, 15:52)
NGA nebus skaičiuojamos, VPA bus.

Supratau.
Tai NGA 6 mėn. alga/12, VPA 7mėn alga/12*70%. Ar teisingai suprantu?
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2014 01 14, 14:52)
Taip, galit. O koks jums skirtumas, kurioj darbovietėj būti VPA?

Man tai jokio skirtumo, man dar netgi geriau, bet abejoju ar nauja darboviete pasirasytu tokiam dalykui, o ji juk turi duoti sutikima siuo klausimu smile.gif ne si senaja darboviete vis tiek neplanuoju grizti, o laikausi ten vien tik del VPA, jeigu kartais pastociau dar karta ir vis dar buciau VPA.
Atsakyti
QUOTE(Trupinėlis @ 2014 01 14, 15:58)
Supratau.
Tai NGA 6 mėn. alga/12, VPA 7mėn alga/12*70%. Ar teisingai suprantu?

VPA - 7 mėn alga plius NGA išmokos dalis, priskaičiuota už į VPA skaičiavimą įeinantį NGA laikotarpį. Tada dalinat iš 12.
Jums į NGA apsimoka išeiti vėliau (jei įmanoma, kad NGA prasidėtų kitą mėnesį). Pvz. jeigu gali išleisti į NGA kovo 1-31, tai geriau išeiti balandžio 1d. Taip dar prisidėtumėte vieną mėnesį DU.

QUOTE(KasYra @ 2014 01 14, 15:58)
Man tai jokio skirtumo, man dar netgi geriau, bet abejoju ar nauja darboviete pasirasytu tokiam dalykui, o ji juk turi duoti sutikima siuo klausimu  smile.gif   ne si senaja darboviete vis tiek neplanuoju grizti, o laikausi ten vien tik del VPA, jeigu kartais pastociau dar karta ir vis dar buciau VPA.

Tai pati ir reziumavot 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vandene: 14 sausio 2014 - 16:12
QUOTE(JOLANCIUK @ 2014 01 14, 00:00)
Ne,jums skaiciuos is to DU kaip ir pirmam vaikui.
Papildyta:

Is to DU kaip ir pirmam vaikui,galit imti nedarbinguma,bet skaiciuos pagal minimalias draudziamas pajamas.

Aciu JOLANCIUK uz atsakyma:)
Papildyta:
QUOTE(dziugintele @ 2014 01 14, 11:23)
O su pries tai gimusiu vaikiuku buvote NGA?

taip,buvau:)
Atsakyti
o dar klausimelis 4u.gif pasiskaiciavau iki kada man dar pakliutu nors diena is vpa, tai pvz. pastoti tureciau mazdaug kovo men. bet jei griztu spali ir gaunu ispejima del atleidimo, atleidimas isigalioja po 4 men, t.y. nuo vasario men. tai vadinas jie jau mane atleidzia, o as po to pastoju, tai tuo atveju jau kaip suprantu ismoku nebegausiu, nors ir skaiciuojant paklius man dar is praeitu vpa i skaiciavima.

ir dar del atleidimo saliu susitarimu? ar tokiu atveju yra mokama iseitine uz staza?
Atsakyti
QUOTE(marimacho @ 2014 01 14, 19:38)
o dar klausimelis  4u.gif  pasiskaiciavau iki kada man dar pakliutu nors diena is vpa, tai pvz. pastoti tureciau mazdaug kovo men. bet jei griztu spali ir gaunu ispejima del atleidimo, atleidimas isigalioja po 4 men, t.y. nuo vasario men. tai vadinas jie jau mane atleidzia, o as po to pastoju, tai tuo atveju jau kaip suprantu ismoku nebegausiu, nors ir skaiciuojant paklius man dar is praeitu vpa i skaiciavima.

ir dar del atleidimo saliu susitarimu? ar tokiu atveju yra mokama iseitine uz staza?

Gautumėt, jeigu per paskutinius 24 mėn. turėtumėt 12 mėn. stažą. Darbo biržoje gaunant pašalpą stažas irgi skaičiuojasi. Bet čia jau gal kas kitas daugiau pakomentuos.

Šalių sutarimu išmokama tik tai, kas ir kiek susitariama. Privalomų išmokų ir kompensacijų nėra. Tiesiog reikia susiskaičiuoti, kiek priklausytų tuo momentu atleidžiant nesant darbuotojo kaltės, kad turėti atspirties tašką deryboms. Toliau jau kuris kurį. Dažniausiai nebūna taip paprasta.
Atsakyti
QUOTE(priklausomybe @ 2014 01 14, 16:40)
1. Protingai, nes būsit išdirbusi daugiau mėnesių su didesne alga wink.gif
2. Jei išeinat NGA nuo 06 01, tuomet skaičiuos iš 2013 05 01 - 2014 04 30
3. Kadangi NGA baigsis ko gero pačioj spalio pradžioj (labai tiksliai neskaičiavau), tai VPA skaičiuos iš 2013 09 01 - 2014 08 30

Labai dėkoju, dabar ramu smile.gif
Atsakyti