Vaidosee, jataus kaip grazuuuu, ir kokiu super raritetu( itin retu) turi.
o burbulu be reikalo nemyli, pagal tradicija ir taisykles jais reikia puosti apatines egles sakas
as kaip lioco vaikas pavydziu
suvalkieciai ne skupus, jiems paprasciausia sunku skirtis su daiktais,kad ir nereikalingais. O ir istoriskai ,pagal geografine padeti jie arciau pasienio buvo ir tiek buvusios prusijos, tiek rusijos...taigi ir keliones i ten daznos budavo,tiek legalios tiek nelegalios
ir matyt daugiau visokiausio gerio atsivezdavo patys,negu pirkdavo vietoje
ypac po antrojo pasaulinio karo,kai vokieciai bego nuo tarybines armijos, i Vokietijos giluma palike visa savo turta...musiskai vaziuodavo (keldavosi per Nemuna,rizikuodami gyvybe) smugeliauti (taip man pasakojo mano senelis)....vezadavo i cia ka rasdavo palikta neuzrakintuose namuose
Kuzdaite, mano elnias su grybuku mazdaug 1920
ai dar einu ginti bumbulu...juk jie pirmieji ant egles atsirado
tai va truputis istorijos
anksciu Europoje, Kaledine egle puosdavo grieztai pagal kanonines -religines taisykles- egles virsu
ne butinai puosadvo Viflemo zvaigzde
(kuri pranese apie Kristaus gimima).Ant saku kabindavo obuolius-ikunyjancius uzdraustaji vaisu,kurio atsikando Adomas ir Ieva, degancios zvakutes- Jezaus pasiaukojima ir kancia, ivairios formos riestainiukai- sausainiukai simbolizavo duona-plotkele.
Bet vienais metais Europoje buvo obuoliu nederlius ir zmones neturejuo kaip puosti egles,tada tikintieki kreipesi i stiklapucius,kad padarytu stiklinius obuolius
sventei.
Nuo to laiko stikliniai bumbulai ,keite tikrus obuolius. Zinoma,kad pirmieji bumbulai_obuoliai ispusti 1848 metais Lausoje Tiuringijoje( Vokietijoje)
Jie buvo gaminami is storo stiklo,viduje dengti plonu svino sluoksniu,o virsu dekoruodavo blizguciais
vokiski bumbulai -kugeliai
O Tarybines egles istorija atsirado daaaaaug veliau ir kaip viskas toje buvusioje salyje virto ideologija
Na ir zaisliukus rusu putejai kopijavo nuo vokieciu...praktiskai kiekvienam yra vokiskas atitikmuo
ir dar ,man ties senieji mylimieji stiklo zaisliukai dera tik su gyva egle
kazkaip gaunasi ne tas nauja plastmase su sena istorija
todel as kaip sena bambekle, egle tikra puosiu tik kuciu ryta...kad kvepetu ir gundytu
,kad suvokti jog svente tai tik maza grazi akimirka,kuri prasideda su Jezaus gimimu ir baigiasi su triju Karaliu atejimu
oi kokia as syryt iskalbinga