Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjai ir įtėviai apie viską

QUOTE(Germinė @ 2013 11 05, 22:34)
Mums iki darbo dar toli,bet buities tikrai nevelku viena.
Pasidžiaugsiu:pareina mano Žirnis iš mokyklos,o svečiuose graikiukas,kuris išpylęs visą pufą mašinėlių ir dėžę lego.Mano tinginukas nusirengia uniformą,pasikabina...ir surenka visus žaislus.Ant kilimo lieka eglės spyglių  blush2.gif Vaikas ima siurblį ir išsiurbia...aš juk tobula mama,ką? thumbup.gif

Savaime suprantamas dalykas. Pas mus už tvarką namuose yra atsakingi visi. dičkis neprašomas perrenka obuolius sandėlyje. Mažius paklausia, ar jau laikas valyt dulkes nuo laiptų (jų pareiga karstytis specifinėmis konstrukcijomis). šunį šeria tik jie, aš jau pamirštu akį užmesti, ar "gyvis" sotus. labai retai reikia priminti, kad prieangis siurbliuojamas žemių prinešus. Kambarį tvarkosi patys, kaip sugeba (lartą per mėnesį tvarkom visi kartu smile.gif ). Skalbinius dičkis rūšiuoja ir sudeda į skalbyklę (mažius norėtų, bet dar negauna). Labai retai randu gėles nepalaistytas (dažniau perlaistytas). Buitį visą tvarkom kartu. Langų kvadratūra tikrai nemaža. Dičkiukas suprato kaip bausmę draudimą dirbti kartu juos valant, nes....buvo neperskaitęs knygos. Mes visi be jo valėm langus ir klausėmėe princo ir elgetos istorijos smile.gif. Šeimai naudingas darbas (t.y ir jiems tuo pačiu) pas mus nėra apmokamas. Skatinsiu užsidirbti tik iš šalies ir tik už kiek galimą aukštesnę kvalifikaciją taip skatindama to siekti. Dičkiui planuoju duoti surinkinėti tekstų fragmentus, jei seksis gaus už tai užmokestį ir sodidžiai jausis įnešdamas indėlį į šeimos biudžetą smile.gif
Buitis, manyčiau, neturėtų būti uždarbio šaltinis.
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 11 06, 09:23)
Buitis, manyčiau, neturėtų būti uždarbio šaltinis.
drinks_cheers.gif Vienareikšmiškai.

Nepaklausiau jūsų-prie vaiko pakalbėjau su teta.Tiesiog daug galvojus ir analizavus supratau,kad mano mergytei labai reikia žinoti,kad ją palaikau.Taigi pareiškiau,kad tikrai niekada nedarysiu kliūčių vesti vaikus dievopi,bet ir neversiu per jėgą.Tarp eilučių išgirdau priminimą,kaip jie man padėjo (prieš 3m davė 200 litų ir už 100 mxm čekį) o aš dabar čia...juk visi lietuviai katalikai...Vien žo,ji ramiai pakalbės su Vyšnia ir toji tikrai kitais metais lankys tikybą doh.gif O ašaras dėl močiutės ir jos širdies draugo tai aš ne taip supratau-ten viskas buvo kitaip...
Atsakyti
žodžiu - problema neišspręsta ir tai tęsis.... ir dar skolinga likai laugh.gif swoon.gif mega_shok.gif
Atsakyti
Visai įdomi diskusija apie vaikų darbus ir uždarbius. bigsmile.gif O va man įdomūs du klausimai ta tema.

Vienas - susijęs su darbu savo pačių žemės ūkyje (savo pačių reikmėms).

Klausimų man kelia todėl, kad labai daug mano pažįstamų iki šiol nuo vaikystės tai prisimena kaip lažą ir dabar jau suaugę kategoriškai atsiriboja nuo bet kokio žemės ūkio darbo išskyrus vejos nupjovimą ir vieno dekoratyvinio medelio apgenėjimo savo kieme.

Mano pačios prisiminimai lygiai tokie patys, nors kai dabar persuku mintyse viską kaip buvo - nerandu kad mano tėvai kaip nors netinkamai būtų bandę mane įtraukti ar tokių darbų būtų buvę be saiko, kad kažkur būtų perspaudę. Žodžiu nematau nieko netinkamo jų auklėjime, o va nenoras net žiūrėti į tą pusę kokiai 15-ai metų juodai užsiprogramavo. Dabar tie 15-a metų praėjo, tai žiūriu kitaip. Bet kaip nepadaryti klaidos su savo vaiku.

O antras rūpimas klausimas. Bus laikas kai laikas nuo laiko reikės palikti mažiukę su aukle (čia ne apie kasdieninį auklės darbą). Kai nėra senelių arti, aplink įprasta tokiems epizodams samdyti paaugles gerai pažįstamas kaimynų/draugų mergaites. Kiek kalbu su tėvais ir tomis mergaitėmis - visi labai patenkinti. O kaip tokiu atveju daryti, jei vyresnioji dukra bus tokio pat amžiaus kokio yra tos samdomos paauglės?
Papildau: tas samdymas būna ne "vietoj pamokų".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ute: 06 lapkričio 2013 - 12:37
Mes mokam už tai, kam samdytume žmogų. Jei man reiktų auklės ir samdyčiau ją, tai vienareikšmiškai rinkčiausi vyresnį vaiką kuris už atlygį mažiuką žiūrėtų. Už malkų paruošimą žiemai mokam vyresniems bernams, nes B vienas niekaip jų nesutvarkytų vienas (nėra kada), jei ne Augustas su Klaidu, ieškotų pagalbininko. Mokų už pagalba savo versle- Augustas padeda man tapukus velti, kai reikia fizinės jėgos ir man jau per sunku, kviečiu jį. "Skolinu" vaikus giminaičiams vaikų per atostodas prižiūrėti, statybose vyresnieji padeda. Medelius sodino- bendradarbė paklausė, ar žinau kokių bedarbių, tai savo jaunimą pasiūliau, skambino, gyrė, kad geriau už suaugusius varė rolleyes.gif Gavau pasiūlyma kartą per savaitę namą tvarkyti, perleidau jį mergaitėms, dabar, kai Deimantė studijuoja, Rimgailės tai darbas. Mažesnius tik lepinu, jiems mažiau galimybių, tai lyg ir buities darbus, nekazdieninius tuos apmoku- gėlyną sutvarkyti rudenį, lapus sugrėbti.
Atsakyti
QUOTE(Šelma @ 2013 11 06, 12:43)
Mes mokam už tai, kam samdytume žmogų. Jei man reiktų auklės ir samdyčiau ją, tai vienareikšmiškai rinkčiausi vyresnį vaiką kuris už atlygį mažiuką žiūrėtų. Už malkų paruošimą žiemai mokam vyresniems bernams, nes B vienas niekaip jų nesutvarkytų vienas (nėra kada), jei ne Augustas su Klaidu, ieškotų pagalbininko.  Mokų už pagalba savo versle- Augustas padeda man tapukus velti, kai reikia fizinės jėgos ir man jau per sunku, kviečiu jį. "Skolinu" vaikus giminaičiams vaikų per atostodas prižiūrėti, statybose vyresnieji padeda. Medelius sodino- bendradarbė paklausė, ar žinau kokių bedarbių, tai savo jaunimą pasiūliau, skambino, gyrė, kad geriau už suaugusius varė  rolleyes.gif Gavau pasiūlyma kartą per savaitę namą tvarkyti, perleidau jį mergaitėms, dabar, kai Deimantė studijuoja, Rimgailės tai darbas. Mažesnius tik lepinu, jiems mažiau galimybių, tai lyg ir buities darbus, nekazdieninius tuos apmoku- gėlyną sutvarkyti rudenį, lapus sugrėbti.

mano supratimu taip galima pasiekti ir tai: "mama duosiu du litus, pabučiuok mane ar pakasyk nugarą už 3 Lt. - juk tai papildomos energijos, riešo ir pirštų raumenų darbas). Dėl malkų - galima pagalvot, kad tos malkos berniukų nešildo, o šildo tik vargšą tėvą, kuris nespėja jiems šilumos malkinės suteikti.
Auklė vyresnėlė šeimos dirba už atlygį, po to mažylė jai batus valys už atlygį - man tai nepriimtina. Taip ir įsivaizduoju, kaip dalinsis ką nors užaugę.

Dėl "lažo" žemės ūkyje. Pritariu. Jei tai padauginta ir nebevaiko jėgoms - žala gana didelė. Esu dalyvavusi procese, pasitaikydavo, kad jau ant ribos būdavo, bet džiaugsmas bendru rezultatu pas mus šeimoje visada viršijo pastangas. Nesigailiu įgytų įgūdžiu - patirtis praverčia. Tikrai nepraktikuočiau darbų skyrimo vaikams, viršijančių jų jėgas, jei nebūtų neišvengiamybės. Deja, augusiems paskutiniais XX a. dešimtmečiais tokia neišvengiamybė buvo dažnas reiškinys. Tikiuosi mūsų šeimoje to neprireiks.
Ute, dukrai paaiškinčiau, kas yra santykiai tarp šeimos narių ir, kas yra samdomas žmogus. Tokių situacijų daug, kad ir bendramokslių santykiai su tėvais, aptarinėjami tarp vaikų. Šelmos vaikų įspūdžiais maniškai, manau, pasibaisėtų (man tai nieko keista - tiesiog toks požiūris) ir bandytų įrodyti savas emocines tiesas. Kiekviena šeima/giminė nusistato priimtinas bendravimo normas. Bendravimas giminėje taip pat pas mus pareikalauja laikas nuo laiko bendravimo taisyklių aptarimo: vyro giminės viena pusė taip pat praktikuoja mokamas paslaugas tarp šeimos narių. Žinau, kad jei prireiktų jų paslaugų, turėčiau susimokėti ir niekada negluminu jų savo siūlomomis paslaugomis, palaukiu, kol "užsisakys", tuomet pasakau savo sąlygas apie neapmokamas paslaugas. Jų teisė rinktis...samdyti kitą, ar priimti mano nemokamas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 06 lapkričio 2013 - 13:07
su tuo žemės ūkiu tai velniai žino.... turėjom ūkį, dirbdavom kolūkyje iki nukritimo, bet realiai tai dabar taupau sodui biggrin.gif Reikia man savo aviečių ir agrastų smile.gif
nežinau kiek turėsim daržo, bet uogų tikrai turėsim. ir turėsim galimybę lakstyti basi. O įgūdžių daržui ir sodui turiu sooočiai smile.gif
Papildyta:
p.s. už namų pareigas - dirbame nemokamai. Arba sakau - gerai - išneši šiukšles - duosiu 5 ct, bet ateisi pietų - mokėk 1 litą. 'neeeee, nenoriu, išnešiu ir taip".
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 11 06, 13:03)
galima pagalvot, kad tos malkos berniukų nešildo, o šildo tik vargšą tėvą, kuris nespėja jiems šilumos malkinės suteikti.
Taigis sutinku visu 100% drinks_cheers.gif
Atsakyti
Kitas dalykas - pagalba versle, ne buityje. Čia jau konkretūs įkainiai. Tai, mano supratimu - uždarbis iš šalies. Vat ir savo dičkiukui leisiu "padirbėti" surinkinėjant antraštes
Papildyta:
QUOTE(Karusia @ 2013 11 06, 13:43)
su tuo žemės ūkiu tai velniai žino.... turėjom ūkį, dirbdavom kolūkyje iki nukritimo, bet realiai tai dabar taupau  sodui biggrin.gif Reikia man savo  aviečių ir agrastų smile.gif
nežinau kiek turėsim daržo, bet uogų tikrai turėsim. ir turėsim galimybę lakstyti basi. O įgūdžių daržui ir sodui turiu sooočiai smile.gif
Papildyta:
p.s. už namų pareigas - dirbame nemokamai. Arba sakau - gerai - išneši šiukšles - duosiu 5 ct, bet ateisi pietų - mokėk 1 litą. 'neeeee, nenoriu, išnešiu ir taip".

Karusia, prilenksiu Tau nuostabų agrastėlį, tik pasakyk, kai jau reikės. Toks vynuoginis, nesibado...o saldus
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 11 06, 14:08)
Karusia, prilenksiu Tau nuostabų agrastėlį, tik pasakyk, kai jau reikės. Toks vynuoginis, nesibado...o saldus
jei aš jau turiu sodą,tai man nereikia,ane ? verysad.gif cray.gif angel_sadangel.gif
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 11 06, 11:03)
mano supratimu taip galima pasiekti ir tai: "mama duosiu du litus, pabučiuok mane ar pakasyk nugarą už 3 Lt. - juk tai papildomos energijos, riešo ir pirštų raumenų darbas). Dėl malkų - galima pagalvot, kad tos malkos berniukų nešildo, o šildo tik vargšą tėvą, kuris nespėja jiems šilumos malkinės suteikti.
Auklė vyresnėlė šeimos dirba už atlygį, po to mažylė jai batus valys už atlygį - man tai nepriimtina. Taip ir įsivaizduoju, kaip dalinsis ką nors užaugę.

Siaurai pamąstyta, mano galva. Pykšt-pokšt tik taip ir ne kitaip. Ar tu manai, jog ir 17metis verks negavęs langų valyti kartu su šeima? O jei verktų tai dar turbūt baisiau... .

Buities darbus pas mus namie dirba visi, nes elementariai ten gyvena, visi pro langus žiūri, visi juos ir valo. Kišenpinigius gauna visi nes yra šeimos nariai. O tas kas sugeba užsidirbti papildomai iš šono tas gali sau daugiau ir leisti, viskas paprasta. Ir dar, jei paaugliukas geranoriškai sutiks pasaugot brolį kol mama nulėks iki parduotuvės nupirkt VISIEM batono ir cukraus, tai yra visiškai kita situacija negu po švelniu ale nepaliaujamu moraliniu spaudimu laikyti paaugli kad jis dobrovolno-prinuditelno sutiktų aukliaut(dirbt sode, tvarkyt malkas, padėt prie verslo) NUOLAT ir aukot savo laisvalaikį.

Sunute, tikra situacija. Tėvas turi verslą, kuriam reikalinga programinė įranga, tam tikra. Jei samdyti įmone, ta programinė įranga kainuotu apie 15.000- 25.000 lt. Sūnus, jau seniai turintis savo šeimą ir namus ir vaikus kelis, moka programuoti, gali padaryt architektūrą ir padėt supirkt hardware. Vnz. jis gali padaryti viską, kad tėvo įmonė tą programinę įrangą turėtų ir turėtų ant ko ją paleist, kad ji veiktų taip kaip reikia. Sūnus dirba ~6 mėn, kas vakarą po 2 val (kartais mažiau jei jau žiauriai nusikalęs), nuo kažkur 22 iki 24 ir daro tėvui softą, užmokestis - tik valandinis. Tėvo įmonei ta programinė įranga kainavo (į sūnaus namų biudžetą atitinkamai įplaukė ) ~6500 lt. Klausimas - ar sūnus turėjo tą softą daryti tėvo įmonei nemokamai?

Kita situacija, jau hipotetinė. Paauglė labai labai labai nori žiauuuuuuriai mielos tašytės, ji kainuoja 120 lt. Viena mama pasiūlo megaitei padirbėti vietoj ateinančios auklės, kuri saugo trimetį brolį, ir II, IV nuo 18:00 iki 19:30 išleisti mamą šokt linijinių šokių. Paauglei tektų tuomet kitaip paskirstyti savo pamokų ruošos laiką savaitės bėgyje, mažiau fbookintis ir t.t. Kita mama tiesiog nuperka paauglei tą tašytę. Iš pinigų, kurie skirti mamos ir tėčio pramogoms....

Atsakyti
QUOTE(liute @ 2013 11 06, 14:15)
Klausimas - ar sūnus turėjo tą softą daryti tėvo įmonei nemokamai?
schmoll.gif
Visiškai nevykęs ir ne į temą palyginimas 4u.gif
Atsakyti