Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjai ir įtėviai apie viską

QUOTE(Ute @ 2013 11 05, 12:25)

Pavyzdžiui, vaikas eina karštą dieną į kiną (labai nori ten nueiti), tačiau pakely pamato pardavinėjant ledus. Momentinis noras toks stiprus, kad juos nusiperka ir nelieka pinigų kinui. Nors pats labai norėjo ir blaiviai mąstė, kad į kiną labiau nori negu ledų.

Atrodo, kad turėtų pasimokyti po tokio įvykio, bet jei vaikas nekontroliuoja impulsų - nepasimokys.

Labai įdomus pavyzdys. Kodėl tu sakai, kad nepasimokys? Ta prasme ar skaitei kur, arba remies kuo nors, jei taip įmesk linką. Auginu be gali impulsyvų vaiką, kur atrodo rankos ir galva atskiros dvi respublikos biggrin.gif. Ir tik tai, kad jei išleistų pinigus ledams, į kiną pinigų neduočiau, būtent ir padėjo nors kažkiek pradėti galvoti, numatyti pasekmes, sustot, pagalvot, blaivesne galva rinktis. Tik tas žinojimas, jog jei sprendimas jos, pasekmės irgi tik jos, padėjo. Taip aš visad šalia, apkabinsiu, paguosiu, suprasiu, bet į kiną pinigų neduosiu.

Apie paauglių darbą. LR darbo kodeksas leidžia įdarbinti paauglius nuo 14 metų ir mano galva nei vienam dar rankos nenukrito padirbėjus savaitėlę braškių lauke per atostogas, nemanau kad trukdo tai lavintis bei tobulėti. Atvirkščiai, labai gerai yra kartais pajust ir fizinio darbo prakaito sūrumą ir lito vertę. Labai įdomu būdavo stebėti į darbą priimtus tik ką universitetą pabaigusius programuotojukus smile.gif. Nepatikėsit iškart matos, kuris yra gyvenime kažką ištikro dirbęs, kad ir prie satybų, ar kaime ar studijuodamas pauždarbiavo, o kuris... toks vat labai visas geravidurkininkas ir dabar pradės vat dirbt.

Jei būčiau vaikas, man būtų labai liūdna gauti super duper sportbačius, jei žinočiau kad mama ir tėtis neis į teatrą per mane. Daug mieliau pati susitaupyčiau.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liute: 05 lapkričio 2013 - 14:49
QUOTE(Ute @ 2013 11 05, 12:19)
Priklauso nuo to kiek vaikas geba kontroliuoti savo impulsus, nuo poreikių suvokimo. Jei ta kontrolė silpna - vaikas slėps, nes nors ir suvokdamas kad ne viskas gerai su jo poreikiais, negalės jų valdyti. Ta prasme vaikas galės priimti tinkamą sprendimą, bet negalės suvaldyti savo impulsų ir jo įvykdyti.

pas mus laisvi savaitpinigiai dingo tada, kai atsirado 'pirmadieninės' draugės. maniškė linkusi 'pirkti' draugystę, o kitos moka ja naudotis,,, 'ji juk prašė" doh.gif ir apsisukusi tyčiojasi,,

QUOTE(Germinė @ 2013 11 05, 13:38)
.Bet gal kad labai mažą pasiėmėm,ir neatsimena bado ir skanumynų trūkumo?

ne, čia asmeninis charakteris. Mano du sūnėnai - diena ir nakti stuo atžvilgiu, aš su broliu, vien9odai auklėti - lygiai tas pat.

QUOTE(Sunute @ 2013 11 05, 14:05)
Per metus susitvarkė dičkis.

oho. Gal ir man tada įkvėpti kantrybės toną ir dvi ir bandyti iš naujo?
Papildyta:
QUOTE(liute @ 2013 11 05, 14:34)
Labai įdomus pavyzdys. Kodėl tu sakai, kad nepasimokys? Ta prasme ar skaitei kur, arba remies kuo nors, jei taip įmesk linką. Auginu be gali impulsyvų vaiką, kur atrodo rankos ir galva atskiros dvi respublikos biggrin.gif. Ir tik tai, kad jei išleistų pinigus ledams, į kiną pinigų neduočiau, būtent ir padėjo nors kažkiek pradėti galvoti, numatyti pasekmes, sustot, pagalvot, blaivesne galva rinktis. Tik tas žinojimas, jog jei sprendimas jos, pasekmės irgi tik jos, padėjo. Taip aš visad šalia, apkabinsiu, paguosiu, suprasiu, bet į kiną pinigų neduosiu.

kai vaikas labai impulsyvus ir dar bent kiek su logikos stygiumi - nesuveda elgesio ir pasėkmės ryšio. pasielgiau, nublioviau, kad negavai ir ledų ir kino, o rytoj iš naujo....
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2013 11 05, 12:43)

kai vaikas labai impulsyvus ir dar bent kiek su logikos stygiumi - nesuveda elgesio ir pasėkmės ryšio. pasielgiau, nublioviau, kad negavai ir ledų ir kino, o rytoj iš naujo....

Nu bet paaiškinit man durnai, o toks vaikas sugeba laiku į autobusą/troleibusą/mikriuką įsėsti? Į mokyklą pats laiku išeiti, ka nepavėluoti? Galų gale su peiliu duoną o ne pirštą pjauti? Jei sugeba, vadinas priežasties pasekmės ryšį taip pat sugeba suvokti iš esmės. Pjausiu pirštą - skaudės, pjausiu duoną - neskaudės. O jei jau reinkasi suvokt kada jam patogiau, čia visai kita kalba.
Atsakyti
Neskaičiau, čia atpasakojau pokalbį su psichoterapeute. Nepasimokys ta prasme, kad antrą kartą tokiomis pačiomis sąlygomis eidamas į kiną greičiausia padarys tą patį.

Toliau jau mano mintys. Sprendimų kaip nueiti į kiną gali būti įvairių - eiti su kažkuo kitu, tegul tėvai iš anksto nuperka bilietą ar dar kas nors. Žodžiu galvoti apie išorinę kontrolę. Apie tai gali mąstyti ir pats vaikas, nebūtinai tik tėvai. Tačiau pagrindinis klausimas - kaip pasiekti, kad valdytų savo impulsus jei atsiduria situacijoje kur nėra visiškai jokios išorinės kontrolės.

Jei tokiu atveju veikia mokymasis iš savo klaidų ir pasekmių suvokimas, tai tada kaip ir nieko daryti tėvams nereikia g.gif Viso labo laukti kol pasimokys ir tiek? Suprantama, neduodant iš naujo pinigų kinui, jei juos suvalgė ledams.

QUOTE(liute @ 2013 11 05, 14:34)

Atsakyti
QUOTE(liute @ 2013 11 05, 14:54)
Nu bet paaiškinit man durnai, o toks vaikas sugeba laiku į autobusą/troleibusą/mikriuką įsėsti? Į mokyklą pats laiku išeiti, ka nepavėluoti? Galų gale su peiliu duoną o ne pirštą pjauti? Jei sugeba, vadinas priežasties pasekmės ryšį taip pat sugeba suvokti iš esmės. Pjausiu pirštą - skaudės, pjausiu duoną - neskaudės. O jei jau reinkasi suvokt kada jam patogiau, čia visai kita kalba.

o kas tau sakė, kad sugeba? vėluoja kartą, kitą, mokytoja barasi, vėluoja trečią kartą.... nesutarė su drauge iš anksto repetuoti, pažymių knygelėje - pastaba, pareina iš mokyklos - sutarėte, kada susitinkate parepetuoti? "nea.".
vat tas ir yra, kad tik tiesioginis skausmas arba didelis stresas kažkiek kažko išmoko. tol vaikydavausi per gatves, kol labai išsigando, kad vos nes vos po ratais neatsidūrė. cypia stabdžiai, iššokęs vairuotojas klykia nesavu balsu - suveikė vikriai. iki tol - beveik metai laiko, kai imi už rankos gatvėje po piktumais, vaikaisi, kad neįgriūtų per perėją į gatvę doh.gif
Atsakyti
Man atrodo, kad kai atsiranda išorinis dirgiklis (laaabai noriu) tuo momentu atsiranda pojūtis "po to nors ir tvanas" ir mintys apie pasekmes arba išgaruoja, arba tos pasekmės tuo momentu ima atrodyti visai nereikšmingos.

O jei šalia esamu momentu nėra to dirgiklio (labai noriu) tai yra laiko pagalvoti apie pasekmes kas bus jei pjausiu pirštą, o ne duoną.

QUOTE(liute @ 2013 11 05, 14:54)

Atsakyti
QUOTE(liute @ 2013 11 05, 14:01)
1)O galima tokį dar klausimą.. smile.gif? Kodėl blogai, jog Vyšnios taupyklė tuščia? Tai juk jos taupyklė ir jos litai, kurie buvo joje.
2)Dėl to sruogelių darymo aparato nelabai supratau. Kalėdų senis atnešė Pupai sruogelių darymo aparatą kurį jūs padovanojot kažkam be Pupos žinios ar kaip?
1) Todėl,kad Vyšnia žadėjo taupyti ir kišenpinigius gavo kaip ir priklauso.Su mintim,kad vaikas taupo.Brolis netaupė-kišenpinigių negavo.Blogo nieko-sąlygas -žinojo,jų nesilaikė...
2)Pupa rinkinį gavo Kalėdoms.Rugsėjo mėn nusprendė,kad nesinaudos ir gali padovanoti draugei.Vyšnia buvo paprašyta nesakyti,kad daiktas pirktas ne tai mergytei dovanų.Ką tik gautas naujas paspirtukas nenusvėrė kelių plastmasinių dzinguliukų,pyktis paėmė viršų ir.....
Atsakyti
QUOTE(liute @ 2013 11 05, 15:34)

Apie paauglių darbą. LR darbo kodeksas leidžia įdarbinti paauglius nuo 14 metų ir mano galva nei vienam dar rankos nenukrito padirbėjus savaitėlę braškių lauke per atostogas, nemanau kad trukdo tai lavintis bei tobulėti. Atvirkščiai, labai gerai yra kartais pajust ir fizinio darbo prakaito sūrumą ir lito vertę

drinks_cheers.gif Aš tik už darbą, manau jis iš beždžionės žmogų padarė biggrin.gif Maniškiai dirba, yra apmokestinti (kiekvienas pagal amžių), buitis buitimis, pareigos pareigomis, o darbas už atlygį atskirai. Kišenpinigiu neduodu, bet duodu progų užsidirbti smile.gif

QUOTE(Karusia @ 2013 11 05, 15:43)
. pasielgiau, nublioviau, kad negavai ir ledų ir kino, o rytoj iš naujo....

Mano Einoriukas doh.gif
Nuo rugsėjo pirmos jau pametė dvi uniformas, lygiai tas pats scenarijus, po fizinio sukaitęs nusirengė, valgykloj valgydamas pasidėjo šalia ir paliko. Neradom nė vienos, dingo, kaip į vandenį. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Šelma @ 2013 11 05, 21:29)
drinks_cheers.gif  Aš tik už darbą
Mums iki darbo dar toli,bet buities tikrai nevelku viena.
Pasidžiaugsiu:pareina mano Žirnis iš mokyklos,o svečiuose graikiukas,kuris išpylęs visą pufą mašinėlių ir dėžę lego.Mano tinginukas nusirengia uniformą,pasikabina...ir surenka visus žaislus.Ant kilimo lieka eglės spyglių blush2.gif Vaikas ima siurblį ir išsiurbia...aš juk tobula mama,ką? thumbup.gif
Atsakyti
bigsmile.gif Visiškai tobula thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Šelma @ 2013 11 05, 22:43)
bigsmile.gif Visiškai tobula  thumbup.gif
Patikėk,toks jausmas thumbup.gif Tas žmogutis,kuris kažkada sode prie kriauklės gulė kryžium,ir klykė kaip pulkas garnių,nes reikėjo išsiplauti savo lėkštę ir net šaukštą...Ir dėl kurio tetulė man atrašė malkų,kad lepinu,per daug glaudžiu ir net (sic) kartais valgyt atskirai pagaminu (visai pagedus)...
Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2013 11 05, 20:34)
Mums iki darbo dar toli,bet buities tikrai nevelku viena.
Pasidžiaugsiu:pareina mano Žirnis iš mokyklos,o svečiuose graikiukas,kuris išpylęs visą pufą mašinėlių ir dėžę lego.Mano tinginukas nusirengia uniformą,pasikabina...ir surenka visus žaislus.Ant kilimo lieka eglės spyglių  blush2.gif Vaikas ima siurblį ir išsiurbia...aš juk tobula mama,ką? thumbup.gif

wub.gif drinks_cheers.gif lenkiu galvą
Atsakyti