Grįžtu padėkoti atsiliepusioms į mano postą prieš stojant. Labai džiaugiuosi, kad įstoti pavyko, labai ačiū už patarimus. Taip pat noriu pasidalinti savo šviežia patirtimi - gal kažkam ateityje bus naudinga.
Pasiruošiamųjų darbų stojimui chronologija
:
1. Su būsimu moksliniu vadovu tikrai, kaip Zomša man ir patarė, reikia susitikti prieš gerą pusmetį iki stojimo, aptarti būsimos disertacjos temą - kokios temos, sritys šiuo metu yra aktualios universitetui ir koks stojančiojo indėlis būtų vertinamas. Pagal tai galima laisvalaikiu pamedituoti apie būsimos disertacijos tematiką, jei dar nesate tvirtai apsisprendęs ir neturite kažkokio konkretaus siūlymo.
2. Panašiu laiku (prieš pusmetį) susitikti su savo magistrinio vadovu, paklausti, ar jis nenorėtų būti straipsnio bendraautoriumi. Jei sutinka - valio! Traukiate iš stalčiaus savo magistrinį ir žiūrite, ką iš jo galima padaryti. Apsitariate ir pradedate dirbti. Taip pat aptariate į kokį leidinį tą straipsnį siųsite.
3. Susisiekti su numatyto leidinio redakcija ir paklausti, ar juos domintų straipsnis rašoma tema. Paklausti, kokios eilės, kokie terminai, kokie reikalavimai, kokios procedūros. Kitaip tariant, reikia išsiaiškinti, kokios galimybės, kad jūsų paruoštą straipsnį spausdins.
4. Rašant publikaciją reikia neužmiršti nuolat "medituoti" apie būsimos disertacijos tematiką, paieškoti literatūros, kas jau nagrinėta, kokiu lygiu nagrinėta, gal yra koks įdomus kampas, apie kurį niekas dar daug nekalbėjo, nevengti apie tai pasikalbėti su moksliniu vadovu (pas kurį ruošiatės rašyti disertaciją sėkmės atveju), apsikeisti idėjomis. Nes stojantysis žino, kas miela jo širdžiai, o vadovas žino, ko reikia universitetui.
5. Parašėte straipsnį, išsiuntėte? Jei jums redaktorius parašys, kad straipsnis priimtas recenzavimui, galite susitvarkyti darbo stalą ir nusinešti nuo jo neplautus indus, nes kai ateis recenzijos, darbo stalas vėl greičiausiai bus vieta, nuo kurios bus sunku atsiplėšti- taisysite, braukysite, burbėsite, tikrinsite ir šlifuosite iki tinkamo formato. Taip gali nutikti keletą kartų. Jei redaktorius parašė, kad straipsnis priimtas spausdinti be pakartotino recenzavimo, galite šokti happy dace. Kokias 5 minutes. Nes:
6. Turite rašyti mokslinį projektą (dar iki happy dance šokio jis jau turėjo būt pradėtas
), kurio jums reikės stojant, t.y. jums reikia parašyti savo būsimos disertacijos aktualumą, problemą, uždavinius, tikslą, padaryti nedidelę (kokių 15-17 pls.) literatūros analizę, nubraižyti tyrimo modelį, nuspręsti, koks bus tyrimo metodas, pridėti konstruktus, jei tokie yra, aptarti kitus tyrimui reikalingus aspektus.
7. Išsiųsti moksliniam vadovui. Jei reikia taisyti (jei vadovas reiklus, tai n kartų).
8. Atsispausdinkite ir įriškite: a) publikaciją;
mokslinį projektą c) pasirūpinkite rekomendacijomis
9. Nepražiopsokite a) dokumentų pridavimo datų
stojamųjų
10. Prieš stojamuosius patikrinkite, kiek turite konkurentų ir kokių (paprastai stojančiųjų sąrašas skelbiamas vardais ir pavardėm), tada turėsite priežastį keletą naktų nemiegoti, nes pagooglinus, visi kandidatai atrodo proto bokštai su įspūdingomis biografijomis.
11. Nepaisant to, jog manote, kad neįstosite dėl konkurentų kiekio ir jų įspūdingų karjierų, pasiruoškite motyvaciniam pokalbiui apie tai, kodėl stojate ir apie ką jūsų projektas.
12. Jei įstojate - džiaukitės. Jei nepavyko, ruoškitės kitų metų stojimui
Tokia tad mano patirtis, tačiau tikiu, kad ne visų mokslų srityse ji gali būti tokia pati. Pasirįžusiems eiti šiuo keliu, linkiu didelės sėkmės
O aš, vėl fuksas, irgi turiu klausimą jau esamoms doktorantėms: ar jūs kai stojote ir įstojote, ar anglų kalba jums visoms buvo puikiai? Nes neįsivaizduoju kaip nešnekant laisvai reikia straipsnius parašyt į tarptautinius žurnalus ar sudalyvauti kokiose konferencijose, stažuotėse....? Kaip tvarkėtės su kalbos barjeru?
Papildyta:Oho, kad aš čia išsiplėčiau