Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 14 tema

ddinaaa, mums darė disk testą, kai buvom jūsų amžiaus. Reikėjo sudėlioti medinę dėlionę į vietas (laivus ir lėktuvus), praeiti tiesia linija, nupiešti kryžių - principe, man susidarė įspūdis, kad labiau disc testas atspindi tai, ko mokino tėvai, o ne vaiko realius sugebėjimus.

Jei norit, parašykit man į až savo elektroninį paštą, atsiųsiu grupę testų, kur atsakiusi į klausimus tikrai realiau matysit, vaikas atsilieka ar ne. Ten vienos knygos "The baby development tests" (http://www.amazon.co.uk/Baby-Development-Test-step-step/dp/009191051X) 30 psl. vertimas į lietuvių kalbą.
Atsakyti
stripulis aciu! 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Merid@ @ 2014 02 02, 22:41)
Sveikos mamos!  Pagaliau radau man be galo svarbia tema, tikiuosi, priimsite I savo tarpa.  Mano jauneliui tuoj 4.5 metu, jis kalba, bet labai atsilieka nuo bendraamziu.  Turejom ivairiu pateisinimu, vienas is ju daugiakalbyste namuose (girdejo 4 kalbas nuo 15 men amziaus), kitas - du metus labai daug keliavome, kas 6 men. keitem sali.  Labai norejau kad sunus moketu lietuviskai, neisivaizdavau bendravimo su jais jokia kita kalba.  Deja, sulaukem 3.5 metu ir supratau kad laikas persijungti I anglu kalba (vyro ir dabartines salies kalba) nes buvo aisku kad nieko nebus, vaikai nekalbejo JOKIA kalba, isskyrus keleta zodziu.  Beje, specialistu patarimai tevams buvo bendrauti su vaikais kiekvienam sava kalba ir jie viska ismoks.... musu atveju taip neivyko.  Vyresnelis greitai pasivijo bendraamzius, o su jauneliu dirbam. 
Labai idomi jusu patirtis, ypac, kaip vertinama dvikalbyste, su kokiomis problemomis susidurete, gal kas nors turejo tokios patirties?  Siuo metu esame UK ir kalbam angliskai.

Mano seima ne dvikalbe, bet....sunus gyvendamas Lt lietuviu seimoje geriau kalba angliskai, nei lietuviskai.
Taip, jei tevai laikosi savo, kiekvienas kalba savo kalba, vaikas ismoksta abi kalbas, kaip gimtasias, aisku, jei aplinka yra lengvesnes kalbos, tai siuo atveju anglu turetu uzgozti lietuviu kalba greiciausiai ir jusu vyresneliui..t.y. Jis kalbes su akcentu lietuviskai. Naujausi tyrimai nurodo, kad net daugiakalbese seimose, jei kalbos sutrikimas nera sisteminis, tai viena kalba vaikas puikiai galimiketi, o. Kitai kalbai vystyti reikia spacialistu, t.y. Kalbos raidos sutrikimas...zvelgiant pvz. I tai, kad lietuviu. Yra daug sunkesne gramatiskai uz anglu, labai tiketina, kad lietuviu kalbos raida labai suletejusi, o pvz. Anglu vaikui susiformuos su pagalba greiciau( cia tik mano pamastymas)
Klausimas kiek vaikas supranta klausimu, paliepimu mamos ar tevo kalba? T.y. Koks jo pasyvusis zodynas? Kitas dalykas, ar jis is viso nekalba, t.y. Nera ir garsu, ar ciulba savaip, jums nesuprantamai?
Bendrai tokiam amziuje reiktu neurologo tyrimo, reiktu logopedo konsultacijos 4u.gif deja, kiek zinau UK specialistai dar labiau atsipute, nei Lt doh.gif
Atsakyti
Sveikos, kas prašė, testus į el. paštą išsiunčiau.

Kas link dvikalbysčių, draugė su anglu turi vaiką, tai prisižiūrėjus mūsų rūpesčių, vaiką mokino tik angliškai. Bet jie neketina niekada gyvenime grįžti gyventi į Lietuvą, tai kaip ir nieko tokio tame nematau.
Ir anglų kalba išties lengvesnė, manoji ją gaudyte gaudo, ir su tarimu problemų nėr, ne taip kaip lietuvių kalboj.
Atsakyti
Taip,lietuviu sunki....bet va taip tauta ir nyskta, kai nebelieka motinos kalbos....cia siaip offtopic
Atsakyti
Labai aciu uz atsakymus!
I uk grizome kai mazyliui sukako 3 metukai, is karto ji leidom I darzeli 3 val per diena. Pradejau ieskoti pagalbos del kalbos, bet man siule palaukti, nes toks protingas ir viska suprantantis vaikas, labai daug kalbantis savo kalba, anot ju, ismoks ir pats. Islaukiau beveik iki 3.5 metu, nuejom pas seimos gydytoja, gavom raidos testa kuris patvirtino kad viskas normoj isskyrus veluojancia kalba. Persijungiau I anglu kalba ir rimtai kibom I darba. Dirbau intuityviai, pradejom kartoti viena garsa ji varijuodami, dainavom daineles, zaidem pirstuku zaidimus ir pan. Vaikas pats labai norejo mokytis: kasdien grizes is darzelio sesdavo man ant keliu ir prasydavo dainuoti, vakarop jau nebelikdavo balso. Pirkom lavinancius zaisliukus, skaitem knygutes, zaidem cia populiarius eiliskumo zaidimus. Pagalbos teko laukti labai ilgai, eiles pas logopedus cia milziniskos, kaip ir pas specializuotus pediatrus. Mums labai pavyko – nuo nauju metu suradome nuostabia logopede kuri I namus ateina karta per savaite ir padeda informacija. Kita savaite turime rimta kalbos ir elgesio testavima pas spec. pediatra + kalbos specialista, kurio metu nustatys diagnoze. Siuo metu sunus kalba triju zodziu sakinukais, zodzius istaria taisyklingai (pradzioje dikcija buvo siaubinga), zodziais reiskia jausmus. Logopede sake kad jo kalbos supratimo lygis aukstesnis nei bendraamziu. Paliepimus supranta, vykdo ar ne tai cia jau kitas klausimas wink.gif

Vyresnelis – palyginimui - kalbeti pradejo irgi labai velai, beveik keturiu metu. Beveik 5 ejo i parengiamaja klase uk mokykloje, pirmieji metai buvo sunkus, metu pabaigoje mokytoja sake kad jo kalba metais atsilieka nuo bendraamziu. Siais metais eina I pirma klase ir jam sekasi puikiai, stebina mokytojas ilgom nepaprastos fantazijos pilnom istorijom, gerai sekasi skaityti, rasyti, zodziu, tikras pavyzdys vaiko kuris turejo kalbos velavimo problemu ir jas iveike pats!

Papildyta:
Del kalbos dvikalbeje seimoje: dabar jau man ir paciai atrodo kad reikejo su vaikais pradeti kalbeti angliskai nuo gimimo, bet tada mums su vyru abiems kitaip atrode ir visi galvom linksejo kad vaikai bus dvikalbiai nuo mazens, ar gali buti geriau? Zinoma, nuo vaiku labai daug priklauso, taip pat ir nuo kalbos (lotynu grupes kalbos, pvz giminingos ir nera tokios sudetingos kaip lietuviu) ir labai prikaluso nuo kalbos kiekio. Jeigu abu tevai lietuviai ir dar yra mociute arba lietuviskai kalbanti aukle, lietuviska televizija, knygeles ir pan, vaikas apsuptas lietuviu kalba bendraujanciu zmoniu ir daug laiko praleidzia, tarkim, pas gimines Lt. tai situacija vienokia. Musu atveju lietuviskai kalbejau tik as ir to mano kalbejimo kalbos ismokimui neuzteko, nors abu vaikai mane suprato ir dalinai tebesupranta. Mazylis vakarais man sako “myliu mama”. Bet tai nera kalbejimas lietuviskai.
Atsakyti
Turiu keleta draugiu, kurios nutekejusios i uzsienio salis, ju vaikai be problemu gyvendami uzsienyje graziai kalba lietuviskai ir tevo kalba (svedu, vokieciu, anglu), pradzioje kr nezinodavo ipindavo svedu kalbos zodi, dabar jau normaliai ir graziai laviruoja abiem kalbom. Esme tokia, kad vaiko smegenys iki 6 metu kalbas iraso i ta smegenu vieta, kurioje isiraso gimtoji, motinos kalba, t.y. jei iki 6 metu vaikas girdi ir mokosi 2-3 ir t.t. kalbas jis jas ismoksta geriau ir giliau, nei paskui mokydamasis, po 6 metu amziaus, kai kalbos jau isirasneja i uzsienio kalbos vieta smegenyse biggrin.gif na populiari aiskinant.
Jei bendai yra problemu su tuo irasymu, fonemine klausa ir pan. tai bet kuri kalba judes sunkiai..aisku, kad jei vaikas sunkiai orientuojasi, jam sunku perprasti is viso kalbos sistema, kuria mes vartojame, tai zinai, kad dvi sistemos jam yra irgi labai daug doh.gif ir darbo nelengvina...
Mano seimos atveju, kai esame tik lt gyvenantys ir tik lt kalbantys, vaikai simoko patys angliskai doh.gif sunui tai buvo zaidimu kalba, ir lengvesne sistema, kuria naudodamasis, jis jautesi geriau ir per ja jis platino lietuviska zodyna, komunikacija ir t.t.
Dukrai nezinau...ji puikiai kalba lietuviskai, is brolio prisiklausiusi anglisku zodziu, jis paleisdavo jai kokiu lavinamuju filmuku angliskai ir salia dvieju gaideliu ji dainuoja twinkle twinkle little star ir kruva kitu mazu daineliu, zaidimeliu angliskai ir lietuviskai. Buna girdziu, kad kalbina leles angliskai, paskui atsako lietuviskai biggrin.gif dar turi drauge lenkaite, tai lenkaite jau lietuviskai pramokusi, o maniske irgi ima gaudytis lenkiskai biggrin.gif aisku tos kalbos kokybe tikrai nebus tokia, kaip anlgu, nes lenkaite bendrauja su pusesere rusaite, ir pripainioja daug rusisku zodziu, taigi biski makalyne jai iseina doh.gif
Atsakyti
Vat man visi lygiai ta pati sako kad Vilniuje visi vaikai kalba lietuviskai/rusiskai/lenkiskai, kieme ismoksta ir puikiausiai bendrauja. Turbut cia kitu vaiku reikia paprasyt kad ismokytu smile.gif Beje, su vyresneliu taip ir buvo, vasaros atostogu metu idarbinom paaugle draugu dukra: ateidavo 3 valandas kasdien pazaist su vaikais. Butent toks darbas ir buvo: zaisti, kalbeti, bendrauti. Po tu poros menesiu vyresnelis pradejo daug sneketi, jam buvo beveik 4 metai.
Bet is kur tos kalbos problemos jus man pasakykit???? Abu su tevu mokam po tris kalbas kaip gimtaja! Taciau abu vaikai sitaip velai pradeda kalbeti. Kolektyvo mums ryskiai truko, namuose mes ne plepiai (buna gi zmones tarska nesustodami), bet su vaikais bendraujam normaliai. Velgi, abu esam tikrai iskalbus. Turbut vaiku augint nemokam... Daug tv ziurejo, gal todel?
Papildyta:
QUOTE(Alchemie @ 2014 02 03, 10:34)
Naujausi tyrimai nurodo, kad net daugiakalbese seimose, jei kalbos sutrikimas nera sisteminis, tai viena kalba vaikas puikiai galimiketi, o. Kitai kalbai vystyti reikia spacialistu, t.y. Kalbos raidos sutrikimas...

Kaip idomu! Musu logopedai isvis nekreipia demesio i daugiakalbystes istorija ir sako kad jeigu vaikas gerai kalbetu viena kalba, kalbos sutrikimo nebutu. Kadangi problema buvo ir su viena, ir su kita, reiskia yra kalbos sutrikimas. Idomu ir tai, kad vyresnelis, pradejes lankyti mokykla, parnese man grazia lietuviu kalba parasyta skrajute - ten uzsienieciai paraginti su vaikais bendrauti savo gimtaja kalba ir kad mano vaiko gimtoji kalba yra ne anglu! smile.gif

Mamos, pasidalinkit patirtim, kokius pratimus atliekate su vaikais namuose ir kaip? Tiesiog labai idomu!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Merid@: 03 vasario 2014 - 19:57
jei vaikai nebuvo kolektyve, nebutinai darzelyje, tiesiog nera bendraamziu, nera aplinkos, kurioje vaikas priprates, saugiai jausdamasis bendrautu, zaistu, manau, kad kalbai turi itakos daug..TV yra negyva kalba, greiciau tai vaizdas su garsu, bet ne su kalba. is Tv gali vaikas ismokti fraziu, pvz. reklaminiu, kai jau pati kalba isivaziavusi. pvz. mano sunus buvo isikandes viena zodi, kazkada pamatytos reklamos doh.gif kai ji tetis velai nakti migde ir ziurejo filma doh.gif eina vaikas ir kartoja ritmiskai patentex patentex doh.gif
Tarskejimas irgi nera kalbejimas, t.y. vaikas turi girdeti tam tikro greicio kalba, susijusia su veikla, aisku, jei tai susije su jo interesais, pvz. minko tesla ir smaigsto i ja makaronus, o jus komentuojat, tesla mikai kaip gerai kocioji, koks ezys is makaronu, astrus jo spygliai...tai viskas bus edukacija, nes susije konkreciai su vaiko veikla, jo motyvacija ir t.t.
O siaip jau cia Merfio desnis biggrin.gif mano mociute gana zinoma lituaniste, mama istorike, bet daug susijusi su lietuviu kultura, moku 4 uzsienio kalbas ir ka doh.gif vaikas geriau angliskai, nei lietuviskai kalba, taip sakant egzodas namuose doh.gif esme, ne ka mes mokame, o kaip jie mokosi 4u.gif viena is klaidu, kai galvojame, jog vaikas turetu buti toks kaip mes, ar dar geresnis..o jis yra toks, koki pasikvietem, koks malonejo pas mus ateiti ir...deja, bet butent tokie vaikai moko MUS suvokti, kaip mokosi ir ka geba jie. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2014 02 03, 20:17)
galvojame, jog vaikas turetu buti toks kaip mes, ar dar geresnis..o jis yra toks, koki pasikvietem, koks malonejo pas mus ateiti ir...deja, bet butent tokie vaikai moko MUS suvokti, kaip mokosi ir ka geba jie. 4u.gif

Alchemie... smile.gif Aciu uz patarimus ir padrasinima, kartais labai to reikia.
Man mama vakar pasake ta pati: "tu nori kad pas tave butu geriau nei pas kitus". Taip, noriu!!! Visados taip yra ir bus smile.gif
Ir tik as viena zinau kiek tai kainuoja darbo, pastangu, rupescio ir meiles.
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2014 02 03, 00:33)
ddinaaa, mums darė disk testą, kai buvom jūsų amžiaus. Reikėjo sudėlioti medinę dėlionę į vietas (laivus ir lėktuvus), praeiti tiesia linija, nupiešti kryžių - principe, man susidarė įspūdis, kad labiau disc testas atspindi tai, ko mokino tėvai, o ne vaiko realius sugebėjimus.



g.gif vat vat man ir taip pasirode. Ir jei zinotum ko ten reikalaus tai gali be problemu vaika paruost g.gif
Atsakyti
Na paruosit, ar neparuosit, vaikas kitoje situacijoje, su svetimu zmogum gali tiesiog uzsidaryti, nors ir viska gebes ir supras doh.gif priklausys nuo laiko, santykio, skubejimo, menulio fazes doh.gif
As vakar juokais pabandziau padaryti bandomaji suaugusiu nemokama wechslerio IQ testa biggrin.gif na tai, kadangi jis buvo angliskai ir dar dukra su pageidavimais salia, tai per 15 min nespejau. Isu klausimu atsakyti ir uzdare man prisijungima, o isvados buvo lotuliukas.gif kad as labai avarage biggrin.gif zodziu negabi ir zemo IQ lotuliukas.gif
Atsakyti