Rasma ir suvi, kaip jūs teisingai viską rašote, tikrai norėtųsi, kad gimdyvės Lietuvoje pagaliau kažkokį balsą ligoninėse turėtų... Nes kai atvyksti TĄ DIENĄ, paprastai neturi jėgų kovoti už save ir savo teises.
Man tik šiaip įdomu, ar rezidentus galima priskirti prie studentų? Juk rezidentas yra asmuo, jau turintis gydytojo laipsnį, t.y mažiausiai 6 metus atsimokęs, bet dar neįgijęs specializacijos. Tai va jei parašysi, kad nepageidauji studentų, jie po to gali aiškinti, kad "rezidentas" - ne studentas? Gal paaiškintų, kas su medicina labiau susidūrę. O kad stūmimo metu būna sanitarės, nesistebėkit, kažkurioje iš ligoninių temų skaičiau, kad statybininkai užsuko, va čia tai "malonus siurprizas"
Šiaip aš matau labai pagrįstą priežastį nenorui, kad dalyvautų studentai ir pašaliniai asmenys. Jei gimdyvė to nenori ir jai tai kelia nepatogumą, tai gali sulėtėti gimdymo veikla, prireikti intervencijų (skatinamųjų) ir t.t., t.y. atsiranda medicininių pasekmių gimdyvei. Todėl visos, kam dzin, neturėtų aiškinti kitoms "koks skirtumas, kas žiūri", "kaip kitaip jie išmoks". Jeigu pacientei tai kelia psichologines ir su tuo susijusias galimai fizines pasekmes, jokių pašalinių neturi būti, ir taškas, juolab kad tokią teisę numato įstatymai. Analogija, aišku, kvaila, bet rašoma, kad filmuojant erotines (t.y. imituotas) scenas kai kurios aktorės reikalauja, kad aikštelėje liktų tik operatorius ir režisierius vietoj įprastinio dešimčių žmonių personalo, nes joms nepatogu. Manau, kad gimdymas - kur kas intymiau, atsakingiau ir svarbiau, kad nepaisyti gimdyvės pageidavimų...
Beje, kai gimdžiau VGN naktį, jokių rezidentų/studentų nebuvo, bet kitą rytą į mano su naujagimiu palatą kartu su naujagimių gydytoju ir slaugytoja įsibrovė PENKIOS studentės, vos tilpo palatoje. Tiesa, jos prie paties naujagimio nesilietė, tik žiūrėjo, bet kur garantija, kad visos penkios labai atsakingos ir be slogų ar kitų negalavimų į savo praktiką ligoninėje vaikšto? O dokumentuose buvau parašiusi, kad nepageidauju dalyvauti mokymo procese, tik leidžiu susipažinti su med. dokumentais (standartinis jų punktas). Manau, tai turi liesti ir naujagimio apžiūras... Bet niekas tų dokumentų neskaito.