labai grazus rudeniniai vaizdai:
http://www.woellstei...er_oktober.html
o tokio miskanto noretau...
Apie česnakus... Buvau savaitgalį sodyboje, kur sukišau virš 40 česnakų (8 rūšių). Labiausiai kankinausi dėl sodinimo gylio. Žinodama bendrą taisyklę, kad gylis turi būti 3 svogūnėlių dydžio, visiškai pasimečiau ant pakelių radusi info, kuri labiau tinka laidojimui, o ne sodinimui. Pvz., 3-4 cm Kristofo česnakus siūloma pakavoti 20 cm gylyje. Ant kitos kompanijos pakelio tokios pačios išmieros Kristofus patariama kišti į 10 cm gylį. Nusprendžiau, kad neleisiu tiems olandiškiems pakeliams sukti man galvos ir pasodinau kaimiškai... Dar tie pakeliai patarė pasodinus palaistyti. Pabandžiau save įsivaizduoti tuo vargšu česnaku, kuris nemėgsta užmirkimo, o čia yra apliejamas lediniu vandeniu, kuriame priverstas pasilikti iki užmigimo/pamirimo, nes šilčiau ir sausiau vėlyvą lietuvišką rudenį jau nebus. Nepakilo man ranka imti laistytuvą, tad dalį česnakų sukišau į drėgną gruntą, o kitai daliai į duobučių dugną šliukštelėjau kiek vandens, mat per naktį pakelių info mastymą visgi kiek pakoregavo... Tik priminkite prašau, bo pakelius sodyboje palikau, - ar reikės česnakus apšiltinti žiemai durpių sluoksniu?
Dar lelijas persodinau. Pagal Dovilės receptą. Keistai jaučiausi ir iki šiol jaučiuosi užpylusi lelijų svogūnėlius smėliu/žvyru... Ar persodintų lelijų nereikėtų pirmus metus pridengti žiemai mulču?
Ežiuolės, matyt, nusprendė, kad spalis bus šiltas, tad bus dar laiko pažydėti... Tikiuosi, kad šeštadieninė šalna nesugadino joms ūpo. Jų kaimynas juodulis šeivamedis buvo sušalęs į ledą, tačiau atitirpęs toliau kaip niekur nieko sau gyvena. Kaži, kaip paveiks šalna juodulį astrą, - ar nepersigalvos žydėti. Kitą savaitę atšilimas, tad išgyvenę šalną galėtų dar daug ką nuveikti..
Dar lelijas persodinau. Pagal Dovilės receptą. Keistai jaučiausi ir iki šiol jaučiuosi užpylusi lelijų svogūnėlius smėliu/žvyru... Ar persodintų lelijų nereikėtų pirmus metus pridengti žiemai mulču?
Ežiuolės, matyt, nusprendė, kad spalis bus šiltas, tad bus dar laiko pažydėti... Tikiuosi, kad šeštadieninė šalna nesugadino joms ūpo. Jų kaimynas juodulis šeivamedis buvo sušalęs į ledą, tačiau atitirpęs toliau kaip niekur nieko sau gyvena. Kaži, kaip paveiks šalna juodulį astrą, - ar nepersigalvos žydėti. Kitą savaitę atšilimas, tad išgyvenę šalną galėtų dar daug ką nuveikti..
QUOTE(vi_ @ 2013 10 06, 20:53)
jei teisingai pamenu- pas jus juodoji ewa? jei taip, tai gal galit papasakot kaip jai sekasi?
pas mane jau kokius du menesius kantriai laukia vazoniuke kada nutups i savo vieta. kadangi lauke, tai ziuriu labai kantriai pakele pirmasias stiprokas salnas. dar nei lapu nenumete. vis dar nerandu vietos kur labiausiai ja noreciau matyti. is esmes stumdausi pora metru pirmyn atgal ir niekaip neapsisprendziu. nes jeigu ji kasmet nusalines ir atzelines nuo apacios- jai tiktu viena vieta, o jeigu netyciom isvirstu i galinga kruma- visai kita...
visgi rudeninius astrus salna sugadino- neatrodo nusale, bet... labai sunkiai skleidziasi. pasiskynus parsnesiau namo- kasmet taip darau- jie viduj labai puikiai prazysta. o dabar ziedai skleidziasi mazi, sleivi , kreivi- kazkokie suluosinti
Del astru, tuiu senu laiku bobutinius vidutinio ugio, sunkiai nusakomos splavos, nei melyni, nei violetiniai, jau jie kai zydi, tai zalumos nesimato, vien ziedeliukai, o siemet kazko vangiai grozi rodo, ziedu gausa nepasizymi, keista, ir miltlige neserga, kas daznai nutikdavo. Sakau, gal cia ne salnos kaltos
QUOTE(kuzdaite @ 2013 10 06, 23:05)
Del astru, tuiu senu laiku bobutinius vidutinio ugio, sunkiai nusakomos splavos, nei melyni, nei violetiniai, jau jie kai zydi, tai zalumos nesimato, vien ziedeliukai, o siemet kazko vangiai grozi rodo, ziedu gausa nepasizymi, keista, ir miltlige neserga, kas daznai nutikdavo. Sakau, gal cia ne salnos kaltos
nu gal pas mane irgi jie siemet menki kaip niekad. tai gal del sausros . nes ko jau ko, o astru tikrai nelaisciau- maniau velnias negriebs.
jau net juokinga- vakar ejau gelynus/rozynus laistyti- nes zeme kaip pelenai, net ir po mulcu... to dar neteko spalio menesi. pas mane kazkokia anomalija- per paskutinius kelis menesius- gal pora kartu slabnai palijo. o pries tai visa vasara kankino sausra. vakar bandziau prisiminti kada paskutini karta maciau lietu ir nepajegiau prisiminti
QUOTE(vobla @ 2013 10 06, 21:47)
jei teisingai pamenu- pas jus juodoji ewa? jei taip, tai gal galit papasakot kaip jai sekasi?
pas mane jau kokius du menesius kantriai laukia vazoniuke kada nutups i savo vieta. kadangi lauke, tai ziuriu labai kantriai pakele pirmasias stiprokas salnas. dar nei lapu nenumete. vis dar nerandu vietos kur labiausiai ja noreciau matyti. is esmes stumdausi pora metru pirmyn atgal ir niekaip neapsisprendziu. nes jeigu ji kasmet nusalines ir atzelines nuo apacios- jai tiktu viena vieta, o jeigu netyciom isvirstu i galinga kruma- visai kita...
<...>
<...>
Manasis yra Black Lace. Nežinau kiek jis nuo Ewa skiriasi. Sodinau pernai rugsėjį maždaug 30-40 cm aukščio sodinuką. Po žiemos gyvų šakelių neliko. Šiemet jis ir tankesnis, ir aukštesnis (apie 1 m), tačiau didesnės tik 2 šakelės. Nesiruošiu jo kutuloti žiemai, kad kitais metais pamatyti žiedelį kitą. Kada nors tai gausis savaime, palankesnei žiemai pasitaikius. Kaip kad pas Rasą šiemet. Šiaip jau planuoju jam neleisti labai plėstis į viršų ir į šonus. Karpysiu.
QUOTE(vi_ @ 2013 10 07, 08:39)
Manasis yra Black Lace. Nežinau kiek jis nuo Ewa skiriasi. Sodinau pernai rugsėjį maždaug 30-40 cm aukščio sodinuką. Po žiemos gyvų šakelių neliko. Šiemet jis ir tankesnis, ir aukštesnis (apie 1 m), tačiau didesnės tik 2 šakelės. Nesiruošiu jo kutuloti žiemai, kad kitais metais pamatyti žiedelį kitą. Kada nors tai gausis savaime, palankesnei žiemai pasitaikius. Kaip kad pas Rasą šiemet. Šiaip jau planuoju jam neleisti labai plėstis į viršų ir į šonus. Karpysiu.
hm... vadinas ne Eva.
vis dar nesumastau uz ka ji uzskaityti. uz daugiamete gele, ar uz kruma
Eva ir Black lace sinonimai
QUOTE(jot.ka @ 2013 10 07, 09:24)
Eva ir Black lace sinonimai
Puikios žinios iki šiol su savuoju šeivamedžiu šnekėdavau it su vyru, dabar plepėsiu kaip su moterimi. Ant lenkiškos etiketės apie Evą nebuvo užsiminta...
Geriau pakalbame apie česnakus... Papasakokite apie savo Kristofus tai ištraukėte juos su tuo puodu iš žemės, kad pasižiūrėti kas ten blogo darosi, ar ne? Ir dar 1 klausimas kokio dydžio buvo svogūnai, kai juos sodinote? Šiaip jau rūpėtų atsakymas kiek į kitokį klausimą ar žydėjimas priklauso nuo svogūno išmieros? Pvz., pernai pirkau didelį bobutinio česnako svogūną, kuris šiemet pasidalino į 2 dalis mažesnę ir žymiai didesnę (panašaus dydžio kaip mamka). Tai jei šiemet abu svogūnus pasodinsiu, kas gausis pavasarį:
1) abu žydės, tik skirtingo dydžio žiedais?
2) žydės tik didesnis svogūnas?
3) nežydės nei vienas, nes abu tam per maži?
Gal ir klystu, bet lygtais pati kažkada klausėte kažko panašaus, o atsakymo negavote. Tai gal dabar kas atsakys. Aš su savo 40+ česnakų būriu būtume labai dėkingi už atsakymą.
Ir dar 1 dūšią neraminantis klausimas česnakų žinovėms, susijęs su česnako sodinuko kokybe. Kokie regimi požymiai rodo, kad sodinukas pavasarį iš žemės gyvas neišlys? (pvz., svogūnas įgavęs geltoną, tartum perregimą atspalvį, fiziškai pažeistas (kurmio ar kastuvo kiek pamažintas) ir t.t., ir pan.)
QUOTE(japoniuke1 @ 2013 10 07, 12:48)
Pas mane irgi Black Lace, jo tikrai dangstyti nereikia, auga kuo puikiausiai pas mane, Dzūkijoje. Turiu pora metų ir žiedų jau turejom, nors dar visai nedidukas.
dekui visgi tada uzskaitysiu uz kruma ir sodinsiu i krumo vieta pas mane tikrai neturetu buti salciau nei dzukijoj. jei per pora metu pas jus nenusalo- turetu gyvent ir pas mane, nes kelios ziemos is eiles buvo tikrai bjaurios.