QUOTE(jot.ka @ 2014 02 24, 14:44)
aš gal būt praleidau, gal jau pamiršau, tai priminkit, kas jūsų pievą sudaro? tie ''prištabeliuoti kaip cibuliai'', ar ne pernai juos sodinot? o gal sėjot ir praaugintus sėjinukus sutupdėt? man kažkaip atrodo, kad ta pieva pas jus labai neseniai, tai ar ne per anksti vaizdelio laukiat? ir jei nekils ranka puoselėtų kompozicijų išardyt, manau tik į gera, tegu metai ir paeis, bet gal trečiai metais pamatysit augalus visame gražume?
aš buvau užsidegusi perdaryt visą didijį augalyną, bet..pagalvojau, kad taip ir nesu nė vieno gėlyno išlaikiusi daugiau nei du sezonus, tai kaip aš galiu kažką suplanuot geriau, teisingiau, jei tiesą sakant, nemačiau įsikabinusio ir pradėjusio normaliai augt augalo? todėl šiemet darau eksperimentą, lieka ir toliau džiunglės, išsikelsiu tik pavienius augalus, kuriuos skaidysiu ir pasidauginsiu, ir užsiimsiu tuščiojo gėlyno sodinimu.
aš buvau užsidegusi perdaryt visą didijį augalyną, bet..pagalvojau, kad taip ir nesu nė vieno gėlyno išlaikiusi daugiau nei du sezonus, tai kaip aš galiu kažką suplanuot geriau, teisingiau, jei tiesą sakant, nemačiau įsikabinusio ir pradėjusio normaliai augt augalo? todėl šiemet darau eksperimentą, lieka ir toliau džiunglės, išsikelsiu tik pavienius augalus, kuriuos skaidysiu ir pasidauginsiu, ir užsiimsiu tuščiojo gėlyno sodinimu.
Matau abi nustojom skubėti. Gal dėl skirtingų priežasčių, bet darom teisingai. Čia toks reikalas, katras mėgsta patirtį ir susigulėjimą. Bent jau susigulėjimo jausmą pradedam patirti... Kad ir nedarysite revoliucijų, o laikotarpis bus tikrai įdomus.
Gi aš pievinuosi 2 kryptim: esamus gėlynus žolėmis apkamšau (miskantais, pagrinde, bet ir kažkiek melvenių, lendrūnų ir šluotsmilgių pridedu) bei pievos matricas dėlioju. Apkamšymams ir dėlionėms dažniausiai naudoju standartinio dydžio sodinukus. Matricos turiu jau kokius 2-3 m2 sukurpus, nors pagal žoliukų skaičių turėtų būti buvę bent jau 6-8 m2. Betgi pasirinkau taktiką plėsti matricas į šonus, retinant įsitvirtinusius bei išsiplaitojusius augalus iš vidaus. Ne mano tai nervams sodinti šluotsmilges ir panašų gėrį kas 50-60 cm, t.y. taip, kaip derėtų... Matricas dėlioju vienžoles: vieną iš šluotsmilgių, kitą iš Schizachyrium scoparium, trečią iš sporobolusų. Šiemet į dar 1 matricą suvarysiu dabar po visus augalynus išsibarsčiusį Stipa calamagrostis būrelį. Kiekvienos matricos plotas sieks nuo 2 iki 4-6 m2. Vienos matricos tarpusavyje susilies, kitos tik iš toliau susimatys. Nesu dar nusprendus, kokias gėles, kur ir kiek į žolynus sodinsiu. Gal pradžiai reikėtų pastebėti, kurios žolės pritaps prie vietinių sąlygų ir kaip sėkmingai joms pavyks vaidinti pievą? Gal paaiškės, kad tinkama yra tik viena, o gal nei viena netiks ir teks ieškotis visai kitokių. Melvenių, tarkim, ar mėlitų, ypač Sesleria autumnalis patiktų.
Su matrica daugiau mažiau viskas aišku, o štai esamų gėlynų apžolinimas kelia abejonių. Ypač apžolinimas miskantais. Per mandras tai augalas žole būti. Čia man taip atrodo. Bijau, kad drauge su apžolintais gėliukais anas gali išdribti iš bendro pievos konteksto... Nors turimose knygose apie žolynus esu regėjusi maždaug 30 m3 plotą prikamšytą daugybės aukštų žolynų, miskantų irgi, o viskas drauge išrodo it tikrų tikriausia pieva. Tokie dalykai.
Kompozicijų šiemet dar neliesiu. Žinau, kad kitais metais į viską žiūrėsiu dar kitaip nei žiūriu šiemet, t.y. vis išmintingiau ir išmintingiau, tad geriausi sprendimai dar priešaky...
Štai dar kokią P.Afrikos soruolę atradau. Nuostabūs žiedynai! Ne mūsų zonoms ana (8-10), bet kažką panašaus esu radus paleisodybinėse pievose ir net čia parodžius kažkada. Rodau vėl. Gal kas atpažinote?