Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, VIII tema

QUOTE(jot.ka @ 2014 02 24, 14:44)
aš gal būt praleidau, gal jau pamiršau, tai priminkit, kas jūsų pievą sudaro? tie ''prištabeliuoti kaip cibuliai'', ar ne pernai juos sodinot? o gal sėjot ir praaugintus sėjinukus sutupdėt? man kažkaip atrodo, kad ta pieva pas jus labai neseniai, tai ar ne per anksti vaizdelio laukiat? ir jei nekils ranka puoselėtų kompozicijų išardyt, manau tik į gera, tegu metai ir paeis, bet gal trečiai metais pamatysit augalus visame gražume?
aš buvau užsidegusi perdaryt visą didijį augalyną, bet..pagalvojau, kad taip ir nesu nė vieno gėlyno išlaikiusi daugiau nei du sezonus, tai kaip aš galiu kažką suplanuot geriau, teisingiau, jei tiesą sakant, nemačiau įsikabinusio ir pradėjusio normaliai augt augalo? todėl šiemet darau eksperimentą, lieka ir toliau džiunglės, išsikelsiu tik pavienius augalus, kuriuos skaidysiu ir pasidauginsiu, ir užsiimsiu tuščiojo gėlyno sodinimu.

Matau abi nustojom skubėti. Gal dėl skirtingų priežasčių, bet darom teisingai. Čia toks reikalas, katras mėgsta patirtį ir susigulėjimą. Bent jau susigulėjimo jausmą pradedam patirti... smile.gif Kad ir nedarysite revoliucijų, o laikotarpis bus tikrai įdomus.

Gi aš pievinuosi 2 kryptim: esamus gėlynus žolėmis apkamšau (miskantais, pagrinde, bet ir kažkiek melvenių, lendrūnų ir šluotsmilgių pridedu) bei pievos matricas dėlioju. Apkamšymams ir dėlionėms dažniausiai naudoju standartinio dydžio sodinukus. Matricos turiu jau kokius 2-3 m2 sukurpus, nors pagal žoliukų skaičių turėtų būti buvę bent jau 6-8 m2. Betgi pasirinkau taktiką – plėsti matricas į šonus, retinant įsitvirtinusius bei išsiplaitojusius augalus iš vidaus. Ne mano tai nervams sodinti šluotsmilges ir panašų gėrį kas 50-60 cm, t.y. taip, kaip derėtų... smile.gif Matricas dėlioju vienžoles: vieną iš šluotsmilgių, kitą iš Schizachyrium scoparium, trečią iš sporobolusų. Šiemet į dar 1 matricą suvarysiu dabar po visus augalynus išsibarsčiusį Stipa calamagrostis būrelį. Kiekvienos matricos plotas sieks nuo 2 iki 4-6 m2. Vienos matricos tarpusavyje susilies, kitos tik iš toliau susimatys. Nesu dar nusprendus, kokias gėles, kur ir kiek į žolynus sodinsiu. Gal pradžiai reikėtų pastebėti, kurios žolės pritaps prie vietinių sąlygų ir kaip sėkmingai joms pavyks vaidinti pievą? Gal paaiškės, kad tinkama yra tik viena, o gal nei viena netiks ir teks ieškotis visai kitokių. Melvenių, tarkim, ar mėlitų, ypač Sesleria autumnalis patiktų.

Su matrica daugiau mažiau viskas aišku, o štai esamų gėlynų apžolinimas kelia abejonių. Ypač apžolinimas miskantais. Per mandras tai augalas žole būti. sad.gif Čia man taip atrodo. Bijau, kad drauge su apžolintais gėliukais anas gali išdribti iš bendro pievos konteksto... Nors turimose knygose apie žolynus esu regėjusi maždaug 30 m3 plotą prikamšytą daugybės aukštų žolynų, miskantų irgi, o viskas drauge išrodo it tikrų tikriausia pieva. Tokie dalykai.

Kompozicijų šiemet dar neliesiu. Žinau, kad kitais metais į viską žiūrėsiu dar kitaip nei žiūriu šiemet, t.y. vis išmintingiau ir išmintingiau, tad geriausi sprendimai dar priešaky... smile.gif

Štai dar kokią P.Afrikos soruolę atradau. Nuostabūs žiedynai! Ne mūsų zonoms ana (8-10), bet kažką panašaus esu radus paleisodybinėse pievose ir net čia parodžius kažkada. Rodau vėl. Gal kas atpažinote?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 02 25, 13:09)

Su matrica daugiau mažiau viskas aišku, o štai esamų gėlynų apžolinimas kelia abejonių. Ypač apžolinimas miskantais. Per mandras tai augalas žole būti. sad.gif Čia man taip atrodo. Bijau, kad drauge su apžolintais gėliukais anas gali išdribti iš bendro pievos konteksto... Nors turimose knygose apie žolynus esu regėjusi maždaug 30 m3 plotą prikamšytą daugybės aukštų žolynų, miskantų irgi, o viskas drauge išrodo it tikrų tikriausia pieva. Tokie dalykai.

man yra istrigus foto apie asocialia seima, kur miskantai auga patvory taip naturaliai, lyg kokia nors vietine patvoriu zole:
http://www.delfi.lt/...t-97597:4619645
(paveikslelio kaireje)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 25 vasario 2014 - 13:17
QUOTE(vi_ @ 2014 02 25, 13:09)

Gi aš pievinuosi 2 kryptim: esamus gėlynus žolėmis apkamšau (miskantais, pagrinde, bet ir kažkiek melvenių, lendrūnų ir šluotsmilgių pridedu) bei pievos matricas dėlioju. Apkamšymams ir dėlionėms dažniausiai naudoju standartinio dydžio sodinukus. Matricos turiu jau kokius 2-3 m2 sukurpus, nors pagal žoliukų skaičių turėtų būti buvę bent jau 6-8 m2. Betgi pasirinkau taktiką – plėsti matricas į šonus, retinant įsitvirtinusius bei išsiplaitojusius augalus iš vidaus. Ne mano tai nervams sodinti šluotsmilges ir panašų gėrį kas 50-60 cm, t.y. taip, kaip derėtų... smile.gif Matricas dėlioju vienžoles: vieną iš šluotsmilgių, kitą iš Schizachyrium scoparium, trečią iš sporobolusų. Šiemet į dar 1 matricą suvarysiu dabar po visus augalynus išsibarsčiusį Stipa calamagrostis būrelį. Kiekvienos matricos plotas sieks nuo 2 iki 4-6 m2. Vienos matricos tarpusavyje susilies, kitos tik iš toliau susimatys. Nesu dar nusprendus, kokias gėles, kur ir kiek į žolynus sodinsiu. Gal pradžiai reikėtų pastebėti, kurios žolės pritaps prie vietinių sąlygų ir kaip sėkmingai joms pavyks vaidinti pievą? Gal paaiškės, kad tinkama yra tik viena, o gal nei viena netiks ir teks ieškotis visai kitokių. Melvenių, tarkim, ar mėlitų, ypač Sesleria autumnalis patiktų.

Kompozicijų šiemet dar neliesiu. Žinau, kad kitais metais į viską žiūrėsiu dar kitaip nei žiūriu šiemet, t.y. vis išmintingiau ir išmintingiau, tad geriausi sprendimai dar priešaky... smile.gif

Štai dar kokią P.Afrikos soruolę atradau. Nuostabūs žiedynai! Ne mūsų zonoms ana (8-10), bet kažką panašaus esu radus paleisodybinėse pievose ir net čia parodžius kažkada. Rodau vėl. Gal kas atpažinote?

ačiū už priminimą, vadinasi panašiai viską ir pamenu smile.gif. pirmas dalykas, kurį pastebėjau, tai kad mes skirtingai įvardijame tuos pačius dalykus, tai ką jūs vadinate matrica, man labiau panašu į vienarūšį augalų bloką, kuris vizualiai yra gana charakteringas ir ryškus. aš matricą suprantu kaip kelių augalų rūšių miksą, 2-3 rūšys skirtingomis proporcijomis. tokiu principu ir aš norėčiau apsiželdint savo terasinį gėlyną.
dabar mano skaitomoje knygoje, yra lentelė apie augalus, kiekis metre taip pat nurodytas. beje autoriaus pastaba, kad augalų kiekis yra paskaičiuotas viešų erdvių želdiniams, kuomet efektą reikia išgauti greitai, taigi šluotsmilgės-5vnt/m2, miskantas 1, moliniaa caerulea- 5-7vnt, molinia caerulea arundinacea 1, panicum virgatum 5, schizachyrium scoparium 5-7, sesleria 9, spodiopogon sibiricus -5-7, sporobolus heterolepsis 9, stipa calamagrostis 9. sodinukų dydis- vazonėlis 9centimetrų, tai tikriausiai dažniausiai tokiuose ir perkam? na bet kokiu atveju, panašu, kad taip sodinant augalai susodinami tankiau, nei kas 50 cm. smile.gif

vėl grįžtant prie jūsiškių pievų, jei teisingai supratau, jūs dabar užsisodinate tik plotus, kuriuos vadinate matrica ir stebėsite kaip kurios žolės pas jus klesti, nebandysite tarp jų akcentinių augalų dėliot? iškart? nes skaitydama knygą susidariau įspūdį, kad pvz sporobolus yra gana letas augalas, ir jam reikia laiko įsitvirtint, tai ar ne teks ilgai laukt kol jiems kaimynus rasit?

apie miskantus kitame šaltinyje skaičiau, kad tai yra, hm, tikriausia verčiasi kaip šilto sezono žolė, t.y. kad prasidėtų augimas, reikia pakankamai šilumos. tai va vėsesnio klimato zonoje gyvenantiems, reikėtų rinktis didesnį procentą šaltojo sezono žolių, kurioms želti daug šilumos nereikia, kaip pavyzdys gali būti smailiažiedis lendrūnas, o šilto sezono žolės turėtų sudaryti mažesnį procentą. jei įdomu, galėsiu paieškot šaltinio.
o dėl jo rolės pievoje, tai jūs pati rašote , kad 30 m2 plote (nors ir šitas plotas nedidelis, jei miskantų ne vienas) jie visai neiškrenta iš konteksto, tuo tarpu ar pas jus jie tiek vietos turės? jei ne, tai manau, kad jie galėtų pavieniui braidyti matricoje, kaip akcentiniai augalai. smile.gif

lietuviška žolė jūsų nuotraukoje man panaši į motiejuką https://www.google.l...e...440&bih=837

o gal į stripainį https://www.google.l...p...440&bih=837
Atsakyti
Aciu mergikes uz patarimus, as ja gavau dovanu tad dar badysiu pagoolinti pati ir ryt ikelsiu tikslesne nuotrauka;
Turiu klausima, siandien gavau palikimo, kaimyne dirbo siltnamiuose ir nuskynus tulpiu ziedus parveze svoguniuku tulpiu, sakykite kaip man su jais toliau elgtis nes dar aplink nama zeme isalusi 4u.gif Labai Aciu kuri atsakysite cool.gif
Atsakyti
QUOTE(georgiana @ 2014 02 25, 19:48)
Aciu mergikes uz patarimus, as ja gavau dovanu tad dar badysiu pagoolinti pati ir ryt ikelsiu tikslesne nuotrauka;
Turiu klausima, siandien gavau palikimo, kaimyne dirbo siltnamiuose ir nuskynus tulpiu ziedus parveze svoguniuku tulpiu, sakykite kaip man su jais toliau elgtis nes dar aplink nama zeme isalusi 4u.gif Labai Aciu kuri atsakysite cool.gif

As laikyciau sausai iki rudens 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2014 02 25, 21:08)
As laikyciau sausai iki rudens 4u.gif

kudzaite o kokioje temperaturoje laikyti reiketu, Aciu 4u.gif
Atsakyti
Vi, o jūsų įkeltoje nuotraukoje ar ne motiejukai apvaliais žiedynais?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 02 24, 17:59)
nu va, užsiėmiau lukštent veronikūno žiedynus, tai, ką radau sukėlė įtarimų, kad čia vargu ar sėkla, pagooglinau, ir ramu, anei vienos vienintelės sėklelės. reiks pavasarį atidžiau žiūrėt ką raunu, gal rasiu sėjinukų.

Vargu bau, bet sekmes:)
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2014 02 25, 14:09)
Matau abi nustojom skubėti. Gal dėl skirtingų priežasčių, bet darom teisingai. Čia toks reikalas, katras mėgsta patirtį ir susigulėjimą. Bent jau susigulėjimo jausmą pradedam patirti... smile.gif Kad ir nedarysite revoliucijų, o laikotarpis bus tikrai įdomus.

6kv m. yra labai, tiesiog itin mazai. Na gal reik paciai isitikint ir be reikalo as cia rasineju. Tiesiog matrica gali virsti matrica, kai yra mase. Dabar gi..6kv m tai cia 2x3, tai max 20 augalu? Tiesiog to efekto nepavyks isgauti imho.
Atsakyti
jot.ka, ačiū už daug labai įdomios info apie žoliukus. Žoliukų sodinimo tankis bais paglostė dūšią, niekaip nesusitaikančią su teisingais atstumais. smile.gif

Matricas mes suprantame vienodai, tik skirtingų augalų skaičius jose pas mudvi nevienodas. smile.gif Mano įsivaizdavimas kolei kas apima 2 št. – vienodą žolę ir vienodus gėliukus joje. Gal dar pavyktų toje žolėje pribarstyti ir skirtingų gėliukų. Gal. Bet kartais pakanka ir 2, kaip antai... Beje, aplink vienintelę turimą ežiuolę Fatal Attraction nepraleidau progos pasodinti sporobolusų pulkelį. smile.gif Laikinai, kol prisiims, nes Oudolf‘inei minčiai toliau vystyti tame augalyno plotelyje kiek mažoka vietos. smile.gif Tikiuosi, sporobolusai nesibaido persodinimų? Bent jau šluotsmilgės į tai žiūri ramiai.
Kas dėl gėliukų sodinimo į šluotsmilgių, Schizachyrium scoparium ar Stipa calamagrostis pieveles, tai kol kas nežadu to daryti. Jei pernai būčiau gavusi tuos piltuvėlio formos žiedais česnakus, būtų sukaišioti į šluotsmilgynę. Ir jei pernai nebūtų negyvai sudžiuvę montbrečių svogūnėliai, būtų sukaišioti į Schizachyrium scoparium pievelę. Šiemet nieko nekaišiosiu, nebent laukinių morkų gaučiau. Stebėsiu ir... ravėsiu. smile.gif Tose a la pievelėse daržo piktžolės (amerikanka, balandos ir kt.) augte auga.

Pratęsiant mintį apie matricas, - ar neteko matyti pamaišytų kelių žolynų? Pievoje pamėtytos nendrinės melvenės – nesiskaito. smile.gif

Dėl miskantų... Šiuo metu jie pas mane glaustosi labiausiai prie juodulių astrų, gilyn į pievas neina. Jei pamenat, augalynas kuriamas tartum sala su 4 pusiasaliais: 3 iš jų pūpso tamsialapiai krūmai (juoduliai astrai (žinau, kad ne krūmai, bet... krūmai) ir šeivamedis), o į 4-ąjį ruošiuosi astrą 'Little Carlow' sodinti. Salos pagrindinio kūno dalyje, apimančioje bent 20 m2 (jei idėja pasiteisins, galima būtų plėstis iki 30-40 m2) ir bus ta mistinė pievelė. Iš to ką parašiau, dar gaunasi, kad salos pagrindinio kūno aukštis yra žemesnis nei pusiasalių. Tas, aišku, prieštarauja taisyklei, sodinti žemesnius augalus už aukštesnių. Tačiau dar bus akmenis takelis, kuris vinguriuos salos pakrante, neužsukdamas į pusiasalius, t.y. liks jiems už nugarų. Tas, mano manymu, priduos už pusiasalių besislapstačiam, bet įžiūrimam pasauliui paslaptingumo.

Bet tai planai planeliai, o "potikrovei" šiemet gausiausiai užsiimsiu augalų stebėjimu ir jaukinimu/auginimu. Panašiai, kaip jūs. Dar klaidas taisysiu...

Prasitarusioms apie motiejukus, - išties panašu į stepinius motiejukus, tik maniškių žiedynų viršūnėlės gal kiek smailesnės. Bet daugiau variantų kaip ir nėra. O gal kas žinote sukultūrintus panašios žiedynų formos žoliukus?

QUOTE(smth1 @ 2014 02 26, 11:01)
6kv m. yra labai, tiesiog itin mazai. Na gal reik paciai isitikint  ir be reikalo as cia rasineju. Tiesiog matrica gali virsti matrica, kai yra mase. Dabar gi..6kv m tai cia 2x3, tai max 20 augalu? Tiesiog to efekto nepavyks isgauti imho.

6 m2 tai 1 matricos, kurių į 1 gabalą bus sulipę 3-4. Bendras pievelės plotas apie 20 m2, o jei pamatysiu, kad viskas gerai einasi, praplėsiu dar 10-20 m2. Dar įtariu, kad po žolynų pasibandymo liks tik 1-2 žolynai, tad vienalyčiai pievos plotai dar padidės.

Atsakyti
QUOTE(georgiana @ 2014 02 26, 09:23)
kudzaite o kokioje temperaturoje laikyti reiketu, Aciu 4u.gif

As laikau katilineje, dabar ten silta, o vasara vesu, manau, svarbiausia, kad vasaros metu nesupelytu :ax
Bet as ne botanike, kaip reikia daryti pagal taisykles - nezinau 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2014 02 22, 20:51)
gal patikslinsi koks kiekis ir kaina bent maždaug ?

čia kažką tokio radau?  g.gif
ARKLIŲ, GALVIJŲ IR PAUKŠČIŲ MĖŠLO MIŠINYS

ŽS mačiau, berods ši pakuotė ~21Lt, o dar didesnė pakuotė ir tik galvijų mėšlo - ~30Lt.

O mano naudojamos, pasirodo, lengvai internete randamos biggrin.gif JAUČIŲ MĖŠLO GRANULĖS - 5kg pakuotė.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 03 02, 19:31)
ŽS mačiau, berods ši pakuotė ~21Lt, o dar didesnė pakuotė ir tik galvijų mėšlo - ~30Lt.

O mano naudojamos, pasirodo, lengvai internete randamos  biggrin.gif JAUČIŲ MĖŠLO GRANULĖS - 5kg pakuotė.

bigsmile.gif gi buvau pati radusi,bet kažkodėl neparodžiau doh.gif
ryt važiuosiu pirkti thumbup.gif
Atsakyti