Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, VIII tema

QUOTE(Iš Kaimo @ 2014 01 19, 17:56)
Kas per augalas karpytais lapais? Kažką panašų buvau nusipirkus kaip daržovę, bet po žiemos iššalo.

Gaudvile pries kelis postus jau atsakius: Artisokai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2014 01 17, 21:09)
O tai gal reiketu kokia programele nusipaisyti tuos augaliukus, aiskiau viskas bus. Tik vat as tai neturiu tu programeliu.....
<...>
Tai mano tulpem amen, ka man daryt, kol kas jos garaze, sustos auge, ar nesti namo ir lai zydi??

Jau prieš porą metų galvojau apie augalų dėlionės programėlę, tačiau tokia, kuri tenkintų mane, jei ir egzistuoja, į akis man nepapuolė. Tad mečiau apie tai galvoti...
Nepergyvenkite dėl tų tulpių. Kur jos dėsis - augs toliau. smile.gif Pas mus jos it piktžolės - stačiai nesunaikinamos. Sudėliojau darželyje takelį iš nemažų akmenų, tai iš menkiausių tarpelių lenda ir gadina takelio vaizdą... sad.gif
leliumai, stadiją, kai norisi galybės augalų, kurių vėliau nėra kur kišti, nes jie gaunasi ne į temą, jau persirgau. Tiesa, liko dar keli augaliukai „ne į temą“, kuriems dėl tam tikrų sentimentų neatsispiriu (vingiriui irgi), bet tai tik kaip pavieniai pakosėjimai po rimto plaučių uždegimo... smile.gif Suvisam išsikosėsiu, įtariu, jau per šį sezoną.
Bendrą augalynų temą jau esu radusi, tačiau sodyba didelė, tad čia kalbu/rodau fragmentais. Gal todėl susidaro įspūdis, kad įpuolu į detales. Ir dar – tos tujos/kadagiai ir dar galybė augalų yra ne mano sodinti. Tai paveldas, kurį kažkiek galiu keisti, tačiau pagrindinį karkasą tenka palikti tokį, kokį radau. Štai ir sukinėjuosi tarp paveldėtų augalų, mėgindama pakeisti pagrindinę temą. Gi pagrindinė tema – suteikti čia mūsų atneštiems „dirbtiniems“ augalams artumo supančiai aplinkai. Sprendimas paprastas – aplink pievos su medžiais/krūmokšniais, tad „dirbtinus“ augalus reikia įžolinti. „Dirbtinais“ augalais vadinu visus čia mūsų atsivežtus augalus. Žolynai irgi atsivežti, bet žolė ir Afrikoje žolė, smile.gif tad jie ramiai sau galės vaidinti pievą. Po 2-3 metų stebėjimo atradau, kad melvenė įžolinime gros pagrindiniu smuiku, nes ji artimiausia šioms vietovėms ir mano bei kitų sodybos gyventojų dūšiai. Tai nereiškia, kad jos čia bus daugiausia (vienetų prasme), bet jos čia bus visur. Dabar belieka gudriai viską sudėlioti. Smidro/tujų kampelis yra tik viena iš dėlionės dalių, kurią dėliodama galvoju ir apie kitas, esančias šalia ir kiek tolėliau.
O gal jūs žinote, kas per vijoklis toje foto su melvenėmis Variegata (ne vynvytis gi?)? Jei jis ant žemės užimtų visus tarpus tarp melvenių ir dar apraitytų apkramtytas tujas, gautųsi žavus vaizdelis, nes mieščioniškosios tujos įgautų kaimietiškų bruožų. smile.gif Aišku, galima ir apie labiau "laukinį" vijoklį pagalvoti. Tarkim, apie gebenę. Deja, visiškai nieko nežinau apie jokius vijoklius, apart vynvytį ir, apsaugok Viešpatie, apinį. Planuojamoms heucheroms, tujų kaimynystė gali ir nepatikti... Heucheroms pas mus ir šiaip nepatinka. Rūgštoka čia...

Atsakyti
Sveiki pasodinau darzeli tulpiu ir narcizu, skaiciau kad reikia pasodint ant virsaus ir daugiameciu vasariniu geliu, gal kas parekomenduot kas tiktu. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(murgitaj @ 2014 01 20, 13:53)
Sveiki pasodinau darzeli tulpiu ir narcizu, skaiciau kad reikia pasodint ant virsaus ir daugiameciu vasariniu geliu, gal kas parekomenduot kas tiktu. ax.gif

As tai jokiu budu nesodinciau, kaip paskui svogunelius iskrapstysite??Siaip labai fainas derinukas - naslaites ir is ju augancios tulpes, tik spalvytes reikia paderinti, abejos sodinamos is rudens, paskui mazdaug vienodu laiku sunyksta 4u.gif
Arba svogunines ir naktinukes 4u.gif
Jei ketinate pasodinti svoguniukus ir auginti tiek, kiek jiems lemta augti, tai tada galima ir daugiametes iterpti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 01 20, 01:05)
Jau prieš porą metų galvojau apie augalų dėlionės programėlę, tačiau tokia, kuri tenkintų mane, jei ir egzistuoja, į akis man nepapuolė. Tad mečiau apie tai galvoti...
Nepergyvenkite dėl tų tulpių. Kur jos dėsis - augs toliau. smile.gif Pas mus jos it piktžolės - stačiai nesunaikinamos. Sudėliojau darželyje takelį iš nemažų akmenų, tai iš menkiausių tarpelių lenda ir gadina takelio vaizdą... sad.gif
leliumai, stadiją, kai norisi galybės augalų, kurių vėliau nėra kur kišti, nes jie gaunasi ne į temą, jau persirgau. Tiesa, liko dar keli augaliukai „ne į temą“, kuriems dėl tam tikrų sentimentų neatsispiriu (vingiriui irgi), bet tai tik kaip pavieniai pakosėjimai po rimto plaučių uždegimo... smile.gif Suvisam išsikosėsiu, įtariu, jau per šį sezoną.
Bendrą augalynų temą jau esu radusi, tačiau sodyba didelė, tad čia kalbu/rodau fragmentais. Gal todėl susidaro įspūdis, kad įpuolu į detales. Ir dar – tos tujos/kadagiai ir dar galybė augalų yra ne mano sodinti. Tai paveldas, kurį kažkiek galiu keisti, tačiau pagrindinį karkasą tenka palikti tokį, kokį radau. Štai ir sukinėjuosi tarp paveldėtų augalų, mėgindama pakeisti pagrindinę temą. Gi pagrindinė tema – suteikti čia mūsų atneštiems „dirbtiniems“ augalams artumo supančiai aplinkai. Sprendimas paprastas – aplink pievos su medžiais/krūmokšniais, tad „dirbtinus“ augalus reikia įžolinti. „Dirbtinais“ augalais vadinu visus čia mūsų atsivežtus augalus. Žolynai irgi atsivežti, bet žolė ir Afrikoje žolė, smile.gif tad jie ramiai sau galės vaidinti pievą. Po 2-3 metų stebėjimo atradau, kad melvenė įžolinime gros pagrindiniu smuiku, nes ji artimiausia šioms vietovėms ir mano bei kitų sodybos gyventojų dūšiai. Tai nereiškia, kad jos čia bus daugiausia (vienetų prasme), bet jos čia bus visur. Dabar belieka gudriai viską sudėlioti. Smidro/tujų kampelis yra tik viena iš dėlionės dalių, kurią dėliodama galvoju ir apie kitas, esančias šalia ir kiek tolėliau.
O gal jūs žinote, kas per vijoklis toje foto su melvenėmis Variegata (ne vynvytis gi?)? Jei jis ant žemės užimtų visus tarpus tarp melvenių ir dar apraitytų apkramtytas tujas, gautųsi žavus vaizdelis, nes mieščioniškosios tujos įgautų kaimietiškų bruožų. smile.gif Aišku, galima ir apie labiau "laukinį" vijoklį pagalvoti. Tarkim, apie gebenę. Deja, visiškai nieko nežinau apie jokius vijoklius, apart vynvytį ir, apsaugok Viešpatie, apinį. Planuojamoms heucheroms, tujų kaimynystė gali ir nepatikti... Heucheroms pas mus ir šiaip nepatinka. Rūgštoka čia...

Jei kalba apie tuos tamsialapius augalus, tai ne vijoklis ten, o eleborai.
Melvenes niekada nepralenks tuju ir kadagiu, t.y. jos taps fonu, o ne pagrindiniu augalu. Sumedeje yra per ryskus ir charakteringi, kad zoles juos pralenktu..Aisku, kalba ne apie kokius kuklius krumelius ala sidabrakrumiai. Palikus tik sumedejusius ir pamazinus ju rusiu ir is zoliniu palikus melvenes - jos suteiktu vieningumo ir is tiesu padetu dekoratyviesiems augalams labiau isilietu i naturalia aplinka.
Atsakyti
vi, galvoju apie Jūsų paveldą. Jei jau būtina viską išsaugoti, tai gal nebūtina toje pačioje vietoje? Yra metodas, kai sezoną-du pasiruošus, galima perkelti ir ne pirmos jaunystės sumedėjusius augalus. Žinoma, nesiūlau viską imti kilnoti, bet kai kuriais atvejais tai galėtų būti išeitis. Išvengtumėte chaotiškų sumedėjusių augalų sangrūdų.

Ar nebūtų sunku čia įmesti kokią bendrą planuojamų želdinių schemą įmesti, kad matytųsi kaip augalynai išsidėstę erdvėje? Žiūrint į epizodais rodomus augalynus man susidaro įspūdis, kad augalynų yra nemažai, kiekvienas atskirai nedidelis ir savo apimtimi neatsveria sumedėjusių. Ar ne efektyviau būtų išvingiuoti (kad ir su nedideliais pertrūkiais) kokį įpievintą šuorą?
Atsakyti
Kas kokios patirties turit su snapučio "Ballerina" auginimu ir dauginimu?

Kadais turėjau vieną vienetą, bandžiau dauginti, išeiga daugiau nei kukli. Paskui įsigijau dar vieną vienetą, per pora sezonų pavirto dailiu kupsteliu. Nusprendusi, kad augalas vertas dėmėsio ir jaučiasi gerai nejudinamas, nutariau investuoti į jų nemažą grupelę praėjusį pavasarį. Deja, ėmė nunykinėti vienas po kito. Besibaigiant sezonui liko mažiau nei penktadalis... Ir ar tie likusieji bepasirodys pavasarį, dar klausimas. Turi šie snapučiai savų poreikių, kol įsiauga? Nekokybiški sodmenys? Klaidinga išvada, kad gali mano valdose augti?

Kadangi šiam snapučiui buvo suteikta garbė tapti reprezentacinės zonos augalyno svarbia dalimi, turiu apsispręsti - ar bandyti vėl įsigijus kažkiek vienetų dauginti, ar rasti šiam snapučiui pakaitalą ir nesukti dėl jo galvos.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 01 21, 12:05)
Kas kokios patirties turit su snapučio "Ballerina" auginimu ir dauginimu?

Kadais turėjau vieną vienetą, bandžiau dauginti, išeiga daugiau nei kukli. Paskui įsigijau dar vieną vienetą, per pora sezonų pavirto dailiu kupsteliu. Nusprendusi, kad augalas vertas dėmėsio ir jaučiasi gerai nejudinamas, nutariau investuoti į jų nemažą grupelę praėjusį pavasarį. Deja, ėmė nunykinėti vienas po kito. Besibaigiant sezonui liko mažiau nei penktadalis... Ir ar tie likusieji bepasirodys pavasarį, dar klausimas. Turi šie snapučiai savų poreikių, kol įsiauga? Nekokybiški sodmenys? Klaidinga išvada, kad gali mano valdose augti?

Kadangi šiam snapučiui buvo suteikta garbė tapti reprezentacinės zonos augalyno svarbia dalimi, turiu apsispręsti - ar bandyti vėl įsigijus kažkiek vienetų dauginti, ar rasti šiam snapučiui pakaitalą ir nesukti dėl jo galvos.

Nesu jo turejusi, tai praktika nepasidalinsiu. Paguglinus nerandi pasakojimu apie tai kaip sekesi/nesiseke auginti uzsienieciams;)?
O dabar teorija. Paskutineje P.O knygoje yra lentele su augalais, kuriuos jis pats naudoja ir vertina visaip kaip tinkamus. Tarp snapuciu nera itrauktos cinereum rusies. Gal verta keisti kokiu neuzmusamu pvz. raudonziedziu sanguineum? Galiu patvirtinti, kad bent jau sanguineum var. stratiatum labai patikimas.
Atsakyti
smth1 ir leliumai, ačiū už mintis. Bandžiau surasti foto, į kurią sutilptų bent šis augalynas su smidru/tujomis, kurio kairįjį pakraštį čia aptarinėjam, bet neradau. Ką jau kalbėti apie visus 4-5 augalynus... Schemos irgi neturiu. Esu pasipaišiusi popieriuje tik atskirus augalynus. Augalynai nėra tokie jau maži. Šis, smidro/tujų, – 15 m ilgio ir 5 m pločio. Yra ir didesnis. Smidro/tujų augalyne sumedėjusių, apart alyvos, negaliu liesti. Taigi tenka sukinėtis tame, kas jau yra ir liks. Bet nėra taip jau viskas blogai, kaip kad šiame fragmente atrodo (chaoso prasme). Neturiu tikslo šiame fragmente melvenėmis atsverti sumedėjusių (jų, matyt, jau niekuom neatsversi...). Tiesiog reikia šį kampelį sutvarkyti, prisilaikant užsibrėžtos „įžolinimo“ temos. Nors tiek, bet ir tai juk reikėtų padaryti nepridarant naujų klaidų.

Už eleborų identifikavimą irgi labai ačiū.

Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2014 01 21, 12:58)
Gal verta keisti kokiu neuzmusamu pvz. raudonziedziu sanguineum? Galiu patvirtinti, kad bent jau sanguineum var. stratiatum labai patikimas.

Ačiū už snapučių pasufleravimą 4u.gif
Atsakyti
Gal kas sugalvos "pasigaminti" palmių savo sodelyje biggrin.gif Tokia linksma foto čia
Atsakyti
Ot gražiai apsižolinę žmonės ... Pažiūrėkit, gal kam ūpas užeis apsižolinti irgi. smile.gif Aš tai jau laukiu nesulaukiu starto... smile.gif

Dar labai rūpi, kas iš bailiųjų augaliukų po tokios besniegės žiemužės paliks gyvas. Ypač iš tųjų, kurių durpių apklotai, reik manyt, kompresais pavirto... sad.gif O gal nepavirto? Savaitgalį bus proga patikrinti.
Atsakyti