Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, VIII tema

QUOTE(audine68 @ 2014 01 13, 18:07)
Tribulkos - gėris. Žiedus skinu, užpilu actu, palaikau šaldytuve porą savaičių ir liuks užpilas salotoms. O dar pačius žiedus skabau ir tais žiedlapiais mažais (apdraskau) pagardinu salotas. Kadangi negaliu valgyti česnako, o svogūnas neptinka, tai toks variantas labai tinkamas. Skanaus  4u.gif

Valgymui ir mūsų šeimynai gėris, turime kokį dešimt nemenkų kelmelių. Pavasarį, kai nėra dar jokių "gyvų" vitaminų ir kol jų jauni lapukai minkšti, tai jų salotos su pomidorais o ho ho kokios skanios. Tiesiog, mano galva, kaip gėlę ją "sužiūrėt" reikia, kad su laiku iš gėlyno nesigautų svogūnų laukas biggrin.gif Vienais metais nenukirpau galvučių, tai dabar jau jaunų augaliukų randu visur - ir tarpueiliuose, ir gėlynuose doh.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2014 01 13, 17:07)
o už smidro turit galvoj gilyn link medžių, ar dar toliau į kairę ta laisva vieta? aš būčiau už miško/pievos pratęsimą, ir tos pievos norėtųsi daugiau, o gal ir tas pagraužtas tujas išeitų smilgynais pridengt.

Toje pusėje plėstis žadu tiesiai už smidro. Taip, žolynai gražiai pridengtų tujų nuogybes. Tik va, kokie žolynai? Klausiu, nes ūmai vėl kuriam laikui grįžtu prie vingirio, o tada mano mylimosios melvenės čia... net nežinau, kaip žiūrėtųsi. Jos gal visgi ne iš debesėlinių kategorijos, kaip kad smidras su vingiriu? Nes debesėlių būtų aiškiai per daug... Žolynų meniu be melvenių dar turiu: lendrūnus (Avalanche, England), viksvą Aurea, dar miskantų būrelį, bet šie man jau bais mandri a la pievai (nebent už smidro).

Kodėl grįžau prie vingirio? Pasidairiau po internetą, kaip jis atrodo kolektyvuose, ir žinot ką? – geriausiai anas atrodo tamsiame fone šalia... tujos/kadagio! Gaila, kad neduoda tiesioginio linko į paveiksliuką, bet Google‘je per paprastą paiešką su žodžiais Thalictrum 'Splendide', pasirinkus paveiksliukinę info, bene trečioje eilutėje nesunku įžiūrėti foto su vingirio debesėliu tujos fone. Nudžiugino ir tas faktas, kad su tuja jis sugyvena. Be to, internete radau info, kad per dieną jam reikia 4-6 valandų tiesioginės saulės. Tiek gal ir sukrapštyčiau...

O šiaip jau, jei vingirio neturėčiau, tamtyč šiai vietai jo nepirkčiau... sad.gif

Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 01 13, 22:55)
Valgymui ir mūsų šeimynai gėris, turime kokį dešimt nemenkų kelmelių. Pavasarį, kai nėra dar jokių "gyvų" vitaminų ir kol jų jauni lapukai minkšti, tai jų salotos su pomidorais o ho ho kokios skanios. Tiesiog, mano galva, kaip gėlę ją "sužiūrėt" reikia, kad su laiku iš gėlyno nesigautų svogūnų laukas biggrin.gif Vienais metais nenukirpau galvučių, tai dabar jau jaunų augaliukų randu visur - ir tarpueiliuose, ir gėlynuose  doh.gif

keista, niekad ziedu nenukerpu- nu nesiseja man jie visiskai g.gif - nesu macius nei vieno sudygusio. kazin kodel g.gif gal del tol kad jie pas mane labai jau laukinemis salygomis auga, prastoj zemej g.gif
o del laisku nebeskinu ju. pasisodinau kadais kazkokiu kitokiu zieminiu svogunu. laiskai minksti, sultingi, platus- kaip tikro svoguno. arba jau geriau tuos cesnakalapius svogunus. nu tribulkos pas mane kazkokios kietos, sausos, sprangios. jei lygint su anais.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 01 13, 15:38)
vobla, o kas ten per pilki augalai (2 štukos)?

Artišokai ten 4u.gif

O kas dėl tujų ir vingirio, tai fono kaip tik šiuo atveju ir yra trūkumas. Reiktų atauginti tujų masę arba lapuočiais krūmais uždengti ir tuo pačiu padaryti barjerą stirnoms mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 14 sausio 2014 - 09:50
QUOTE(vobla @ 2014 01 14, 09:44)
o del laisku nebeskinu ju. pasisodinau kadais kazkokiu kitokiu zieminiu svogunu. laiskai minksti, sultingi, platus- kaip tikro svoguno. arba jau geriau tuos cesnakalapius svogunus. nu tribulkos pas mane kazkokios kietos, sausos, sprangios. jei lygint su anais.

aham, turim ir mes tų žieminių svogūnų plačiais lapais - skanumas jie thumbup.gif O tribulkos pas mus pavasarį irgi minkštos (gal kad drėgmės daug gauna) g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 01 14, 22:55)
aham, turim ir mes tų žieminių svogūnų plačiais lapais - skanumas jie  thumbup.gif O tribulkos pas mus pavasarį irgi minkštos (gal kad drėgmės daug gauna)  g.gif

na vat taip as ir itariau, kad jos pas mane gali but sausokos del to, kad dirvozemis- sausas smeliukas. pavasari dregmes perteklio irgi neturiu...
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2014 01 14, 10:49)
Artišokai ten  4u.gif

O kas dėl tujų ir vingirio, tai fono kaip tik šiuo atveju ir yra trūkumas. Reiktų atauginti tujų masę arba lapuočiais krūmais uždengti ir tuo pačiu padaryti barjerą stirnoms mirksiukas.gif

Kad tai artišokas, niekada nebūtų atėję į galvą. Ačiū už info. Tų pilkalapių augalų kartais pritrūksta, o čia štai tau prašom – ir gėlė, ir valgis. smile.gif Prie valgomų gėlių dar norėčiau paminėti pankolį, krapus ir burokus. Skanaus!

Tikrojo fono pamatymui reikėtų pirm nupjauti alyvą, o po to paeiti kelis metrus į dešinę, iš kur ir vyksta nuožmiausias žiūrėjimas. Bet tai jau nesvarbu, nes... na, ne pievų ar miškų tai augalas tas vingiris, bent man taip matosi, tad ir nekišiu jo čia.
Kodėl tylim dėl galimų žoliukų bei gėliukų sudėliojimo aptariamoje vietelėje? Tai juk taip įdomu... smile.gif Turint omenyje visos sodybos įmelveninimo idėją, akimis bandau rasti vietą 2 nendrinėms jų atstovėms (Windspiel arba Cordoba). Pirmai pradžiai... Kol kas matau tik tokį variantą: viena melsvės dešinėje, o kita kazoko pakraštėlyje, tokiu atstumu tarp abiejų melvenių, kad gautųsi slėpingas takelis-įėjimas (kojoms ir akims) į anksčiau aprašytąją viržynę (tarp kadagio ir tujos). Kas dėl kitų žolynų, tai pirm kyla toks teorinis klausimas: jei yra statūs augalai (tujos) ir apvalūs/debesuoti (smidras), jų artimiausi kaimynai neturėtų būti statūs (smailiažiedžiai lendrūnai, pvz.) ar apvalūs (šluotsmilgės, pvz.)?

Atsakyti
Seniai cia bebuvau, baigiau sode darbus ir dingau, o ziuriu cia gyvenimas verda- planai, augalai, dera, nedera bigsmile.gif
Ne visai i tema, bet tulpes daugiametes, pas mane puses sprindzio dydzio, ka daryti? Pasimetus, gal nesti namo ir tegul zydi? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2014 01 16, 13:09)
Seniai cia bebuvau, baigiau sode darbus ir dingau, o ziuriu cia gyvenimas verda- planai, augalai, dera, nedera bigsmile.gif
Ne visai i tema, bet tulpes daugiametes, pas mane puses sprindzio dydzio, ka daryti? Pasimetus, gal nesti namo ir tegul zydi? g.gif

Jūs, kaip vyriškiai - mylite akimis. Čia aš apie gėles, kurių dabar nesimato... smile.gif O man patinka planuojant bei užsakant augalus, tartum, prasitęsti žaliąjį sezoną.
Galvodama apie melsvąją melvenę „Variegata“, atradau internete tokią vat nuostabią foto, o joje kelias klausimais aplipusias idėjas, nebūtinai visuotinai taikytinas vietelėje, apie kurią per paskutines kelias žinutes vis pakalbu. Visų pirma, apie pačią Molinia Variegata. Manau, kad šių melvenių galėtų būti pamėtyta nuo smidro į dešinę, per pagarbų nuo jo atstumą, kuriame būtų koks pereinamasis augalas. Ir ne 2-3 pavienės štukelės, o taip kaip kad miške būna – čia 1, čia 2, o čia 3 arba vėl 1. O tarp melvenių galėtų sau gražiai būti kažkokie a la pieviniai gėliukai arba, kaip foto, - kokie kiliminiai augalai. Beje, gal kas atpažįstate tą tamsuolį foto apatiniame kairiajame kampe? Jei pažįstat, būtų įdomu sužinoti, kas jis ir ar jis tik šliaužioja, ar dar ir laipioja? Šiaip jau, labai dailiai šalia melvenių žiūrisi stambialapiai augalai, bergenijos irgi. Ta proga prisiminiau savo mylimąją heucherą Autumn Bride, su kuria galima būtų 2 zuikius nušauti – gauti plačialapę kiliminę dangą ir baltai bei ilgai žydintį pievinį augalą. Jos ir galėtų būti tuom tarpiniu augalu tarp smidro ir melvenių (iki tujų maždaug). O gal ir visus tarpus tarp melvenių užimti, tada gautųsi didesnis vienalytis plotas, mažiau marmalynės, kurios patartina vengti, labiau panašu į pievą. Vos ne po kadagiu gyvenanti melsvė iš temos šiuo atveju neturėtų iškristi –ji plačialapė, be to, ir literatūroje juodvi su melvene yra nuolat poruojamos.

Ir dar – už smidro ir 3 tujų bei priešais kadagį (kairėje) teoriškai man gražiai įsivaizduojasi aukšti tankūs žolynai (miskantai, pvz.), idant 3 medžių miškas neatrodytų perregimas.

Jei matote aprašytame planelyje kokių klaidų/blogybių - būtinai parašykite.

Atsakyti
O tai gal reiketu kokia programele nusipaisyti tuos augaliukus, aiskiau viskas bus. Tik vat as tai neturiu tu programeliu.....
Buvai vakar nosi iskisusi, salta man, kraujas stingsta. Dengeme rozes, rododendrui durpiu uzdejom. Saltukas spirgina, bet sniegelio mazoka, augaliukams salta verysad.gif
Uz tai miskantai kokie grazus, siubuoja, linguoja, paserksnije gal net grazesni uz zalius wub.gif
Tai mano tulpem amen, ka man daryt, kol kas jos garaze, sustos auge, ar nesti namo ir lai zydi?? blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 01 15, 18:12)
Kodėl tylim dėl galimų žoliukų bei gėliukų sudėliojimo aptariamoje vietelėje? Tai juk taip įdomu... smile.gif Turint omenyje visos sodybos įmelveninimo idėją, akimis bandau rasti vietą 2 nendrinėms jų atstovėms (Windspiel arba Cordoba).

vi, o ar nebūtų paprasčiau, jei ieškotumėte ne konkretiems augalams vietos (patiko, nusipirkau, ieškau kur sodint), o tam tikrai vietai augalų g.gif Ir žiūrint į tam tikrą vietą žvilgsnis ir mintys skrietų plačiau, ne tik kas tiktų šalia esančių augalų (tujų, smidrų, kadagių,...). Man susidaro įspūdis, kad per greitai priėjote prie detalių, o "didysis paveikslas" kažkur pradingęs (o gal tik aš jį pražiopsojau blush2.gif) Jei dabar pažinties su augalais etapas, gal svarstymai kas kur augs pernelyg detalūs?
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2014 01 13, 08:55)
Ziurekit, ar teisingai iziuriu? sitoj nuotraukoj zieminai svogunai ania? laidiskai mes juos tribulkom vadinam.
user posted image
jau senai kvirba mintis, kad laikas kelt juos i gelyna, nes kaip gele- jie kone tobuli, o kaip darzove- visai neskanus.

Kas per augalas karpytais lapais? Kažką panašų buvau nusipirkus kaip daržovę, bet po žiemos iššalo.
Atsakyti