Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, VIII tema

QUOTE(vi_ @ 2013 11 27, 13:53)

vobla, sodyboje tamtyč apžiūrėjau, kaip atrodo sidabrakrūmiai lapkričio pabaigoje. Persikinis vis dar su žaliais lapeliais, tiesa, kiek praretėjusiais, ir keliais pridžiuvusiais, bet nepraradusiais spalvos žiedeliais. Gerai atrodo. O geltonžiedžio lapeliai visi rudi, tačiau tarp žalių spygliuotų kaimynų bendras vaizdas gaunasi neblogas – ruda dera prie žalios. Geltonžiedis dar turi tokią savybę, bet čia ankstyvesnį rudenį, - po šalnų nusirudina lapelius, o žiedus pasilieka geltonus. Labai žavus vaizdelis gaunasi – rudame debesėlyje žiba ryškiai geltoni žiburėliai.

QUOTE(Gaudvilė @ 2013 11 27, 15:12)
Sidabrakrūmiai turi vieną didelį minusą - pavasarį labai vėlai sprogsta lapukai. Taip vėlai, kai jau kiti seniausiai žaliuoja.

dekui uz pasidalinimus. velyvas jos sprogimas man turbut daugiau pliusas nei minusas g.gif gyvenu tokioj vietoj, kur pavasarines salnos uzsilaiko gan ilgai ir buna gan stiprios. todel veliau sprogstantys augalai pas mane daugiau laimi.
Atsakyti
Augaliukus užsnigo, tai gal nusprendėte, kad ir pačioms galima primigti iki pavasario? Akys nemato – širdies nesopa (pas rusus įtikinamiau skamba – s glaz doloj – s serdca von...) smile.gif O gal paskendote augalynų rekonstravimo ar kūrimo planuose-planeliuose taip, kad nėra kada apie tai nė pasipasakoti?

Aš tai darbų užknista apie savo augalynus pagalvoju tik prieš pat užmiegant. Bet tai būna ne planai, o greičiau bandymai augalynus „pamatyti“, kaip anie dabar atrodo: ar atlaikė jų stagarėliai didžiuosius vėjapūčius, ar daug ir kokių turėjo lankytojų (pėdutės sniege turėtų viską išduoti), kuom tapo jiems durpių apklotai – gėriu ar blogiu... Gi pertvarkymo planus imsiu kurti apie Kalėdas. Revoliucijomis numatomų pakeitimų nepavadinsi, tačiau augalyno „veido“ bruožai kiek pasikeis.
Paskutinio vizito prisiminimai – prieš 3 savaites palikti žiemai styroti augalyno stagarėliai... Tiesa, juodulis astras dar buvo bežydįs ir tuom šauniai spalviškai prisidėjo prie padžiuvusio kolektyvo.

user posted image

user posted image

Atsakyti
vi, astras foto atrodo nuostabiai wub.gif Saviškį buvau užkišusi giliau, bet dabar reabilituosiu ir į artimesnį "foną" persodinsiu ax.gif

O aš apie daugiametes dabar galiu tik teoriškai pasvajot, paplanuot, nes viskas jau pasislėpę po giliu sniego sluoksniu - tik iš didesnių ar mažesnių kauburėlių galima suprast kokio dydžio augalas ten žiemoja biggrin.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Atsakyti
Jetus, mumrikai, kaip gražu wub.gif wub.gif wub.gif
Kaip pasakų pasaulyje, sėdėčiau prie lango ir žiopsočiau biggrin.gif

Atsakyti
Mumrikai- ''ziemos pasaka'' pas Tave, o ypac paskutine nuotrauka wub.gif
Atsakyti
Tikrai pasaka. Man 2-a nuotrauka mistinė. Yra takelis, kuriuo mumrikas į pavėsinė vaikšto neliesdamas sniego. Bet takelis yra...
Atsakyti
Ačiū labai labai wub.gif

Visa laimė, kad sklypo ir namo apšvietimas junginėjasi automatiškai pagal nustatytas valandas, tai ir nereikia takelio pripėduot šviesas junginėjant biggrin.gif

Kol puošiau pavėsinę nori nenori teko pėdsakus palikt, tai norėjau kaip ta lapė iš seno gero filmuko su šluota viską užšluot lotuliukas.gif Bet visas laimė, kad iš kart naktį atslinko pūga ir vėl viskas po tolygiu baltu "apklotu" pasislėpė.

..................

O kalbant apie daugiametes, tai didžiuosius miskantus sniego danga guldė ir išguldė (mažiukai jie kol kas pas mane, antrametukai, tik po kelias šluoteles išksleidę), o vat mažiausieji, kurie antroj foto šonuose prieky, labai šauniai iš po sniego kyšo ir vėjyje lapukais bei šluotelėm siūbuoja thumbup.gif
Atsakyti
Vakar trumpam nulėkiau į sodybą. Tikėjausi pamatyti įsibridusius sniegan augaliukų stagarėlius, su kailiniuotų/plunksnuotų lankytojų aplink ištryptais pėdučių vainikais. Betgi jokio sniego neradau... Čia Utenos krašte taip. Žemė plika, surakinta įšalo (negilaus, reik manyti). Ežeras įstiklintas maždaug 1 cm storio „langu“. Ant kelių nepridengtų pirmamečių užpyliau durpių, daugiau augalynuose nebuvo kas daryti net ir su fotoaparatu. Kailiniuoti/plunksnuoti lankytojai, kai atvažiavome, kažkur išsislapstė, tačiau po geros valandos ėmė šen bei ten demonstruotis. Pirm paukšteliai visokiausi, o po to ir kiti. Antrą sykį nuėjus prie ežero šalia kranto ežero lange radau „išdaužtą“ pusmetrio dydžio skylę, o ledo šukės tvarkingai padėtos ant skylės kraštelių. Bebro darbelis... Palėpėje ėmė šurmuliuoti kiaunė, po triobą šmirinėti pelės, paukšteliai demonstratyviai puolė tvarkytis reikalus kuo arčiau triobos, nes šalia jos atsirado jų dar neužmirštas šuns bliūdas su pagerinta ryžių koše... Gavosi smagus sekmadienis ir mums, ir jiems. smile.gif

Atsakyti
Seniai cia bebuvau, sode nieko gero, bent jau pas mane, pasnigtu, smagiau butu 4u.gif
Atsakyti
Saulėgrąža... Grįžta saulė! Jau 1 minute jos daugiau... smile.gif

user posted image

Atsakyti
Smagu. Man ziema eina i pabaiga, kai diena pradeda ilgeti. Tik dabar truputi neramu del augalu, nes kai kurie, jautresni salciams uzmulciuoti durpemis. O jos dabar tokios „primirkusios”, jei pasaltu - i leda pavirstu. Reiks tikriausiai nukapstyti. Ir rozes pumpurus „brinkina”...
Atsakyti
QUOTE(Adeliutė @ 2013 12 28, 00:23)
Smagu. Man ziema eina i pabaiga, kai diena pradeda ilgeti. Tik dabar truputi neramu del augalu, nes kai kurie, jautresni salciams uzmulciuoti durpemis. O jos dabar tokios „primirkusios”, jei  pasaltu - i leda pavirstu. Reiks tikriausiai nukapstyti. Ir rozes pumpurus „brinkina”...

Nesu patyrusi profė, tad galbūt todėl pamėginsiu atsakyti į jūsų klausimus, remdamasi savo baimėmis bei pastebėjimais. smile.gif

Prieš 2-3 savaites buvau sodyboje, kai dieną lauke laikėsi -2 laipsniai šalčio (šiandien tuom sunku jau bepatikėti... smile.gif aš apie šaltį...). Esu durpėmis apdengusi nekuriuos augaliukus, tad patikrinau, kaip ta durpių antklodė veikia, juk prieš tai buvo gausiai, ilgai ir nuobodžiai lyta. Tai štai atradau, kad pramirko tik 2-3 cm viršutinio sluoksnio. Taigi taip nebus, kad virš saugomo augaliuko pirm stūksos įmirkęs durpių kompresas, kuris vėliau, kai atšals, pavirs ledkalniu. Gąsdinimai dėl pridengtų augaliukų sušutimo šiuo atveju nesutelpa į mano turimą logiką. Tupi sau augaliukų šakniukai nei sausi, nei permirkę, maždaug pastovioje, tiesa, vos vos teigiamoje temperatūroje, gi antžeminiai reikaliukai jų kol kas niekaip nepasiekia, nes temperatūra kaitaliojasi labai neženkliai. Kad sušusti, reikėtų gerokai aukštesnės nei viršuje temperatūros, pakankamos drėgmės, kurią būtina išgarinti bei dangčio, neleidžiančio tai padaryti. Tarkim, pirmos 2 sąlygos susiklostė, o kaip su dangčiu, jei turi 6-10 cm posausių durpių sluoksnį, kad ir su įmirkusia viršutine plutele? Vargu, ar galima būtų laikyti tai dangčiu – garinamą drėgmę mielai sugers sausų durpių tarpelis.

Kad ir kaip bebūtų, bet šiandien ateities mes jau nebegalime pakeisti. Tačiau pavasarį jau turėsime atsakymus į savo klausimus. Ar bebus noro pasidalinti patirtimi su kitais?...

Atsakyti