Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, VIII tema

QUOTE(vi_ @ 2013 11 11, 13:21)
Aplamai, šiais metais atradau, kad be nuosavos patirties dūšiai mielo ir gyvybingo augalyno nesusikursi. Nei vienas nusižiūrėtas copy-paste‘as pas mane nesuveikė. Tokie dalykai.

O kokie jūsų, SM "daugiametininkės", šio sezono atradimai?

thumbup.gif pritariu, nors pas mane copy-paste‘as suveikė 50/50, bet nuosava patirtis neįkainojama ir rezultato ir svarbiausia pasitenkinimo prasme smile.gif
Atsakyti
primeciau, kad nei karto dar nebandziau copy-past g.gif tiesiog nei poreikio, nei minties nebuvo... bent jau lyg siol. vietos, laiko, finansu- kol kas net savo idejoms-pabandymams igyvendinti neuztenka. ir...kopijuot tiesiog neidomu... blush2.gif
Atsakyti
o kas pas jus į copy-paste sąvoką įeina? augalų derinys, ar jų susodinimas toč toč kaip kažkur matyta? aš daug peržiūrėjus, galvoje užsifiksavę tas ir tas gražu, ir matyt tie matyti deriniai atsiranda gėlyne, bet ar tai copy-paste? anksčiau pamenu rinkdavau iš neto paveiksliukus, kaupiau, rašiausi ką su kuo sodint, o realiai, sodinant vistiek neatsispyriau improvizacijoms, nepatyrimas su atstumais, vietos parinkimas ir t.t. taip ir neturiu anei vieno iš kur nors nukopinto vazdelio.
Atsakyti
na, as copy- past suprantu taip: pamaciau> patiko> atkartojau. tie patys augalai, toks pats uzsodinimo tankis, ta pati kompozicija. be jokiu improvizaciju ''ta tema"'...
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 11 11, 15:41)
o kas pas jus į copy-paste sąvoką įeina? augalų derinys, ar jų susodinimas toč toč kaip kažkur matyta? aš daug peržiūrėjus, galvoje užsifiksavę tas ir tas gražu, ir matyt tie matyti deriniai atsiranda gėlyne, bet ar tai copy-paste? anksčiau pamenu rinkdavau iš neto paveiksliukus, kaupiau, rašiausi ką su kuo sodint, o realiai, sodinant vistiek neatsispyriau improvizacijoms, nepatyrimas su atstumais, vietos parinkimas ir t.t. taip ir neturiu anei vieno iš kur nors nukopinto vazdelio.

Mano copy-paste, tai tik kažkokie patikę deriniai, kuriuos bandau pritaikyti. Na, taip, žinoma, sodinant vyksta improvizacija. Todėl rezultatas nebūna idealiai toks pat kaip kažkur matytas vaizdelis, bet kai kurie derinukai puikiai randa savo vietą mano augalynuose ir džiugina akį.
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2013 11 11, 15:54)
Mano copy-paste, tai tik kažkokie patikę deriniai, kuriuos bandau pritaikyti. Na, taip, žinoma, sodinant vyksta improvizacija. Todėl rezultatas nebūna idealiai toks pat kaip kažkur matytas vaizdelis, bet kai kurie derinukai puikiai randa savo vietą mano augalynuose ir džiugina akį.

Pas mane irgi deriniai (iš 4-5 augalų) su improvizacijomis. Nekurie augalai gerokai nukrypo nuo originalo aukščio ir masės prasme, nes skiriasi auginimo sąlygos, pagrinde dirvožemis. Gyveni ir mokaisi, o tiksliau sužinai, kad artimiausius 10 metų atsirinkinėsi augalus, kuriems pas tave gerai gyvenasi, ir iš jų kažką lipinsi... Taigi jei jau užsiėmei daugiamečiais, pats privalai būti ilgaamžiu... smile.gif

user posted image

Atsakyti
user posted image

Nors vėlyvų-vėlyvas ruduo, nesinori, kad tema, kaip visada, išeitų atostogų iki pavasario... sad.gif

Bent jau man reikia išspręsti krūvas problemų. Pavyzdžiui, sugalvoti, kur padėti ne 1, ne 2 ir ne 5 augaliukus, įsigytus iš dūšios, tačiau nesuradusius vietos proto sudėliotame plane. Pažįstama situacija? smile.gif Dabar jie suštabeliuoti belenkokiuose laisvuose žemės ploteliuose. Paprasčiausia būtų juos atiduoti kitiems, bet... širdis dar neleidžia. O ką jūs su tokiais darote?

Kita problema – vakansinės raktinės augalynų vietos, kurios yra tiek svarbios, kad yra paliktos (ar tokiomis pataps pavasarį) tuščios, iki surasiu tinkamiausią kandidatą. Vieną tokią vietą jau žinote - hortenzijos kaimynkos blakėžudės užimamas 3 kambarių butas. smile.gif Melvenė vis dar stovi eilėje šiam butui gauti pirmoje vietoje. Tačiau iki pavasario viskas dar gali ne sykį pasikeisti. Jau vien dėl to, kad neradau šiai kandidatei čia pritarimo ir tai sukėlė manyje krūvas abejonių... Kitas laisvas plotas yra šis:

user posted image

Pirmame plane – nuskabytų baltų (nepilnavidurių) ramunių plantacijėlė. Kiek per didelė, tad šiaip ar taip bus mažumėlę pamažinta. Jos kairėje geltonuoja nedickas žemaūgių arunkų plantacijėlės šmotelis. Jie, arunkai, kitais metais žada iš čia išsikraustyti. Pažiūrėjus kiek dešiniau, matosi 2 jaunuoliai-lendrūnai Overdam. Jie čia tik vasaros antroje pusėje įsikūrė, tad jų būsimas išmieras kiek sunku įsivaizduoti. Anyway, laisvas plotas tarp išvardintų augalyno gyventojų yra/bus iki 0.8 m2. Mano favoritas šiai vietai yra juodulis astras Lady in Black (prieš tai čia gyveno machonija). Aš šį astrą šiaip jau itin smarkiai myliu, tad nesu nors kiek objektyvi, bet tamsaus astro fone baltos ramunės būtų... labai miela. smile.gif Kokius +/- tokiam pasirinkimui matote? Ir ką šion vieton sodintumėte jūs? Labai prašau nebijoti pasakyti belenkokią savo nuomonę. Niekas/niekada neprapuola veltui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 12 lapkričio 2013 - 22:28
na gal jau taip neiseis ziema miegot iki pavasario? g.gif pagalvojau- dar pora menesiu ir jau reik paprikas/cilius seti. tuo paciu vyks ivairiausiu seklu paieska. neatmetu, kad ir daugiametese.
vi antroj nuotraukoj sidabrazole- ji cia iki dabar tokia dekoratyvi? neturiu nei vienos, bet jau kuris laikas nuvaziavus i augalu pardavyklas akimis ''pasimatuoju''.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 13 lapkričio 2013 - 08:07
QUOTE(vi_ @ 2013 11 12, 23:15)

Nors vėlyvų-vėlyvas ruduo, nesinori, kad tema, kaip visada, išeitų atostogų iki pavasario... sad.gif

Pirmame plane – nuskabytų baltų (nepilnavidurių) ramunių plantacijėlė. Kiek per didelė, tad šiaip ar taip bus mažumėlę pamažinta. Jos kairėje geltonuoja nedickas žemaūgių arunkų plantacijėlės šmotelis. Jie, arunkai, kitais metais žada iš čia išsikraustyti. Pažiūrėjus kiek dešiniau, matosi 2 jaunuoliai-lendrūnai Overdam. Jie čia tik vasaros antroje pusėje įsikūrė, tad jų būsimas išmieras kiek sunku įsivaizduoti. Anyway, laisvas plotas tarp išvardintų augalyno gyventojų yra/bus iki 0.8 m2. Mano favoritas šiai vietai yra juodulis astras Lady in Black (prieš tai čia gyveno machonija). Aš šį astrą šiaip jau itin smarkiai myliu, tad nesu nors kiek objektyvi, bet tamsaus astro fone baltos ramunės būtų... labai miela. smile.gif Kokius +/- tokiam pasirinkimui matote? Ir ką šion vieton sodintumėte jūs? Labai prašau nebijoti pasakyti belenkokią savo nuomonę. Niekas/niekada neprapuola veltui.

Astro stuktura smulki, kaip ir sidabrazoliu. Jis tamsus, augs salia geltonos ir oranzines (sidabrazoles) bei pilkos spalvu (neiziuriu koks ten zolinis augalas kaireje). Ir ramuniu, ir astru, ir sidabrazoliu ziedai vienodos formos. Reikia pagalvoti ar geras kontrastingas arba niuansinis derinys gaunasi. Ziedu spalvu derejimas yra tik 'galutine marsruto stotele'. Daug didesni ispudi ir reiksme turi kaip tas augalas atrodys visumoje, kuria sudaro aplinka - strukturos, turiai, fakturos, auksciai, lapu ir ziedu formos.

O strategiskai ziurint, jei reikia tiesiog kazkur ikist i- ikisk bet kur. Pataikyti, kad butu kaip cia buves sansu nera daug.
Atsakyti
...O ką jūs su tokiais darote?
...Kokius +/- tokiam pasirinkimui matote? Ir ką šion vieton sodintumėte jūs? Labai prašau nebijoti pasakyti belenkokią savo nuomonę. Niekas/niekada neprapuola veltui.

Apie nukopijuotus derinius - mano gėlininkavimo patirtis jau tikrai nemaža, bet niekada nieko nekopijavau - tik čia ir susiduriau su variantu, kai žiūrima į konkretų derinį ir norima jį išgauti - į tai žiuriu skeptiškai (net buvau pradėjusi galvoti - o gal taip ir reikia daryti?), tačiau man regis niekada nepavyks pilnai įgyvendinti, nes oi oi kiek dalykų tam turi įtakos. Buvau Čelsio gėlių parodoje - nu šakės kaip gražu, bet kai įsisžiūri į derinius, tai jų net neįmanoma išgauti - vienas augalas pas mus žydi birželį, o kitas jau rugpjuty, vienas auga pas mus, o kitas tik nuo 6 zonos...
Aš tai pirmiausia žiuriu į lapus - tarp siauralapių būtini plačialapiai, derinu jų spalvas ir aukščius - tada dar turi atitikti numatytą žydėjimo laiką ir tik po to žiedų spalvą ir formą. Mano klaida - tik tada svarstau apie vietos ir dirvožemio tinkamumą, bet mokausi - dabar jau pradedu nuo to...
O augalų išmesti negaliu - kai pertvarkiau gelynus, tai veziojau draugems i sodybas ir tampiau maiselius i darbą smile.gif. Bet jei kuri aplinką sodyboje, tai manau visada galima ką nors sugalvoti - galų galę pamiškėje pasodinti.
Lendrūnai tai ryškiai per tankiai pasodinti - jie pas mane per metus patrigubėjo, jeigu ne daugiau.
O ramunių tokių aš atsisakiau - žydėjimas neilgas, o po to jokio dekoratyvumo - aš tai bent dengciau jas kazkuo su dideliais lapais - melsvem ar rasakilom. Ir dar - maniškes ramunes tai žydedavo kol astrai dar nepasiekia savo max aukščio, tai man atrodo, kad nelabai ir gausis tas derinys. Man patiko šiame forume rasta idėja - pasodinti pūkenį gėlyne, jis apšala, dar pakarpau, tai didelis krūmas nespeja užaugti, o jo lapeliai labai tinka žydičių augalų fonui - tiek geltonlapis, tiek bordinis
Atsakyti

Ir ką šion vieton sodintumėte jūs? Labai prašau nebijoti pasakyti belenkokią savo nuomonę. Niekas/niekada neprapuola veltui.

Pritariu aukščiau išsakytoms nuomonėms, astras per smulki faktūra ir žydėjimo laikas per vėlyvas. Man irgi toje vietoje norėtųsi kažkokio didžialapio - pirma atėjusi į galvą gaurė, o gal netgi bergenijos arba rodžersija kokia tiktų g.gif
Atsakyti
Vobla, sidabrakrūmiai čia ne dabar, o spalio pradžioje. Prieš porą savaičių anie dar buvo su lapais ir vienu kitu žiedeliu. Šį pavasarį juos ištiko stichinė nelaimė mano pavidalu. Balandžio mėn. bedrybsant sodyboje prie TV laidos „Svajonių sodai“ nugirdau maždaug tokią frazę - „ir kaip kiekvieną pavasarį, nukerpami sidabrakrūmiai“, o vaizdelyje matau, kaip jie nurėžiami it hortenzijos. Baisiai nustebinta tokios žinios, nes iki tol sidabrakrūmiai pas mus metų metus išvis nebuvo kerpami, atsikėliau iš lovos, pasiėmiau sekatorių ir nuėjau kirpėjauti. Tačiau trumpai nukirpus 1 ir 3 krūmų, mane suėmė abejonės, tad kitų 2 šukuosenos vis ilgėjo. Rezultatas: geriausiai atrodo trumpiausios ir ilgiausios šukuosenų turėtojai, o tos vidutinės tai taip ir neatgavo dešimtmetį turėto grožio. Tikiuosi, kad labiau žinančios šių augalų turėtojos kažkaip patvirtins ar paneigs mano parašymus. Bet belenkaip, - augalas tikrai vertas grieko.

smth1, juodulį astrą čia pasirinkau ne dėl to, kad neturėčiau kur jį kišti, bet iš meilės jam aplamai, jo spalvos (tamsios) ir labai gero prisitaikymo prie vietinių sąlygų. Lapų struktūriškumas ir man yra įvaręs abejonių: sidabrakrūmiai ir ko, lyginant su astru, vienas nuo kito skiriasi tik lapijos atspalviais. Tiesa, šioje foto nesimato pretendento astro kairiosios kaimynės budlėjos, o dar kairiau yra alpinariumiukas. Nežinau, kiek tai taiso/gadina situaciją, bet jie ten yra. Dėl žiedų vienodumo nesutinku ta prasme, kad astro Lady in Black žiedai pasirodo tada (jei išvis...), kai kiti jau nežydi, tad jo žiedų forma čia negroja. „Daug didesni ispudi ir reiksme turi kaip tas augalas atrodys visumoje, kuria sudaro aplinka - strukturos, turiai, fakturos, auksciai, lapu ir ziedu formos.“. Už šį sakinį labai ačiū, kiekvieną žodį primatuosiu prie savo situacijos, ir jei bus papildomų klausimų, kažko paklausiu.

reg, lendrūnai ir išties per arti vienas kito. smile.gif Šitai žinojau jau juos sodindama, bet... kitaip kol kas negaliu. Mokymasis iš kitų klaidų yra ne tik augalininkystės, bet ir buvimo aplamai problema - net iš savų ne kiekvienam gaunasi pasimokyti... sad.gif Žinia, kad lendrūnas per metus padidės 3 sykius, mane labai nudžiugino – ir grožį greičiau pamatysiu, ir greičiau pasimokysiu teisingų atstumų. smile.gif Ramunės-baltosios yra šios sodybos sudedamoji dalis, t.y. be jų sodybos nebus... smile.gif Pagrindinis jų žydėjimas nėra ilgas, bet po žydėjimo nukarpius žiedų liekanas, būna, tiesa, ne toks gausus, bet visgi, ir antras, ir trečias žydėjimai iki spalio maždaug. Labai aktualus jūsų pastebėjimas dėl ramunių žydėjimo ir astro praplatėjimo fazių sinchroniškumo. Pagal fotoarchyvo info: astras ima platėti liepos pradžioje, o ramunės gausiai pražysta irgi liepos pradžioje. Tiesa, astras tik ima platėti, o iki normalaus pilnumo jam dar cielas mėnuo... Yra apie ką pagalvoti. Jei dėl stambialapių augalų, tai turėčiau 2 savus pretendentus – bordalapę kaną ir čemerį. Jau pradėjau apie juos galvoti. Ačiū už mintis, patirtį ir idėjas.

rim, tik pridėjote peno mintims apie kažką didžialapį šioje vietoje. Ačiū. Šiaip jau, šią vietą galima būtų prilyginti orkaitei (apie tai kažkodėl neužsiminiau...), tad jūsų išvardinti plačialapiai čia netiktų.

Labai ačiū visoms už neabejingumą, kuris padės ir man, ir kitiems. Nes mano stilius – ginti savo idėją iki galo, kol nebūnu nukauta neatremiamų argumentų. Neatremiami argumentai ypač moko. Visus, kam jie neatremiami. Kol kas nesijaučiu nugalėta, tad pratęsiu savo pasipriešinimą kiek vėliau. smile.gif Tikiuosi prisidėsite prie šio idėjų karo, kuriame nebus pralaimėjusių. smile.gif Jei turite ką pasakyti iki išvilksiu patrankas – rėžkite – gal tada patrankas nukišiu atgal į kluoną. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 13 lapkričio 2013 - 20:34