Nuo 2005 metų besitęsianti mūsų istorija (esame ne iš plepiųjų...):
I tema, 2005-2010
II tema, 2010-2011
III tema, 2006-2012
IV tema, 2012 (vasara)
V tema (1), 2012 (vasara)
V tema (2), 2012 (ruduo)
VI tema, 2012-2013 (ruduo-pavasaris)
VII tema, 2013 (pavasaris-ruduo)
Į naują temą - Pasibaigusios vasaros žiedai įstrigo rudens gėlių voratinklyje...
Rudenį yra apie ką pakalbėti... Bet gal bent neužtempkime iki pavasario?
QUOTE(reg @ 2013 09 17, 13:27)
Oi kaip aš suprantu Anadien nusprendžiau ir aš išmatuoti savo "dirvonus" - tai pas mane 17m ilgio ir 2,5-4 pločio! Tai plėšiu aš tas velėnas jau kokios 3 savaitės - jau net mb neprašytas atėjo padėti - o dar galo nesimato. Pasimokiusiš jūsų, aš padariau nedidelį nenuplėštos velėnos tarpelį apie vidurį (kokį 50cm) - dėl šuns. Stebėsiu ar jis pro ten bėgioja, bet jeigu kur papuola, tai rausiu ir ten. Pas mane krūmai jau auga apie pora metų, tai aš į tarpus žoles sodinu, dar ką nugriebus iš kitų gėlynų - bet matau, kad šiais metais nebespėsiu - užbaigsiu tik mažąją ausį (kaip sako Vi). Gailiuosi, kad visą vasarą atidėliojau - nusivėlinau, dabar jau baisu dalinti augalus, gali nebespėti prigyti
Bet česnakų tai jau dabar norisi Mugėje planavau paieškoti - bet kažkaip neužmačiau aš jų - jei kur įdomesnių ir prieinamą kainą užmatysit - duokit žinoti
Bet česnakų tai jau dabar norisi Mugėje planavau paieškoti - bet kažkaip neužmačiau aš jų - jei kur įdomesnių ir prieinamą kainą užmatysit - duokit žinoti
dėl plėšinių - jei norima pasilengvinti darbą bet nėra skubu čia ir dabar nuplėšti velėną, būtų galima:
- užkloti reikiamą plotą keliaguba juoda agroplėvele - žolė nunyks savaime per kurį laiką. Vienguba netinka - žolė augimui išnaudoja ir tą menką šviesos kiekį, kuris persišviečia per ploną agroplėvelę, tad procesas gali pernelyg užsitęsti;
- kloti kartoną (arba kelis laikraščių sluoksnius) ir ant viršaus kad ir nupjautą žolytę. Vėlgi nunyks žolė savaime.
Tačiau kaip suprantu, entuziazmo daugiau nei kantrybės laukti (kaip ir pas mane) ir jau didžioji dalis juodo darbo padaryta
dėl česnakų - jei sodinsite juo ne plotais, o tarp kitų gėlių, tai verčiau pirma susodinti kitas daugiametes gėlės ir tada tarp jų kerų sodinti česnakus (t.y. Jūsų atveju palaukti kitų metų česnakų sodinimo meto) - dabar gali būti sunkoka nustatyti kur tiksliai bus sodinamas daugiametės gėlės keras, ir kur tiksli česnakų vieta. Ši mano pastaba "į debesis", jei česnakai bus vienu didesniu ploteliu nekaišiojant jų tarp kitų gėlių, bet tada reikia galvoti, kas pridengs tuščią žemės plotą nunykus česnakams.
skaitau jūsų temą, žiauriai man patinka pasidalinimai patirtimi ir t.t. ir pan.
pati tik ruošiuosi kurti gėlyną, tai pvz darysiu, kaip kątik leliumai parašė - su laikraščiais - pjauta žolė/laikraštis/kompostas.
Tada dar šiemet pradėsiu sodinti daugiametes.
Ir dabar kyla man tokie tad klausimai:
plotas didelis, visko iš karto neužsodinsiu.
Ką daryt laisvu paruoštu plotu.
Mulčiuot? - Kuo? Pirktiniu mulčiumi? Auksinis gėlynas gausis:)
Ar palikt nemulčiuotą? teoriškai piktžolės iš apačios nelįs/mažai lįs, bet užneš gi vėjas iš aplinkos.
Kaip išsisukti iš tokios padėties? Jau iki mulčiavimo šiaudas dasigalvojau
pati tik ruošiuosi kurti gėlyną, tai pvz darysiu, kaip kątik leliumai parašė - su laikraščiais - pjauta žolė/laikraštis/kompostas.
Ar palikt nemulčiuotą? teoriškai piktžolės iš apačios nelįs/mažai lįs, bet užneš gi vėjas iš aplinkos.
QUOTE(vi_ @ 2013 09 17, 17:29)
Suminėtus česnakus pirkau Žalioje stotelėje. Nežinau kiek jie įdomūs, bet brangumu nepasižymi.
tai dirvonus plėšiu - tik i darbą ir namo - niekur nebėra laiko užeiti - tai ir nežinau kur kas naujo
QUOTE(leliumai @ 2013 09 17, 21:09)
...
dėl česnakų - jei sodinsite juo ne plotais, o tarp kitų gėlių, tai verčiau pirma susodinti kitas daugiametes gėlės ir tada tarp jų kerų sodinti česnakus (t.y. Jūsų atveju palaukti kitų metų česnakų sodinimo meto) - dabar gali būti sunkoka nustatyti kur tiksliai bus sodinamas daugiametės gėlės keras, ir kur tiksli česnakų vieta. Ši mano pastaba "į debesis", jei česnakai bus vienu didesniu ploteliu nekaišiojant jų tarp kitų gėlių, bet tada reikia galvoti, kas pridengs tuščią žemės plotą nunykus česnakams.
aš planuoju būreliais po kokius 10 tarp astillbių, snapučių ir gal dar tarp šilokų. Žemė nėra labai derlinga - priemolis, reikia ištvermingų svogūninių - noriu česnakų ir trumpakočių tulpių. Česnakų tai gal nėra taip svarbu ir dengti - aš auginu "allium christophii " - tai dar ilgai būna dekoratyvūs žiedai - o lapų tai net nesimato. O vat tulpių tai noriu (kad pavasarį būtų spalvų), bet ir prisibijau - jų lapai platesni, reikia kažkuo dengti. Kokias auginat ir džiaugiatės?
QUOTE(taburete @ 2013 09 17, 22:45)
Mes tai i laisva plota dedavome visokias sodo atliekas, pvz., pjauta zole, lapus ir t.t., bet virsutinis sluoksnis visada budavo pjauta zole, dabar ten augalai kupa, nors pries juos pasodinant teko pavargti, visas tas reikalas tokiais sluoksniais keldavosi, juos skaidydavau, plesydavau, ii i zeme suterpdavau
skaitau jūsų temą, žiauriai man patinka pasidalinimai patirtimi ir t.t. ir pan.
Jeigu pradesite su kartonu siemet, tai siemet dar nieko nesodinsite, tam reikia laiko. Ziema - labai geras laikas susirasti ir isisavinti informacija apie gelynu kurima. Nebutina gi viska is karto. Viena plota pavasari apsodinsite, kita - veliau. Svarbu turet plana kas kaip ir kodel. Kam sau prisidaryt is anksto problemu ir galvot kaip jas sprest?
Papildyta:
QUOTE(reg @ 2013 09 17, 22:56)
tai dirvonus plėšiu - tik i darbą ir namo - niekur nebėra laiko užeiti - tai ir nežinau kur kas naujo
aš planuoju būreliais po kokius 10 tarp astillbių, snapučių ir gal dar tarp šilokų. Žemė nėra labai derlinga - priemolis, reikia ištvermingų svogūninių - noriu česnakų ir trumpakočių tulpių. Česnakų tai gal nėra taip svarbu ir dengti - aš auginu "allium christophii " - tai dar ilgai būna dekoratyvūs žiedai - o lapų tai net nesimato. O vat tulpių tai noriu (kad pavasarį būtų spalvų), bet ir prisibijau - jų lapai platesni, reikia kažkuo dengti. Kokias auginat ir džiaugiatės?
Dengti? Tulpes? Apie ka cia?
QUOTE(vobla @ 2013 09 18, 09:15)
stai kokia ta mano zunda:
labai graži
QUOTE(smth1 @ 2013 09 18, 09:54)
Dengti? Tulpes? Apie ka cia?
kai peržydi dingsta dekoratyvumas, o iškasti/nurauti dar negalima.
....Ką daryt laisvu paruoštu plotu. Mulčiuot? - Kuo? Pirktiniu mulčiumi? Auksinis gėlynas gausis:) Ar palikt nemulčiuotą? ...
Aš galvojau palikti nemulčiuotą, bet šiandien Senukuose su 30% nuolaida nusipirkau smulkaus mulčo - kažkur po 8 litus gavosi ir užmulčiuosiu - pas mane plotas šalia įėjimo į namus - nesinori, kad daugiau kaip pusmetį bardakas būtų - dėl tos pačios priežasties ir atsisakiau minties kuo nors dengti, po to ilgai laukti kol žolė nusibaigs. Ir dar plėšiu tuos 'dirvonus", o kaip mb sako "daug metų jo puoselėtą pievelę" - kad gėlyno lygis pamažėtų, nes jei užpilsi ant viršaus, tai gausis mulčas aukščiau ir šuo išnesios po pievas
O tulpes tai peržydėjusias dengti - maskuoti noriu kitais augalais. Aš tai išvis tinginė - o jeigu aš jų neiškasinėsiu, tai jos tik nesiplės ar visai nunyks?
QUOTE(reg @ 2013 09 18, 11:08)
Aš galvojau palikti nemulčiuotą, bet šiandien Senukuose su 30% nuolaida nusipirkau smulkaus mulčo - kažkur po 8 litus gavosi ir užmulčiuosiu - pas mane plotas šalia įėjimo į namus - nesinori, kad daugiau kaip pusmetį bardakas būtų - dėl tos pačios priežasties ir atsisakiau minties kuo nors dengti, po to ilgai laukti kol žolė nusibaigs. Ir dar plėšiu tuos 'dirvonus", o kaip mb sako "daug metų jo puoselėtą pievelę" - kad gėlyno lygis pamažėtų, nes jei užpilsi ant viršaus, tai gausis mulčas aukščiau ir šuo išnesios po pievas
O tulpes tai peržydėjusias dengti - maskuoti noriu kitais augalais. Aš tai išvis tinginė - o jeigu aš jų neiškasinėsiu, tai jos tik nesiplės ar visai nunyks?
Na jei kalba apie rusines zemauges, tai nepirmameciame gelyne nieko ten dengti nereikes, pasisleps tarp augmenijos. Jos ilgaamzes, nereikia iskasineti.
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 09 18, 10:34)
aha, butent sia vasara mane jos ziauriai nervino net tik , kad negarzau, bet negalejau per jas uzmulciuot gelynu vejos zole- nu kur ten istupinesi aplink kiekviena tulpe. o jos vos ne iki rudens zaliais lapais prastovejo. siemet nezinau ka daryt- speju krautysiuos as su savo kibiru tulpiu i darzo lisve niekam netrukdys- bus skynimui ir namu puosimui. o kiek liko neiskastos gelynuose -pasimete, ar nutruko- tiek juose ir uzteks jei viska spesiu iki rudens, tai gal naujajam gelyne ikasiu lokaliai kelis tulpiu puodus, kuriuos pserzydejus istrauksiu ir ikasiu darze. jau apmasciau ir toki varianta. tarkim, jei visgi tiest mulciavimo plevele, galima gi vietoj ispjaut skyle, ikast tulpes vazone, perzydejus isimt ir i ta vieta ileist kokia vienmete su analogisko dydzio puodu
QUOTE(vobla @ 2013 09 18, 11:59)
... ikast tulpes vazone, perzydejus isimt ir i ta vieta ileist kokia vienmete su analogisko dydzio puodu
Nu liuks idėja - aš vistiek sėsiu patagonines verbenas - kol tulpes nužydės, bus pats laikas jas sodinti