QUOTE(cibulis @ 2013 12 12, 11:33)
Labai teisingai. Mano namas, kad būtų pasyvus, privalo turėti ne prastesnį nei 94 ar 96 proc. šilumos atgaunantį rekuperatorių. Tokį iš esmės gamina tik Paulas. Jo kaina už tikrai gerus, pvz., Amalvos ir pan., gali būti apie 7000 Lt didesnė. O be to mano namo sandarumas turi būti 0,4. Sunku pasiekti, bet įmanoma. O kur dar kaimyno trūkumas pietinėje pusėje. Mes vertinome vienokius skaičiavimus, o jis gali kitokį namą pastatyti (didesnį ir arčiau) ir nebus mano namas pasyvus.
Bijau, kad tokio negamina niekas, bent jau man neteko girdėti. Paul turi PN instituto sertifikatą pavirtinantį 91 procento NK. Realybė deja dar liudnesnė. Medeinos projekte sumontuotas modelis išspaudžia tik apie 85 esant pliusinei temperatūrai. Pašalus rezultatai bus kur kas prastesni.
Todėl ir sakau, kad teorija ir praktika labai dažnai gerokai skiriasi. Ir norint pasiekti rezultatą reikia labai aiškiai apsispręsti ar nori gauti PN sertifikatą, ar A++ sertifikatą ar tiesiog stataisi šiltą ir ekonomišką namą aklai nesilaikydamas nė vienos sistemos reikalavimų. Trečiuoju atveju reikėtų vengti visokių ekonomiškai neracionalių tiek vienos, tiek kitos sistemos reikalaujamų sprendimų, nesivaikyti skaičių po kablelio (bendrąją prasme) ir nesukti galvos dėl vieno kito papildomo kilovato.