Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 9 tema

QUOTE(Milao @ 2014 01 30, 22:40)
Ideali konfigūracija - visas šildymo galingumas sukoncentruotas apačioje, šaldymo - viršuje, o abu vamzdynai idealiai apšiltinti.

Turime du susisiekiančius stulpus vandens po 90 metrų. Vieno tempertūra +4C kito +10C
Samatioko slėgis būtų proporcingas šių stulpų masių skirtumui. Masės skiriasi dėl skirtingo tankio. +4C stulpas bus sunkesnis nei +10C ir tas svorio skirtumas padalintas iš vamzdžio ploto bus samatiokio slėgis.
Taigi kuo sunkesnis glikolis viename vamzdyje ir kuo lengvesnis kitame tuo samatiokas didesnis. Nepriklausomai kur tie šilumos ar šalčio šaltiniai.
Bet yra niuansiukas - vanduo sunkiausias kai jis +4C. Todėl viskas ne taip trivialu. Šylantis vanduo nebūtinai lengvės, o šalantis nebūtinai sunkės.
Kai pagalvoji, kad vanduo šildamas iki +4C sunkėja viskas ok - leidžiasi ir sunkėja. Po to šyla virš +4C ir kyla aukštyn ir vėl ok. Taigi jeigu apačioje bus +4C kur vanduo bus sunkiausias tai turėtū būti kažkoks samatiokas, nes visas sąlygas tenkina (leidžiasi sunkesnis vanduo, kyla lengvesnis). Neaišku kaip tankio priklausomybę nuo temperatūros paveikia glikolis.

Jeigu grįžta +5C iš grežinio, tai ką ten dar spausti. Tikriausiai ir grunto temperatūra aplink vamzdį bus tie patys +5C...+6C.
O šaltas glikolis grįžta ne dėl to kad jį ataušina besileidžiantis šaltas glikolis, bet dėl to kad gruntas aplink vamdžius visame gylyje jau yra atšaldytas ir nieko daugiau išspausti nepavyks.
Su tuo apšiltinimu yra šansų pakelti temperatūrą 1-2C, bet ne tokioms sistemoms, kurioms labiausiai to reikėtų.
Atsakyti
Norėčiau pasitaisyti. Neatidžiai perskaičius buvau supratęs, kad mano ŠS reikalinga akumuliacinė talpa, jei šildomose grindyse yra mažiau nei 12l skysčio. Pasirodo 12l skysčio skaičiuojama vienam šilumos siurblio kilovatui, t.y. jei pas mane 10kW ŠS, tai buferinė talpa man privaloma, jei grindyse mažiau nei 120 litrų termofikato.

Pas mane grindinio šildymo 615 metrų 20mm vamzdelių, kuris paklotas 20cm-15cm žingsniu, ir juose turi tilpti 124l termofikato, taigi, aš kaip ir galiu ŠS jungti be buferinės talpos, bet dabar, namus reikalaujant statyti labiau apšiltintus, į grindis patiesiam ženkliai mažiau vamzdelių ir tokiu atveju tektų įsigyti buferinę talpą pajungiant ŠS.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 vasario 2014 - 09:33
QUOTE(mintas @ 2014 02 04, 10:27)
bet dabar, namus reikalaujant statyti labiau apšiltintus, į grindis patiesiam ženkliai mažiau vamzdelių ir tokiu atveju tektų įsigyti buferinę talpą pajungiant ŠS.

Gal ne pasekmes, o priežastį reiktų spręsti? Pastatui, kurio energijos poreikiai <3kW (+1kW DHW) parinkus 4-5kW ŠS būtų galima prasisukti su ~50l termofikato? Tai čia on/off 'inio atveju. O jei inverteris, pvz nuo 1200W iki 4000W?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2014 02 04, 11:05)
Gal ne pasekmes, o priežastį reiktų spręsti?

nu jo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2014 02 04, 09:27)
taigi, aš kaip ir galiu ŠS jungti be buferinės talpos, bet dabar, namus reikalaujant statyti labiau apšiltintus, į grindis patiesiam ženkliai mažiau vamzdelių ir tokiu atveju tektų įsigyti buferinę talpą pajungiant ŠS.

Vokiečiai darė ŠS monitoringą ir priėjo išvados, kad akumuliacinės talpos nepakelia siurblių efektyvumo. Vienintelis jų privalumas tas, kad su akumuliacine talpa galima padaryti, kad ŠS dirbtų naktiniu tarifu. Bet įtariu, kad kaina neatpirks lūkesčių.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 02 04, 15:04)
Vokiečiai darė ŠS monitoringą ir priėjo išvados, kad akumuliacinės talpos nepakelia siurblių efektyvumo. Vienintelis jų privalumas tas, kad su akumuliacine talpa galima padaryti, kad ŠS dirbtų naktiniu tarifu. Bet įtariu, kad kaina neatpirks lūkesčių.

Dabar keleta dienu kaip tik bandau tik i grindindu betona krauti silumine energija naktiniu tarifu o diena ilsisi . Pirminiai rezultai stebinantys (mano inverterinis silumos siurblys grezinys(grunatas)-vanduo ).
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2014 02 04, 13:49)
Dabar  keleta dienu kaip tik bandau tik i grindindu betona krauti silumine energija  naktiniu tarifu  o diena ilsisi .  Pirminiai rezultai stebinantys (mano inverterinis silumos siurblys grezinys(grunatas)-vanduo ).

O kaip šilumos pojūtis name? Nebūna vakarop šaltoką? Ar visgi židinukas gelbsti kol jūs eksperimentuojate?
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2014 02 04, 13:49)
Dabar  keleta dienu kaip tik bandau tik i grindindu betona krauti silumine energija  naktiniu tarifu  o diena ilsisi .  Pirminiai rezultai stebinantys (mano inverterinis silumos siurblys grezinys(grunatas)-vanduo ).

Kiek pas jus grindų betono? Tikriausiai net nepajausit, kad ŠS nedirbo visą dieną.
Atsakyti
Manau kad taip. Ne EE name, sildydavom nakti, diena spinduliuodavo is betono. T kritimas - 1-2 laipsniai, betonas - 7-8 cm,

QUOTE(BangaS @ 2014 02 04, 15:11)
Kiek pas jus grindų betono? Tikriausiai net nepajausit, kad ŠS nedirbo visą dieną.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2014 02 04, 17:57)
Ar visgi židinukas gelbsti kol jūs eksperimentuojate?

Cia jusu erotines fantazijos ,nesu toks mazvaikis( (piemuo) kaip Vilius issireiske)) biggrin.gif ,kad zaisciau tokius zaidimus ,eksperimentuoju saziningai doh.gif
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2014 02 04, 14:49)

Prasytume detaliau paaiskinti zodi - stebinantys ax.gif
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2014 02 04, 18:11)
Tikriausiai net nepajausit, kad ŠS nedirbo visą dieną.

Taigi Jus ahujiebitielnas teoretikas na gal ir praktikas , taigi neturetu kilti tokiu is vis klausimu net minciu smile.gif
Jei 1-1,5lC jums kazka reiskia tada reiskiasi ,kad pajutau smile.gif
drinks_cheers.gif
QUOTE(BangaS @ 2014 02 04, 18:11)
Kiek pas jus grindų betono?

Standartiskai smile.gif

Papildyta:
QUOTE(darius333 @ 2014 02 04, 18:33)
Prasytume detaliau paaiskinti zodi - stebinantys  ax.gif

Truputeli kantrybes ,labai dideliu isvadu is anksto daryti nenoriu tad susilaikau smile.gif ...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 04 vasario 2014 - 16:51