Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 9 tema

QUOTE(ed@ @ 2013 08 29, 17:26)
Jus teisus. Tačiau, "pašalinis" efektas tokio reikalavimo yra labai teigiamas - visos tuštumos aplink vamzdį kruopščiai užpildytos ir kontūras dirba visu savo paviršiumi.

Žemė laikui bėgant užspaudžia vamzdį. Šulinius kai kasa, tai irgi iš pradžių aplink šulinius būna tarpas tarp žemės ir rentinių, bet per kelis metus vandens ir gravitacijos veikiamas gruntas tas skyles panaikina. Man vandens gręžinį darė, tai irgi principas tas pats sakė. Laikui bėgant gruntas užpildys visus plyšiukus.
Atsakyti
QUOTE(idealistas @ 2013 08 29, 20:31)
O vamzdis negali, pvz, susitraukti, isiplesti, deformuotis ir pan. - tada jau nebus kontakto su betonu?

Negali. Juk jo temperatūra nesikeiča.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2013 08 30, 08:33)
Žemė laikui bėgant užspaudžia vamzdį. Šulinius kai kasa, tai irgi iš pradžių aplink šulinius būna tarpas tarp žemės ir rentinių, bet per kelis metus vandens ir gravitacijos veikiamas gruntas tas skyles panaikina. Man vandens gręžinį darė, tai irgi principas tas pats sakė. Laikui bėgant gruntas užpildys visus plyšiukus.

Šulinis paprastai yra vos kelių metrų gylio ir tai - pasak jus, praeina keli metai, kol uzsipildo tuštumos.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 08 30, 11:40)
Šulinis paprastai yra vos kelių metrų gylio ir tai - pasak jus, praeina keli metai, kol uzsipildo tuštumos.

Keli metai - tai tik pasak Minto. Kartais tenka naudoti papildomas vertikalias apkrovas, vibraciją norint nusodinti "apsiurbtus" šulinio rentinius po keleto dienų kasimo.
Gravitacija - didelė jėga.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 08 30, 11:01)
Keli metai - tai tik pasak Minto. Kartais tenka naudoti papildomas vertikalias apkrovas, vibraciją norint nusodinti "apsiurbtus" šulinio rentinius po keleto dienų kasimo.
Gravitacija - didelė jėga.

Kaip ten bebūtu, tai ne visai tinkamas palyginimas. Gilumoje gruntas labiau susipriesavęs, jo tankumas nedaug skiriasi nuo akmens.
Be to, jei į siaurą gręžinį, kurio beveik visą plotą pertvėrė vamzdis, pradėsite per greitai pilti lengvą žvyrą - gravitacinės jėgos nepakaks ir susidarys kamštis. Susidarius rimtesniam kamščiui, galit iš viršaus pilti vandenį, bandyti prastumti, ar panaudoti vibraciją - jus tik sutankintisitė tą kamštį, o po jo vis vien liks tuštumą.

Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2013 08 29, 17:08)
Edai,auuu? Tik i parankius klausimas atsakineji? g.gif  000189.gif  000189.gif  000189.gif  000189.gif

Jei jums šauna į galvą paklausti kokios nesąmonės, vargu ar sulaksite atsakimo.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 08 30, 12:55)
jus tik sutankintisitė tą kamštį, o po jo vis vien liks tuštumą.

Tuštuma tikrai neliks. Jau po savaitės kitos, to kamščio neliks nė pėdsako.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 08 30, 12:01)

Po kelių metų, žemės ne tik kad užspaudžia rentinius ar gręžinio vamzdį, bet prie jo prisispaudžia tarsi vamzdis ten amžių amžius būtų buvęs. Ta prasme, po šulinio kasimo, iš pat pradžių į jį per aplink esančius plyšius pastoviai pribėga paviršinis vanduo. Po kelių metų žemės taip jį apgaubia, kad net vanduo nesugeba per šulinio ir žemės sandūrą prasiskverbti.

Betonuojant tikrai prasčiau apkamšysi vamzdį betonu. Bet jei apibetonavus liks plyšių, tai tie plyšiai visam gręžinio eksploatacijos laikotarpiui.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 08 30, 12:28)
Tuštuma tikrai neliks. Jau po savaitės kitos, to kamščio neliks nė pėdsako.

Nemėgstu aš komentuoti nieko nepagrįstų prasimanimų. Pabandykite pats -
paaiškinkite kokia jėga privers žvyrą kristi žemyn po savaitės ir kodėl šį jėga nesuveikė iškart? Tuo labai - nesuveikė net tada, kai jus įvairiais būdais bandėte jai padėti.
Atsakyti
Kaip ten bebūtu, tai ne visai tinkamas palyginimas. Gilumoje gruntas labiau susipriesavęs,  jo tankumas nedaug skiriasi nuo akmens.
Be to, jei į siaurą gręžinį, kurio beveik visą plotą pertvėrė vamzdis, pradėsite per greitai pilti lengvą žvyrą - gravitacinės jėgos  nepakaks ir susidarys kamštis. Susidarius rimtesniam kamščiui, galit iš viršaus pilti vandenį, bandyti prastumti, ar panaudoti vibraciją - jus tik sutankintisitė tą kamštį, o po jo vis vien liks tuštumą.

Papildyta:

Jei jums šauna į galvą paklausti kokios nesąmonės, vargu ar sulaksite atsakimo.

pagal jus yra nesamone klausti is kur istraukete kad uzbetonuoto kolektoriaus pvz 20 metru atstos 60 metru uzpilto zvyru? Jooo,cia tai durnas klausimas.. Aikit jus gal geriau apie vedinima papliurpkit,nors i tema snekesit. 4u.gif
Atsakyti
jus tik sutankintisitė tą kamštį, o po jo vis vien liks tuštumą.

Taip ir neparašėte, kas bus ta tuštuma, dujos? vakumas?
Net jei ir bus kaip rašėte, jei kamštis susitrombuos, kuo visiškai netikiu, vamzdį sups vanduo - puikus šilumnešis, geresnis nei aplinkinis gruntas - ypač kol neužšąla.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 08 31, 20:00)
Taip ir neparašėte, kas bus ta tuštuma, dujos? vakumas?
Net jei ir bus kaip rašėte, jei kamštis susitrombuos, kuo visiškai netikiu, vamzdį sups vanduo - puikus šilumnešis, geresnis nei aplinkinis gruntas - ypač kol neužšąla.

Man irgi nerealu atrodo, kad 100m sachta po zeme butu tuscia, uzbyres tiesiog. Betonuoja, lygtai, ne del geresnio salycio, o kad avarijos atveju issiliejes freonas nepatektu i grunta.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 08 30, 17:28)
Nemėgstu aš komentuoti nieko nepagrįstų prasimanimų. Pabandykite pats -
paaiškinkite kokia jėga privers žvyrą kristi žemyn po savaitės ir kodėl šį jėga nesuveikė iškart? Tuo labai - nesuveikė net tada, kai jus įvairiais būdais bandėte jai padėti.

Edai, man prasimanyti nieko nereikia, gyvai savo kieme, savo akimis mačiau, kaip aplink mano gręžinio vamzdį buvo užpiltas smėlis, net patrombuotas, galvojau kad iki galo užpilta, bet po kelių dienų ten tas smėlis sukrito, visas tas kamštis išnyko, tarsi jo ir nebūtų buvę. Aplink vamzdį atsivėrė keliasdiašimt metrų skylė.

Taip kad aš iš praktikos, o ką Jūs Edai primastysit?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 31 rugpjūčio 2013 - 22:13
QUOTE(idealistas @ 2013 08 31, 21:05)
Man irgi nerealu atrodo, kad 100m sachta po zeme butu tuscia, uzbyres tiesiog. Betonuoja, lygtai, ne del geresnio salycio, o kad avarijos atveju issiliejes freonas nepatektu i grunta.

Freonas??? Is kur jis ten? doh.gif o jei ir butu tai nieks nesustabdytu jo patekimo i grunta nes tai dujos.
Neklaidinkime, grezinio konturu teka glikolis, neuzsalantis skystis, ne pavojingas aplinkai.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 09 01, 07:24)
Freonas??? Is kur jis ten? doh.gif  o jei ir butu tai nieks nesustabdytu jo patekimo i grunta nes tai dujos.
Neklaidinkime, grezinio konturu teka glikolis, neuzsalantis skystis, ne pavojingas aplinkai.

Supainiojau. Kazkur rase, kad tas skystis nuodingas.
Atsakyti