Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 9 tema

QUOTE(madwifi @ 2013 11 21, 13:01)
nu siaip kaip suprantu ilgesnis vamzdis - didesnis pasipriesinimas.

Kaip suprasti ilgą geoterminio vamzdį?

Jei vamzdžio ilgį suprasti tiesiogiai, pav. jei parašyta, kad paklota 800m vamzdžio, tai visas tas metražas yra vienas ištisinis 800m vamzdis, tada taip, 800m ištisinio vamzdžio turės didesnį pasipriešinimą vandens pratekėjimui nei mažesnio ilgio, pav. 200m to pačio diametro vamzdžio, bet...

Kai domėjausi, tai buvau užtikęs vieną mintį, kad ilginant klojamo vamzdžio ilgį, pasiekiama riba, kai negaunama jokios naudos iš sekančių metrų, todėl jei klojamas vamzdis ilgesnis, nei atrodo 150m-200m jį rekomenduojama skaidyti į kilpas neviršijančias šio dydžio. Taigi, jei 800m paklotą vamzdį sudaro 4 kilpos po 200m, tai 800m ilgio vamzdžio pasipriešinimas bus net mažesnis už vieno 200m ilgio vamzdžio.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 11 21, 16:25)
Kaip suprasti ilgą geoterminio vamzdį?

Kada žadi paleisti sistemą? Kiek maždaug viskas kainuos? Su akumuliacine ar be? Kokiame gylyje klojai lauko kolektorių? Koks jo ilgis?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 11 22, 10:26)
Kada žadi paleisti sistemą? Kiek maždaug viskas kainuos? Su akumuliacine ar be? Kokiame gylyje klojai lauko kolektorių? Koks jo ilgis?

Pradžiai planuosju pajunginėti be akumuliacinės, lauko kolektorius ~270m ilgio pakasto šlapiame molyje ~1,8m-2m gylyje.

Pakolkas turiu daug darbų ir iki ŠS raknos nedaeina ir kada jis bus įrengtas negaliu pasakyti, taip pat ir apie pilną kainą pakolkas sunku kalbėti. Pakolkas dėl pajungimo esu kreipęsis tik į vieną įmonę, kuri už pajungimą paprašė kelis kart daugiau nei aš pasiruošęs mokėti. Tipo pajungimas pusantro karto brangesnis už patį ŠS pajungiant vien tik grindinį šildymą, be jokių talpų, nejungiant net karšto vandens ruošimo doh.gif .

Tikros pasakos pas mus geoterminių ŠS rinkoje. Tikros pasakos. Vienareikšmiai galiu pasakyti, nėra čia konkurencijos, rimtos konkurencijos. Nors iš kur čia ta konkurencija, kai iš Lietuvos greitai pabėgs visi darbingi jos gyventojai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 lapkričio 2013 - 10:14
QUOTE(mintas @ 2013 11 22, 09:58)
1. Pradžiai planuosju pajunginėti be akumuliacinės, lauko kolektorius ~270m ilgio pakasto šlapiame molyje ~1,8m-2m gylyje.

2. Pakolkas turiu daug darbų ir iki ŠS raknos nedaeina ir kada jis bus įrengtas negaliu pasakyti.

1. Ar daug kainavo kasimo darbai? Kokiu tankumu klojai kolektorių? Koks vamzdelis? Kiek kainavo. Pas mane smėlis. O tai pats blogiausias gruntas horizontaliam kolektoriui. Todėl mano atveju apsimoka tik gręžinys.

2. Gaila, kad dar ne šiemet. Pateiktum sąnaudas. Būtų praktinė nauda.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 11 22, 11:05)
1. Ar daug kainavo kasimo darbai? Kokiu tankumu klojai kolektorių? Koks vamzdelis? Kiek kainavo. Pas mane smėlis. O tai pats blogiausias gruntas horizontaliam kolektoriui. Todėl mano atveju apsimoka tik gręžinys.

Į visus šiuos klausimus atsakymus jau ne kartą matei ir bet kada vėl gali juos susirasti. Net šiame forume apie tai rašiau.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 11 22, 10:58)
lauko kolektorius ~270m ilgio pakasto šlapiame molyje ~1,8m-2m gylyje.

270m x ~25W/m ~=7kW, o siurblys 10kW blink.gif o labiausiai blink.gif kad namas 3kW biggrin.gif
Atsakyti
Kaip manot, ar verta daryti horizontalų kolektorių, jei gruntas - smėlis. Laisvas plotas apie 2,5 arai. Realiai apie 2 arai.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 11 22, 16:28)
Kaip manot, ar verta daryti horizontalų kolektorių, jei gruntas - smėlis. Laisvas plotas apie 2,5 arai. Realiai apie 2 arai.

Mano nuomone per mažai. 1m vamzdžio pakasti reikia ~1m2 žemės ploto, tai 2 arų plote galima pakloti iki 200m vamzdžio, bet jei tie arai ribojasi su namu, tai kokį metrą mažiausiai atmesk nuo jo, tai tiek kvadratų/vamzdžio metrų minusuosis, aš ~3m nuo namo vamzdžius klojau, arčiau pabijojau. Gavosi, kad 270m vamzdį paklojau gal 4-5 arų plote ir tai, kai giliau kloji, tuo sudėtingiau išlaikyti pageidautiną 1m atstumą tarp vamzdžių.

Iš 200m vamzdžio, grubiai galima tikėtis ~4kW šilumos, tai vandens šildymui gali ir pritrūkti energijos, plius sausas smėlis kaip ir prasčiausias gruntas, tai energijos iš grunto išgautos bus dar mažiau.

Esant tokiai situacijai rekomenduočiau gręžinį.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 11 22, 13:56)
270m x ~25W/m ~=7kW, o siurblys 10kW blink.gif  o labiausiai blink.gif  kad namas 3kW biggrin.gif

biggrin.gif
Aš nekaltas, aplinkybės taip susiklostė blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 11 22, 16:17)
Iš 200m vamzdžio, grubiai galima tikėtis ~4kW šilumos, tai vandens šildymui gali ir pritrūkti energijos, plius sausas smėlis kaip ir prasčiausias gruntas, tai energijos iš grunto išgautos bus dar mažiau.

Esant tokiai situacijai rekomenduočiau gręžinį.

Žiūrėjau brėžinius. Iš mano 599 kv. m realiai lieka 351 kv. m žalios zonos. Čia dar bus vandens gręžinys ir nuotekos. Taigi gal kokius 300 kv. m ir pavyktų išspausti. Bet gruntas - tikrai sausas. Gražus smėliukas. O tai pats prasčiau gruntas horizontaliam kolektoriui.

Todėl ir aš galvoju (ir grįžtu prie ankstesnės savo nuostatos), kad mano atveju geriausias dalykas, jei kalbėti apie ŠS gruntas-vanduo, visgi yra gręžinys.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 11 22, 17:00)
Žiūrėjau brėžinius. Iš mano 599 kv. m realiai lieka 351 kv. m žalios zonos. Čia dar bus vandens gręžinys ir nuotekos. Taigi gal kokius 300 kv. m ir pavyktų išspausti. Bet gruntas - tikrai sausas. Gražus smėliukas. O tai pats prasčiau gruntas horizontaliam kolektoriui.

Todėl ir aš galvoju (ir grįžtu prie ankstesnės savo nuostatos), kad mano atveju geriausias dalykas, jei kalbėti apie ŠS gruntas-vanduo, visgi yra gręžinys.

Jei dar nepasidarei vandens grezinio tai pasisnekek su grezejais. Leisk i ta pacia grezstkyle geoterminio zondus ir vandens filtrine kolona. turetu tilpt jei grezia su galingesne technika. Pliusai reikes vieno grezinio. grezinys greiciau atsistatys siluma nes nuolat cirkuliuos vanduo

Minusai gausi siek tiek vesesni salta vandeni i namus. Avarijos atveju grezini uzsiters vanduo glikoliu. Nors cia bet kuriuo atveju uzsiters jei truks pozeme gliukolio vamzdis(jungtis)

Ir paskutinsi dalykas pasidomek vanduo-vanduo geriausias naudingumo kof pastovi temperatura ir kiti privalumai
Atsakyti
QUOTE(mantesas @ 2013 11 22, 17:42)
Jei dar nepasidarei vandens grezinio tai pasisnekek su grezejais. Leisk i ta pacia grezstkyle geoterminio zondus ir vandens filtrine kolona. turetu tilpt jei grezia su galingesne technika. Pliusai reikes vieno grezinio. grezinys greiciau atsistatys siluma nes nuolat cirkuliuos vanduo

Minusai gausi siek tiek vesesni salta vandeni i namus. Avarijos atveju grezini uzsiters vanduo glikoliu. Nors cia bet kuriuo atveju uzsiters jei truks pozeme gliukolio vamzdis(jungtis)

Ir paskutinsi dalykas pasidomek vanduo-vanduo   geriausias naudingumo kof pastovi temperatura ir kiti privalumai

Aš žadu daryti bendrą gręžinį su kaimynu. Įtariu, kad labai kreivai jis gali į tokį dalyką pažiūrėti. Nors kainos skirtumas, jei gręžinį vandeniui daryčiau vienas, o ne su kaimynu, būtų apie 3500 - 4000 Lt. Šiuo atveju galiu daryti ir vienas.

Jei teisingai suprantu, tai į vandens gręžinį įleidus geoterminį zondą, turėčiau ne gruntas vanduo, o vanduo-vanduo siurblį? Ar taip?

Beje, o kaip tokio vandens kokybė? Gal gerti nėra tinkamas? Į kokį gylį reikėtų leisti georterminio zondą? Mano atveju vandens gręžinys pagal kaimynų situaciją turėtų būti apie 60-70 m gylio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 22 lapkričio 2013 - 17:52
QUOTE(cibulis @ 2013 11 22, 17:50)
Aš žadu daryti bendrą gręžinį su kaimynu. Įtariu, kad labai kreivai jis gali į tokį dalyką pažiūrėti. Nors kainos skirtumas, jei gręžinį vandeniui daryčiau vienas, o ne su kaimynu, būtų apie 3500 - 4000 Lt. Šiuo atveju galiu daryti ir vienas.

Jei teisingai suprantu, tai į vandens gręžinį įleidus geoterminį zondą, turėčiau ne gruntas vanduo, o vanduo-vanduo siurblį? Ar taip?

Beje, o kaip tokio vandens kokybė? Gal gerti nėra tinkamas? Į kokį gylį reikėtų leisti georterminio zondą? Mano atveju vandens gręžinys pagal kaimynų situaciją turėtų būti apie 60-70 m gylio.

Ne netaip supratai. Yra du skirtingi dalykai. Jei i grezini leidi geoterminio zonda tai jis kaip ir iprastam geoterminiui dirbtu tai yra varinetum glikoli ir tiek ir zondas butu salia filtrines kolonos tia yra visiskai neitakotu geriamo vandens kokybes.
ir geoterminsi butu zeme-vanduo

Vanduo-vanduo siurblys tai yra tada kai is grezinio (paprasto vandens) siurbi vandeni (mano skaiciuojamam 6 kw siurbliui reiktu apie 1.5 m3/h) praleidi ta vandeni per siurblio silumokaicius ir meti laukan i lietaus kanalizacija ar pavirsini vandens telkini ar dar kazkur.
pliusai pastovi temperatura minusai reikia gero grezinio ir turet kur galimybe padet daug vandens.

O ar tau uzteks namui vieno 60 metru grezinio ar reikes dvieju tia cia jau skaiciut reikia pagal silumos poreiki
Atsakyti