sveikos/sveiki,
su Naujaisisias Metais!
Esu nelabai patyrusi kolege nuomotoja, paskaitinejau foruma, aciu, daug minciu ir patirties radau.
Taigi, jums leidus, jungiuosi i kompanija. Gal kam nors ir mano patirtis bus naudinga.
Nuomoju Vilniuje, Centre, sudarau sutarti, sumoku 15 proc. mokesciu. Apdraudziu, imokas deriname. Bet planuoju ateinancia vasara paremontuoti (trecia karta per 5 metus nuomojimo!!!), gerokai kelti kaina ir ieskotis kazkokio mistinio idealaus nuomininko.
Negaliu skustis ir dabartiniais nuomininkais, labai saunus, bet moka tik mazdaug puse ar dar maziau rinkos kainos. Taip jau susikloste gyvenime, kad galvojau - isvykstu trumpam, o nusitese ir dar keleta metu negrisiu.
Taigi patirtis nelabai guodzianti - pradzioje leidau pagyventi pazistamu dukrai studentei, tai, pasirodo, ta prieme visa chebra plius suni... po pusmecio dariau remonta ir susipykau su senais draugais, paneles tevais. Paskui pagal rekomendacija ileidau seimyna su mazu vaiku - po metu vel dariau remonta....
Plius butas apstatytas gana brangiais baldais, taigi problemu iskyla. Isvezti baldus - o kur juos sandeliuoti? Ir ka, nupirkti is komiso, po paskui ismesti? Uztatas nieko nesprendzia, net ir maksimalus nepadengtu simtosios dalies... Vienzo, siuo metu svarstau svarstau, skaiciuoju skaiciuoju kaip tas multiko kurmis ir neapsisprendziu. Na, laiko iki pavasario dar yra, tikiuosi jusu patarimu ir pagalbos - gal tai pades rasti optimalu varianta.
QUOTE(ego @ 2014 01 01, 21:06)
sveikos/sveiki,
su Naujaisisias Metais!
Esu nelabai patyrusi kolege nuomotoja, paskaitinejau foruma, aciu, daug minciu ir patirties radau.
Taigi, jums leidus, jungiuosi i kompanija. Gal kam nors ir mano patirtis bus naudinga.
Nuomoju Vilniuje, Centre, sudarau sutarti, sumoku 15 proc. mokesciu. Apdraudziu, imokas deriname. Bet planuoju ateinancia vasara paremontuoti (trecia karta per 5 metus nuomojimo!!!), gerokai kelti kaina ir ieskotis kazkokio mistinio idealaus nuomininko.
Negaliu skustis ir dabartiniais nuomininkais, labai saunus, bet moka tik mazdaug puse ar dar maziau rinkos kainos. Taip jau susikloste gyvenime, kad galvojau - isvykstu trumpam, o nusitese ir dar keleta metu negrisiu.
Taigi patirtis nelabai guodzianti - pradzioje leidau pagyventi pazistamu dukrai studentei, tai, pasirodo, ta prieme visa chebra plius suni... po pusmecio dariau remonta ir susipykau su senais draugais, paneles tevais. Paskui pagal rekomendacija ileidau seimyna su mazu vaiku - po metu vel dariau remonta....
Plius butas apstatytas gana brangiais baldais, taigi problemu iskyla. Isvezti baldus - o kur juos sandeliuoti? Ir ka, nupirkti is komiso, po paskui ismesti? Uztatas nieko nesprendzia, net ir maksimalus nepadengtu simtosios dalies... Vienzo, siuo metu svarstau svarstau, skaiciuoju skaiciuoju kaip tas multiko kurmis ir neapsisprendziu. Na, laiko iki pavasario dar yra, tikiuosi jusu patarimu ir pagalbos - gal tai pades rasti optimalu varianta.
su Naujaisisias Metais!
Patarimas NUMERIS VIENAS - niekada niekada neturėti jokių reikalų su jokiais, net ir minimaliai pažįstamais žmonėmis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jokių giminių, artimųjų, pažįstamų, kaimynų, draugų!!!!!!!!!! Kur pinigai ten ir bėdos. Nažįstamam paskei kraustytis ir psio, o pažįstamiems taip neišeis, galva skaudės nuolat, o santykiai bus sugadinti visam likusiam gyvenimui....
Sakot, turite gerus nuomininkus. Bet moka tik pusė kainos, nors galite gauti daugiau. Tai kur čia tas gerumas? Ir dar nuolatiniai remontai?
Aš pragyvenau 5 metus viename bute ir niekas jokių remontų nedarė ir neketina. Abejoju ar man išsikrausčius irgi ką nors keis. Nors paremontuoti tikrai yra ką. Išsinuomavus butą, lovoje miegojau tik 6 naktis, nes čiužinys buvo kiaurai išdilęs ir tiek išgulėtas, kad net skylė buvo. Bet šeimininkai pasakė - mes tai miegojom ir neblogai buvo. O man buvo blogai, nes nugara labai skaudėjo. Išmečiau jų plyšeną ir susidėjau savo - išvažiuosiu neketinu palikti.
QUOTE(lelijabalta1 @ 2014 01 02, 16:48)
Išmečiau jų plyšeną ir susidėjau savo - išvažiuosiu neketinu palikti.
klausimas: ar leido ta ciuzini ismesti. Nes jei ne, tai apkaltins ciuzinio vagyste ir uzstato neatiduos.
Beja, apie buto remontus. Savo bute po remonto isgyvenau mazdaug 10 metu ir tikrai nieko nenuniokojau taip, kad reiketu remontuot. OK, tapetai nuo saules nubluko, grindys prieskambari pasitryne, bet butas tikrai tvarkingai ir toliau po MANO gyvenimo jame liko. Dabar pas vyra gyvenu jau virs 10 metu. Prie manes remontas nedarytas dar. Ir... kad nelabai ir reikia Sienu splava nenublukus(liuks dazai, pas mama po poros metu spalva is rausvos tapo pilka), ant sienos kambary a nei vieno ibrezimo nerasit, kad ir prie stalo ar foteliu, plyteles ant grindu OK, vonioj ant sienu irgi, na, gal prieskambary brangus sveteliai siena siek tiek subraize, tai perdazyt gal ir nepakenktu, bet viska kita geros isvaizdos. Taigi, greitu metu remontuot buto nezadam (niekas man neatsibodo, permainu nemegstu).
Bet taip buna tik, kai pats gyveni, savo bute. O kai nuomininkai, tai pasirodo, kad kas metus ar pora vis gali remontuot.... remontuot... remontuot.... remontuot....
QUOTE(Alexandra.R. @ 2014 01 03, 21:51)
klausimas: ar leido ta ciuzini ismesti. Nes jei ne, tai apkaltins ciuzinio vagyste ir uzstato neatiduos.
Beja, apie buto remontus. Savo bute po remonto isgyvenau mazdaug 10 metu ir tikrai nieko nenuniokojau taip, kad reiketu remontuot. OK, tapetai nuo saules nubluko, grindys prieskambari pasitryne, bet butas tikrai tvarkingai ir toliau po MANO gyvenimo jame liko. Dabar pas vyra gyvenu jau virs 10 metu. Prie manes remontas nedarytas dar. Ir... kad nelabai ir reikia Sienu splava nenublukus(liuks dazai, pas mama po poros metu spalva is rausvos tapo pilka), ant sienos kambary a nei vieno ibrezimo nerasit, kad ir prie stalo ar foteliu, plyteles ant grindu OK, vonioj ant sienu irgi, na, gal prieskambary brangus sveteliai siena siek tiek subraize, tai perdazyt gal ir nepakenktu, bet viska kita geros isvaizdos. Taigi, greitu metu remontuot buto nezadam (niekas man neatsibodo, permainu nemegstu).
Bet taip buna tik, kai pats gyveni, savo bute. O kai nuomininkai, tai pasirodo, kad kas metus ar pora vis gali remontuot.... remontuot... remontuot.... remontuot....
Šeimininkams esu tai sakiusi, sureagavo normaliai - jie puikiai žino, kokios būklės buvo čiužinys.
Nu kaip čia jums paaiškinti . Na mano (nuomojamame) bute pvz. trupa žaliuzių plastikinės detalės - aš jų tikrai specialiai niekaip negadinu, išskyrus karts nuo karto valau. Nežinau, kiek laiko jie jau kabo, bet kad ateina laikas keisti tai faktas. Žaliuzės pačios irgi jau sugedo - traukinėjant jas, virvelės nuolat brūžinasi, tai ir nutrūko. Tapetai - sutinku, kad ne visuomet saugai kaip derėtų. Plytelės, kriauklės - ir vonioj, ir virtuvėj viskas gerai, nieko joms nereikia. Beje, nežinau išvis prieš kiek laiko šiame bute iš vis buvo darytas remontas, na 10 metų tai tikrai, mano akimis, gal net ir daugiau.
Pati nuomoju mažagabaritį butuką, ten buvau nupirkusi naują mini elektrinę viryklę su orkaite, vis galvodama apie gyventojus, kad būtų kuo patogiau gyventi. Nepigiai jos kainuoja. Deja ja naudojosi lugiai 1 metus. Vsio - garantija baigėsi, perku naują . Aišku paprastesnę. Mano bute skalbimo mašinos nebuvo, nes tiesiog neįtilpo. Dar pernai pradėjau dairytis nupirkti, nes atsirado ypač siaurų. Ačiū dievui, kad nepaskubėjau, nes po viryklės sugadinimo praėjo bet koks noras gerinti buities sąlygas.
Sveiki numotojai...
Bandau ir aš stot į nuomininkų gretas...
atsirado šeima su vaiku kurie pageidauja nuomotis mano butą...Aišku butas kaip pridera su visais baldais, jiems tinka... aišku baimė yra kad sugadins kažką.. ale laikyt tuščią man neapsimoka o parduot neketinu... vien žo...
Atrodo šeima padori, bus moki...Sutartį žadam pasirašyt dėl savęs, ale čia paskaičius aišku dar ne iki galo visiškai kaip būtų su iškeldinimu? juk vaiaks mažas bus.... Ar kažkokį punktą reiktų įtraukt į tą sutartėlę dėl iškeldinimo, ar nusistatyt terminą apgyvendinimo? pvz pusmetis metai? o kaip dėl paliktų baldų, technikos? jų sugadinimo irgi kažkaip įsitraukt į sutartį?
Kur interneto platybėse būtų galima rast sutarties pvz?
Būčiau dėkinga už vertingą ingformaciją
Bijau apsišaut kad paskum nebūtų bėdos ....
atsirado šeima su vaiku kurie pageidauja nuomotis mano butą...Aišku butas kaip pridera su visais baldais, jiems tinka... aišku baimė yra kad sugadins kažką.. ale laikyt tuščią man neapsimoka o parduot neketinu... vien žo...
Atrodo šeima padori, bus moki...Sutartį žadam pasirašyt dėl savęs, ale čia paskaičius aišku dar ne iki galo visiškai kaip būtų su iškeldinimu? juk vaiaks mažas bus.... Ar kažkokį punktą reiktų įtraukt į tą sutartėlę dėl iškeldinimo, ar nusistatyt terminą apgyvendinimo? pvz pusmetis metai? o kaip dėl paliktų baldų, technikos? jų sugadinimo irgi kažkaip įsitraukt į sutartį?
QUOTE(madam_pipi82 @ 2014 01 04, 21:48)
Sveiki numotojai...
Šiokią tokią sutartį galima rasti, bet ją nuolatos pasitobulini pagal savo pastebėjimus. Ir dar - sutartį siūlyčiau duoti pasiskaityti anksčiau, kad gerai paskaitytų ir suprastų jūsų reikalavimus. Niekada nesakykite, kad sutartis pasirašoma tik šiaip sau. Ji turi atrodyti rimta.
Dėl baldų, tai jokia sutartimi jų neapsaugosit. Vienintelis dalykas - paimti užstatą, bet jis niekada nebus tolygus baldų ir buitinės technikos vertei.
Dėl iškeldinimo, tai irgi sutartis gali ir nepadėti, jei tėvai neturės kur išsikraustyti. jei įsikiš vaikų teisės, tai toks iškeldinimas gali užtrukti metus...
Pasidomėkit tais žmonėmis daugiau, pasiklauskit pavardžių, gal net asmens kodų ir pasiieškokit internete info. Aišku galite ir nieko nerasti . Nieko gero, jei šeima gyvena nesusituokusi, o tik susimetusi - tarp tokių sugyventinių laaabai dažnai kyla konfliktai, muštynės ir policijos...
Toliau - tik sėkmės reikalas.
QUOTE(madam_pipi82 @ 2014 01 04, 20:48)
Sveiki numotojai...
. Ar kažkokį punktą reiktų įtraukt į tą sutartėlę dėl iškeldinimo, ar nusistatyt terminą apgyvendinimo? pvz pusmetis metai? o kaip dėl paliktų baldų, technikos? jų sugadinimo irgi kažkaip įsitraukt į sutartį?
. Ar kažkokį punktą reiktų įtraukt į tą sutartėlę dėl iškeldinimo, ar nusistatyt terminą apgyvendinimo? pvz pusmetis metai? o kaip dėl paliktų baldų, technikos? jų sugadinimo irgi kažkaip įsitraukt į sutartį?
Labas, sveikinu, linkiu netureti problemu.
Del sutarties: mano patyrimu (ir teisininku rekomendacija) saugiau sudaryti terminuota sutarti - gal pradziai pusei metu, pamatysit, kokie zmones, ir galest pratesti. Skaitinejau CK, bet as ne teisininke, man sunku viska suprasti, nes, mano galva, yra ten vienas kitam priestaraujanciu dalyku. Jeigu nenoresit sutarties pratesti, reikia ispeti pries du ar tris menesius. Jeigu neispejate, sutartis automatiskai prasitesia dar metams. As i sutarti visada itraukiu punkta apie elektroninio susitarimo galiojima: turiu laiskus/irodymus, jeigu kas.
As buta draudziu max atsakomybe, o inasus pasidalijame: del treciuju asmenu, pvz., jeigu uzlietu kaimynus, sugadintu kilnojamaji turta ir pan. moka nuomininkas, o as uzmoku civ. draudima. Iskart ispeju ir nebuvo problemu: per metus gi apie 300-400 LTL kainuoja, tai pasidalinus mazdaug 50:50 gaunasi nedaug per menesi, o ir nuomininkai supranta ir buna ramesni.
Padarau brangesniu daiktu/baldu ir technikos aprasa ir perduodant pasirasome. Baldus tai nufotografuojame, bet cia toks juokingas dalykas, nes baldai labai brangus, tai nezinau, kaip butu juos suniokojus. Tikiuosi, to nebus .
Sekmes
QUOTE(madam_pipi82 @ 2014 01 04, 20:48)
visu pirma, tai jus ne nuomininke, o nuomotoja.
Del seimu su vaikais... Na, as jau pasimokiau is savo patirties, tai seimai su vaikais jau nenuomosiu (ir su gyvunais, kad ir kaip juos myliu). Bet jei jus norit, tai taip mastau o tai gal geriau tada rasyt sutarti, jog bute apsigyvena tik vienas vyras, be zmonos ir vaiko? Tada, jei kiltu problemos, vyra iskraustyt - NO PROBLEM, o i maza vaika atsizvelgta nebutu, nes moteris su vaiku apsigyvena nelegaliai?
QUOTE(Alexandra.R. @ 2014 01 06, 09:27)
visu pirma, tai jus ne nuomininke, o nuomotoja.
Del seimu su vaikais... Na, as jau pasimokiau is savo patirties, tai seimai su vaikais jau nenuomosiu (ir su gyvunais, kad ir kaip juos myliu). Bet jei jus norit, tai taip mastau o tai gal geriau tada rasyt sutarti, jog bute apsigyvena tik vienas vyras, be zmonos ir vaiko? Tada, jei kiltu problemos, vyra iskraustyt - NO PROBLEM, o i maza vaika atsizvelgta nebutu, nes moteris su vaiku apsigyvena nelegaliai?
Negelbsti toks variantas. Pagal CK nuomininko seima yra lygiaverciai nuomininkai, nesvarbu, su kuo ir kaip sudaroma sutartis.
Taigi jeigu isnuomosite vienam arabui , o jis atsives visa savo harema - visos jos taps teisetomis nuomininkemis.
QUOTE(ego @ 2014 01 06, 11:42)
Negelbsti toks variantas. Pagal CK nuomininko seima yra lygiaverciai nuomininkai, nesvarbu, su kuo ir kaip sudaroma sutartis.
Taigi jeigu isnuomosite vienam arabui , o jis atsives visa savo harema - visos jos taps teisetomis nuomininkemis.
tokiu atveju tada nenuomociau
miestely, kur mano tevai gyvena, vienas zmogelis minimum 2 metus po teismus tampesi, kad nemokius nuomininkus su vaikais iskraustytu ir nezinau ar po tu 2 metu iskrauste ar teisimai vis dar vyksta
QUOTE(Alexandra.R. @ 2014 01 06, 11:56)
tokiu atveju tada nenuomociau
miestely, kur mano tevai gyvena, vienas zmogelis minimum 2 metus po teismus tampesi, kad nemokius nuomininkus su vaikais iskraustytu ir nezinau ar po tu 2 metu iskrauste ar teisimai vis dar vyksta
taip, pagal istatyma lyg ir savo vaikais ir ju gyvenamuoju plotu turetu rupintis tevai, bet, deja, visaip buna.
Pasiskaitinejau ir nuomininku foruma, tai is kai kuriu postu atrodo, kad zmones prarade realybe - toks ispudis, kad mums, nuomotojams, tie butai is dangaus nukrito, nereikejo nei paskolu imti, nei palukanu moketi, nei baldus, iranga pirkti. Isnuomoji ta kazkokiu mistiniu budu nukritusi buteli ir semi saujomis vargsu pinigus...
Mano name (jame tik keli butai), pvz., dare kazkokia sildymo sistemos renovacija, kad pigiau sildymas kainuotu. Sumokejau apie 2000 LTL. Man nuostolis, o nuomininkams nauda, nes gerokai sumazejo mokestis uz sildyma.
Sunku islaviruoti, kad abi puses butu patenkintos.
Aha, prisiminiau del mokesciu. As tai padariau www.vienasaskaita.lt ir kartas nuo karto patikrinu internete, ar viskas uzmoketa, nes naudojames tuo paciu slaptazodziu. Toks susitarimas.
Plius, nepamirskime, kad supyke nuomininkai gali pridaryti finansiniu nemalonumu, jeigu nuomojate neoficialiai, t. y. nemokate mokesciu. As visada deklaruodama pajamas sumoku 15 proc.
Sekmes
QUOTE(ego @ 2014 01 06, 09:42)
parodykit man ta CK norma, kur taip parasyta, kad jeigu as sudarysiu dvipuse sutarty su asmeniu X, o jis atsives 5 y, jos taps pilnavertemis nuomininkemis.
siaip as nuomoju pagal griezta sutarti, ir mieliau su seimai su vaiku, nei susimetusiai porelei ar studentu kalnui.