QUOTE(Milao @ 2013 08 19, 09:46)
Tokio "Kauno Šilto" sprendimo nu niekaip nesuprantu. Pakasti XPS tik iš vienos pusės. Analogiškas sprendimas būtų namą šiltinti tik iš šiaurinės pusės - ten, kur šalčiausia. Jei pinigus taupant norisi kažką pakasti, tai geriau jau plonesniu sluoksniu, mažiau įgilinti, bet daryti ištisinį visų pamatų apjuosimą. Taip gautųsi madwifi minėtas efektas, kai per polius nutekėjusi šiluma pašildo į XPS dėžutę įrėmintą gruntą, ko pasekoje per polius nutekanti energija mažėja.
Gal kas žino iki kokio poliaus gylio prarandama šiluma, t.y. tik iki įšalo gylio ar iki pat poliaus apačios? Praėjus įšalo gylį (iki 1,2 m), gruntas jau būna teigiamas, bet jo šiluma tikrai nėra aukšta. Dabar greitai internete radau informaciją, kad 1,2-1,5 m gylyje grunto temperatūra siekia apie +6 +8 laipsnius. Ji stabilizuojasi 18 metrų gylyje, kur siekia jau +10 laipsnių. Tai reiškia, kad šiluma prarandama visu poliaus ilgiu. Ar teisingai mąstau?
Kita vertus, jei dariau ištisinį sijonelį visu rotsverko perimetru, tai apšiltinu didesnį grunto kiekį ne tik po piliais, bet ir po grindimis. Logiškai mąstant taip sumažinu ne tik praradimus per polius, bet ir papildomai sumažėja nuostoliai per grindis.
Žodžiu, įmanomi tokie du variantai.
1. Apšiltinu tik polius. Jų skaičius - 18 vnt. Apšiltinimo gylis siektų apie 1 m nuo žemės paviršiaus, nes dabar poliaus viršus yra 40 cm po žeme, todėl pridėjus 60 cm aukščio lapą ir išeitų apie 1 metras. Tai man kainuotų apie 380 Lt (5 cm storio lapai) arba 520 Lt (10 cm storio lapai).
2. Darau viso rostverko apšiltinimo sijonėlį. Tokiu atveju galiu pasiekti iki 1,2 metro gylį, nes dabar rostverko apačia apšiltinta iki 60 cm po žeme. Logiška, kad 60 cm aukščio lapą įtaisius iš karto nuo rosverko apačios išeitų apie 1,2 m gylio sijonas, bet daug stabiliau atrodo pasiekti tą patį 1 m gyli. Toks sijonas man kainuotų: 5 cm storio XPS - apie 870 Lt, o 10 cm storio XPS - apie 1320 Lt.
Papildyta:
QUOTE(Kaunas2011 @ 2013 08 19, 10:03)
Isivaizduok kad Vokieciai pasyviu namu statytojai del nuostoliu per metus 15 eur per polius, sukisa medziagu ir paruosimo uz 1000 eur ar daugiau plokstei.Kazin kam cia vadovelius reiketu skaityti.
CIBULI- kokia yra tavo grindu su greztiniais pamatais R varza ?
Na, čia jau, kolega, perdedate. Mano atveju ar gręžtiniai, ar plokštė kainos skirtumas būtų apie 1000-2000 Lt. Tik aš pabijau plokštę daryti: dėl grunto, Legaletto ne kokių rekomendacijų, paprasto EPS'o naudojimo, o ne XPS'o ir t.t.
O mano grindyse bus 40 cm putplasčio. U vertė yra 0,091 W/m2k arba R-10,99. Rostverko apačia apšiltinta 20 cm XPS'o (finfoam). Tai U-0,18 išeina, o R-5,4.