Įkraunama...
Įkraunama...

Praktinė ekologija

Kazkas rase vandens uzsikaitint ir skiesti - nemanau, kad tai gera ideja, kadangi vandens virduliai apskritai sunaudoja labai nemazai energijos, jei juose verdama daugiau vandens nei reikia puodeliui, dviems ar keturiems. Na, turiu omeny jei vanduo verdamas daugiau nei tik kavai, arbatai. Kur jis sildomas centralizuotai (jei tai kokybiska sistema), vienam litrui teoriskai turetu buti sunaudota maziau energijos.
Atsakyti
Taip, tik jei vienas prišildymas yra kokie min 50litrų, tai irgi nekokia ekonomija gaunasi. Kas kad litrui išeina mažesnis elektros kiekis, jei paskui nemažai tų litrų nesunaudotų lieka. jei eina suprast, apie ką aš čia.
Na, šiaip či tik pamąstymai tokie mano buvo, gal žmonės daugiau techninių duomenų apie savo sistemą turi.
o įdomu, kiek vidutiniškai elektros suvalgo virdulys g.gif Pas mus čia viryklė elektrinė, tai, manau, vis tiek mažiau išeina, nei tą patį kiekį vandens puode virt. Ale šiaip įdomu paliko...
Atsakyti
Neturiu automobilio nei aš, nei vyras. O tai žiauriai daug, galėčiau net numirt laiminga ir tikėtis į dangų patekt, nes retas kas būdamas pasiturintis dėl tos priežasties drįsta auto neturėti ir apsigėdinti prieš visą visuomenę kaip lūzeris lotuliukas.gif Šalia to, perkant drabužius, įspūdį padaro, jeigu parašyta, jog tai ekologiškai išauginta medvilnė (Zaroje randu ypač). Į dirbtinį kailį žiūriu įtariai - naftos produktus sintetinantys fabrikai daugiau pakenkia ekosistemoms, negu vieno ar kito nenykstančio žvėries nudubasinimas (kai žiemos buvo šaltos, be kailinių nevairuodama auto negalėjau išgyventi, nors dabar užtenka vilnonio paltuko, tačiau tai deja nedžiugina).
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2008 02 15, 12:03)
gal gali pasidalinti patirtimi, ką tu valai, skalbi su citrina, actu, druska, soda?

nes aš actą naudoju tik kalkėms iš arbatinuko pašalinti. daugiau jis man niekur nelimpa, o ir rankas graužia.
sodą bandžiau naudot šveitimui - visiškai, absoliučiai neiššveičia, tik tiek kad šiaip riebaluotas lėkštes galima plaut. ja plaudavau savo pirmagimio buteliukus ir žindukus, na kadangi pieno mišiniai baisiai neišsipurvina, nepridega ir nedažo indų, tai sodos pakako.

prašau, parašyk , kur buityje šios tavo siūlomos priemonės tokios pat veiksmingos nei pramonės siūlomos?

Skalbimui naudoju NEUTRAL miltelius,taip pat ju indu plovikli.Vilniuje kazkada buvo pirkti toks ekologiskas su garstyciomis,bet va Kaune nerandu.Bet jo tikrai yra.Va buvau apsirgusi,tai gan ilgai kriaukle metaline buvo nesveista.Tai nusveiciau ja per kelias minutes sumaisius soda,druska ir acta,su ta metalo tipo kempine.Vyras atejes i virtuve sako, dabar ryte skusiuos cia wub.gif ...Siaip juos reikia maisyti yra daug tu recepteliu internete.Pvz vamzdziams pravalyti ar atkimsti:stikline sodos,druskos,aco verdancio vandens tai taip viskas prasivalo liuks thumbup.gif .O ir mano mama sake plaudavo musu buteliukus su druska kiek pamenu ir soda.Mano vaikai is buteliuku negere,tad negaleciau pasakyti.Bet siaip naudoju ekologiska indu plovikli.Tuoleta isveiciu su minetomis priemonemis.Tik nereikia uzleisti ir viskas thumbup.gif .Tai dar darome todel,kad greitai patys gyvensime name,o ten bus biologiniai valymo irenginiai,taigi chemikalai nuzudytu visas gerasias bakterijas.O soda tikrai sveicia puikiai,tik reikia paspausti...
Atsakyti
QUOTE(pienių jūra @ 2008 02 15, 22:43)
o įdomu, kiek vidutiniškai elektros suvalgo virdulys g.gif  Pas mus čia viryklė elektrinė, tai, manau, vis tiek mažiau išeina, nei tą patį kiekį vandens puode virt. Ale šiaip įdomu paliko...

atsimenu, kad mokykloj mokino kaip pasiskaičiuot, jei žinai prietaiso galingumą ir jo darbo laiką. kažkokia formulė yra. bet neatsimenu jau aš blush2.gif
QUOTE(*GREISI* @ 2008 02 16, 09:24)
1. Skalbimui naudoju NEUTRAL miltelius,taip pat ju indu plovikli.
2. Vilniuje kazkada buvo pirkti toks ekologiskas su garstyciomis,bet va Kaune nerandu.Bet jo tikrai yra.
3. Va buvau apsirgusi,tai gan ilgai kriaukle metaline buvo nesveista.Tai nusveiciau ja per kelias minutes sumaisius soda,druska ir acta,su ta metalo tipo kempine.
4. Pvz vamzdziams pravalyti ar atkimsti:stikline sodos,druskos,aco verdancio vandens tai taip viskas prasivalo liuks thumbup.gif .
5. Tuoleta isveiciu su minetomis priemonemis.Tik nereikia uzleisti ir viskas thumbup.gif .
6. Tai dar darome todel,kad greitai patys gyvensime name,o ten bus biologiniai valymo irenginiai,taigi chemikalai nuzudytu visas gerasias bakterijas.

1. neutral priemonės nėra ekologiškos. nereikia painioti, jos tiesiog neturi sintetinių kvapų ir yra kiek švelnesnės savo sudėtimi, todėl tinka alergiškiekms žmonėms. bet jos NEEKOLOGIŠKOs. aš taip pat naudoju neutral skalbiklius, nes jie tinka kūdikiams ir asma sergantiems žmonėms. bet šiaip, galiu pasakyt, kad dėmes jie tikrai prastai skalbia schmoll.gif
2. Kokios tos su garstyčiom bigsmile.gif . gal pavadinimą pameni? įdomu būtų pabandyt
3. na pas mane kriauklė yra metalinė nikeliuota, todėl jos negalima šveist su metaline kempine
4. reiks išbandyt šitą
5. na nehigieniška tualetą šveist su soda druska ir actu, nes klozete dauginasi patogeniniai mikroorganizmai, o tos priemonės jų nesunaikina. reikalingos priemonės su chloru, kad dezinfekuotų.
6. na nežinau kokius jus valymo įrenginius statysit, bet šiaip jau valymo įrenginių bakterijos yra tam ten ir apgyvendintos, kad išvalytų iš nuotekų įvairias organines medžiagas, tuo pačiu ir esančias visuose valikliuose. jos verčia jas neorganiniais galutiniais produktais. o paskutiniame, cheminio valymo etape suskaidomi ir fosforo bei azoto junginai, kurie biologinio valymo metu nebuvo pilnai suskaidyti. todėl gal jums reikėtų labiau pasidomėt, kas ten per valymo įrenginiai bus statomi. jų bakterijos neturi bijoti valymo priemonių.
Atsakyti
dėl konservų dėžučių mums sakė žmogus, kuris lankėsi rūšiavimo "fabrike" ir kurio specialybė - pramonės ekologija. Tai aš linkusi juo tikėti.

Kas žino, ar Vilniuje yra modernūs valymo įrenginiai? Nes esu skaičiusi, kad UK yra didelis kiekis estrogenų paviršiniuose vandenyse, dėl to, kad moterys naudoja kontraceptines piliules. Tai buvo kontra argumentas mano vyro teiginiui, kad viską išvalo. Nemanau, kad britės sisioja miškeliuose ir paupiuose...

Gal turit minčių kokią pakuotę geriau rinktis? Tetrapaki blogai. Net ir tie popieriniai pieno pakeliai? Ir jogutų? O kur pienas į maišelius pilstomas - ar perdirbami?

Vilniuje yra galimybė nusipirkti ekologiškų priemonių ir skalbti, ir indams plauti, ir valymo priemonių. Esam naudoję indaplovei miltelius. Bet jie labai nepatogioje vietoje įsikūrę, tenka specialiai važiuoti. Be to brangu, daug iš karto neužsipirksi...

Ilgą laiką važinėjau viešuoju transportu. Dar pernai iki rudens tą dariau. Bet su trim vaikais vienai viešuoju transportu nuvažiuoti pvz. į baseiną yra neįmanoma. Su dviem dar nuvažiuodavau. Be to, kai mano mažiukas pasidarė sunkus, tai visgi džiaugiuosi turėdama mašiną.
Atsakyti
QUOTE(Raideles @ 2008 02 16, 12:09)
1. dėl konservų dėžučių mums sakė žmogus, kuris lankėsi rūšiavimo "fabrike" ir kurio specialybė - pramonės ekologija. Tai aš linkusi juo tikėti.

2. Kas žino, ar Vilniuje yra modernūs valymo įrenginiai? Nes esu skaičiusi, kad UK yra didelis kiekis estrogenų paviršiniuose vandenyse, dėl to, kad moterys naudoja kontraceptines piliules. Tai buvo kontra argumentas mano vyro teiginiui, kad viską išvalo. Nemanau, kad britės sisioja miškeliuose ir paupiuose...

3. Gal turit minčių kokią pakuotę geriau rinktis? Tetrapaki blogai. Net ir tie popieriniai pieno pakeliai? Ir jogutų? O kur pienas į maišelius pilstomas - ar perdirbami?

1. matai kaip įdomiai g.gif . o tai kaži kaip jie ten tada perdirbinėja, gi konservų dėžutės metalinės g.gif , todėl netgi lydosi visiškai skirtingose temperatūrose. nu reikės plačiau pasidomėt šiuo klausimu prie progos
2. šiaip modernizuoti Vilniuje valymo įrengimai. esu buvus prieš ir po biggrin.gif . o estrogenų tai nieko keisto kad neperdirbtų, gi nepagalvotum net, kad reikia kažkokios bakterijų kultūros, gebančios tai suskaidyti. bet na man kažkaip sunku patikėt, kad anglijos vandenyse tų estrogenų tiek unsure.gif . ar tik nebus čia vienas iš mitų ir "liaudies legendų"? kiek mokiausi ekologijos dalykų, nu niekur negirdėjau to schmoll.gif . tik forumuose šitai vis išgirstu cool.gif
3. kiek žinau, bent jau lt, tai tik plastikinę ir stiklinę pakuotę perdirba. todėl ir reiktų kiek įmanoma rinktis tokią. maišelių pieno ir tetrapakų bent jau prieš keletą m niekas lt neperdirbinėjo
Atsakyti
QUOTE(pienių jūra @ 2008 02 15, 23:43)
o įdomu, kiek vidutiniškai elektros suvalgo virdulys g.gif  Pas mus čia viryklė elektrinė, tai, manau, vis tiek mažiau išeina, nei tą patį kiekį vandens puode virt. Ale šiaip įdomu paliko...

Pasitariau su vienu žmogum. Ant mano čiainiko dugno yra toks lipdukas. Techniniai duomenys prietaiso. Įtampa (V) ir galia (W). Kiek veikdamas 1 valandą, prietaisas sunaudoja elektros energijos. Mano 2200W. Reikia tik pasiskaičiuot, kiek laiko užverda, ir tuo laikotarpiu sunaudoja elektros energijos. Palyginti tada su elektrinės viryklės sunaudojamu elektros kiekiu tam pačiam kiekiui vandens pašildyti.

Tikiuosi nenusišnekėjau.
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2008 02 16, 12:30)
1. matai kaip įdomiai  g.gif . o tai kaži kaip jie ten tada perdirbinėja, gi konservų dėžutės metalinės  g.gif , todėl netgi lydosi visiškai skirtingose temperatūrose. nu reikės plačiau pasidomėt šiuo klausimu prie progos
2. šiaip modernizuoti Vilniuje valymo įrengimai. esu buvus prieš ir po  biggrin.gif . o estrogenų tai nieko keisto kad neperdirbtų, gi nepagalvotum net, kad reikia kažkokios bakterijų kultūros, gebančios tai suskaidyti. bet na man kažkaip sunku patikėt, kad anglijos vandenyse tų estrogenų tiek  unsure.gif . ar tik nebus čia vienas iš mitų ir "liaudies legendų"? kiek mokiausi ekologijos dalykų, nu niekur negirdėjau to  schmoll.gif . tik forumuose šitai vis išgirstu cool.gif
3. kiek žinau, bent jau lt, tai tik plastikinę ir stiklinę pakuotę perdirba. todėl ir reiktų kiek įmanoma rinktis tokią. maišelių pieno ir tetrapakų bent jau prieš keletą m niekas lt neperdirbinėjo

Jis sakė, kad tame perdirbimo fabrike viskas vis tiek dar kartą perrūšiuojama, nes ne viskas perdirbama, kai kas su kai tuo netinka, tai visą konteinerių turinį pila ant transporterio, o nuo jo moteriškės rūšiuoja kas kur su kuo tinka. Tokiu būdu ir gali ir konservų dėžutes, ir stiklą išrūšiuoti. Šiaip į sako, kad galima ir net gerai yra nesti stiklą kartu su plastmase, nes tada stiklas ne taip dūžta.

Taigi, kažin kaip su tais estrogenais yra iš tiesų? Šiaip tai man pasakojo vienuose kursuose. Sako, kar tai turi poveikį žuvims... smile.gif

O dėl to, kad ne viską lt perdirba, tai sakė, kad vis tiek surenka, kaupia ir tikisi, kad įsigis įrengimus perdirbti ir tada perdirbs. Dėl to sakė, ir plonus maišelius, ir saldainių popieriukus (čiulpinukų) galima dėti į plastmasę. Man tai buvo aktualu, aš perklausiau, nes buvau girdėjusi, kad maišelių neperdirba. Tai sakė, juos irgi su kita plastmase dėti.
Atsakyti
na ir as stengiuos:atliekas rusiuoju,isejus is kambario sviesa isjungiu,vazineju viesuoju tr,skalbiu drabuzius zemoj temp(cia ariel reklama tokia buvo biggrin.gif ),stengiuos nepalikt tv kompo ir t.t ant 'stand by'....
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2008 02 16, 12:30)
atsimenu, kad mokykloj mokino kaip pasiskaičiuot, jei žinai prietaiso galingumą ir jo darbo laiką. kažkokia formulė yra. bet neatsimenu jau aš  blush2.gif

1. neutral priemonės nėra ekologiškos. nereikia painioti, jos tiesiog neturi sintetinių kvapų ir yra kiek švelnesnės savo sudėtimi, todėl tinka alergiškiekms žmonėms. bet jos NEEKOLOGIŠKOs. aš taip pat naudoju neutral skalbiklius, nes jie tinka kūdikiams ir asma sergantiems žmonėms. bet šiaip, galiu pasakyt, kad dėmes jie tikrai prastai skalbia  schmoll.gif
2. Kokios tos su garstyčiom  bigsmile.gif . gal pavadinimą pameni? įdomu būtų pabandyt
3. na pas mane kriauklė yra metalinė nikeliuota, todėl jos negalima šveist su metaline kempine
4. reiks išbandyt šitą
5. na nehigieniška tualetą šveist su soda druska ir actu, nes klozete dauginasi patogeniniai mikroorganizmai, o tos priemonės jų nesunaikina. reikalingos priemonės su chloru, kad dezinfekuotų.
6. na nežinau kokius jus valymo įrenginius statysit, bet šiaip jau valymo įrenginių bakterijos yra tam ten ir apgyvendintos, kad išvalytų iš nuotekų įvairias organines medžiagas, tuo pačiu ir esančias visuose valikliuose. jos verčia jas neorganiniais galutiniais produktais. o paskutiniame, cheminio valymo etape suskaidomi ir fosforo bei azoto junginai, kurie biologinio valymo metu nebuvo pilnai suskaidyti. todėl gal jums reikėtų labiau pasidomėt, kas ten per valymo įrenginiai bus statomi. jų bakterijos neturi bijoti valymo priemonių.

GARSTUKAS gamina TUB META.Ekolginese mugese Vilniuje .Neutral miltelius naudoju,kai nesugebu isigyti ekologisku wub.gif
Papildyta:
Esant užsikimšusiems vamzdžiams:
Įpilkite pusę puodelio valgomosios sodos, o po to – pusę puodelio acto į užsikimšusį vamzdį. Paskui užpilkite kelis puodelius verdančio vandens – kamščių kaip nebūta.
Orkaitės valymui:
Pasigaminkite pastą iš valgomosios sodos, druskos ir karšto vandens. Ištrinkite ja visą orkaitę ir palikite per naktį. Nušluostykite viską drėgnu skudurėliu arba aštresne kempine.
Batų tepalas
Alyvuogių aliejus su lašeliu citrinos sulčių puikiai atstoja įmantriausius batų tepalus.

Papildyta:
dar kai ka idomaus radau;
Švarai ir duonai

Skandinavijos šalys, kur kaštonai taip pat yra gana naujas augalas, iš kaštono vaisių išmoko daryti puikią skalbimo priemonę, o kas liko... sunaudoti maistui. Sumaltus kaštonų vaisius užpila šiltu vandeniu su trupučiu sodos, laiko parą, kartkartėmis permaišydami, paskui nusunkia ir gauna pačią ekologiškiausią skalbimo priemonę vilnai ir šilkui skalbti.

Likusią kaštonų masę daug kartų perplaudavo vis nauju vandeniu ir senovėje dėdavo į kepamą duoną.

Brangios kosmetikos pramonėje kaštonai iki šiol naudojami. Naudoja ir farmacijos pramonė.

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif kai atsiras kastonu reiks pabandyti thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 02 16, 21:28)

Sumaltus kaštonų vaisius užpila šiltu vandeniu su trupučiu sodos, laiko parą, kartkartėmis permaišydami, paskui nusunkia ir gauna pačią ekologiškiausią skalbimo priemonę vilnai ir šilkui skalbti.

Likusią kaštonų masę daug kartų perplaudavo vis nauju vandeniu ir senovėje dėdavo į kepamą duoną.

Brangios kosmetikos pramonėje kaštonai iki šiol naudojami. Naudoja ir farmacijos pramonė.

thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif kai atsiras kastonu reiks pabandyti thumbup.gif

Na dėl duonos nežinau. Bet Kaštonas buvo skalbimo priemonė, berods, kaip ir Jūs minėjot, būtent vilnai, o gal viskam skalbti. Būdavo supakuota nedideliais kiekiais, po gal 300ml. Gamindavo buitinė chemija. Berods lietuviškas produktas. Pamenu tą kvapą. Iki nepriklausomybės ją gamino.
Atsakyti