Įkraunama...
Įkraunama...

Praktinė ekologija

Mes rusiuojam siuksles namie 4u.gif - net sirdis skauda (tikrai rolleyes.gif ) kai kur sveciuose bunant ar kt. reikia viska i viena siuksline mesti doh.gif Uzsivezem rusiavimu lotuliukas.gif
BET KA DARYTI SU GELEZINE TARA blink.gif blink.gif Jai konteineriu nera schmoll.gif schmoll.gif blink.gif
Atsakyti
Va dėl šiukšlių rūšiavimo tai pas mus tikrai problema. Tų konteinerių nėra prie kiekvieno namo. Gal žinote kur reikia kreiptis, kad prie namo tokius konteinerius pastatytų g.gif ?
Atsakyti
QUOTE(Pakalnutės @ 2008 01 10, 12:18)
Gal žinote kur reikia kreiptis, kad prie namo tokius konteinerius pastatytų g.gif ?

Į savivaldybę... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Urartu @ 2008 01 10, 12:41)
Į savivaldybę... smile.gif

o gal kam teko irgi tokiu klausimu į savivaldybę kreiptis? Telefoniuką kokį gerą žinot? ax.gif
Atsakyti
Va jau ir nebereikia kreiptis, jau pastate konteinerius thumbup.gif
Atsakyti
Mes irgi rūšiuojam šiukšles. Tik va prie namo pastatė tik du konteinerius vietoj trijų doh.gif tai į tą antrą žmonės sumetė ir popierius ir butelius. Kaži ką darys tie šiukšlių vežėjai su tokiu neaiškiu konteineriu g.gif
Atsakyti
Žindymas yra labai ekologiškas, tausojamas ir vanduo, ir nereikia plastiko buteliukų, ir soskučių ir pieno gamyba yra ekologiška, gamtos ypatingiau neteršianti. ax.gif

Mano vyras kažkaip įsitikinęs, kad atseit vanduo yra išvalomas ir nereikia dėl to galvos sukti, ta prasme, kad kas nuplauta su vandeniu tai bus sutvarkyta ir nežalos gamtos g.gif Aišku, laistyti vandenį be reikalo irgi nelaistom.

O gal žinot kur reikia nuvežti priduoti plastikus?, nors prie mūsų namų nėra konteinerių, vis tiek rūšiuojam.

Ir gal galit atsakyti ar geriau popierius priduot makulatūrai ar sudeginti? Net turim židinį ir paleis popierius dūmais nesunku...

QUOTE(opalė @ 2007 10 24, 11:58)
Mes rusiuojam siuksles namie 4u.gif  - net sirdis skauda (tikrai rolleyes.gif ) kai kur sveciuose bunant ar kt. reikia viska i viena siuksline mesti doh.gif Uzsivezem rusiavimu lotuliukas.gif
BET KA DARYTI SU GELEZINE TARA blink.gif  blink.gif Jai konteineriu nera schmoll.gif  schmoll.gif  blink.gif

Konservų dėžutes reiktų kartu su plastmasėmis mesti.

Dar namuose naudoju vystyklus. Jei tik prisisioti, tai skalauju vandeniu tiesiog. skalbiu tik prikakotus arba visus perskalbiu kartą per savaitę. Nežinau ar labai ekologiška.

Kaip ir kitas klausimas neduoda ramybės. Mūsų dujinis katilas šildo vandenį. Turim varikliuką, kuris gali varinėti karštą vandenį po vamzdyną, kad visada atsukus karštą kraną bėgtų karštas vanduo. Bet tada nuolat vanduo vėsta, reikia jį vis pašildyti, varinėjimui elektra naudojama. O jei nevarinėja, tai tada vaikui užpakalį norint nuplauti tenka nuleisti švaraus vandens 5-10 litrų. Ne visada turiu galimybę tą vandenį surinkti į kibirą ir kitur panaudoti. Kaip elgtis tokioje situacijoje?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raideles: 14 vasario 2008 - 16:07
Raidelės, dėl popieriaus, manyčiau, geriau vis tik jį perdirbti. Nes tokiu atveju jis ne tik šiukšlynų neapkrauna, bet dargi ir sumažina sąnaudas gaminant nauja popierių, t.y. susitaupo mediena. Man taip atrodytų.
O su vandeniu tai sunkus klausimas... Gal turint elektrinį virdulį galima kokius porą litrų vandens užvirinti (ko gero, tam prireiktų mažiau sąnaudų nei viso vamzdyno pašildymui) ir tada skiesti jį šaltu g.gif čia tokios mano mintys ekspromtu, nežinau, kiek jos protingos...
Atsakyti
kokia mano praktinė ekologija:
1) rūšiuoju dalį šiukšlių (maisto atliekos ir buitinės, popierius, plastikas. metalo ir stiklo konteinerių niekur arti nėra verysad.gif )
2) niekada neplaunu automobilio ne plovykloj
3) mašina varoma dujomis. ir nors šeimoj turim 2, saviškę stengiuosi naudoti kuo mažiau, kad be reikalo neteršt. nors mašinoj yra kondicionierius, įjungiu jį labai lebai retai, na jau turi kepint lauke nesvietiškai
4) niekada nešiukšlinu pakelėse ir kieme ir vaikams savo neleidžiu
5) kai dar dirbau mokykloj, kiekvieną pavasarį organizuodavau talką, kurios metus su vaikais ir mokytojais rinkdavom šiukšles iš vietinio miško ir upės pakrantės. dabar kartas nuo karto rengiam panašias talkas, tik jau siauram rate, su savo šeima prie savo sodybos esančiame miške ir upės pakrantėje.
6) aerozolių beveik nenaudoju. t.y. nenaudoju oro gaiviklių, purškiamų kūno dezodorantų. seniau vietoj oro tgaiviklių naudodavau tokius kvapų naikiklius, beros FRILUS firmos. labai geri jie buvo, tikrai puikiai sugeria kvapus, ir lieka namie toks tarsi "bekvapis) oras (man labai patiko, nes aš pvz smilkalų ilgai pakęst negaliu, smirda man jie biggrin.gif ). deja, dabar niekur neberandu pirkt šio stebuklo verysad.gif . kartais naudoju aromaltinę lempą, kurį garina aliejus. bet abejoju ar labai jau čia ekologiška - gi jinai dega, reiškia naudoja deguonį, išskiria CO2, ir taip tik didina oro taršą g.gif

ką dar norėčiau / gal kada ir galėčiau padaryt:
1) vienkartinės sauskelnės - na man čia didelis galvos skausmas. bandau dieną nenaudot, pratint vaiką ant puoduko, nu bet mižnius jis pas mane didelis, neturiu tiek kelnių, nesugebu išaiškint ką ant puodo reik daryt, žodžiu - bėda doh.gif
2) panaudoti elementai ir akumuliatoriai - reikia nešt į spec supirktuvę, bet nežinau kur ji mano mieste yra .
3) seną buitinę techniką reikia vežti utilizuot į specializuotą tokio laužo supirktuvę. ten jie ją ardo, atskiria brangiuosius metalus, elektroniką, metalo laužą ir viską praktiškai atiduoda perdirbimui. na kol kas iki šiol tokios jau nebenaudojamos technikos neturim namie. bet kai turėsiu, tai tikrai pasinaudosiu ta paslauga. dabar net nervas ima, kai eini pro kokį konteinerį ir matai kaip koks senas tv jame guli doh.gif

o buitinę chemiją namie naudoju, nes mėgstu švarą. ir tikrai ja išsivalo žymiai, 100 kartų švariau negu soda ir actu (pati bandžiau ir lyginau). be abejo stengiuos neperdozuot, bet vistiek turiu ir riebalų šveitiklį ir indų ploviklį ir wc valiklį ir skalbimo miltelių. o visa tai tikrai teršia upes, bet deja, negaliu to išvengt. džiaugiuosi tik tiek, kad mūsų mieste pastatė naujus modernius nuotekų valymo įrengimus. bandžiau naudot ekologišką LOC valiklį, nu bet labai nusivyliau - nei velnio jis man nevalo doh.gif
Atsakyti
Net ir valymo įrenginiai negali visiškai išvalyti nuotekų. O buitinės indų plovimo, skalbimo ir balinimo priemonės naudojamos dideliais kiekiais, neperskaičius informacijos ant ploviklio pakuotės, kiek jo reikia naudoti. „Daugiau“ tikrai nereiškia „geriau“, nes šiuolaikiniai plovikliai yra veiklūs net mažais kiekiais. Todėl visada verta atidžiai perskaityti informaciją ant pakuotės. Nurodyta naudojimo norma padės pasiekti optimalų rezultatą, o papildomas ploviklio kiekis nepadidins jo efektyvumo.

Būsite aplinkos draugai, jei pirmiausia naudosite alternatyvias, natūralias plovimo priemones: sodą, actą, citrinos sultis, druską - jos dažnai tokios pat veiksmingos ir netgi mažiau kenkia audinių pluoštui nei pramonės siūlomi skalbikliai. Taip pat atidžiai rinkitės pakuotes, nes jos taip pat teršia aplinką, pirkite koncentruotus, didesnės talpos pakuotėse esančius ploviklius ir skalbiklius.

Reklamos dėka buvo sukurta tobulos švaros idėja. Bet blizgančios ir gerai kvepiančios grindys nereiškia, kad jos yra švarios ir higieniškos. Toksinių chemikalų naudojimas dabartiniame pasaulyje didėja. Chemikalai leidžia pernelyg lengvai pasiekti rezultatą ir atrodo lengviausias ir tinkamiausias sprendimas, tačiau daugelis jų kenksmingi mūsų sveikatai ir gamtai. Dauguma chemikalų gali sukelti pavojų žmogaus sveikatai, gyvūnams arba augalams. Jų liekanos randamos požeminiuose vandenyse, kartais net geriamajame vandenyje.

Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 02 14, 22:59)
Būsite aplinkos draugai, jei pirmiausia naudosite alternatyvias, natūralias plovimo priemones: sodą, actą, citrinos sultis, druską - jos dažnai tokios pat veiksmingos ir netgi mažiau kenkia audinių pluoštui nei pramonės siūlomi skalbikliai. Taip pat atidžiai rinkitės pakuotes, nes jos taip pat teršia aplinką, pirkite koncentruotus, didesnės talpos pakuotėse esančius ploviklius ir skalbiklius.

gal gali pasidalinti patirtimi, ką tu valai, skalbi su citrina, actu, druska, soda?

nes aš actą naudoju tik kalkėms iš arbatinuko pašalinti. daugiau jis man niekur nelimpa, o ir rankas graužia.
sodą bandžiau naudot šveitimui - visiškai, absoliučiai neiššveičia, tik tiek kad šiaip riebaluotas lėkštes galima plaut. ja plaudavau savo pirmagimio buteliukus ir žindukus, na kadangi pieno mišiniai baisiai neišsipurvina, nepridega ir nedažo indų, tai sodos pakako.

prašau, parašyk , kur buityje šios tavo siūlomos priemonės tokios pat veiksmingos nei pramonės siūlomos?
Atsakyti
QUOTE(Raideles @ 2008 02 14, 15:39)
1. Žindymas yra labai ekologiškas, tausojamas ir vanduo, ir nereikia plastiko buteliukų, ir soskučių ir pieno gamyba yra ekologiška, gamtos ypatingiau neteršianti.  ax.gif

2. Mano vyras kažkaip įsitikinęs, kad atseit vanduo yra išvalomas ir nereikia dėl to galvos sukti, ta prasme, kad kas nuplauta su vandeniu tai bus sutvarkyta ir nežalos gamtos  g.gif Aišku, laistyti vandenį be reikalo irgi nelaistom.

3. Ir gal galit atsakyti ar geriau popierius priduot makulatūrai ar sudeginti? Net turim židinį ir paleis popierius dūmais nesunku...

4. Konservų dėžutes reiktų kartu su plastmasėmis mesti.

5. Kaip ir kitas klausimas neduoda ramybės. Mūsų dujinis katilas šildo vandenį. Turim varikliuką, kuris gali varinėti karštą vandenį po vamzdyną, kad visada atsukus karštą kraną bėgtų karštas vanduo. Bet tada nuolat vanduo vėsta, reikia jį vis pašildyti, varinėjimui elektra naudojama. O jei nevarinėja, tai tada vaikui užpakalį norint nuplauti tenka nuleisti švaraus vandens 5-10 litrų. Ne visada turiu galimybę tą vandenį surinkti į kibirą ir kitur panaudoti. Kaip elgtis tokioje situacijoje?

1. drinks_cheers.gif biggrin.gif

2. šiaip jis kaip ir teisus. jei rajone yra modernizuoti pagal ES reikalavimus nuotekų valymo įrenginiai, tai teoriškai jie vandenį visiškai, pilnai išvalo. nes tokiuose įrenginiuose valymas vyksta 3 etapais: mechaninis valymas, biologinis valymas ir cheminis valymas. todėl net sudėtingų cheminių junginių tame vandeny turėtų nebelikti.

3. šiaip teoriškai geriau priduoti makulatūrai nei sudeginti, juk degindamas - terši orą, o ir žaliavos perdirbimui nepalieki. BET - jei makulatūros supirktuvė yra toli, niekur nepakeliui, į ją turi važiuoti automobiliu, tai vėlgi - čia dar klausimas, ar neužterši gamtos auto išmetamosiomis dujomis daugiau nei sudegindamas tą makulatūrą. be to - ne visa popieriaus produkcija tinka perdirbimui.

4. Kodėl? g.gif

5. kažin ar daug ten elektros tas varikliukas naudoja tokiam palaikomąjam varinėjimui g.gif . be to - jei elektrą jūs gaunat iš atominės ar hidro elektrinės - ji yra ekologiška. jei iš šiluminės - tada ji tarši.
Atsakyti