Įkraunama...
Įkraunama...

Praktinė ekologija

dėl tokių pačių priežasčių, kodėl sovietmečiu paplito kalbos išdarkymas žodžiais "medsesuo", "specplanas", "vyrgydytojas" ir pan. Pamirštamas padėti taškas po žodžio santrumpos smile.gif
Papildyta:
Elegantiškai sninga, parašiau postą, o tada tik pamačiau jūsiškį biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Loveco @ 2012 05 19, 11:35)
Elegantiškai sninga, parašiau postą, o tada tik pamačiau jūsiškį biggrin.gif

drinks_cheers.gif

Turiu dar vieną klausimą. Kuo plaunate medines grindis, taip pat kilimus? Būtų smagu sužinot apie veiksmingas namų sąlygomis pačių pasigamintas priemones. Ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Elegantiškai sninga @ 2012 05 20, 21:53)
drinks_cheers.gif

Turiu dar vieną klausimą. Kuo plaunate medines grindis, taip pat kilimus? Būtų smagu sužinot apie veiksmingas namų sąlygomis pačių pasigamintas priemones. Ačiū 4u.gif

aš ir vaikų, ir šuniukų sysiukus, taip par jogurtus, ir kitus išpiltus dalykus, taip pat dulkes- plaunu VANDENIU. Pas mus ąžuolinis parketas lakuotas, ir nors lakas jau pasitrynęs, nieko neatsitinka. Kilimų neturim, bet kai turėjom vilnonį- su sonett. Neišsiplovė, buvo baltas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Elegantiškai sninga @ 2012 05 20, 22:53)
drinks_cheers.gif

medines grindis plaunu vandeniu , ilasinu keleta lasiuku arbatmedzo aliejaus ar siaip kokio kitokio EA, kartais ipilu apelsininio valiklio 4u.gif Kilimas pas mus tik koridoriuje, esant reikalui ukiniu muilu pavalom g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MaGre: 21 gegužės 2012 - 15:36
QUOTE(Elegantiškai sninga @ 2012 05 20, 22:53)
drinks_cheers.gif

Kilimelius, kuriuos turiu virtuvej, vonioj ir prie duru plaunu su tulzies muilu. Nepakeiciamas dalykas thumbup.gif Puikiai isima ir rimtesnes demes jei ju buna. Mano kilimeliai sviesiai gelsvi, jau kokie 4 metai kaip juos turiu ir jie be demiu !! :-) As juos plaudama pirma pamirkau vandenyje, tada gerai itrinu tulzies muilu ir su sepeciu istrinu.
Atsakyti
QUOTE(Elegantiškai sninga @ 2012 05 10, 09:41)
Tos, kurios ploviklius buičiai gaminatės pačios, gal atsakytumėt į mano klaismą? 4u.gif Kuo plaunate kriaukles? Man labai pasitarnauja soda, bet norisi ir kažkiek dezinfekcijos, o soda to nedaro. Ji tiesiog nušveičia paviršių...

Neskaičiau visos temos, gal kas jau rašė apie tokį sodos ir ūkiško muilo valiklį, nežinau. Išmėginau pati, daviau keliom draugėm pabandyti, viena prašė dar, kita klausė, kaip pasidaryti pačiai, žodžiu, valo gerai praktiškai viską, tik dušo kabinos ne. Plaunu indus, stiklainius, po kepimo skardas, spinteles, duris, palanges nuvalo.Ir nusiplauna lengvai, nelieka baltų žymių.

reikia pusę gabaliuko ūkiško muilo sutarkuoti ir užpylus dviem stiklinėm verdančio vandens palikti per naktį. Kitą dieną užsikaitinti dar 2 stiklines vandens, apie pusę stiklinės pilti į vakarykštį muilą ir plakti su blenderiu po truputį dedant sodą, vėl pilam vandenį ir dedam sodą, kol susipils vanduo ir pusė pakelio sodos. Išsiplaks kaip kiaušinio baltymai, masė bus balta, puri. Tada sudedam į stiklainį, užsukam dangteliu ir laikom, jei nesandariai užsuktas- greit išdžiūsta. Pas mane prastovėjo apie mėnesį, nieks nepasikeitė. Kvapas pradžioj šioks toks būna nuo muilo, paskui išnyksta. Ypač liuks būtų, jei turėtumėt seno rusiško muilo, jis bekvapis.
O soda dezinfekuoja, kaip nedezinfekuoja? smile.gif

žinau skalbinių minkštiklio receptuką, irgi su soda, pati dar nebandžiau, tai negaliu garantuoti, kad gerai minkština, bet jei domina, galiu parašyti.
Atsakyti
QUOTE(be rėmų @ 2012 05 23, 17:50)

reikia pusę gabaliuko ūkiško muilo sutarkuoti ir užpylus dviem stiklinėm verdančio vandens palikti per naktį. Kitą dieną užsikaitinti dar 2 stiklines vandens, apie pusę stiklinės pilti į vakarykštį muilą ir plakti su blenderiu po truputį dedant sodą, vėl pilam vandenį ir dedam sodą, kol susipils vanduo ir pusė pakelio sodos. Išsiplaks kaip kiaušinio baltymai, masė bus balta, puri. Tada sudedam į stiklainį, užsukam dangteliu ir laikom, jei nesandariai užsuktas- greit išdžiūsta. Pas mane prastovėjo apie mėnesį, nieks nepasikeitė. Kvapas pradžioj šioks toks būna nuo muilo, paskui išnyksta. Ypač liuks būtų, jei turėtumėt seno rusiško muilo, jis bekvapis.
O soda dezinfekuoja, kaip nedezinfekuoja? smile.gif

žinau skalbinių minkštiklio receptuką, irgi su soda, pati dar nebandžiau, tai negaliu garantuoti, kad gerai minkština, bet jei domina, galiu parašyti.

O! Sita reikes isbandyti, tokio recepto niekur nebuvau aptikus. Aktualiausia man del indu plovimo, nes indu ploviklis, isvirtas is muilo riesutu mane "pribaige". Nebeapsikenciau to nuolatinio riebalu pojucio plaunant indus ir pamazgu kvapo nuo indu paskui. Bandziau ir ukinio muilo itarkuot verdant, tada biski geriau riebalus nugrauzia, bet labai daug tokio ploviklio susinaudoja, todel reikia karta per savaite is naujo virti. Zaidziau zaidziau kazkuri laika, kol galiausiai vel pradejau pirkt is eko pardes indu plovikli, ji skiesti, kad ilgiau uztektu ir maziau siukslinti reiktu...

O skalbiniu minkstiklio receptuku irgi galetumet pasidalinti, jei gera turit. As is vienos knygos apie ekologija buvau nuziurejus recepta, kur reikia pilti stikline sodos i skalbimo masina, ir stikline acto skalaujant. Bet ten rase, kad actas issivadeja kol skalbiniai isdziusta, bet as ilga laika taikiusi si recepta, galiu tikrai pasakyti, kad niekur, deja, jis neissivadeja. Pvz., ranksluosciai, kai i juos sluostaisi kuna, sudreke smirda actu. Minkstina nelabai. Todel dabar visai nebenaudoju jokio minkstiklio. Retkarciais tik su actu praskalbiu kokia partija skalbiniu vien del to, kad skalbimo masinai gerai, nes naikina kalkiu nuosedas..
Atsakyti
QUOTE(Kinda @ 2012 05 23, 22:19)
Zaidziau zaidziau kazkuri laika, kol galiausiai vel pradejau pirkt is eko pardes indu plovikli, ji skiesti, kad ilgiau uztektu ir maziau siukslinti reiktu...

O skalbiniu minkstiklio receptuku irgi galetumet pasidalinti, jei gera turit. As is vienos knygos apie ekologija buvau nuziurejus recepta, kur reikia pilti stikline sodos i skalbimo masina, ir stikline acto skalaujant. Bet ten rase, kad actas issivadeja kol skalbiniai isdziusta, bet as ilga laika taikiusi si recepta, galiu tikrai pasakyti, kad niekur, deja, jis neissivadeja. Pvz., ranksluosciai, kai i juos sluostaisi kuna, sudreke smirda actu. Minkstina nelabai. Todel dabar visai nebenaudoju jokio minkstiklio. Retkarciais tik su actu praskalbiu kokia partija skalbiniu vien del to, kad skalbimo masinai gerai, nes naikina kalkiu nuosedas..

Aš pabandžius nusprendžiau, kad viskas užbaigta su feiriais amžiams smile.gif Šiandien pradarius spintelę pamačiau virtuvės valiklį, o, galvoju, ką tu čia veiki bigsmile.gif Net nupurtė pagalvojus, kiek ilgai su tokia aštria chemija vargdavau, o ir kvapas nekoks, kai tuo tarpu su sodos ir ūkiško muilo mišiniu valiau gal tris valandas įsismaginus ir be pirštinių, ir nieko, rankos neišsausėjo.

Dabar apie skalbinių minkštiklį. Pati šįryt pasidariau ir išbandžiau, tikrai mikštesni skalbiniai, drėgni neturėjo visiškai jokio acto kvapo, sausi juo labiau. Gaila, kad neskalbiau frotinių rankšluosčių, man su jais visada vargas, tik sudrėkę tuoj mazgote smirda unsure.gif nes vonia drėgna. Bet išbandysiu smile.gif Klausiau vienos pažįstamos, kuri taip pat naudoja tą minkštiklį, jinai garantavo, kad rankšluosčiai tikrai actu netrenks.
Taigi, imam pusę stiklinę sodos ir užpilam stikline verdančio vandens, maišom, kol ištirps. Man visa soda neištirpo, nors dar daugiau vandens pyliau. Paskui iš lėto supilam pusę stklinės acto, labai putoja, reiktų didesnio indo. Viskas, supilam į stiklainį, laikom sandariai uždarytą. Vienam skalbimui užtenka 1/4 stiklinės tirpalo, prieš naudojant suplakam, kad nusėdusi soda neliktų ant dugno.
Atsakyti
QUOTE(be rėmų @ 2012 05 24, 15:09)

Dabar apie skalbinių minkštiklį. Pati šįryt pasidariau ir išbandžiau, tikrai mikštesni skalbiniai, drėgni neturėjo visiškai jokio acto kvapo, sausi juo labiau. Gaila, kad neskalbiau frotinių rankšluosčių, man su jais visada vargas, tik sudrėkę tuoj mazgote smirda unsure.gif nes vonia drėgna. Bet išbandysiu smile.gif Klausiau vienos pažįstamos, kuri taip pat naudoja tą minkštiklį, jinai garantavo, kad rankšluosčiai tikrai actu netrenks.
Taigi, imam pusę stiklinę sodos ir užpilam stikline verdančio vandens, maišom, kol ištirps. Man visa soda neištirpo, nors dar daugiau vandens pyliau. Paskui iš lėto supilam pusę stklinės acto, labai putoja, reiktų didesnio indo. Viskas, supilam į stiklainį, laikom sandariai uždarytą. Vienam skalbimui užtenka 1/4 stiklinės tirpalo, prieš naudojant suplakam, kad nusėdusi soda neliktų ant dugno.

Mmm, na labai idomu. Pabandysiu ir sita. As tai vamzdzius panasiu budu valau, t.y. i kriaukles ir i vonios vandens nubegimo skylutes pripilu sodos, tada uzpilu acto, ir galiausiai verdancio vandens. Tai irgi buna "vulkanas" doh.gif
Atsakyti
O ar galima butu i ta skalbiniu minkstikli ilasinti keleta lasu pvz. kokio eterinio aliejaus, kad dar ir butu lengvas aromatas? Nepakenktu skalbiniams?
Atsakyti
QUOTE(lauramedis @ 2012 05 26, 05:18)
O ar galima butu i ta skalbiniu minkstikli ilasinti keleta lasu pvz. kokio eterinio aliejaus, kad dar ir butu lengvas aromatas? Nepakenktu skalbiniams?

manau, kad nepakenktu. as ir siaip daznai lasinu eteriniu alieju - skalbinius skalaujant (jei su rankom plaunu), arba ant muilo riesutu masiuko uzlasinu pries skalbiant, grindis plaunant ir pan. smile.gif
Atsakyti
Ačiū už pasidalinimą patirtimi 4u.gif Valio, ir apie minkštiklius sužinojau bigsmile.gif
Atsakyti