Įkraunama...
Įkraunama...

Praktinė ekologija

Sveiki, eko pilieciai 4u.gif ax.gif

Pirmiausia, tai toks gyvenimo budas man nesvetimas nuo kazkur paauglystes, taciau kuo toliau, tuo labiau arteju prie leto gyvenimo budo keitimo. Leto, nes drastiskas pokytis neatnestu naudos, o tik pernelyg didele nasta, kuri pasirodytu gal net nepakeliama ir sunkiai suderinama su vos pries pusdieni virusiu gyvenimu smile.gif Taigi, gimus itin alergiskam vaikeliui, ir prasidejus mano NON-E-DIET, apsiziurejau, kad galiu ir daugiau. Artejant naujiems metams, padariau sau ir vyrui dovana Kaledine- EKO MEDI. Jame yra 53 burbuliukai-lapeliai, lygiai tiek, kiek ir metuose savaiciu. Kiekviena savaite mes su vyru isipareigojam pakeisti savo gyvenima kazkuriuo aspektu, ir pakeitus- nebegrizti atgal. Pvz, pradedam naudoti eko sampuna, ir toliau ji perkam nuolat. Antraja savaite jau pereinam prie eko siuksliu maisu, ir kitokiu nebeperkam, ir t.t.t.t.
Visko nesurasiau ir nesutalpinau i tuos 53 punktus, kai ka jau esam igyvendine is anksciau, bet stai gal kam bus idomu/naudinga musu paprastos idejos:

1. Eko siuksliu maisai.
2. Daugkartines sluostes (skalbiamu net yra)
3. Indu ploviklis (mums tinka sonet, perkam po 5-10 litru, manau metams uzteks smile.gif
4. Saldymas ziemai (eko turgelyje vasara pirkom daaaaaaaug moliugu, cukiniju, uogu, grybu, ir saldiklyje laikom, krapai- fantastika, kaip sviezi).
5. Higieniniai paketai (natracare naudosiu)
6. Platinti idejas (su eko sauskelnem vis gaunam dovanu "Green'a", tai jau gal 5iems pazistamiems isdalinom, uzsikrete )
7. Sviestas (negaliu vartoti tikrojo sviesto, nes hipoalergine man dieta, tad lydyta gaminuosi)
8. Duona (kepam patys, be mieliu, tik ruginiai miltai,vanduo, siek tiek rugpienio- mmm)
9. Skutimosi putos
10. Naturalus jogurtas (gaminam patys)
11. Duso zele (tiko urtekram)
12. Muilas
13. Kuno kremas (vaikas padare atradima- nerafinuotas taumedzio sviestas, siunciames is uzsienio kilogramais smile.gif
14. Dezodorantas (urtekram bekvapis tiko mum)
15. Wc popierius (nesu tikra del ekologiskumo prasmes, bet su skandinavisos gulbes zenklu biggrin.gif )
16. Siuksliu rusiavimas
17. Sampunas (irgi urtes)
18. Dantu pasta
19. Losjonas po skutimosi
20. Skalbimo milteliai (perkam sonet 10 kg , iseina dvigubai pigiau)
21. Taisyti, o ne pirkti nauja
22. Neplastikiniai maisai (kai eini i parduotuve, ir ne tik)
23. Nekaupti daiktu (jei ko nebereikia- atiduoti/parduoti/ismesti)
24. Medvilniniai rubai
25. Lengvai yrantys produktai/pakuotes
26. Daiktus naudoti bent po 2 kartus
27. Dideles pakuotes (pvz ne 5x 1litras, o viena inda su 5 litrais indu plovilio pirkt smile.gif
28. Mediniai irankiai ir kai kurie indai
29. Mazinti vartotojiskuma
30. Pesciomis i parduotuve, kai tai imanoma, zinoma.
31. Lietuvisku prekiu pasirinkimas
32. Alkoholiui- ne
33. Nesiukslinti (kultura cia tokia smile.gif
34. Taupyti vandeni (pasizadejau nedaryti tokiu nesamoniu, kaip anksciau, pvz i klozeta ismetu popierine servetele, kuria valiau vonios veidrodi, po to nuleidziu vandeni kelis sykius (nes serveteles tai juk kelios biggrin.gif
35. Eko puodai ir keptuves (sita pasiliksim metu galui, kai isgalesim green pan nusipirkti smile.gif
36. Vakariene su seima (bent 1 k per diena visiem susesti prie stalo, - prasme pajunti maisto, savotiska dekinguma, be to, susiburia seima....)
37. Letas poilsis (sunku paaiskinti, skaitykit "green'e".... smile.gif
38. Daugkartines sauskelnes (kol kas neiseina, nes maze viduriuoja daznai.... bet kai ti isaugs bedeles, bandysim)
39. Labdara
40. Eko kosmetika (as siaip niekada nesidazau, bet juk karta per pusmeti pasitaiko progu...)
41. Valikliai
42. Uogas ir grybus- rinkti patiems. Ir poilsis, ir pramoga, ir sveika, ir pigiau smile.gif
43. Naturalus vaistai (homeopatiniai, vaistazoles irt.t.)
44. Letas maistas (valgai ir neziuri TV, o TIK valgai ir tuo megaujiesi )
45. Elektros lemputes
46. Kas 1-2 dienas vedzioti suni (turim nuosava kiema, tai kartais ji tik isleidziam palakstys, ir ne visada gauna ilga treniruote vaikstant....kalti smile.gif
47. Letas gyvenimo budas (gyventi cia ir dabar, neskubeti, neapsikrauti kiek imanoma darbais, darba derinti su poilsiu)
48. Seni vaistai- i vaistine
49. Auginti prieskonines zoleles.
50. Sokoladui- NE (arba bent jau ekologiskas )
51. Naturalus receptai (kosmetikai, vaistams, maistui, buiciai)
52. Cukrui- NE
53. Jokiu E. (is parduotuves as siuo metu ar siaip ar taip negaliu beveik nieko pirkti, nes ten visur E, o ju reikia vengti, nes maitinu alergiska dukryte....).

Na, ne viska surasiau, bet igyvendinti pavyko jau bene puse siu pasizadejimu, o dar nepraejo ne pusmetis 4u.gif 4u.gif

Sekmes atrandant savo eko kelia, juk bevei viskas priklauso nuo musu, rinkdamieji ekologiska produkta ir toki gyvenimo buda, mes balsuojame uz tai, ir ateityje vaizdas turetu tik gereti smile.gif wub.gif
Atsakyti
ekologija - gyvenimo budas
Atsakyti
QUOTE(snickers @ 2009 08 24, 16:32)
Sėkmės mažuose darbuose, jie nugriauna kalnus.

drinks_cheers.gif

QUOTE(Loveco @ 2010 02 15, 17:29)
Visko nesurasiau ir nesutalpinau i tuos 53 punktus, kai ka jau esam igyvendine is anksciau, bet stai gal kam bus idomu/naudinga musu paprastos idejos:

įkvėpėt 4u.gif sąrašiuką nusikopinau, bandysim keistis rolleyes.gif
Atsakyti
JCI Kaunas ŽALIASIS PROJEKTAS 2010 kviečia į primajį nemokamą seminarą

„Ekologija - Kas? Kur? Kaip?“
Data: 2010 Lapkričio 30 d.
Vieta: E.Ožeškienės g. 18, Kaunas (ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas)
Laikas: 19 val.

Seminaro tikslas:
Seminaru siekiama suteikti informacijos atsakingam Žemės piliečiui apie tai, kaip kiekvienas iš mūsų gali paprastais veiksmais prisidėti prie aplinkos kokybės išsaugojimo ir gerinimo, bei savo paties gyvenimo kokybės gerėjimo. Siekiama skatinti ekologinės sąmonės sklaidą tarp įvairių amžiaus grupių žmonių.

Seminare pristatomos temos:
- „Ekologinės sąmonės ugdymas“. Pranešėja Rūta Bronė Lukenskienė - biologijos ir chemijos mokytoja metodininkė. Pranešime nagrinėjama ekologinės sąmonės sklaidos problema, gamtos mokslų vertybių perteikimas ir įtvirtinimas tarp moksleivių bei suaugusių žmonių. Pasidalinta patirtis, kaip mokytojo darbe integruoti ekologinių idėjų įgyvendinimo nuostatas, leis seminare apsilankiusiems tėvams suprasti, kaip jie patys galėtų mokyti savo atžalas gerbti ir saugoti aplinką.

- „Ar tikrai Eko = Ekologija?“. Pranešėja dr. Jūratė Žaltauskaitė – Vytauto Didžiojo universiteto (Gamtos mokslų fakulteto) aplinkotyros katedra. Pranešime apjungiama žmogaus veiklos daromas poveikis sau pačiam ir didesniems biologiniams matams. Bus aptariama, kaip verslas, naudodamasis vartotojų neišprusimu iš ekologijos kraunasi pelną. Pranešime taip pat bus atskleidžiama ekologijos kaip mokslo ir kaip kasdienės žmonių elgsenos sąsaja, remiantis mokslo duomenimis atskleidžiama įprastų vartotojiškos visuomenės atstovų veiksmų pasekmės biologinei įvairovei, aplinkai ir pačiam žmogui.

Seminaro moderatorius: Gediminas Čapkauskas, VDU Gamtos mokslų fakulteto magistrantas

Registracija į seminarą: http://zaliasis.jci.lt/?p=1104

Atsakyti
ech ilindau ir as i ekologijos tema.... doh.gif Perskaiciau kelias diskusiju temas ir sitoj nebeislaikiau. Siaip kiekvienakart isnesant is namu siuksles sukirba kirminas viduj kad ajajaij kaip negerai darau. Juk kalnai siuksliu kazkur puva, smirsta, dega... Labai gaila kad pas mus siuksliu rusiavimas ir perdirbimas ner toks isvystytas... Jei ir stovi konteineriai rusiavimui tai jie prigrusti beleko.... Kai gyvenom Justiniskese, tai pati per langa maciau kaip siuksliavezis atvaziaves susiverte visus tris rusiavimo konteineriu skirtingus turinius i ta pacia savo priekaba... Ir tada rankos nusviro.... Kam rusiuot jei viskas i viena katila suverciama...?
Bet ne apie tai. Ka darom praktiskai?
siaip tai esu taupus zmogus ir nieko nepabaigto arba nepergaminto neismetu biggrin.gif is senos patalynes siunu rubelius, sluostes ir pan. zodziu sunaudoju dar karta tolius dalykus.
Nebeperkam jau senokai plastikiniu maiseliu parduotuvej.
Vaiksciojimo viusr pestute nebelaikau kazkokia ekologija nes mum cia savaime suprantamas dalykas, esam abu "vaikstantys"... su masina vaziuojam tik i ilgas keliones.
pamazu atrandu naturalia kosmetika. Labai ilgai galvojau kame skirtumas tarp paskutiniu metu garsiai saukiamu "ekologiskos" ir "naturalios" kosmetikos... Ir vis del to, ta eko kosmetika mano galva supakuota yra i plastika, uzkonservuota ir pan. Man priimtinesnis variantas natur teptis - aliejais, moliais ir pan. Bet be duso zeles ir sampuno neapseinu, tai tuos jau renkuosi eko. Del dekoratyvines dar reiks padirbet... cia jau sunkiau.
Del maisto, tai daugiausiai atsivezam is kaimo , cia kazkaip irgi kaip su vaiksciojimu, neakcentuojam. Bet kartais sugriesijam su parduotuves mesa... saldumynus gaminam patys, joguta perkam naturalu ir prisidedam uogu...
O kad vandeni ir elektra taupyt reikia tai cia savaime aisku. ne vien del ekologijos bet ir del kisenes ax.gif ir siaip - buk taupus suvalkietis - busi kone ekologiskas bigsmile.gif (nors mes ne suvalkieciai bet biggrin.gif )

Kadangi nauji metai esu uzsirasiusi naujuju metu plane toki tiksla - pereit i eko. Tai butu :
skalbti kuo ekologiskiau - bandysiu riesutus ir skalbiklius.
Indus plauti - velgi - plovikliai eko...
Vartoti kuo maziau blush2.gif

Ir kaip ten bebutu - visiskai eko kaip as suprantu (arba esu macius Vokietijoj seima gyvena ekologiskai - visas namas is medzio, baldai medzio, grudus mala patys, pramogos (aisku jokio teliko) bugnai visokie irgi eko, rubai lininiai medvilniniai... ) nebus, nes man buityje reikia ir blenderio, ir puodu, ir dar visokio velnio.... blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bonza: 01 sausio 2011 - 11:59
loveeko, iš kur siunčiatės nerafinuotą sviestmedį? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Scurry @ 2011 01 01, 12:09)
loveeko, iš kur siunčiatės nerafinuotą sviestmedį? 4u.gif

is akoma.com smile.gif siaip kelis kartus tik siunciausi, per tarpininke. Man kilogramo uztenka metams smile.gif
Atsakyti
Rašau tinklaraštį apie gyvenimą be pinigų http://www.tinklink....imas_be_pinigu/ . Man naudingos visos idėjos apie ekologiją, gamtos išteklių taupymą, rūšiavimą, "pasidaryk pats" idėjas ir pan - nemažai radau ir šioje diskusijoje. Kažkiek informacijos rasite ir mano tinklaraštyje.
Jei kuri nors sutiktumėte papasakoti, kodėl jūs ryžotės keisti gyvenimo būdą ir sutiktumėte, kad interviu publikuočiau savo tinklaraštyje, parašykite man. Pavardės galėsim nenurodyti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Loveco @ 2010 02 15, 18:29)

Labas 4u.gif

Aš tą sąrašą irgi pasikopinau - gal ne viskas man tinka ir ne viskas iškart, bet visai nebloga "špargalkė" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Loveco @ 2010 02 15, 18:29)
50. Sokoladui- NE (arba bent jau ekologiskas )
52. Cukrui- NE

o kuom tai kenkia ekologijai ? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(MaGre @ 2011 09 14, 17:47)
o kuom tai kenkia ekologijai ?  unsure.gif

Manau, tai daugiau sveikatos klausimas, bet keičiant gyvenimo būdą, tai labai tinka. smile.gif

p.s. Idėja, tai super smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pievugele999 @ 2011 09 15, 10:48)
Manau, tai daugiau sveikatos klausimas, bet keičiant gyvenimo būdą, tai labai tinka. smile.gif

p.s. Idėja, tai super smile.gif

as atsiprasau kad ne i tema, bet pvz juodaji sokolada saikingais kiekiais yra netgi sveika valgyti mirksiukas.gif
Atsakyti