Įkraunama...
Įkraunama...

Praktinė ekologija

QUOTE(*GREISI* @ 2008 05 20, 19:53)
Nu suprantu,kad vegetariska mityba nera ekologiska,cia tik siaip paklausiau.Nors kaip paziuresi....tai tas pats kaip buti tipo ekologisku uzsisakant ekologiskas prekes is uzsienio,o kiek ta masina vaziuodama ora tersia doh.gif


Vegetarinė mityba vistiek ekologiškesnė už visaėdę 4u.gif Vien jau paskaičiavus kiek vandens ir pašarų išnaudojama vienam kg mėsos užaugint kai tą vandenį ir kokius grūdus galima iškart suvartot. Jau nekalbant apie tai, kad kertami miškai ganykloms ir kad karvės išskiria metaną, kurios yra šiltnamio dujos nr.1

O dėl maisto, tai nėra jis labai ypatingas. Turiu harė krišna vegetarinių valgių knygą, bet čia kai jau pasilepint noriu ax.gif
O šiaip pagrinde kruopos ir daržovės, bei pieno produktai. Na kad ir įprastas vienos dienos meniu:
pusryčiam 300g jogurto, skrudinta duona su varškės sūriu arba ementaliu, arbata.
pietūs - virti-kepti spagečiai su avokado, mozarelos ir pomidorų salotom, sriuba.
vakarienė - pieniška ryžių arba grikių košė. Gal dar blynai kokie.
Ir dar daug visokių užkandžių tarp valgymų - sūreliai, sumuštinukai, chalva, bananai, dar visokių niekučių. Nes dažnaiusiai būnu namie, tai ir sukuosi aplink šaldytuvą blush2.gif
O jei yra laiko, tai jau prašmatniai būna - sojos ir daržovių troškinys su kuskusu, grybų pica, įdaryti pievagrybiai su riešutais ir kitokios gėrybės, bet mane dažniausiai vyras maitina, tingiu po virtuvę kuistis, nors visi patiekalai pagaminami greitai.
Čia ajurvedinių patiekalų nuoroda, nors iš čia tik saldėsius esu darius
Atsakyti
QUOTE(lavista @ 2008 05 20, 20:09)
noriu tik pasakyti, kad net rusiuoti reikia protingai. pakuote, tiek popierine, tiek plastikine turi buti svari. be tepalu, riebalu. kitu atveju viena isbegusi silkes pakuote gali sugadinti visa dezes turini... taigi... sveikinu visus, kurie atsakingi  drinks_cheers.gif

na šiek tiek paprieštarausiu. nežinau kaip dėl popieriaus, bet plastiko pakuočių plauti tikrai nereikia, nes tos įmonės, kurios užsiima jų perdirbimu, patys plauna ir valo viską. bent jau man taip sakė prieš kelis metus mūsų savivaldybės ekologas seminare
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ingalp: 20 gegužės 2008 - 19:37
QUOTE(ingalp @ 2008 05 20, 21:34)
na šiek tiek paprieštarausiu. nežinau kaip dėl popieriaus, bet plastiko pakuočių plauti tikrai nereikia, nes tos įmonės, kurios užsiima jų perdirbimu, patys plauna ir valo viską. bent jau man taip sakė prieš kelis metus mūsų savivaldybės ekologas darbuotojas seminare


as pries menesi kalbejau su imones VSA atstove ir ji mane patikino, kad musu perdirbejai kol kas neturi plovimo irenginiu ir atsirenka tik svaru plastika. kitas keliauja i savartyna blink.gif .
Ji sake, kad is isrusiuotu atlieku tik maziau nei 30 proc. ''nueina'' perdirbimui butent del to, kad zmones primeta nesvariu atlieku ir dauguma turinio susigadina...
pasakojo kaip atrodo pas juos juodojo rusiavimo dienos, kai zmones rankomis rusiuoja tas susvinkusias atliekas ziaugciodami. todel ir prase skleisti informacija apie tai kad reikia stengtis mesti kuo svaresne pakuote.
pasakojo ir kuriozu, kai zmones i popieriaus dezes primeta panaudotu sauskelniu, net panaudoto tualetinio popieriaus...
Atsakyti
Parašysiu savo mėgstamiausią receptą, kurį siūlau visom išbandyt 4u.gif Tikrai l.skanu

450g varškės sūrio
6 vidutinio dydžio pomidorai
3 šaukštai aliejaus
2 arb.š. kmynų
1 arb.š. kurkumos (ciberžolės)
2 arb.š. druskos
1/2 arb.š. maltų juodųjų pipirų
150ml grietinės
2 šaukštai susmulkintos šviežios kalendros arba petražolių

Supjaustyti sūrį į maždaug 2,5 cm gabalėlius. Geriau netrupantis, liesas sūris
Pomidorus supjaustyt po 8skilteles. Gilioje keptuvėje įkaitint aliejų. Suberti kmynus, kai jie paruduos (po 30s) sud4ti pomidorų skilteles. Atsargiai jas vartiti kol šviesiai paruduos. Sudėti varškės sūrį. Paskaninti druska, kurkuma, pipirais ir 2-3min kepti atsargiai maišant ž, kad pomidoras ir sūris nesuirtų.
Galiausiai sudėti grietinę ir viską išmaišyt. Patiekti karštą, papuoštą kalendra ar petražolėm.
Receptas skirtas maždaug 5-6 žmonėm, gaminama 40min, bet verta 4u.gif Pabandykit, o po to atsiliepimus parašykit ax.gif
Papildyta:
QUOTE(lavista @ 2008 05 20, 20:42)

pasakojo ir kuriozu, kai zmones i popieriaus dezes primeta panaudotu sauskelniu, net panaudoto tualetinio popieriaus...


blink.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 05 20, 20:17)
Vegetarinė mityba vistiek ekologiškesnė už visaėdę  4u.gif Vien jau paskaičiavus kiek vandens ir pašarų išnaudojama vienam kg mėsos užaugint kai tą vandenį ir kokius grūdus galima iškart suvartot. Jau nekalbant apie tai, kad kertami miškai ganykloms ir kad karvės išskiria metaną, kurios yra šiltnamio dujos nr.1

O dėl maisto [..] pieno produktai [...] 300g jogurto, skrudinta duona su varškės sūriu arba ementaliu, arbata.

Kaip tu įsivaizduoji, iš kur atsiranda pieno produktai: jogurtas, sūriai, varškė ir pan.?

QUOTE(lavista @ 2008 05 20, 20:42)
as pries menesi kalbejau su imones VSA atstove ir ji mane patikino, kad musu perdirbejai kol kas neturi plovimo irenginiu ir atsirenka tik svaru plastika. kitas keliauja i savartyna  blink.gif .

Taip, man irgi sakė, kad neplautų plastiko pakuočių jie perdirbti neatrenka, visos keliauja sąvartynan.
Riebaluotas popierius taip pat.
Atsakyti
QUOTE(pienių jūra @ 2006 06 06, 10:06)
naudojam nemažai mikropluošto gaminių, todėl beveik nebenaudojame "Fairio".

O kas yra tie mikropluošto gaminiai? Aš naudoju indų ploviklį Neutral.
Atsakyti
QUOTE(Žirklutės @ 2008 05 20, 20:17)
Vegetarinė mityba vistiek ekologiškesnė už visaėdę  4u.gif Vien jau paskaičiavus kiek vandens ir pašarų išnaudojama vienam kg mėsos užaugint kai tą vandenį ir kokius grūdus galima iškart suvartot. Jau nekalbant apie tai, kad kertami miškai ganykloms ir kad karvės išskiria metaną, kurios yra šiltnamio dujos nr.1

O dėl maisto, tai nėra jis labai ypatingas. Turiu harė krišna vegetarinių valgių knygą, bet čia kai jau pasilepint noriu  ax.gif
O šiaip pagrinde kruopos ir daržovės, bei pieno produktai. Na kad ir įprastas vienos dienos meniu:
pusryčiam 300g jogurto, skrudinta duona su varškės sūriu arba ementaliu, arbata.
pietūs - virti-kepti spagečiai su avokado, mozarelos ir pomidorų salotom, sriuba.
vakarienė - pieniška ryžių arba grikių košė. Gal dar blynai kokie.
Ir dar daug visokių užkandžių tarp valgymų - sūreliai, sumuštinukai, chalva, bananai, dar visokių niekučių. Nes dažnaiusiai būnu namie, tai ir sukuosi aplink šaldytuvą  blush2.gif 
O jei yra laiko, tai jau prašmatniai būna - sojos ir daržovių troškinys su kuskusu, grybų pica, įdaryti pievagrybiai su riešutais ir kitokios gėrybės, bet mane dažniausiai vyras maitina, tingiu po virtuvę kuistis, nors visi patiekalai pagaminami greitai.
Čia ajurvedinių patiekalų nuoroda, nors iš čia tik saldėsius esu darius

Vaikai alergiki pieno produktams va cia ir didziausia beda!Koses virdavau su pienu,o be jo dabar neneori....nu priprasim....
Atsakyti
QUOTE(lavista @ 2008 05 20, 20:42)
as pries menesi kalbejau su imones VSA atstove ir ji mane patikino, kad musu perdirbejai kol kas neturi plovimo irenginiu ir atsirenka tik svaru plastika. kitas keliauja i savartyna  blink.gif .
Ji sake, kad is isrusiuotu atlieku tik maziau nei 30 proc. ''nueina'' perdirbimui butent del to, kad zmones primeta nesvariu atlieku ir dauguma turinio susigadina...
pasakojo kaip atrodo pas juos juodojo rusiavimo dienos, kai zmones rankomis rusiuoja tas susvinkusias atliekas ziaugciodami. todel ir prase skleisti informacija apie tai kad reikia stengtis mesti kuo svaresne pakuote.
pasakojo ir kuriozu, kai zmones i popieriaus dezes primeta panaudotu sauskelniu, net panaudoto tualetinio popieriaus...

g.gif nu įdomiai čia... o tai ką, jie perdirbinėja neplautą pakuotę blink.gif????? . taigi nehigieniška, fui blink.gif . kas kad švari atrodo, bet gi visokios bjaurasties, virusų, bakterijų gali būt likę doh.gif . nu man kažkaip nesitiki, kad taip gali būt g.gif schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2008 05 21, 11:47)
g.gif nu įdomiai čia... o tai ką, jie perdirbinėja neplautą pakuotę blink.gif????? . taigi nehigieniška, fui blink.gif . kas kad švari atrodo, bet gi visokios bjaurasties, virusų, bakterijų gali būt likę doh.gif . nu man kažkaip nesitiki, kad taip gali būt g.gif  schmoll.gif


na, tiksliai nezinau tu procesu, bet manau kad plastika suskirsto pagal rusis, smulkina, tada plauna, kaitina, lydo, vercia granulemis ir parduoda perdirbejams, kurie is tu granuliu vel lydo pvz. PET butelius.
as manau kad lietuviai perdirba daugiausiai tik ta plastika, kuris lengviausiai tam pasiduoda ir is kurio daugiausiai galima uzdirbti. Todel nieks nenori zaisti su riebaluotais silkiu pokeliais, juos plauti, atskyrineti perdirbamas dalis nuo neperdirbamu... o be to tai sutersia jiems taip reikalinga PET plastika, kuri zinoma sunkiau perdirbti jei jis nesvarus. Gal neturi irengimu kurie idealiai paruostu perdirbimui ir nesvaria pakuote (?)..
Dar ta atstove minejo, kad negerai isplovus gamykloje ir riebalu ar tepalu patekus i mase, perdirbta mase gali prarasti perdirbimui reikalingas savybes.
na, kad nesvaiciociau, kazkada reiks pasneketi dar ir tada parasysiu drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 05 21, 09:14)
Vaikai alergiki pieno produktams va cia ir didziausia beda!Koses virdavau su pienu,o be jo dabar neneori....nu priprasim....


Galit vietoj pieno sojų pieną išbandyt, jį galima vartot karštą ir šaltą, o skonis net geresnis nei įprastinis. Taip pat rimi yra sojos jogurtų, labai skanus su šaltalankiais.
Atsakyti
Aš plaunu tiek plastmases, tiek stiklainiu ir skardines. Kadangi rūšiavimo konteineriai toli, reikia vežti, tai natūraliai laukiu, kol didesnis maišas prisikaupia.O kaip gi laikysi neplautus? smile.gif

Skaičiau "Žalio taško" lankstinukus, jie prašo riebalais ištepto plastiko bei popieriaus nemesti į perdirbimo konteinerius.

Atsakyti
QUOTE(Žiogelis @ 2008 05 21, 14:11)
Aš plaunu tiek plastmases, tiek stiklainiu ir skardines. Kadangi rūšiavimo konteineriai toli, reikia vežti, tai natūraliai laukiu, kol didesnis maišas prisikaupia.O kaip gi laikysi neplautus? smile.gif

Skaičiau "Žalio taško" lankstinukus, jie prašo riebalais ištepto plastiko bei popieriaus nemesti į perdirbimo konteinerius.



super! saunuole drinks_cheers.gif
visada dziaugiuosi kai matau kai zmones nepatingi ir toleliau panesti/pavezti savo maisiuku del bendro labo... 4u.gif
Atsakyti