Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

QUOTE(asta1976 @ 2013 09 30, 15:28)
Mergaites,niekaip neiseina iskept duonos is raugo. Kepiau jau tris kart,ir vis suzmekus,neiskyla. Idedu i karstesne orkaite,poto prisuku,vistiek sonai apskrunda,o vidus slapias  verysad.gif  Gal kokia paslapti reik zinoti. Nors drauge,kuri dave rauga kepa kuo puikiausiai,o man nepavyksta...

O kiek laiko kildinat duonelę prieš kepimą?
Atsakyti
QUOTE(asta1976 @ 2013 09 30, 17:28)
Mergaites,niekaip neiseina iskept duonos is raugo. Kepiau jau tris kart,ir vis suzmekus,neiskyla. Idedu i karstesne orkaite,poto prisuku,vistiek sonai apskrunda,o vidus slapias  verysad.gif  Gal kokia paslapti reik zinoti. Nors drauge,kuri dave rauga kepa kuo puikiausiai,o man nepavyksta...

Aš dedu TIK į šaltą orkaitę. Su tešlos tirštumu ilgai žaidžiau, kol duonelė pradėjo gautis visa porėta, graži wub.gif , bet kepti visada dėjau tik į šaltą orkaitę.
Maniškė paprastutė, nėra galimybės nustatyti tempertūros, iki kurios pakiltų, todėl darau taip: pirmas 20 min kepu atsukus max ugnį, tada sumažinu perpus, ir taip kepu dar 40 min, o tada jau mažinu iki minimumo, ir dar kepu 15-20 min.
Kolegė tiesiog deda į šaltą orkaitę, užstato, kad kiltų iki 200 laipsnių, ir kepa 2 val 20 min.
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2013 09 30, 22:34)
Aš dedu TIK į šaltą orkaitę. Su tešlos tirštumu ilgai žaidžiau, kol duonelė pradėjo gautis visa porėta, graži wub.gif , bet kepti visada dėjau tik į šaltą orkaitę.
Maniškė paprastutė, nėra galimybės nustatyti tempertūros, iki kurios pakiltų, todėl darau taip: pirmas 20 min kepu atsukus max ugnį, tada sumažinu perpus, ir taip kepu dar 40 min, o tada jau mažinu iki minimumo, ir dar kepu 15-20 min.
Kolegė tiesiog deda į šaltą orkaitę, užstato, kad kiltų iki 200 laipsnių, ir kepa 2 val 20 min.

Aš supratau, kad jūs visai nekildinat tešlos po to kai išminkot. Jeigu taip, tai ji ir negali normaliai iškepti. Prieš dedant į orkaitę( nesvarbu į šaltą ar karštą. Nors aš dedu tik į karštą), suformuoti kepaliukai turi apie 2-3 val kildintis kambario temperatūroje.
O gal aš ne taip jus supratau?
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2013 10 01, 08:59)
Aš supratau, kad jūs visai nekildinat tešlos po to kai išminkot. Jeigu taip, tai ji ir negali normaliai iškepti. Prieš dedant į orkaitę( nesvarbu į šaltą ar karštą. Nors aš dedu tik į karštą), suformuoti kepaliukai turi apie 2-3 val kildintis kambario temperatūroje.
O gal aš ne taip jus supratau?

Ne, ne taip biggrin.gif
Ir man viskas kuo puikiausiai kepa, aš tik norėjau patarti klaususiai, kodėl duona viduje šlapia, o iš šonų sukepusi smile.gif

Kildinu per naktį dažniausiai, užminkau apie vidurnaktį, 9 ryte kepu.
Atsakyti
QUOTE(laurechka @ 2013 09 30, 19:33)
O kiek laiko kildinat duonelę prieš kepimą?



Per nakti laikau siltai.Nu ji man pakilusi buna,dangti liecia,bet va viska sudejus,miltus ir t.t,vistiek ji man neiskepa unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(asta1976 @ 2013 10 02, 10:45)
Per nakti laikau siltai.Nu ji man pakilusi buna,dangti liecia,bet va viska sudejus,miltus ir t.t,vistiek ji man neiskepa  unsure.gif

Kildinti reikia jau viską sudėjus: miltus ir t.t. O kaip kitaip galima kildint? Dabar, orui atšalus, kyla ilgiau. Bet jei raugas geras, bet kokiu atveju kyla - ilgiau ar trumpiau smile.gif
Atsakyti
Jau minejau, kad naudoju Paul Hollywood recepta raugui ir duonai, tai papasakosiu kaip kepu duonyte.
Taigi, raugas maitinamas 100g miltu+ apie 100 ml vandens (priklausomai nuo raugo tirstumo galima maziau vandens ar daugiau). Po paros maisau tesla duonai - 375g miltu, 250g raugo, 7g druskos, 130-175 ml vandens (velgi priklauso nuo raugo tirstumo; kartais vandeni maisau su pienu). Tesla uzmaisau, minkau apie 10-15 minuciu ant alyvuogiu aliejum pateptos lentos, palieku kilti 5 val arba kol padvigubeja (priklauso nuo temperaturos). Tada isimu tesla, "isminkau" is jos ora ir pridedu norimus priedus. Tada suformuoju norima forma ir dedu i forma kurioje keps, prie6 tai pabarscius miltu-manu misiniu. Kildinu 4-8 val arba kol min padvigubeja (tesla be priedu kyla greiciau, su priedais dazniausiai leciau). Kepu ikaitintoj okaitej, 30 minuciu 220 laipsniu, tada 15-20 minuciu 200 laipsniu. Dar orkaitej stovi skarda su 1 litru vandens, kad susidarytu garai kepant. Istraukus aptepu pienu ir truputi atvesinus idedu i maiseli, kad islaikytu dregme ir pluta butu minkstesne smile.gif Visi laikai ir temperaturos is recepto, bet realiai jie tik kaip patarimai, viskas daroma is akies, nes labai priklauso nuo raugo, kambario temperaturos ir pan. Orkaite su "vejeliu" temperatura reikia nuzeminti apie 20 laipsniu. Siaip dar sakoma, kad kuo ilgiau kyla, tuo geresnis skonis, nes gerai duonai, kaip geram suriui ar vynui - reikia laiko 4u.gif
Surasiau kaip kokia profe, o pas pacia klausimu milijonai doh.gif ax.gif Siandien uzsiminkiau duonele, vakare pridesiu priedu ir rytoj sausiu i peciu thumbup.gif Uzsimaniau saldzia pasidaryt, tai bandysiu suraityt kepaliuka su cinamonu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Ajste @ 2013 10 02, 14:52)
Siaip dar sakoma, kad kuo ilgiau kyla, tuo geresnis skonis, nes gerai duonai, kaip geram suriui ar vynui - reikia laiko 4u.gif
čia turbūt ne apie duoną pasakyta, nes jei duoną perlaikyt, ji perrūgs, o tada jau ir ir šlapia, ir subliuškusi, ir rūgšti bus jūsų iškepta duona ax.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2013 10 02, 17:49)
čia turbūt ne apie duoną pasakyta, nes jei duoną perlaikyt, ji perrūgs, o tada jau ir ir šlapia, ir subliuškusi, ir rūgšti bus jūsų iškepta duona  ax.gif

Tikrai apie duona 4u.gif Ta prasme yra temperatura kildinimui nuo-iki ir laikas nuo-iki ir geriau ilgiau zemesnej temperaturoj, negu trumpiau aukstesnej. Na ir reikia suprasti, kad viskas proto ribose ir reikia neperkildinti, vadovautis ne tik laikrodziu, bet ir bendru duonos vaizdu ir t.t. rolleyes.gif
Atsakyti
Mano paskutinis patyrimas apie duoną ir jos kildinimą. Užminkius tešlą, duona labai ilgai nekilo... gal raugas, tiksliau pagrandukas koks senesnis, t.y. ilgiau palaikytas mano buvo, apie 3 savaites šaldytuve, gal orai šalti... Bet po 12 h duona tik vos vos buvo kilstelėjusi... nusiminiau, maniau, kad jau nieko doro nebus, bet dar palaikiau, gana ilgai, dar kokias 6 val. Tešla nebuvo iškilusi kaip įprastai, bet kepiau.. ai, galvoju, kaip bus taip. Duona dar gerokai pakilo bekepdama, gavosi su mano mėgstamu kalniuku ir visai nerūgšti, normalaus skonio.
Vienu žodžiu, kilo 18 val. ir buvo liuks.
Atsakyti
Bandysiu vel viska nuo nulio pradeti. O rauga pacios darotes, ar per draugus ,,saudotes,,?
Atsakyti
QUOTE(asta1976 @ 2013 10 03, 10:29)
Bandysiu vel viska nuo nulio pradeti. O rauga pacios darotes, ar per draugus ,,saudotes,,?
biggrin.gif čia manau pas kiekvieną skirtingai, vieni patys darė/-o, kiti prašo... jei turit pažįstamu kurios kepa, tai kodėl gi ir nepaprašyt, juk pakanka šaukšto raugo, o šiaip, manau geriau pačiai bandyt viską nuo nulio, visas miltų-vandens metamorfozes pamatysit mirksiukas.gif
Atsakyti