QUOTE(ziv @ 2014 11 11, 15:45)
Turiu duonkepę, tačiau duonos su raugu nepavyko joje iškepti, gaunasi tik su mielėmis.
Atradau puikų receptą duonai su raugu kepti (jokio minkymo, kurio negaliu pakęsti). Imam indą, kuriame minkysime duona ir jo NEPLAUSIME. Pilam miltus, vandenį, druską (galima cukraus, bet aš jo nededu arba dedu labai mažai), priedus duonai (grūdus, sėklas), raugą ir maišom su šaukštu. Turi būti skystoka. Palieku per naktį po radiatoriumi. Ryte išmaišau, pridedu miltų, kad būtų grietinės tirštumo (maišau su šaukštu), sukrečiu į skardą, išklotą popieriumi ir dedu 2-3 val į pašildytą (ne karštą orkaitę). Kai jau pakyla, įjungiu 200 laipsnių ir kepu apie 15 min, tada sumažinu iki 180 ir kepu 45 min. Išėmus uždengiu šlapiu rankšluosčiu. Labai skani ir sveika duona gaunasi
Indas, kuriame maišyta duona, pastatomas išdžiūti, uždengiamas ir paliekamas kitam kartui. Jokio raugo atsidėti ir maitinti nereikia
Kitą kartą raugas jau bus ant indo sienelių
Sveikutes, duonos kepejeles
Kepiau duonyte ir as duonkepeje, bet jau nemazai laiko to nebedarau del sveikatos, o dabar pasitaisiusjai vel bandysiu, bet tikriausiai orkaiteje, nes noriu tik rugines o mano duonkepe ne tokia, kuri iskeptu rugine. Bet va gaminuos rauga rugini ir kazkas netaip gavosi, po pirmu dvieju dienu nustojo rugti, dar nebuvo kaip reikiant isruges, aisku ant radijatoriaus nestaciau, ten perkarsta. Bet as apie rauga kaip anksciau darydavo. Butent mano mociute ir mama palikdavo duonkepe neplauta ( aisku ji buvo medine tam tikslui pagaminta) ir visada uzmaisydavo is vakaro o ryte pridedavo dar miltu ir gerai perminkydavo ir dar leisdavo pakilt ir kurdavo duonkepi peciu, formuodavo kepaliukus ir saudavo i paruosta peciu. Ir man yra teke tuom uzsiimt kai mama negaledavo, bet as buvau dar vaikas ir viskas puikiai pasisekdavo.
Bet man rodos o gal ne, kad palikdavo tame duonkepyje maza pagranduka apvoliota miltuose, o duona kepdavo ne dazniau nei karta per savaite.