Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

QUOTE(keistuole @ 2014 04 26, 15:57)
priklauso nuo tešlos, raugo kiekio ir miltų santykio, raugo stiprumo.
Ir dar aš ką pastebėjau, kad jei įdedi pradėjusią kilt, t.y. kažkiek pastovėjusią kambario temperatūroj, tai ir šaldytuve ji pakyla greičiau. Jei įdedi tik užminkytą, kartais ir visai nenoriai kyla

Raugas mano jau tikrai brandus, gal metų amžiaus, jei teisingai pamenu, iškelia labai gerai. Paprastai pilu pusę stiklinės (100 ml) raugo, 300 g miltų ir dar stiklinę visokių sėklų. Gal raugo mažiau pilt?
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2014 04 26, 17:10)
Raugas mano jau tikrai brandus, gal metų amžiaus, jei teisingai pamenu, iškelia labai gerai. Paprastai pilu pusę stiklinės (100 ml) raugo, 300 g miltų ir dar stiklinę visokių sėklų. Gal raugo mažiau pilt?


nežinau, nes aš visuomet darau kiek kitaip. Imu nepilną šaukštą seno raugo, dedu miltų ir vandens, ir laikau per dieną, tada minkau tešlą.
Atsakyti
Iškeliu temą į saulėtą šviesą ir labai laukiu patarimų - patarkite, ką darau ne taip, kad antrą kartą bandant iškepti gaunasi toks gan šlapokas duonos vidus, nors plutelė aplink graži ir skani iškepa? Kepu orkaitėje, su raugu ir įvairiom sėklom (linų, sezamo, saulėgrąžų, dar dribsnių primetu) iš speltos ir rupaus malimo ruginių miltų. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(eling @ 2014 05 24, 13:31)
Iškeliu temą į saulėtą šviesą ir labai laukiu patarimų - patarkite, ką darau ne taip, kad antrą kartą bandant iškepti gaunasi toks gan šlapokas duonos vidus, nors plutelė aplink graži ir skani iškepa? Kepu orkaitėje, su raugu ir įvairiom sėklom (linų, sezamo, saulėgrąžų, dar dribsnių primetu) iš speltos ir rupaus malimo ruginių miltų.  4u.gif


pabandykit ilgiau kepti ir pabaigoje panaudoti ventiliatoriu. kartais taip gaunasi, gal tesloj per daug vandens buna.
Atsakyti
QUOTE(eling @ 2014 05 24, 13:31)
Iškeliu temą į saulėtą šviesą ir labai laukiu patarimų - patarkite, ką darau ne taip, kad antrą kartą bandant iškepti gaunasi toks gan šlapokas duonos vidus, nors plutelė aplink graži ir skani iškepa? Kepu orkaitėje, su raugu ir įvairiom sėklom (linų, sezamo, saulėgrąžų, dar dribsnių primetu) iš speltos ir rupaus malimo ruginių miltų.  4u.gif

O pakyla gerai?
Atsakyti
Pakyla gerai.

O kepti apskritai su ventiliatoriumi negalima? Pirmą kartą bandžiau su ventiliatoriumi, o antrą kartą įjungiau likus 20 min iki kepimo pabaigos. Abu kartus taip pat drėgna viduje.... Gal tada bandyt mažiau vandens? O gal miltai kitokie duonelei patartini? 4u.gif kokiom raidėm žymimi miltai geriausiai tiktų duonai?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eling: 24 gegužės 2014 - 21:36
QUOTE(eling @ 2014 05 24, 21:34)
Pakyla gerai.

O kepti apskritai su ventiliatoriumi negalima? Pirmą kartą bandžiau su ventiliatoriumi, o antrą kartą įjungiau likus 20 min iki kepimo pabaigos. Abu kartus taip pat drėgna viduje.... Gal tada bandyt mažiau vandens? O gal miltai kitokie duonelei patartini?  4u.gif kokiom raidėm žymimi miltai geriausiai tiktų duonai?


visa kepimo laika kepti su ventiliatoriumi nepatariama jokio miltinio produkto. bandykit pilti maziau vandens ir ilgiau pakildinti
Atsakyti
QUOTE(arilina @ 2014 05 24, 22:38)
visa kepimo laika kepti su ventiliatoriumi nepatariama jokio miltinio produkto. bandykit pilti maziau vandens ir ilgiau pakildinti


Ačiū, taip ir padarysiu. 4u.gif
Vakar susimąsčiau, o kiek ta duonelė pakilti turi? Per pusę, 1/3 ar kiek panašiai? Aš ją 10-12 val kildinu
Atsakyti
QUOTE(eling @ 2014 05 25, 07:34)
Ačiū, taip ir padarysiu. 4u.gif 
Vakar susimąsčiau, o kiek ta duonelė pakilti turi? Per pusę, 1/3 ar kiek panašiai?  Aš ją 10-12 val kildinu
per tokį karštį tiek laiko kildinant ji perrūgata,todėl ir šlapia viduje
Pakilti turi maždaug dvigubai nuo pradinės masės
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2014 05 25, 10:27)
per tokį karštį tiek laiko kildinant ji perrūgata,todėl ir šlapia viduje
Pakilti turi maždaug dvigubai nuo pradinės masės


Kad taip recepte parašyta, palikti nakčiai... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(eling @ 2014 05 25, 16:43)
Kad taip recepte parašyta, palikti nakčiai...  unsure.gif


bet recepte gi nenurodo temperatūros, kuri iš tikro yra labai svarbus faktorius.
Net ir 1 laipsnio skirtumas pakankamai keičia kildinimo laiką.

Taip pat ir priklauso nuo raugo stiprumo, nuo jo kiekio kurį dedat į tešlą, todėl negalima šiuo atveju aklai sekt recepto, reik žiūrėt ir kas su jūsų tešla vyksta
Atsakyti
as asmeniskai uzsiminkau tesla (baltai/pusiau juodai mielinei duonai) su duonkepe, pakildinu kambario temperaturoj apie 1.5 val. tada pasidalinu per puse, kisu i saldytuva, ir puse kepu kita diena, o kita puse po 3 dienu (visa laika laikau saldytuve, isimu likus mazdaug valandai iki kepimo). Kepu 30-40 min 170 laipsniu orkaitej. visada graziai iskyla, nebuna slapia.
Atsakyti