Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

QUOTE(sivita @ 2014 02 10, 15:32)
Šita diskusija, karts nuo karto, vis kartojasi... Sakysite, buvo jau kalbėta apie tai...
Bet tai tikrai aktualu. O ir duoną šeimininkės pradėjo kepti namie, norėdamos vartoti kuo mažiau cheminių priedų (kurių būna parduotuvinėje duonoje), ir visokių kenksmingų susidarančių medžiagų, t.y., natūralią duoną.
Duonos vidus tai nepasiekia aukštos temperatūros. Bet sėmenys yra ne tik viduje, o ir paviršiuje. O paviršiuje - plutoje - temperatūra gana aukšta, tokia nepageidaujama sėmenims. Sakysite, tik mažuma sėklelių paviršiuj, bet kam jas deginti, kad ir kelias. Jei norit sėmenų, geriau užbarstyti ant riekelės duonos natūralių, ir tada valgyti...
Žinoma, niekas neverčia nenaudoti įvairių aliejinių sėklų duonoje, pasirinkimo laisvė Jūsų.



pritariu thumbup.gif tiesa,gal bandete daryti giras is raugo?gerai iseina?O del duoneles,tai rugine man nuolat iseina tobula,bet su balta turiu bedu doh.gif mama paeme 550C,matyt todel nelabai tiko,skystoka tesla padariau,tai nebuvo labai pureta ir skonis tolumoj priminne miltinius blynus doh.gif maniskiui patiko,bet man nelabai schmoll.gif esme,kad nupirko miltu 550C 5kg,tai reikes kazkaip isnaudoti doh.gif gal kokiu patarimu turite? smile.gif tiesa,vakar vaziavau autobusu,stoviu stotelej,o maise garuoja sviesi ir rugine duoneles,gale manes jaunos paneles gincijasi kas cia taip kvepia ar bandeles ar duona lotuliukas.gif norejau isikisti,bet smagu buvo klausytis kaip aptarineja ir uodzia,ko gero nesuprato,kad is mano maiso lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Pampuckyte @ 2014 02 11, 11:36)
gal bandete daryti giras is raugo?gerai iseina?


Dariau girą su raugu, gavosi puikiai. Visą vasarą gaivinomės, tokią girą galima gerti ir vaikams, nes ji be mielių (nesusidaro alkoholis).
O a.r. kvietinius miltus sunaudosite kepdama batonus, arba baltą duoną (vis primaišydama I rūšies).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sivita: 11 vasario 2014 - 12:26
QUOTE(sivita @ 2014 02 11, 12:21)
Dariau girą su raugu, gavosi puikiai. Visą vasarą gaivinomės, tokią girą galima gerti ir vaikams, nes ji be mielių (nesusidaro alkoholis).
O a.r. kvietinius miltus sunaudosite kepdama batonus, arba baltą duoną (vis primaišydama I rūšies).



Gira darete pagal siuos receptus?http://sarmatija.lt/index.php/kulinarinis-paveldas/823-lietuviskos-giros
blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Pampuckyte @ 2014 02 11, 19:51)
Gira darete pagal siuos receptus?http://sarmatija.lt/index.php/kulinarinis-paveldas/823-lietuviskos-giros
blush2.gif

Šį puslapį skaičiau. Bet dariau girą pagal receptą iš rusiško tinklapio (nepamenu, kokio).
Reikia ruginio raugo, skrudintų ruginės duonos džiūvėsių, vandens, cukraus, razinų, aš dar dėjau salyklo, kad būtų sodresnis skonis ir spalva tamsesnė.
Pilame į kibirą 10 l. karšto vandens, beriame 1 st. (250 ml.) cukraus ir išmaišom. Beriame ~3 saujas džiūvėsių, atvėsiname. Po to pilame 1 st. (250 ml.) raugo ir išmaišome. Suberiame 1 saujelę plautų razinaų (~20 vnt.), starome šiltai (~26-28 laipsn temp.) ir užklojame. Kai razinos išplaukia, galime manyti, kad gira jau gatava. Tai įvyksta ~ po 12-15 val. (priklauso, kaip šiltai stovėjo). Kai gira jau gatava, viršutinius duonos gabalėlius išgriebiame sieteliu ir išmetame. Girą perkošiame ir išpilstome į mažesnę tarą. Laikyti šaltai ne ilgiau 30-36 val.
Ten dar rašė, kad kitam kartui naudoja nuosėdas vietoj raugo, 1,7 l. nuodėdų / 25 l. vandens.
Ypač malonu atsigaivinti vasarą. O ir gaminti gaunasi greitai, kai šilta. Tuo labiau, kai duoną kepu kaimiškame pečiuje, tuo pačiu senesnę paskrudinu ir nelieka likučių. Ir girai gamintis šilta... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2014 02 12, 16:47)
Šį puslapį skaičiau. Bet dariau girą pagal receptą iš rusiško tinklapio (nepamenu, kokio).
Reikia ruginio raugo, skrudintų ruginės duonos džiūvėsių, vandens, cukraus, razinų, aš dar dėjau salyklo, kad būtų sodresnis skonis ir spalva tamsesnė.
Pilame į kibirą 10 l. karšto vandens, beriame 1 st. (250 ml.) cukraus ir išmaišom. Beriame ~3 saujas džiūvėsių, atvėsiname. Po to pilame 1 st. (250 ml.) raugo ir išmaišome. Suberiame 1 saujelę plautų razinaų (~20 vnt.), starome šiltai (~26-28 laipsn temp.) ir užklojame. Kai razinos išplaukia, galime manyti, kad gira jau gatava. Tai įvyksta ~ po 12-15 val. (priklauso, kaip šiltai stovėjo). Kai gira jau gatava, viršutinius duonos gabalėlius išgriebiame sieteliu ir išmetame. Girą perkošiame ir išpilstome į mažesnę tarą. Laikyti šaltai ne ilgiau 30-36 val.
Ten dar rašė, kad kitam kartui naudoja nuosėdas vietoj raugo, 1,7 l. nuodėdų / 25 l. vandens.
Ypač malonu atsigaivinti vasarą. O ir gaminti gaunasi greitai, kai šilta. Tuo labiau, kai duoną kepu kaimiškame pečiuje, tuo pačiu senesnę paskrudinu ir nelieka likučių. Ir girai gamintis šilta...  mirksiukas.gif


na,gerai kai salygas turite,o pas mane bute kazin ar ir tokia temperatura naturaliai gauciau be orkaites. doh.gif verysad.gif nes kambario temperatura 22 maksimum rolleyes.gif atleiskite,pasitikslinsiu blush2.gif o kiek salyklo dedate tokiam kiekiui?Ir siaip idomu ar imanoma taip greit isgerti jei teisingai supratau 10litru per 36val,nes nemanau,kad isgertu mano chebra blink.gif biggrin.gif o gal tada galima viska dalinti per puse ir daryti 5litru? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pampuckyte: 12 vasario 2014 - 17:20
QUOTE(Pampuckyte @ 2014 02 12, 17:18)
na,gerai kai salygas turite,o pas mane bute kazin ar ir tokia temperatura naturaliai gauciau be orkaites. doh.gif  verysad.gif nes kambario temperatura 22 maksimum rolleyes.gif atleiskite,pasitikslinsiu blush2.gif  o kiek salyklo dedate tokiam kiekiui?Ir siaip idomu ar imanoma taip greit isgerti jei teisingai supratau 10litru per 36val,nes nemanau,kad isgertu mano chebra blink.gif  biggrin.gif o gal tada galima viska dalinti per puse ir daryti 5litru? g.gif

Aš giros ir negaminu dabar. Kažkaip jos ir nesinori žiemą. O, be to, žiemą aš gyvenu mieste, tik vasarą kaime. Giros darydavau po 5 litrus, dviese išgerdavom tikrai, kol kita rūgdavo smile.gif
Manau, galima ir miesto sąlygom pasigaminti, gerai apvyniojus šilčiausioj vietoj, prie radiatoriaus, vasarą balkone ar kur kitur. Jei duona išrūgsta, tai ir gira išrūgs.
Salyklas skystas, miežinis. 5 l giros pyliau 1 šaukštą.
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2014 02 11, 12:21)
Dariau girą su raugu, gavosi puikiai. Visą vasarą gaivinomės, tokią girą galima gerti ir vaikams, nes ji be mielių (nesusidaro alkoholis)
neklaidinkit nei savęs, nei kitu, alkoholis susidaro, nors ir nedidelis kiekis (pastovėjus, laipsnis tik didės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2014 02 13, 08:55)
neklaidinkit nei savęs, nei kitu, alkoholis susidaro, nors ir nedidelis kiekis (pastovėjus, laipsnis tik didės smile.gif

Alkoholis nesusidaro.
Raugas – duonos tešlos ruošinys, kuriame, vykstant natūraliai fermentacijai, yra prisidauginę lactobacillus bakterijų (susidedančių iš kelių skirtingų rūšių bakterijų) ir natūralių mielių, gyvenančių ant grūdinių kultūrų. Būtent dėl lactobacillus bakterijų išskiriamų pieno ir acto rūgščių duona, kepta su raugu, yra rūgštesnio, sodresnio kvapo ir skonio nei kepta su mielėmis. Tas pats pasakytina ir apie girą. Ji rūgštesnė, nei gaminta su mielėmis.
Raugas yra pati natūraliausia kultūra, kuri gaminasi tik iš miltų ir vandens, suteikiant tinkamas sąlygas rūgimo procesui - tai šiluma, kai miltai sumaišomi su drungnu vandeniu. Rauge esančios pienarūgštės bakterijos išskiria rūgštį, kuri suteikia saldžiarūgštį skonį.
Su mielėm kitaip. Kad ta gira su mielėm pasigamintų, mielės joje esančius angliavandenius verčia alkoholiu, išskirdamos anglies dvideginį.
Tik natūralus brandintas duonos raugas ir jo pagrindu kepama duonelė yra naudinga sveikatai. Taip pat ir gira.
Tokios informacijos galima rasti daug vadovėliuose arba internete.
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2014 02 13, 17:10)
Tokios informacijos galima rasti daug vadovėliuose arba internete.
būtent kokiose? geriausia panagrinėt chemijos vadovėlius 4u.gif mirksiukas.gif


QUOTE(sivita @ 2014 02 13, 17:10)
Alkoholis nesusidaro.
Raugas – duonos tešlos ruošinys, kuriame, vykstant natūraliai fermentacijai, yra prisidauginę lactobacillus bakterijų (susidedančių iš kelių skirtingų rūšių bakterijų) ir natūralių mielių, gyvenančių ant grūdinių kultūrų. Būtent dėl lactobacillus bakterijų išskiriamų pieno ir acto rūgščių duona, kepta su raugu, yra rūgštesnio, sodresnio kvapo ir skonio nei kepta su mielėmis. Tas pats pasakytina ir apie girą. Ji rūgštesnė, nei gaminta su mielėmis.
Raugas yra pati natūraliausia kultūra, kuri gaminasi tik iš miltų ir vandens, suteikiant tinkamas sąlygas rūgimo procesui - tai šiluma, kai miltai sumaišomi su drungnu vandeniu. Rauge esančios pienarūgštės bakterijos išskiria rūgštį, kuri suteikia saldžiarūgštį skonį.
Su mielėm kitaip. Kad ta gira su mielėm pasigamintų, mielės joje esančius angliavandenius verčia alkoholiu, išskirdamos anglies dvideginį.
Tik natūralus brandintas duonos raugas ir jo pagrindu kepama duonelė yra naudinga sveikatai. Taip pat ir gira.

Ką sako bent Wikipedija : Fermentacija (Zimozė) – energiją išskiriantis maistinių medžiagų (pvz., gliukozės) anaerobinis fermentinis skilimas.
Fermentacijos metu išskiriamas laktatas, acetatas, etanolis ir kai kurios kitos paprastos medžiagos. Šiame procese dalyvauja įvairūs mikroorganizmai, tarp jų mielės, bakterijos, pelėsiniai grybai, kurie gali gaminti tiek naudingus produktus, tiek ir žalingus (toksinus).
Fermentacija naudojama maisto produktų gamybai ir konservavimui: iš cukraus – alkoholinių gėrimų, iš pieno – jogurtų, kefyro, sūrių gamyboje.

Čia rusų k. kiek daugiau parašyta ax.gif

Todėl kefyras turi ~1% alkoholio, jei perlaikyt, net ir natūralią girą, be mielių, gausis broga, alus, o ir naminukė įdomu kaip daroma mirksiukas.gif Grįžtant prie duonos, kepimo metu, iš duonos(raugo) alkoholis išgaruoja ir todėl mes jo nejaučiam ir t.t....daugiau nesiplėsiu, kam bus įdomu, paskaitinės ir surinks informacija iš patikimesniu šaltiniu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2014 02 13, 17:10)
Alkoholis nesusidaro.

neklaidinkite žmonių, užtenka paprastų chemijos žinių suvokti, kaip ir kada susidaro alkoholis.

nataliuncik, drinks_cheers.gif visiškai teisingai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2014 02 13, 18:44)
jei perlaikyt, net ir natūralią girą, be mielių, gausis broga, alus, o ir naminukė įdomu kaip daroma  mirksiukas.gif Grįžtant prie duonos, kepimo metu, iš duonos(raugo) alkoholis išgaruoja ir todėl mes jo nejaučiam ir t.t....daugiau nesiplėsiu, kam bus įdomu, paskaitinės ir surinks informacija iš patikimesniu šaltiniu  4u.gif

Nepastebėjote? Minėjau, kad girą su raugu reikia suvartoti per 30-36 val.
Šį receptą radau čia.
O ką pasakysite apie šiuos puslapius?
Gal turite kitų receptų, kaip pasigaminti girą be raugo ir be mielių ?
Labai norėčiau sveikos giros. Pasidalinkite patirtim ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sivita: 13 vasario 2014 - 20:42
QUOTE(sivita @ 2014 02 13, 20:37)
Nepastebėjote? Minėjau, kad girą su raugu reikia suvartoti per 30-36 val.

Gal turite kitų receptų, kaip pasigaminti girą be raugo ir be mielių ?
Labai norėčiau sveikos giros. Pasidalinkite patirtim  ax.gif
QUOTE(sivita @ 2014 02 11, 12:21)
Dariau girą su raugu, gavosi puikiai. Visą vasarą gaivinomės, tokią girą galima gerti ir vaikams, nes ji be mielių (nesusidaro alkoholis).
jūs užakcentavot alkoholį, o kur yra rūgimas-yra ir alkoholis ax.gif o tie 30-36val. tam, kad iš giros nevirstų broga smile.gif


Norint pasigamint be raugo ir mielių? Tai darykit vien su duona, galit įdėt razinų/cukraus...bet, jei jus norit giros (savaime rauginto gėrimo) jums teks susitaikyt su mintimi, kad ten nors kiek, bet bus % smile.gif Ar jus dėsit mieles, ar raugą, ar duoną, gira gi nenustos būt bloga ir nesveika smile.gif Raugas jūsų recepte tik atstoja mieles ir tiesiog pagreitina rūgimo procesą, ir viskas, darant be jo, jūs gausit tokią pat skanią girą, tik kad procesas kiek užtruks 4u.gif



Atsakyti