sveikutės...
po ilgos pertraukos nusprendžiau išsikepti batono duonkepėje ir vėl nepavyko (duonkepę naudojama būdavo praktiškai tešlai susiminkyti, po kelių nevykusių bandymų išsikepti duoną duonkepėje), kepiau Tosterinį batoną (toks atrodo, pavadinimas), labai elementarus, bet nesigavo, gaila ir produktų ir 3 val. kepimo, batonas nepakilo, gabalas apkepė, o viduje tešla. Viską sudėjau pagal eiliškumą...Mielės ant viršaus ( sausos)...žodžiu vėl nusivyliau, kad net paprastas batonas nesigauna...kur bėdos, gal žinot merginos? kodėl nepakyla, gal duonkepės galia per silpna kepimui (Boman)
ačiū, kas atsakys...
QUOTE(xiuke @ 2014 01 20, 23:47)
sveikutės...
po ilgos pertraukos nusprendžiau išsikepti batono duonkepėje ir vėl nepavyko (duonkepę naudojama būdavo praktiškai tešlai susiminkyti, po kelių nevykusių bandymų išsikepti duoną duonkepėje), kepiau Tosterinį batoną (toks atrodo, pavadinimas), labai elementarus, bet nesigavo, gaila ir produktų ir 3 val. kepimo, batonas nepakilo, gabalas apkepė, o viduje tešla. Viską sudėjau pagal eiliškumą...Mielės ant viršaus ( sausos)...žodžiu vėl nusivyliau, kad net paprastas batonas nesigauna...kur bėdos, gal žinot merginos? kodėl nepakyla, gal duonkepės galia per silpna kepimui (Boman)
ačiū, kas atsakys...
po ilgos pertraukos nusprendžiau išsikepti batono duonkepėje ir vėl nepavyko (duonkepę naudojama būdavo praktiškai tešlai susiminkyti, po kelių nevykusių bandymų išsikepti duoną duonkepėje), kepiau Tosterinį batoną (toks atrodo, pavadinimas), labai elementarus, bet nesigavo, gaila ir produktų ir 3 val. kepimo, batonas nepakilo, gabalas apkepė, o viduje tešla. Viską sudėjau pagal eiliškumą...Mielės ant viršaus ( sausos)...žodžiu vėl nusivyliau, kad net paprastas batonas nesigauna...kur bėdos, gal žinot merginos? kodėl nepakyla, gal duonkepės galia per silpna kepimui (Boman)
ačiū, kas atsakys...
Pirmiausia pasitikrink mielių galiojimą ir gamintoją. Su vienom lietuviškom, nors dar ir galiojimas nesibaigęs, man nekilo. Aš perku Dr. Oetker arba Fermipan. Šitos nė kart nepavedė.
Pabandyk mano firminį receptuką, kurį atsiderinau po n nesėkmingų bandymų:
1 kg kepalui:
2 valgomi šaukštai sviesto,
180 ml vandens,
200 ml pieno,
2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
4 arbatiniai šaukšteliai cukraus,
4,6 puodeliai kvietinių miltų,
2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių.
plius įvairūs priedai. Viską dėti eilės tvarka, kepti su pagrindine(pirma) programa.
čia arbatinis šaukštelis, tai prie duonkepės esančio šaukštelio mažas galas. Puodelis-irgi prie duonkepės esantis "cup"
Su šiuo receptuku, net MB iškepa, kuris apie maisto gamybą
QUOTE(Garmina @ 2014 01 21, 10:45)
Pirmiausia pasitikrink mielių galiojimą ir gamintoją. Su vienom lietuviškom, nors dar ir galiojimas nesibaigęs, man nekilo. Aš perku Dr. Oetker arba Fermipan. Šitos nė kart nepavedė.
Su šiuo receptuku, net MB iškepa, kuris apie maisto gamybą
Su šiuo receptuku, net MB iškepa, kuris apie maisto gamybą
dėkui , dar išbandysiu vieną kitą, daugiau nebeksperimentuosiu...gaila produktų...nes kurį kepiau tikrai buvo lengvas...
dėl mielių tai... jos buvo pirktos pasvertos, tai įdomu...reikės nusipirkti kitų, dėkui...
p.s. kiek čia būtų - 4,6 puodeliai kvietinių miltų.
QUOTE(xiuke @ 2014 01 21, 16:47)
dėkui , dar išbandysiu vieną kitą, daugiau nebeksperimentuosiu...gaila produktų...nes kurį kepiau tikrai buvo lengvas...
dėl mielių tai... jos buvo pirktos pasvertos, tai įdomu...reikės nusipirkti kitų, dėkui...
p.s. kiek čia būtų - 4,6 puodeliai kvietinių miltų.
dėl mielių tai... jos buvo pirktos pasvertos, tai įdomu...reikės nusipirkti kitų, dėkui...
p.s. kiek čia būtų - 4,6 puodeliai kvietinių miltų.
4,6 duonkepės puodelio = 640 g
Ar pas tave prie duonkepės nebuvo to matavimo puodelio/indelio?
Su gerom mielėm ir mano receptu nepavykt negali
QUOTE(Garmina @ 2014 01 21, 18:31)
4,6 duonkepės puodelio = 640 g
Ar pas tave prie duonkepės nebuvo to matavimo puodelio/indelio?
Su gerom mielėm ir mano receptu nepavykt negali
Ar pas tave prie duonkepės nebuvo to matavimo puodelio/indelio?
Su gerom mielėm ir mano receptu nepavykt negali
kodel gavosi taip...
http://S36-temporary.../1623133457.jpg
cia man laimes dalykas tai iskepa normaliai,tai va sitaip.Kepu is raugo tik ruginiu miltu,1 val 200 laipsniu,ir dar 15 min 150 laipsniu su vejaliu.Kildinu tesla 9-10 valandu,ji gaunasi kaip grietine maisoma mediniu saukstu
Papildyta:
QUOTE(sindiokas @ 2014 01 22, 23:54)
kodel gavosi taip...virsus iskepes ,o viduje visa limpanti ir didziulis oro tarpas?
http://S36-temporary.../1623133457.jpg
cia man laimes dalykas tai iskepa normaliai,tai va sitaip.Kepu is raugo tik ruginiu miltu,1 val 200 laipsniu,ir dar 15 min 150 laipsniu su vejaliu.Kildinu tesla 9-10 valandu,ji gaunasi kaip grietine maisoma mediniu saukstu.Atsibodo galvoti ar pirkti duona,ar pavyks iskepti...
http://S36-temporary.../1623133457.jpg
cia man laimes dalykas tai iskepa normaliai,tai va sitaip.Kepu is raugo tik ruginiu miltu,1 val 200 laipsniu,ir dar 15 min 150 laipsniu su vejaliu.Kildinu tesla 9-10 valandu,ji gaunasi kaip grietine maisoma mediniu saukstu.Atsibodo galvoti ar pirkti duona,ar pavyks iskepti...
Sveikos,
Paskaitinėjau aš čia jūsų temą ir nustebau - kaip čia jūs vargstat su tuo raugu. Naujokei paskaičius prapultų noras tą duoną kepti. Todėl noriu pasidalinti 2 metų patirtimi. Raugo pati niekada negaminau - jį gavau dovanų ir turiu iki šiol. Niekuo aš jo nemaitinu ir nieko aš su juo nedarau - paprasčiausiai padarius duoną atidedu kažkiek ir palaikau kambario temperatūroj per naktį, kol duona kyla. Tada duoną kepu, o raugo stiklainiuką užsuku ir į šaldytuvą. Ilgiausiai taip yra išbuvęs apie 3 savaites - ir nieko jam neatsitiko. Darydama duoną nieko nematuoju - viską darau iš akies - svarbu žinoti kokios konsistensijos tešla turi būti - jei bus per skysta - duona gausis šlapesnė, jei per kieta- sausesnė ir greičiau sudžius.
Kai supratau, kad savos duonos su raugu noriu turėti visada, nusipirkau duonkepę. O tada pradėjau ieškoti info kaip ją su duonkepe iškepti, nes nėra bent jau pas mane tokios galimybės, kad 10-12 val galėtų ji kilti, o visos programos pritaikytos su mielėm kepti. Informacijos neradau, tad teko pačiai išradinėti dviratį. O darau taip - sudedu produktus ir užstatau tik maišymo programą ( skirta koldūnų, picos tešlai daryti). Tada viską išjungiu ir po 8-12 val užstatau tik kepimo programą. Minusas tas, kad ta programa trunka tik 1 val.10 min., todėl tenka kažkuriuo momentu išjungti ir vėl uždėti ant norimo laiko. Paprastai per 1 val 30 min vidutinio dydžio kepaliukas iškepa. Ir per tuos 2 metus nė karto duona nėra nepavykusi. Dabar turiu 2 rūšių raugo - juodai duonai ir baltai plikytai, nors esu dariusi ir baltą duoną su juodos d. raugu ir atvirkščiai, nes kelis kartus pamiršau raugo atsidėti ir viską iškepiau
O štai batono skanaus taip ir nepavyksta iškepti, todėl ir užsukau idėjų pasisemti. Sėkmės
Paskaitinėjau aš čia jūsų temą ir nustebau - kaip čia jūs vargstat su tuo raugu. Naujokei paskaičius prapultų noras tą duoną kepti. Todėl noriu pasidalinti 2 metų patirtimi. Raugo pati niekada negaminau - jį gavau dovanų ir turiu iki šiol. Niekuo aš jo nemaitinu ir nieko aš su juo nedarau - paprasčiausiai padarius duoną atidedu kažkiek ir palaikau kambario temperatūroj per naktį, kol duona kyla. Tada duoną kepu, o raugo stiklainiuką užsuku ir į šaldytuvą. Ilgiausiai taip yra išbuvęs apie 3 savaites - ir nieko jam neatsitiko. Darydama duoną nieko nematuoju - viską darau iš akies - svarbu žinoti kokios konsistensijos tešla turi būti - jei bus per skysta - duona gausis šlapesnė, jei per kieta- sausesnė ir greičiau sudžius.
Kai supratau, kad savos duonos su raugu noriu turėti visada, nusipirkau duonkepę. O tada pradėjau ieškoti info kaip ją su duonkepe iškepti, nes nėra bent jau pas mane tokios galimybės, kad 10-12 val galėtų ji kilti, o visos programos pritaikytos su mielėm kepti. Informacijos neradau, tad teko pačiai išradinėti dviratį. O darau taip - sudedu produktus ir užstatau tik maišymo programą ( skirta koldūnų, picos tešlai daryti). Tada viską išjungiu ir po 8-12 val užstatau tik kepimo programą. Minusas tas, kad ta programa trunka tik 1 val.10 min., todėl tenka kažkuriuo momentu išjungti ir vėl uždėti ant norimo laiko. Paprastai per 1 val 30 min vidutinio dydžio kepaliukas iškepa. Ir per tuos 2 metus nė karto duona nėra nepavykusi. Dabar turiu 2 rūšių raugo - juodai duonai ir baltai plikytai, nors esu dariusi ir baltą duoną su juodos d. raugu ir atvirkščiai, nes kelis kartus pamiršau raugo atsidėti ir viską iškepiau
O štai batono skanaus taip ir nepavyksta iškepti, todėl ir užsukau idėjų pasisemti. Sėkmės
QUOTE(sindiokas @ 2014 01 22, 22:00)
kodel gavosi taip...
cia man laimes dalykas tai iskepa normaliai,tai va sitaip.
cia man laimes dalykas tai iskepa normaliai,tai va sitaip.
Keiskite receptą. Man visokios sėklos nekelia susižavėjimo (tik nusodina kepinį, jei padaugini). O ir duona tampa brangi su jomis. Dėl duonos rupumo aš dedu tik skaldytų grūdų, maždaug ketvirtadalį visų miltų.
Papildyta:
QUOTE(linosa @ 2014 01 23, 19:22)
Paskaitinėjau aš čia jūsų temą ir nustebau - kaip čia jūs vargstat su tuo raugu.
<...>
O štai batono skanaus taip ir nepavyksta iškepti, todėl ir užsukau idėjų pasisemti.
<...>
O štai batono skanaus taip ir nepavyksta iškepti, todėl ir užsukau idėjų pasisemti.
Tai čia daugelis kepa duoną tokiu būdu, kaip Jūsų, atsidėdamos pagranduką kitam kepimui. Niekas nevargsta, gal tik skaitant taip atrodo...
O batono su raugu ir man nepavyksta skanaus pagaminti. Gaunasi su rūgštele. Mūsų šeima nustojo vartoti batonus su mielėm (nors iškepa skanūs ir gražūs), o vietoj batonų valgom pusiau plikytą/pusiau ruginę/kvietinę duoną su raugu.
Beje, gal kas pasiūlys receptą batono su raugu
Sveikos kepejeles, jau kelinta karta lieku nusivylusi savo duonele, ji man neiskepa, pluta grazi lyg ir iskepusi o vidus konkreti tesla, matosi kad neiskepusi.Gal pamaniau su mano raugu kazkas negerai, nes jis su kruopom, linu semenais, saulegrazom . Gal kas turit patarimu kodel taip vyksta. Ir dar svajoju apie tiesiog balta plikyta duonele, gal kas turite Kaune pasidalinti siuo raugu skolinga neliksiu ))) ar pasidalinsite receptu kaip paciai pabandyti pasidaryti plikytos duonos rauga?
QUOTE(bambukas @ 2014 01 30, 14:31)
Sveikos kepejeles, jau kelinta karta lieku nusivylusi savo duonele, ji man neiskepa, pluta grazi lyg ir iskepusi o vidus konkreti tesla, matosi kad neiskepusi.Gal pamaniau su mano raugu kazkas negerai, nes jis su kruopom, linu semenais, saulegrazom . Gal kas turit patarimu kodel taip vyksta. Ir dar svajoju apie tiesiog balta plikyta duonele, gal kas turite Kaune pasidalinti siuo raugu skolinga neliksiu ))) ar pasidalinsite receptu kaip paciai pabandyti pasidaryti plikytos duonos rauga?
visų pirma jūs turit ne raugą, o tiesiog tešlos likutį (pagranduku dar kartais vadina)
Raugas yra miltai ir vanduo be jokių priemaišų.
Jei neiškepa, arba neiškyla, arba per skysta tešla, arba dar kas nors.
Plikytos duonos esmė yra, kad dalis miltų nuplikoma prieš maišant tešlą, o raugą galit naudot paprasčiausią ruginį
Ir as jau prisijungiau prie duonos kepejeliu jau 5 ar 6karta kepu su raugu:) kuo toliau tuo skaniau,kolkas kepiau tik rugines duonas,dabar bandysiu balta maniskiai slamscia issisiepe,neuztenka kiekio kiek norinciu duonos rauga kada pamaitinu,kada ne ir viskas gerai ir perruges buvo pridejau daugiau miltu ir viskas super. pasiulymas kitom nedekite kepti linu semenu su duona,skanu tai skanu,bet skaiciau kad semenys aukstoj temperaturoj (kepant) isskiria kazka nuodingo
QUOTE(Pampuckyte @ 2014 02 10, 01:33)
bet skaiciau kad semenys aukstoj temperaturoj (kepant) isskiria kazka nuodingo
Kepama duona nepasiekia tokios temperatūros, kad sėmenys galėtų išskirti kažką nuodingo
QUOTE(Grucė @ 2014 02 10, 09:32)
Kepama duona nepasiekia tokios temperatūros, kad sėmenys galėtų išskirti kažką nuodingo
Šita diskusija, karts nuo karto, vis kartojasi... Sakysite, buvo jau kalbėta apie tai...
Bet tai tikrai aktualu. O ir duoną šeimininkės pradėjo kepti namie, norėdamos vartoti kuo mažiau cheminių priedų (kurių būna parduotuvinėje duonoje), ir visokių kenksmingų susidarančių medžiagų, t.y., natūralią duoną.
Duonos vidus tai nepasiekia aukštos temperatūros. Bet sėmenys yra ne tik viduje, o ir paviršiuje. O paviršiuje - plutoje - temperatūra gana aukšta, tokia nepageidaujama sėmenims. Sakysite, tik mažuma sėklelių paviršiuj, bet kam jas deginti, kad ir kelias. Jei norit sėmenų, geriau užbarstyti ant riekelės duonos natūralių, ir tada valgyti...
Žinoma, niekas neverčia nenaudoti įvairių aliejinių sėklų duonoje, pasirinkimo laisvė Jūsų.