Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 25

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikos,atleiskit mielosios jei pasikartosiu,bet jau susiduriu kelinta karta su ta pacia problema. Bandau uzsiraugti rauga,darau tiksliai pagal nurdymus pora dienu raugas rugsta, kyla, burbuliuoja, o paskui stop nebelieka burbuliuku po maitinimo, susisloksniuoja ant virsaus atsiranda skystis o apacioje visas misinys,nei kyla nerodo jokiu gyvybes zenklu. Padekit, ka darau negerai?
Atsakyti
QUOTE(*irma* @ 2013 08 23, 15:00)
Sveikos,atleiskit mielosios jei pasikartosiu,bet jau susiduriu kelinta karta su ta pacia problema. Bandau uzsiraugti rauga,darau tiksliai pagal nurdymus pora dienu raugas rugsta, kyla, burbuliuoja, o paskui stop nebelieka burbuliuku po maitinimo, susisloksniuoja ant virsaus atsiranda skystis o apacioje visas misinys,nei kyla nerodo jokiu gyvybes zenklu. Padekit, ka darau negerai?
viską darot gerai, tik kai dabar taip šilta, kad gali jis perrūgsta ir išsisluoksniuoja. O tai kad vandenukas ant viršaus, tai galit kiek daugiau miltų įdėt maitinant 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2013 08 23, 16:37)
viską darot gerai, tik kai dabar taip šilta, kad gali jis perrūgsta ir išsisluoksniuoja. O tai kad vandenukas ant viršaus, tai galit kiek daugiau miltų įdėt maitinant  4u.gif

dekui,bandysiu maziau vandenuko pilti ziuresiu kas gausis 4u.gif
Atsakyti
Jungiuosi prie jusu.

Vakar 3 dienu raugas supelijo unsure.gif uzsimaisiau vel. Lauksiu. Noriu ne tik duonos, bet ir namines giros 4u.gif su raugu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Bossi @ 2013 09 01, 09:33)
Jungiuosi prie jusu.

Vakar 3 dienu raugas supelijo unsure.gif uzsimaisiau vel. Lauksiu. Noriu ne tik duonos, bet ir namines giros 4u.gif su raugu wub.gif

Kiek žinau, gira daroma su salyklu. O raugas čia prie ko? g.gif
Atsakyti
turiu klausyma, tik pradejau eksperimentuoti su duonkepe...
ar reikai iskart isimti is duonkepes duona, ar galima laikyti valanda... ? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Eve-line @ 2013 09 01, 11:38)
turiu klausyma, tik pradejau eksperimentuoti su duonkepe...
ar reikai iskart isimti is duonkepes duona, ar galima laikyti valanda... ? blush2.gif

Aš jei nakčiai uždedu, tai būna ir iki ryto prastovi iškepus, drėgnesnė tik būna, reik apdžiovint, kai išimi.
Atsakyti
QUOTE(Grucė @ 2013 09 01, 11:05)
Kiek žinau, gira daroma su salyklu. O raugas čia prie ko?  g.gif


daroma ir su raugu. Esu jau pora kartu senai dariusi kmynu gira.
Atsakyti
QUOTE(Bossi @ 2013 09 02, 01:09)
daroma ir su raugu. Esu jau pora kartu senai dariusi kmynu gira.

tada labai norėčiau giros su raugu recepto 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Grucė @ 2013 09 02, 09:15)
tada labai norėčiau giros su raugu recepto  4u.gif



Stai cia visas straipsnis apie senasas lietuviskas giras ir kruva receptu. Bandziau tik kmynu ir duonos giras Senovines lietuviskos giros
Atsakyti
Ačiū 4u.gif
Atsakyti