Įkraunama...
Įkraunama...

Šilauogės

Patarkit kokiom trąšom tręšti šilauoges rudenį? Paskaitinėjau parduodamų trąšų sudėtį, tai ten nemažai azoto yra. Rudeniui lyg ir netiktų
Atsakyti
QUOTE(Lutpede @ 2013 09 10, 23:41)
Patarkit kokiom  trąšom tręšti šilauoges rudenį?  Paskaitinėjau parduodamų trąšų sudėtį, tai ten nemažai azoto yra. Rudeniui lyg ir  netiktų

Na rudenį tai jau tikrai manau nereiktų tręšti, ypač šilauogėm skirtom trąšom. Jomis galima tręšti tik labai anksti pavasarį. Dabar jau augalėliai turi nustoti augę ir viršūnėlės (naujieji ūgliai) turi spėti sumedėti. Kas iš to jei prileis dabar ūglių naujų, nes sakykim bus šiltas ruduo....... o paskui ateis žiemužė ir jie nųšals tada.... 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(daivaa @ 2013 09 10, 16:08)
Norėčiau pasiteirauti, ar dar nevėlu sodinti šilauoges. Jei nevėlu, gal kas galėtų pasiųlyti sodinukų Kaune? Iš anksto dėkoju.

Nevėlu. Bandyk dar pašnekint MRD, jis kaunan važinėja į darbus 4u.gif aš praeitais metais vieną sodinau rugsėjo gale, bet šiemet jai viskas puikiai. Matyt dar rudenį spėjo gerokai įsitvirtinti.
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2013 09 11, 10:24)
Na rudenį tai jau tikrai manau nereiktų tręšti, ypač šilauogėm skirtom trąšom. Jomis galima tręšti tik labai anksti pavasarį. Dabar jau augalėliai turi nustoti augę ir viršūnėlės (naujieji ūgliai) turi spėti sumedėti. Kas iš to jei prileis dabar ūglių naujų, nes sakykim bus šiltas ruduo....... o paskui ateis žiemužė ir jie nųšals tada....  4u.gif

Puikiai suprantu, kad jei sudėtyje yra azoto rudenį netrešiama. Anksčiau būdavo rašoma rudeninės trašos ar ne, o dabar tokių užrašų nėra
Atsakyti
Man atrodo , kad šilauogės skurdžių žemių augalas. Nereikia joms trąšų. Tik trąšų palaikančių rūgščią žemę.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2013 09 11, 12:09)
Man atrodo , kad šilauogės skurdžių žemių augalas. Nereikia joms trąšų. Tik trąšų palaikančių rūgščią žemę.

Dėl to ir klausiau apie trąšas šilauogėm smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lutpede @ 2013 09 11, 11:13)
Dėl to ir klausiau  apie trąšas šilauogėm  smile.gif

Naudojau tokias trašas http://www.eveluks.l...u-augalu-t.html
Nusipirkau prieš porą metų, pavasarį šiek tiek pabarstau ir viskas. Dar kokiems 3 metams užteks. Auga pakankamai gerai, lapai nerausta, uogų vis daugiau , jos nebyra. Tiesa visi trys krūmeliai jauni, tik trečia vasara.
Gal kas paprotins teisingiau. Aš dalinuosi savo maža patirtim.
Atsakyti
QUOTE(Lutpede @ 2013 09 11, 13:13)
Dėl to ir klausiau  apie trąšas šilauogėm  smile.gif

Aš tręšiu tik pavasarį yra specialios trąšos, naudoju florovit apie kiekvieną krūmelį saujukę įterpiu ir viskas, belieka tik laistyti. Rudenį netręšiu. Juk ko gero pas pačią jos apmulčiuotos pušų žieve, ar spygliais? Mulčas irgi dirba savo darbą.
Atsakyti
QUOTE(Lutpede @ 2013 09 10, 22:41)
Patarkit kokiom  trąšom tręšti šilauoges rudenį?  Paskaitinėjau parduodamų trąšų sudėtį, tai ten nemažai azoto yra. Rudeniui lyg ir  netiktų

Niekaip nesuprantu jusu poreikio tresti, ypac rudeni... Kox tikslas? Juk augalai jau nustoja augti... Nei zydi, nei vaisius augina. Kai kurie jau lapus meta... vegetacija augalu sustoja, o jus dar tresti ruosiates.... doh.gif
Atsakyti
Šiaip šilauogės yra tręšiamos pavasari, iki gegužės mėnesio, nes anksti ima žydėti. Ir laistyti reikia pavasari ir derėjimo metu dažnai-jos mėgsta drėgną žemę. Bent aš šiais metais ėmiau anksti lieti, tai pasiteisino su kaupu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(klee @ 2013 09 12, 06:28)
Šiaip šilauogės yra tręšiamos pavasari, iki gegužės mėnesio, nes anksti ima žydėti. Ir laistyti reikia pavasari ir derėjimo metu dažnai-jos mėgsta drėgną žemę. Bent aš šiais metais ėmiau anksti lieti, tai pasiteisino su kaupu  smile.gif

Rekomendacijas laistyti noriu siek tiek papildyti, kadangi sito forumo dalyves, kiek pastebejau, megsta "persudyti" su viskuo. Kazkurioje temoje rasiau apie lietinimo sistema...
Silauoges, kaip ir kitus sodo sumedejusius augalus reiketu laistyti gausiai, bet retai. Galima laistyti kasdiena (jei nelyja) tik tuo atveju, jeigu situ proceduru nenutrauksime (pvz per atostogas). Daznai bet negausiai palaistant zemes pavirsiu (tai prilygtu 0.5-1 kibiras suaugusiai silauogei), sukuriame lietinimo sistema, kuria ukiuose palaiko automatinis antzeminis laistymas. Esant tokiam laistymui, augalas augina daug smulkiu kapiliariniu saknu zemes pavirsiuje (ir neaugina skeletiniu saknu giliau), kurios labai efektyviai pasisavina vandeni ir maistines medziagas is zemes pavirsiaus. Tai gerai, taciau, jeigu nepalaistysime bent dvi dienas karsta vasara, - smulkios sakneles, esancios pavirsiuje, sudzius. Esant silpnai saknu sistemai giliau, augalas skurs, nukentes derlius.
Kad to isvengti, namu ukiuose rekomenduotina lieti retai ir gausiai, kad vanduo sudrekintu tuos zemes sluoksnius, kuriuose yra zemutinis saknynas. Suaugusiai silauogei tai yra iki 0.5 m. gylis. As laistau karta per savaite, bet uzpilu ne maziau, kaip 3 kibirus krumui. Tiesa, pas mane aplinkui yra molis, kuris palaiko dregme is apacioss. Lengvame dirvozemyje, galbut tai reiketu daryti tankiau...
Atsakyti
sveiki,

kuo mulciuoti silauoges?
senukuose yra pusu zieves mulzas 5-15 mm. kitur internete matau, kad buna ir smulkesnis - 0-5 mm. kuris tinkamesnis?

koks turi buti mulcio sluoksnio storis, paskleidimo skersmuo aplink jauna, siemet pavasari sodinta krumeli?

ar rudeni reiktu geneti ar palikti pavasariui?

aciu!
Atsakyti
QUOTE(assti @ 2013 09 12, 14:37)
sveiki,

kuo mulciuoti silauoges?
senukuose yra pusu zieves mulzas 5-15 mm. kitur internete matau, kad buna ir smulkesnis - 0-5 mm. kuris tinkamesnis?

koks turi buti mulcio sluoksnio storis, paskleidimo skersmuo aplink jauna, siemet pavasari sodinta krumeli?

ar rudeni reiktu geneti ar palikti pavasariui?

aciu!

Galit mulčą ie pirkti, bet pilni miškai spyglių. Tai aš jau geriau su grėbliuku pasidarbuoju. O dar va ir eglė auga pas mus, tai ir tos spyglius panaudojam. Mes tai pilam kokius 8-10 cm sluoksnį. Tik kad jis po pirmo lietučio dvigubai pamažėja, susislekia ir šiaip palaipsniui suyra. Tai kiekvienais metais naują sluoksniuką uždedam.
Apie genėjimą galima rasti pagooglinus.
Atsakyti