Įkraunama...
Įkraunama...

Šilauogės

QUOTE(MRD @ 2015 07 16, 19:15)
Jos paseno neuzaugusios. Uzskurdo. Saknyas issivyste mazme tinkamo grunto tūryje. Sunku priversti augti toki augala vėl. Trimetis pasodintas tikrai aplenktu ir greiciau duotu rezultata. Jeigu persodinsite turimus, tai ne tik antzemine dali apgeneti, bet ir senu saknu pamazinti reikia. Neziurint i tai, kad ju nedaug, kazkaip reikia priversti augti naujas saknis ir stiebus, vien aplinkui esancio grunto pakeitimas geru rezultatu neduos. Persodinti geriausia rugseji arba anksti pavasari.
Pavasari persodinau gerai augusias 6-8 metu savo silauoges. Apie tai galite paskaityti cia.

Jau pasodinom nespėjus perskaityti Jūsų komentaro verysad.gif Tai palikom šaknis ir visą krūmelį schmoll.gif Krūmelis toks, kad net genėti nebūtų ką..
user posted image
Dabar jau turbūt nieko nedarysim, lauksim kitų metų. Jei iki kitų metų nepaaugs, tada turbūt teks rauti lauk.
Atsakyti
Seiki, šilauogių augintojai.

Dar tik pradėsiu augint šilauoges, suskaičiau kiek pajėgiau rasti internete info apie auginimą, baigia galva susisukti doh.gif
Vis tik į vieną klausimą atsakymo nerandu.
Labai daug kur rašoma, kad kai kurios veislės dalinai savidulkės, tačiau vis tik rekomenduojama auginti bent tris skirtingas veisles (ir kuo daugiau – tuo geriau), kad žiedų apdulkinimas būtų kuo efektyvesnis (atitinkamai ir derlius).
Esu pasirinkusi skirtingo ankstyvumo 3 veisles (t. y. viso numatau auginti tik 3 krūmus) - norėtųsi derlių ištęsti ilgėliau. Tik dabar nesuprantu, ar tos veislės zydi daugmaz vienu metu, ar ne. Girdėjau nuomonių, kad zydėjimas su nedideliais nuokrypiais vyksta daugmaz tuo pačiu laikotarpiu, tiesiog derlius noksta skirtingu metu, nors kirba mintis, kad tarytum skirtingo ankstyvumo veislių zydėjimas gali ir prasilenkti? Kaip iš tikrųjų?
Numatau įsigyti Duke arba Spratan, Bluekrop ir Chandler.
Būčiau dėkinga uz atsakymą, nuomones ar bet kokius patarimus 4u.gif
P.S. Jei yra šilauogių augintojų, prekiaujančių nurodytom veislėm Vilniuje, laukčiau pasiūlymų į az 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emila: 20 liepos 2015 - 20:44
Emila, viskas bus gerai, apsidulkins tikrai ir derliaus turėsit. Žydi jos tikrai panašiu laiku. Tiesiog ant to paties krūmelio patys žiedukai nevienodai pražysta.
Tik patarimas jei jau sodinat ir turit joms vietos - imkit iš kart kokius 5 krūmelius biggrin.gif mes pradėjom nuo dviejų........ praeitus metus užbaigėm jau su 10. O šiuos metus bent jau su 14 tikrai užbaigsim biggrin.gif Na mes dvi šeimos, o ir pasišaldyt norisi. Šiaip turim daug veislių. Rekomenduočiau dar Toro. Duke ir chandler tai irgi labai patenkinti. Šiaip tai planuojam apsistoti ties netoli 20 krūmų. Gal užteks ax.gif
Atsakyti
Mūsų ankstyvukė Patriot jau nokina uogas. Aną savaitę kokia 10uogų suvalgėm. Uogos didelės.
Šią veislę pernai mama nupirko mano sūnui m-klos baigimo proga.
Be šios auga Nelson, Chandler, Sun Rais, Bluecrop. Kažkuri iš šių veislių yra labai aukšta ir mažokos uogos. Dabar tokios nesodintume. Visos kitos superinės, bent jau mums.
Atsakyti
QUOTE(Regila @ 2015 07 21, 07:49)
Mūsų ankstyvukė Patriot jau nokina uogas. Aną savaitę kokia 10uogų suvalgėm. Uogos didelės.
Be šios auga Nelson, Chandler, Sun Rais, Bluecrop. Kažkuri iš šių veislių yra labai aukšta ir mažokos uogos. Dabar tokios nesodintume. Visos kitos superinės, bent jau mums.

pas mane visos jau noksta, išskyrus Sierra ir Bluehaven smile.gif
Sunrise žemoka ir labai saldi, Chandler ir Bluecrop aukštos, bet irgi saldžios. Nelson va neturiu, nežinau nieko.
Papildyta:
QUOTE(Avijacija @ 2015 07 21, 07:22)
Rekomenduočiau dar Toro. Šiaip tai planuojam apsistoti ties netoli 20 krūmų. Gal užteks  ax.gif

drinks_cheers.gif Toro tikrai verta dėmesio.
Aš jau pradedu suprast, kad 20 irgi mažoka lotuliukas.gif Tiesa, dalis jų dar jaunos ir derėt dar neleidau.
Atsakyti
QUOTE(Regila @ 2015 07 21, 08:49)
Šią veislę pernai mama nupirko mano sūnui m-klos baigimo proga.

na žinokit pas mane tas pats - krūmas didelis labai o uogelės kurkas smulkesnės už kitas. Ir tai bluecrop......... tai kažkaip ir susilaikiau nuo antro krūmo sodinimo. Geriau sakiau toro ir duke papildomai sodinsim...... gal čia tik pas mus taip. Nes šiaip tai labai išgirta ši veislė ir derlinga ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2015 07 21, 09:46)
na žinokit pas mane tas pats - krūmas didelis labai o uogelės kurkas smulkesnės už kitas. Ir tai bluecrop......... tai kažkaip ir susilaikiau nuo antro krūmo sodinimo. Geriau sakiau toro ir duke papildomai sodinsim...... gal čia tik pas mus taip. Nes šiaip tai labai išgirta ši veislė ir derlinga ir t.t.

sveikos,
papasakosiu ir aš savo istoriją... turiu Bluecrop net 6 krūmus (kiti trys yra sunrise ir dar kažkokia veislė,nepamenu... nesu taip jais sužavėta). Bluecrop uogos didžiausios, jau antra savaitė kaip valgom, o žymės nėra, šakos nulinkę nuo uogų gausos 4u.gif
svarbiausia yra sodinti tik į rūgščią žemę, vienam krūmeliui (priklauso nuo dydžio) reikia minimum 100-150 l rūgščių durpių. Svarbu paaugusisas genėti, nes uogos dera tik ant antramečių ūglių gausiai. Pernai išgenėjau stipriai, širdį net skaudėjo kaip nuogi krūmai rugpjūtį buvo... sukišau gražiausias šakeles į žemę. Pažįstamas agronomas nieko gero nežadėjo (pasirodo jas reikia dauginti specialiu rūko būdu), bet pavasarį gal iš 100 šakelių 2 išleido lapelius... tada vėl duobės didžiausios, dar į duobes po 40 l kankorėžuių sumečiau, durpių po 150 l ir... vienas krūmelis jau uogas sunokino... žinau, kad mane bars internautai, sakys, kad negalima pirmais metais krūmelio vargint, bet man įdomu buvo sužinot ar skirsis uogos nuo pirktinių ax.gif
žemą natūraliai dar rūgština kefyras, pienas raugintas ir kankorėžiai - apdėkitaplink, o gamta jau savo darbą padarys... tik reikia atsimint, kad jei pasodinta ne į rūgščias durpes, nieko nebus, uogų nematysit, krūmai vargs...
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2015 07 21, 08:46)
na žinokit pas mane tas pats - krūmas didelis labai o uogelės kurkas smulkesnės už kitas. Ir tai bluecrop......... tai kažkaip ir susilaikiau nuo antro krūmo sodinimo.

gal pagenėt jau reikia? Jos labai derlingos. O kai labai daug uogų, jos smulkesnės. Pas man 3 Bluecrop. Tai ant mažesnio krūmo uogos stambesnės, o ant to, kuris didelis, tankus ir aplipęs uogom, jos smulkesnės.
Atsakyti
QUOTE(Daivad @ 2015 07 21, 08:06)
žemą natūraliai dar rūgština kefyras, pienas raugintas ir kankorėžiai - apdėkitaplink, o gamta jau savo darbą padarys... tik reikia atsimint, kad jei pasodinta ne į rūgščias durpes, nieko nebus, uogų nematysit, krūmai vargs...

Tai, kad netinka šilauogėms pienas ir kefyras.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2015 07 21, 10:08)
gal pagenėt jau reikia? Jos labai derlingos. O kai labai daug uogų, jos smulkesnės. Pas man 3 Bluecrop. Tai ant mažesnio krūmo uogos stambesnės, o ant to, kuris didelis, tankus ir aplipęs uogom, jos smulkesnės.

Tik kad tie krūmeliai pas mane patys jauniausi dar. Gal tik treti metai bus kaip pasodinti. Pavasarį šiek tiek genėjau. Bet rudenį žadu irgi kažkiek.
Daivad apie rūgščias durpes žinau smile.gif mes pilam visą didelį poką (250 l. lygtai) plius maišom su spygliais. Ir tik jokių kefyrų ir panašių dalykų nenaudokit. Tam yra specialios trąšos arba parūgštintojai. Kiekvienais metais mulčiuot spygliukais galima ar kankorėžiais - kaip jūs ir rašėt. Uogų pas mus pilni krūmai. Bet kai turim kokias 8 veisles, tai galiu kažkiek palyginti. Na pvz turim tokią lietuvišką veislę Danutė. Krūmelis mažas, uogos irgi. Bet čia tokie veislės ypatumai. Ir net pamąstymai yra sodinti antrą krūmelį. Nes uogos kurkas saldesnės už visas kitas. Na jos gal labiausiai į mėlynes panašios smile.gif niekam nerekomenduočiau north country (berods taip vadinasi) - ji tokia pusiau žemaūgė, bet tos šakos visos pažemėj ir voliojasi. o bluecropas gal dar reabilituosis ir parodys savo gėrį smile.gif o mes beje dauginom atlankomis. anksti pavasarį prilenkėm jaunas šakeles. Dabar gražiai žaliuoja. Tai jei gerai viskas , rudenį jau bandysim žiūrėt kas kaip..... nes pvz duke buvo išleidusi nemažai ūglių taip atskirai šalia krūmo. Tai atskyrėm ir turim naujus krūmelius.
Bet kokiu atveju, šilauogės yra gėris wub.gif gal dar kokią naują veislę reiks pasižiūrėt.......
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2015 07 21, 10:21)
nes pvz duke buvo išleidusi nemažai ūglių taip atskirai šalia krūmo. Tai atskyrėm ir turim naujus krūmelius.

reiks pabandyti, pas mane Reka turi ūglių šalia prileidusi. O kada atskyrėt? Tais pačiais metais?
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2015 07 21, 12:01)
reiks pabandyti, pas mane Reka turi ūglių šalia prileidusi. O kada atskyrėt? Tais pačiais metais?

tie krūmai jau pas mus kokius 4 metus auga nuo kurių šonų iškasinėjom tokius atskirus išaugusius ūglius. Šaknytės buvo pavasarį dar jų nedidelės, nenorėjom pagrindinio krūmo žaloti šaknų. Susodinom į vazonėlius su durpėm. O va praeitą savaitgalį jau kišo į nuolatinę vietą. O va dar su tomis atlenktomis šakelėmis nežinau..... jei bus įsišakniję tai rudenį persodinsim. Nors gal nieko nebūtų jei ir paliktume kokiam pavasariui. Gal dar geriau būtų.....
Atsakyti