Įkraunama...
Įkraunama...

Šilauogės

QUOTE(1000inis @ 2015 04 09, 20:44)
...O kažkaip su šilauogėm nesusiejau šito. Kelsim į kitą vietą arba kažkaip sausinsim su akmenim, kaip patarėt.

O kas cia per mitas su akmenim? Ar akmenys vandeni sugeria, ar ka? Ka jie duoda duobes dugne? Su logika prasilenkia tas akmenu dejimas i duobes dugna. Jeigu taip bandoma padaryti drenaza, tai:
Kai aplink molis, tai jokio skirtumo ar molis, ar akmuo vandeny guli ir saknys ant virsaus, o jeigu aplink laidi dirva, tai ir akmenu nereikia. Drenaza reikia daryti ne duobes dugne o salia augalo. Kasam griovi netoliesia ir nuvedam vandeni kur nors. O zemeje vanduo kelia randa, net ir raudoniausiam molyje. Svarbu, kad jam butu kur nubegti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MRD: 09 balandžio 2015 - 22:35
QUOTE(Adeliutė @ 2015 04 07, 23:05)
As ne per didziausia zinove, bet gal del to ir neaugo saknys,kad treset.  Silauoges - vienos is labiausiai nemegstanciu tresimo uogakrumiu. Sako,kad ju tresimas gali buti pirmas ir paskutinis.

man tai atrodo šitą pasaką kaip pradėjo pasakoti viena danutė, taip ji ir tiražuojama toliau visur smile.gif juokingiausia, kad nei tos pačios danutės tekstuose lt kalba, nei kituose taip ir neteko rasti gramais ar kilais įvertinto to kiekio. O štai anglų kalba nesunku rasti rekomendacijų, kur kalbama apie net 50 g azoto suaugusiam krūmui. Gryno azoto. Nesunku apskaičiuoti, kiek gramų, tarkim, amonio sulfato tai yra, jau nekalbant apie kokias kompleksines trąšas ala šilauogėms/rododendrams, kurias dauguma mėgėjų perka. Manau pusė tų mėgėjų vien pamatę tokį trąšų kiekį pirmiau iš klumpių išvirstų smile.gif Taigi, lyginant su kitais augalais - be abejo, šilauogė skurdžiau gyvent gali ir turi, bet daugumai mėgėjų, kurie su arbatiniu šaukšteliu pabarsto trąšų ir po to dar savaitę nitratus sapnuoja, pertręšti šilauogę tiesiog neįmanoma smile.gif
Atsakyti
QUOTE(valkata222 @ 2015 04 09, 22:46)
man tai atrodo šitą pasaką kaip pradėjo pasakoti viena danutė, taip ji ir tiražuojama toliau visur smile.gif juokingiausia, kad nei tos pačios danutės tekstuose lt kalba, nei kituose taip ir neteko rasti gramais ar kilais įvertinto to kiekio. O štai anglų kalba nesunku rasti rekomendacijų, kur kalbama apie net 50 g azoto suaugusiam krūmui. Gryno azoto. Nesunku apskaičiuoti, kiek gramų, tarkim, amonio sulfato tai yra, jau nekalbant apie kokias kompleksines trąšas ala šilauogėms/rododendrams, kurias dauguma mėgėjų perka. Manau pusė tų mėgėjų vien pamatę tokį trąšų kiekį pirmiau iš klumpių išvirstų smile.gif Taigi, lyginant su kitais augalais - be abejo, šilauogė skurdžiau gyvent gali ir turi, bet daugumai mėgėjų, kurie su arbatiniu šaukšteliu pabarsto trąšų ir po to dar savaitę nitratus sapnuoja, pertręšti šilauogę tiesiog neįmanoma smile.gif

Jums belieka pabandyti... ir isitikinti. Uzpilkit tuos 50 gramu N...
As tai jau pabandziau ant savu.
P.S. Ar tie anglai salia parase, kaiek pas juos siltasis periodas trunka...
Atsakyti
QUOTE(MRD @ 2015 04 10, 06:19)
Jums belieka pabandyti... ir isitikinti. Uzpilkit tuos 50 gramu N...
As tai jau pabandziau ant savu.
P.S. Ar tie anglai salia parase, kaiek pas juos siltasis periodas trunka...

Iš tiesų, galima sakyti, taip ir darau - bandau, nes pasakymai "tręšk daug /mažai" nieko nesako. Tiesa, iki 50 g krūmui dar toloka. Bet galiu teigti, kad tie kiekiai, kuriuos bent jau aš anksčiau įsivaizdavau kaip "daug, labai daug" yra juokingi ir visai nekenkia.

O jūs turite šaltinių apie trąšų normas pagrindinių elementų? Lenkų, lietuvių augintojų, mokslininkų? O koks kiekis ir kokių trąšų nužudė Jūsų krūmus? O gal visai ne trąšos kaltos, gal koks pavydus kaimynas? smile.gif
Atsakyti
MRD - mano šilauogės sodintos praeitą pavasarį ir rudenį. Duobės padarytos pagal visas taisykles. Pirmus metus niekuo netręšiau. Patarkite, kuom ir kada dabar reikėtų jas patręsti. Kokybė jų skirtinga - vieni didesni krūmeliai, o porą yra vargstančių, bet jau atsigaunančių.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2015 04 08, 15:54)
pas mane ji Varėnos rajone auga. Ir anom šaltom žiemom jau turėjau. Nedengiau nėkart. Neapšalo.

susimasciau, gal man tada abi likusias tuscias duobes Chandler uzsodinti g.gif
Papildyta:
QUOTE(Muxius @ 2015 04 09, 11:51)
Is mano turimu "Bluecrop", "Duke" tai "Chandler" man pacios paciausios  rolleyes.gif - dideles, saldzios. anos kitos veisles gali eiti miegoti  biggrin.gif

o kaip derlingumas ju? nevertinant skoniniu savybiu?
Atsakyti
Jau ir man baisu pasidare del to tresimo smile.gif.Tik patresiau,o kita diena ir priraset jog nuo tresimo gali neaugt. blush2.gif .Tresiau aplink kruma barstydama po kokius 2nubrauktus valgomus saukstus krumui ,siek tiek ikasiau i zemes,ir paliejau siektiek. blush2.gif Tikiuosi nepadauginau. blush2.gif .O gal jau vaziuot ir iskapstyt tas trasas lauk blush2.gif ?Prie to paties rododendra ir spanguoles patresiau silauogiu trasomis.
Na maniskes 9vnt.(skirtingu rusiu-PATRIOT,BLUECROP,kt.dabar nepamenu blush2.gif ,DUK lyg dar...)irgi nesiruosia augt.Viena kazkuri tik zenkliai pernai issikerojo.Kai pirkom-tai vyras rinko kur su daugiau sakeliu(tos ir neauga),o ta paimiau su 1stiebeliu-tai po to kai dejo is visur augt. smile.gif .Tikiuosi,kad po tresimo prades ir kitos augt.Arba dar labiau neaugs. doh.gif .Sodinom pernai pavasari,vasara leidom zydet,po nedaug ziedeliu-tai jau ir uogu buvo po viena kita.

Turiu pora uzpernai sodintu,pirktos labai mazos,sprindzio dydzio.Netresiau nei uzpernai nei pernai,bet nieko ir nepaaugo.Žiedu dar irgi nebuvo.

Nesuprantu kas joms netinka,durpe rugsti,rugstintojo pyliau,nors rugstinguma matuojant ir aip buvo geras.Durpes su keliu metu spygliuociu spygliais ir smeliuku maisem.Siemet apmulciavau pusu spygliais(tik tiek,kad siumeciai,per ziema po pusim stoveje ,gal nebus labai blogai g.gif ).Visos tinklu apdengtos,kad niekas neapgrauztu,vyras dar ir ekglisakiais siek tiek apdenges buvo. blush2.gif

O kada turi pasimatyt ar krumai auga ar ne?Pavasari ar vasara,o gal rudeni? blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Liutukeee: 10 balandžio 2015 - 14:25
QUOTE(Liutukeee @ 2015 04 10, 14:21)
Jau ir man baisu pasidare del to tresimo smile.gif O gal jau vaziuot ir iskapstyt tas trasas lauk  blush2.gif ?
O kada turi pasimatyt ar krumai auga ar ne?Pavasari ar vasara,o gal rudeni? blush2.gif

na, pas mane tai netręšiamos neauga. Bandžiau ir taip, ir kitaip, ir tikrai matau skirtumą. Tikrai tręšiu ir toliau, nes akivaizdu, kad netręšiamos jos pas mane nei augs, nei derliaus duos. Ir dar bent jau pas mane vasarą tikrai reikia nuolatinio laistymo. Jei tik nelaistau - nauji ūgliai tiesiog nudžiūna.

Vasarą turėtumėt matyt jaunus ūgliukus.
Atsakyti
QUOTE(Liutukeee @ 2015 04 10, 15:21)
Jau ir man baisu pasidare del to tresimo smile.gif.Tik patresiau,o kita diena ir priraset jog nuo tresimo gali neaugt. blush2.gif

Pas mane kol netręšiau,tol ir neaugo.Ir ūglių naujų beveik neleido tris metus.Gavo trąšų,atsigavo,darosi į krūmus panašios ax.gif
Atsakyti
Aš anksti pavasarį pasodinau gal 20-30 cm aukščio šilauogę. Iškasiau duobę metro pločio ir 50 cm gylio, pripyliau tik rūgščios durpės ir užmulčiavau. Pas mane molis aplink, tai laisčiau retai, niekuo netręšiau, tik žemę rūgštinau reguliariai, nes lapai truputį pagelsdavo. Per metus ji trigubai padidėjo, bent jau palyginus su šiemet pasodinta. Jei ir toliau taip augs - niekuo netręšiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sssmmm2002: 10 balandžio 2015 - 15:39
QUOTE(valkata222 @ 2015 04 10, 07:31)
...
O jūs turite šaltinių apie trąšų normas pagrindinių elementų? Lenkų, lietuvių augintojų, mokslininkų? O koks kiekis ir kokių trąšų nužudė Jūsų krūmus? O gal visai ne trąšos kaltos, gal koks pavydus kaimynas? smile.gif

Na, mano krumu "nenuzude", bet grybines ligos (vytuliai) uzpuole... Ir griebe tuos senus krumus, kurie buso isitvirtine ir gausiau patresti, o jaunu, neseniai pasodintu ir netrestu visai, neuzkrete, nors sie ir augo salia.
Mano turimoj literaturoj nurodomas 35-55 g. anomio sulfato kiekis suaugusam krumui. Bet suauges krumas turi metro skersmens saknyna ir keliskart daugiau lapu tam azotui "sunaudoti". Du ar tris metu saugusiam krumeliui tokia "doze" (50 g.) tikrai "arkline".
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2015 04 10, 15:34)
na, pas mane tai netręšiamos neauga. Bandžiau ir taip, ir kitaip, ir tikrai matau skirtumą. Tikrai tręšiu ir toliau, nes akivaizdu, kad netręšiamos jos pas mane nei augs, nei derliaus duos. Ir dar bent jau pas mane vasarą tikrai reikia nuolatinio laistymo. Jei tik nelaistau - nauji ūgliai tiesiog nudžiūna.

Vasarą turėtumėt matyt jaunus ūgliukus.

Nuraminot! 4u.gif

QUOTE(adija5 @ 2015 04 10, 15:34)
Pas mane kol netręšiau,tol ir neaugo.Ir ūglių naujų beveik neleido tris metus.Gavo trąšų,atsigavo,darosi į krūmus panašios  ax.gif

Na tai lauksiu ,kad ir pas mane imtų augt.
QUOTE(sssmmm2002 @ 2015 04 10, 16:39)
Aš anksti pavasarį pasodinau gal 20-30 cm aukščio šilauogę. Iškasiau duobę metro pločio ir 50 cm gylio, pripyliau tik rūgščios durpės ir  užmulčiavau. Pas mane molis aplink, tai laisčiau retai,  niekuo netręšiau, tik žemę rūgštinau reguliariai, nes lapai truputį pagelsdavo. Per metus ji trigubai padidėjo, bent jau palyginus su šiemet pasodinta. Jei ir toliau taip augs - niekuo netręšiu.

Oho,net trigubai.Pavydetina.
Pas mus irgi aplink molis,o sodinant iskasem keliu metru plocio ir ilgio duobe(puses metro gylio tai tikrai)ir pasodinom apie 10 silauogiu ,nepamenu kokiu atstumu viena nuo kitos,gal pusmetrio,na,bet pagal reikalavimus.Vasara irgi palaistau.O ziema ,pavasari neuzmirksta tikrai,nes dar pasodinau auksciau siek tiek.Na reik tiketis kadanors atsipirks visos investicijos smile.gif
O kuo rugstinat zeme?
Atsakyti