Įkraunama...
Įkraunama...

Norvegijos grožis

4u.gif Ačiū ,Rasa, už nuostabų kelionės pradžios aprašą, kaip spėju jis nebaigtas mirksiukas.gif .
Pasirodo Jūs kelionę pradėjote ten, kur mes baigėme. Jeigu Jūs leidotės Trolių keliu, tai mes juo kilome ir visas kitas vietas aplankėme taip kaip Jūs. Net širdį suspaudžia prisiminus ir taip norisi sugrįžti.
Geirengeryje irgi buvom apsistoję porai dienų, kad atsipūsti nuo važiavimo, tik neėmėm kelionės laivu ,o patys išsinuomavom motorinę valtį, tai esant be galo stirpiam vėjui ir lekiat prieš bangas toks ekstrimas buvo biggrin.gif , spiegėm su vaikais. Valtis daužosi, šokinėja , o šaltas vanduo tave taško...linksmybės su baime.
Atsakyti
Dieviskai grazu, tiesiog sviecia jusu puikios nuotaikos tuose vaizduose:)
Atsakyti
Grįžtam į kempingą.Galima nemokamai pasinaudoti sauna thumbup.gif Bet ne apie tai dabar.Kaip jau sakiau,kempingas tikrai labai šaunus,tarp akmenų pasistatom palapinę,traukiam iš upelio atšaldytą alų thumbup.gif ,vakarieniaujam.Ūžia upelis,traška krioklys,vaizdelis thumbup.gif
user posted image

user posted image

user posted image

Stovyklą galima apeiti specialiai padarytu takeliu.Tie milžiniški akmenys nuo uolų atskilo pries 6000metų ir suformavo puikią vietą apsistoti biggrin.gif Čia net yra žymaus norvegų dailininko namas ir dirbtuvės,kurias galima išsinuomoti(jei gerai supratau).

user posted image

user posted image

Pagaliau ir mes pastatom altorėlį
user posted image

Nepamenu to krioklio pavadinimo,bet jis išvertus reiškia ''krentantys akmenys''.Iš tikrųjų garsas toks,lyg kristų akmenys smile.gif
user posted image


Papildyta:
QUOTE(Frezija13 @ 2013 07 23, 11:58)
4u.gif Ačiū ,Rasa, už nuostabų kelionės pradžios aprašą, kaip spėju jis nebaigtas mirksiukas.gif .
Pasirodo Jūs kelionę pradėjote ten, kur mes baigėme. Jeigu Jūs leidotės Trolių keliu, tai mes  juo kilome ir visas kitas vietas aplankėme taip kaip Jūs. Net širdį suspaudžia prisiminus ir taip norisi sugrįžti.
Geirengeryje irgi buvom apsistoję porai dienų, kad atsipūsti nuo važiavimo, tik neėmėm kelionės laivu ,o patys išsinuomavom motorinę valtį,  tai esant be galo stirpiam vėjui ir lekiat prieš bangas toks ekstrimas buvo  biggrin.gif , spiegėm su vaikais. Valtis daužosi,  šokinėja , o šaltas vanduo tave taško...linksmybės su baime.

Dar tikrai nebaigtas biggrin.gif Įsivaizduoju,kaip smagu grįžti į aplankytas vietas mirksiukas.gif
Mes Geirangery galvojom paplaukioti su kanoja,bet aš esu tikrų tikriausia šaltčmirė rolleyes.gif (kas tur būt pastebima iš mano nuolatinių postringavimų apie orą biggrin.gif ),tai tos minties atsisakėm.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rasa32: 23 liepos 2013 - 11:12
Rasa, puikūs vaizdai ir superinis aprašymas 4u.gif Įtraukiau į "favorit" - lauksim tolimesnio pasakojimo bigsmile.gif
Atsakyti
6 diena.Olden-Bergen .Apie 300km,nepilnai 5val kelio.
Rytas mus pažadina smulkiu krapenimu į palapinės stogą.Pusryčiauti einam į visai netoliese esančią pavėsinę stikliniais langais.Toj pavėsinėj vakare galima kepti dešreles ar ką kitą,nemokamos! malkos.Niekur neskubam,nes šiandien numatytas tik pervažiavimas į Bergeną.Bet lietutis liaujasi tik trumpam,skubiai pakuojamės palapinę.Keista,bet tą vienintelį kartą per kelionę teko susipakuoti šlapią palapinę.
Visa diena buvo ŠLAPIA ir ŠALTA,lietus tiesiog pylė.Oro temperatūra visą dieną buvo +11+13.Net prabangiai papietauti su vaizdu į fjordą ar krioklį nebuvo kaip išlipti rolleyes.gif, sumuštinius darėm ir valgėm užsikąsdami lietuviškais agurkėliais tiesiog mašinoje kelte.Tiesa,tuo nustebindami vietinius,kurie pamatę ant palangės gulinčią dėželę su ŠMOTAIS rūkytų gėrybių,ėjo net atsisukdami biggrin.gif
Pakeliui vieną kartą kėlėmės su keltu Lavik-Oppedal per gana platoką Sognefjordą.Mokėjom 100 su trupučiu.Netoli Bergeno pervažiavom begalybę tunelių ir kelis tiltus.Kadangi man visą dieną džiugino +12šiluma,vėjas ir lietus,MB tvirtai pareiškiau,kad nesvarbu,kiek reiks mokėti,bet aš palapinėje nenakvosiu schmoll.gif schmoll.gif biggrin.gif
Prie pat Bergeno yra keli kempingai,pirmąjame šalia hipodromo mums pasiūlė namelį be patogumų už 600NOK,MB (jau pripratęs pigiai prasisukti su palapine) pasakė,kad brangu.Gerai,netrumpai pavažiavę užsukom į Lone kempingą http://www.lonecamping.no/English.aspx,čia pasiūlė namelį už 570NOK.Toliau ieškoti griežtai atsisakiau ir mes likom thumbup.gif Vėliau abu įvertinom,kaip vis tik gera pabūti šiltai ,po stogu,įsijungus šildymą ''ant viso gazo'' biggrin.gif ,kai nešąla rankos ir nosys thumbup.gif
Atsigulėm miegoti tikėdamiesi stebuklo-gero oro rytoj.
Atsakyti
7 diena.Bergen-Odda.134km,2val.40min.
Ir stebuklas rytą įvyko!!!!-jokio lietaus,+18 ir saulė thumbup.gif thumbup.gif Iš vakaro sakiau MB,kad jei Bergene per metus lyja 300dienų per metus,negi mes pataikysim į kitokį orą?Bet pataikėm biggrin.gif Tiesa,vėjas buvo tikrai stiprus ir šaltas,bet tai jau smulkmena.
Įvažiavimas į Bergeną mokamas,mus kažkur nufotografavo autopass kamera,nuskaičiuota 25NOK.
Bergeno senamiesty randam laisvą vietelę mokamoj aikštelėj,iš mūsų nori 60NOK už valandą blink.gif doh.gif doh.gif ir dar nori,kad stovėtumėm ne daugiau negu 2valandas rolleyes.gif Šitokio akiplėšiškumo negalim pakęsti,MB randa jokiais draudimais neapdėtą vietą krantinėje ir pastato mašiną.Einam tyrinėti Bergeno.
user posted image

user posted image

Štai ir žymusis medinis senamiestis-Bryggen'as,kuriam apie 700metų.
user posted image

Kad į jį patekti,reikia pereiti žuvų turgų.Labai įdomi vietelė.Dalis turgaus po stogu,dalis atviram ore.Labai daug įvairios žuvies ir jūros gyvių-šviežių,rūkytų,virtusių dešromis.Taip pat čia galima vietoje pavalgyti ,iškeps,ką tik nori.Žiūrėdami į foto,atidžiau pažiūrėkit ir į kainas,kur matosi mirksiukas.gif Primenu kursą:100NOK apie 45litus.
user posted image

user posted image

Vidury foto tokia juoda žuvis plačiais nasrais-jūrų velnias rolleyes.gif
user posted image



Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Va ir dešrytės-briedžio,elnio,banginio mėsos.
user posted image

Gal dar ir vaisių norit?Prašom-trešnių 0,5kg-70NOK,braškių 0,25kg indelis-49NOK doh.gif
user posted image

Obuoliai irgi aukso kaina
user posted image

Bet lietuvis turistas gali drąsiai pirkti bananų-puiki lietuviška kaina thumbup.gif ( daugiau jokio maisto lietuviškom kainom Norvegijoj neradom).

Turiu pasakyti,kad eidami per turgų mes neblogai užkandome biggrin.gif ,nes pardavėjai mums negailėdami siūlė visko paragauti(gal atrodėm mokūs pirkėjai biggrin.gif )-rūkytos ir sūdytos lašišos,dar kaži kokios žuvies,krabo kojų mėsos,banginio mėsos ir dešros,visų kitų dešrų,šlakelį žuvienės(labai skani).
Papildyta:
Užkandę keliaujam toliau.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Vaikščiodami po Bryggen'a,užsukom į kailių parduotuvę.Stovim prie vieno kailio,ginčijamės,kokio čia gyvūno.Prieina pardavėja,teiraujasi,gal gali padėti,kokia kalba jai kalbėt.Bet angliškai ,deja,moku labai nedaug gyvūnų pavadinimų,todėl numoju ranka ir sakau MB,kad ''ji vis tiek nepasakys...''O pardavėja lietuviškai atsako:''na kodėl nepasakysiu?'' biggrin.gif
Papildyta:
Viena iš Bergeno įžymybių-Floibanen funikulierius,pastatytas praeito amžiaus pradžioje.Daugiau Bergene nieko lankyti nesiruošiam,tai nusprendžiam juo pasivažinėti.Pirmyn-atgal suaugusiam 80NOK.Tiesa,galima ten nuvažiuoti ir mašina per aplink,bet mes renkamės brangųjį kelią.
user posted image

user posted image

user posted image

Štai ir Bergeno panorama
user posted image

Ne taip įspūdinga kaip Alesunde,bet gražu.Žinoma,foto negali perteikti to erdvės,vėjo ir aukščio pojūčio,dėl ko ir verta keltis į tokias vietas smile.gif Ant kalno įrengta terasa,ten ir pasistiprinam sumušiniais ir karšta arbata.
Jei keliausit su vaikais,rekomenduoju pasivaikščioti po mišką-parką šalia tos vietos,ten mačiau pažintinį-sportinį-smagų kelią su visokiom užduotimis ir linksmais troliais.

Papildyta:
Eidami link mašinos dar sutinkam linksmą rastamaną,dažantį stogą

user posted image

Akis užkliūva už parkelio
user posted image

Mašiną randam savo vietoj,jokių baudos kvitų,riedam toliau.
Kadangi planuodama kelionę Bergenui buvau skyrusi visą dieną,o pravaikščiojom gal tik 3-4val,tai sugalvojam dar užsukti į reklamuojama ''vieną didžiausių shopping centrų Norvegijoje''. hihihi.gif juokas ima palyginus jo dydį su kokiu Akropoliu ar Mega.Vyksta SALE ,tai 2valandas galima stovėti parkinge nemokamai hihihi.gif Kitais atvejais reiktu mokėti. Įsivaizduoju Lietuvoj mokama parkingą prie parduotuvės rolleyes.gif
Ilgai ten neužtrunkam,važiuojam link Oddos.
Atsakyti
Pakeliui privažiuojam Steindalfossen,krioklį,kuris įžymus ne tik savo grožiu,bet ir tuo,kad po juo galima palįsti.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Maršrute keltas Torvikbygd-Jondal,116NOK.Ilgokai laukiam ,po to ilgokai plaukiam,tai laiko negaištu veltui biggrin.gif

user posted image

Persikėlus į Jondal rodyklės į Oddą rodo,kad galima važiuoti ir į kairę(83km) ir į dešinę(34km) unsure.gif Mūsų GPS ir anksčiau žiūrėtas google.maps davė tik tą ilgąjį kelią g.gif Bet jau gana vėlu,MB nesvarstydamas suka trumpesniuoju keliu.Kelias visai nieko,nors žemėlapyje pažymėtas baltai.Bet sutinkam važiuojant kemperių,tai apsiraminu.Privažiuojam 10km tunelį,už jo suprantam,kad jau susimokėjom 100NOK rolleyes.gif Bet MB nenusimena,juk sutaupysim visą valandą kelio.Neužilgo privažiuojam 11km tunelį blink.gif .Už jį-75NOK rolleyes.gif Laimei,kažkodėl šitų 75kronų nenuskaitė smile.gif
Labai greit pasiekiam Oddą.Jau gal 20.30.Netoli Oddos daug turistinių atrakcijų,mus domina Trolio liežuvis(Trolltunga).Važiuojam iki Tyssedal,nuo prasideda ,kaip rašo privatus kelias iki Skjeggedal.Parašyta,kad važiuoti juo-jūsų pačių reikalas blink.gif Nuteikia kažkaip ne visai maloniai,bet kaip kitaip nuvažiuosi.Keliukas siaurutis,su veidrodžiais ties posūkiais.Kylam gana staigiai aukštyn,gana esktremalus važiavimas pasirodė.Nors kitą dieną jau taip nebegalvojom biggrin.gif
privažiavus Skjeggedal,iš tiesų tai kelios trobos ir aikštelė norintiems lipti į Trolltungą.Aikštelė mokama-200NOK para ir dar 150 už palapinę,jei nori ten apsistoti rolleyes.gif Kempngu ten visai nekvepia,yra tik WC ir dušai,net žolė nenušienauta.Dar prisidėjo tai,kad buvo jau labai vėsu ir drėgna,nutarėm leistis link Oddos.
Radom visai simpatišką kempingą http://www.oddacamping.no/,aplink kalnai,upeliukas alui atšaldyti biggrin.gif ,primėtyta puntukų

user posted image

Ežeras wub.gif
user posted image

user posted image

user posted image

22.00 apsistojam čia 2 naktim,už naktį 160NOK.Jei kas čia atvyksta dviračiu ar autobusu,rytą iki Trolio liežuvio starto galima nuvažiuoti spec.autobusiuku,jis užsuka į kempingą.Dar Įdomybė-kempingo registratūra dirba tik tam tikrom valandom,todėl parašyta,kad jei nieko nėra,statykitės ir gyvenkit,o susimokėsi ryte.Štai kur pasitikėjimas smile.gif
Atsakyti
8 diena.Trolltunga-Trolio liežuvis.22km,11valandų
Iš karto pasakysiu,kad ši diena ir ši vieta mums su MB buvo pati pati įspūdingiausia ir gražiausia Norvegijoje thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif wub.gif wub.gif wub.gif

Taip pat turiu pasakyti,kad šioje vietoje šiek tiek apgavau savo vyrą tongue.gif Kai jis suprato,kur ir kiek teks kopti,buvo jau vėlu biggrin.gif
Oras buvo tiesiog pavydėtinas-švietė saulė,+18 thumbup.gif Važiuojam į startą.Kalnas gana status,bet sutinkam ir kopiančių savo kojytėmis.
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Susimokam už parkingą 100NOK(galima kortele).Žiūrim informacinį stendą-iki Trolio liežuvio 11km pirmyn ir 11km atgal.Numatoma ėjimo trukmė 8-10val.Rekomenduojama išeiti kuo anksčiau,pasiimti daug vandens,maisto,tinkamų drabužių.
Vandens ir arbatos pasiėmėm apie 3l,bet tiek neverta neštis,pradžiai užtektų kokio 1l,nes kalnuose daug upeliukų,kriokliukų su puikiu vandeniu,kuriuo galima pasipildyti tuščius buteliukus.
Startavom 11val.,užtrukom 11valandų cool.gif
8valandas tur būt užtrunka žalias jaunimėlis arba tie,kurie BĖGA kalnais rolleyes.gif Tokių irgi matėm.Pasirodo,Norvegijoje populiarus toks pasibėgiojimas blink.gif biggrin.gif

Starte pamatom bėgius,kuriais niekas mūsų neužkels,deja.Foto gal nelabai matosi,bet kai atsistoji apačioje,atrodo,kad jie ligi dangaus blink.gif rolleyes.gif
user posted image

Pradžioj šiek tiek palipam kalno šlaitu,o tada jau mediniais laiptukais šalia bėgių.Nežinau,kiek jų užlipom karsta.gif Gal kokius 2500....?Lipom pradžioj po 100,vėliau po 60,dar vėliau po 40.
O kai jau atrodė,kad bus viršus,pasirodė,kad dar yra geras gabalas,kurio nuo apačios nesimato rolleyes.gif doh.gif
user posted image

Pakilimas ir nusileidimas ir yra pačios sunkiausios kopimo atkarpos,nes kylama stačiai apie 1,2km.Su vaikais geriau lipti pačiu kalno šlaitu per akmenis.O suaugusiems,kurie neturi aukščio baimės,geriau bėgiais.
MB padeda juokauti,kad gal čia yra koks amžiaus cenzas,ir jis jau netinka tokiam žygiui?.....o jeigu jį ištiks infarktas?....Nuraminu,kad tada jį saugiai pririšiu prie bėgių ir pakviesiu malūnsparnį-nerimauti tikrai nėra dėl ko biggrin.gif
Papildyta:
Nereikia galvoti,kad tokiau eisit lyguma,bet bus jau žymiais lengviau.Lipančiųjų buvo labai daug,sutikom ir daug grįžtančiųjų.Kai kurie lipa su visom kuprinėm(pagarba jiems) ir nakvoja prie Trolio liežuvio.Vaikai gali eiti nuo kokių 7metų,jei turite kantrybės jiems nuolat kartoti,kad ''jau tuoj ateisim'' arba ''liko visai nedaug'' biggrin.gif.sutikom lietuvius,kurie tuo ir užsiėmė. Mažesni nešami.
Bet eiti tikrai verta,nes vaizdai pakeliui nuostabūs wub.gif ,erdvė -begalinė wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Čia pabandžiau sujudinti savo senus kaulus biggrin.gif(reikia gi nuo jaunimo neatsilikti)
user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
user posted image

user posted image

Akmuo-žemėlapis
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
user posted image

user posted image

O štai ir jis-liežuvis bigsmile.gif Deja,foto-tik menkas tos erdvės ir grožio atspindys...
user posted image

Prie liežuvio rikiuojasi fotosesijos laukiančių eilė,visi kantriai laukia,kol euforijos apimtas(-ti) zmogus nusifotografuos įvairiausiom beprotiškiausiom pozom-atsisėdęs,atsigulęs ant krašto,besibučiuojantis,šokinėjantis,balerinos,jogo pozoj,grandinėj,piramidėj ir dar visaip kaip biggrin.gif

Iš tiesų, užlipus iki tikslo apima didis džiaugsmas ir visi tie kvailiojimai yra labai smagūs thumbup.gif Mes irgi visaip šokinėjom,vaipėmės,bet įdėsiu santūresnes biggrin.gif
user posted image

user posted image

Jei kas nori įspūdingos reklaminės foto,irgi rekomenduoju šią vietą,pvz.
user posted image
Nors čia toks papildomas liežuvėlis,jei nėr kantrybės laukti eilėj smile.gif

user posted image

Užkandam ir einam atgal.Atgal tikrai lengviau,einam gana sparčiai,bet paskutines jėgas atima nusileidimas stačiuoju šlaitu.Man rodos,kad bėgiais būtų buvę lengviau,tik visą laiką žiūrėti žemyn nenorėčiau,brrr...
Lipdama pagalvoju,o jei būtume prie liežuvio palikę mašinos raktelius ar piniginę ir tektų grįžti g.gif MB šitas juodas jumoras atrodo visai nejuokingas.... biggrin.gif

22val.jau vėl esame kalno papėdėje,vakarienės nenoriu.Dušas ir krentu miegoti.
Buvo nuostabi diena thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
9 diena.Odda-Nesvik-Forsand.Apie 211km,3val.20min važiavimo.
Rytas vėl puikus,šiltas.Po vakarykščio pasivaikščiojimo jaučiamės visai neblogai,pėdos grįžo į pirmykštį būvį.Šiek tiek aplenkėm kelionės grafiką,todėl šiandien nusprendžiam jau niekur nelipti smile.gif
Tiesiog važiuojam pagal fjordus,grožimės gamta.
Kažkoks bevardis gražus krioklys pakeliui
user posted image

Toliau platus dvigubas Langfoss
user posted image

user posted image

Vėl bevardis,bet gražus smile.gif
user posted image

Pakeliui daug daug tunelių
user posted image

user posted image

user posted image


Papildyta:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Pakeliui keltas Nesvik-Hjelmelandsvogen 92NOK.
Už Forsand jau matom rodykles į Preikestolen'ą.Uola-dantis-toks mūsų tikslas.
Apsistojam kempinge netoliese,280NOK už nakvynę.Brangoka,bet dušai nemokami ir nemokamas Wi-Fi.Vieta graži,oras geras,nei debesėlio,atvažiuojam dar ne visai vakare.Galėtumėm dar kopti,bet tingim,atidedam rytojui,mėgaujamės poilsiu.Spėsim irnesakyk.gif

10 diena.Preikestolen-Oanes-Lysebothn.Apie 130km,važiuoti apie 2val.
Bet rytojus išaušta visai nekoks verysad.gif .Slėnyje oras dar nieko,bet ties kalnais daugybė debesų,visi ''kliūna'' už kalnų....Važiuojant link Preikestolen'o nyram į debesis....MB sako,nieko gero nebus.Bet užplanuota lipti,tai lipsim.Parkingas 100NOK,mokamas išvažiuojant.Aikštelėje daugybė mašinų,autobusų,galybė žmonių,paauglių,skautų ir t.t.
MB sako,kad daugiau 22km aš jo nepriversiu eiti biggrin.gif Ne,tiek nereikės.Reiks nueiti 3,8km pirmyn ir tiek pat atgal.Numatomas laikas 4val.Mes užtrukom 3,5val.
Ėjimas nėr sunkus,bet ir ne pasivaikščiojimas.Nors einam debesyse,bet tikrai sušylam kaip reikiant.
O užlipus ,deja,pamatėm tik multiką ''Ežiukas rūke'' rolleyes.gif verysad.gif
user posted image

Matomumas 5metrai....Liūdna.ir pikta,kad vakar patingėjom eiti verysad.gif Atsigeriam arbatėlės,užkandam.Šalta,drėgna....Grįžtam.Pakeliui dar pradeda lynoti,visai beeee.....Bet man patinka žmonių ryžtas-visi supranta,kad užlipę greičiausiai nieko nepamatys,bet vis tiek lipa,o gal??? smile.gif

Važiuojam toliau.Ryt numatyta kopti į Kjerag'ą.Bet jei vėl toks oriukas?
Pakeliui keltas Oanes-Lauvvik,92NOK.
Tiesa,galima beveik nuo pat Preikestoleno keltis per Lysefjordą tiesiogiai į Lysebotn.Kelionė užtruktų 5-6val ir kainuotų apie 500NOK auto ir 2žmonėms.Bet mes geriau pavažiuosim.
Netoli Lysebotn prasideda labai siauras,bet ir labai gražus keliukas.Akmenys ir vanduo.Ir avys smile.gif Ir tūkstančiai trolių altorėlių.Tarsi visa armija žmonių būtų praėjus ir tik juos stačius smile.gif
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image


Papildyta:
user posted image


Papildyta:
Link Lysebotn leidžiamės tokiu keliuku.Net tunelis su posūkiu smile.gif
user posted image

Prie Lysebotn tik vienas kempingas.Brangus,270NOK ir dar dušai atskirai,ir dar toks patriušęs,ir dar visai atviroj vietoj,nuo fjordo stipriai pučia vėjas.Nepatinka jis mums schmoll.gif
Netoli miestelio abipus kelio jau pristatyta nemažai palapinių šalia miškelio.Norvegijoje galima statytis palapinę visur,kur tik neuždrausta.Nusprendžiam ir mes šį kartą pataupyti.Be to,prie miško beveik nėra vėjo.Nuspręsta,liekam.Esam Norvegijos pietuose,todėl pirmą sykį randam mėlynių thumbup.gif
Atsakyti