Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(Upeliukė @ 2013 08 06, 21:54)
D*L*K, jau daug kartų aiškinot, bet gal dar pasitrukdysit, mano situacija šiek tiek sudėtingesnė ax.gif
Gimdymas numatomas trys savaitės po trečiojo vyresnėlio gimtadienio, vadinasi į NGA apskaičiavimo laikotarpį dar papultų viena išmoka gauta iki vyresnėlio dvejų metų. O į VPA jau nebe. Bet jeigu NGA apskaičiuota pagal palankesnį laikotarpį, tai ir VPA pagal tą patį skaičiuoja? Į darbą negrįžau, esu VPA iki trejų metų.

Viska skaiciuos is to DU kaip ir pirmam vaikui ir nesvarbu ieina ismoka ar ne,svarbiausia,kad ieis nors viena diena is ankstesniu VPA i busimu apskaiciavima.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 06 rugpjūčio 2013 - 21:07
QUOTE(Upeliukė @ 2013 08 06, 21:54)
D*L*K, jau daug kartų aiškinot, bet gal dar pasitrukdysit, mano situacija šiek tiek sudėtingesnė ax.gif
Gimdymas numatomas trys savaitės po trečiojo vyresnėlio gimtadienio, vadinasi į NGA apskaičiavimo laikotarpį dar papultų viena išmoka gauta iki vyresnėlio dvejų metų. O į VPA jau nebe. Bet jeigu NGA apskaičiuota pagal palankesnį laikotarpį, tai ir VPA pagal tą patį skaičiuoja? Į darbą negrįžau, esu VPA iki trejų metų.

Išmoka neturi pakliuti, svarbu kad nors kazkiek laiko is pirmuju atostogu ieitu i antruju apskaiciuojamus laikotarpius. Nes istatymas sako, kad taip pat, kaip ir pirmajam vaikui, ismokas apskaiciuoti galima, kai teise i ismokas atsiranda, kai esama vaiko iki 3m. atostogose (ar panasiai kazkaip, 2 psl sios temos tiksliai su paryskinimu kopija istatymo yra). O juk treciais metais nei viena negauname ismoku. Taigi nereik, kad ieitu ismokos, reikia, kad ieitu bent kiek atostogu iki treju metu i apskaiciavimo periodus. Zodziu, paprasciau tariant, ir NGA ir VPA apsiskaiciuos Jums taip pat, kaip pirmajam vaikui.

Bet zinot, as kelinta karta atsakineju ir pati abejoju...istatymas sako "Ši nuostata taip pat taikoma skiriant motinystės (tėvystės) pašalpą, jeigu teisė ją gauti atsirado prieš tai gimusio vaiko auginimo iki 3 metų laikotarpiu". Mano supratimu, teise gauti atostogu ismoka atsiranda isejus siu atostogu, tai tuomet pagal istatyma reikstu, kad reikia ir i NGA ir i VPA iseit iki kol pirmesniam vaikui sueina treji g.gif Ar as kazkaip ne taip sapalioju? Jolanciuk, isiterpkite ... smile.gif tik pasitikslint noriu, ar nieko nepraleidziame..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo D*L*K: 06 rugpjūčio 2013 - 21:12
Sveikos 4u.gif
norėjau paklaust dėl tų VPA. Ar galim mes abu su vyru jose būti? Nes Sodra šiandien man pasakė, kad tai ne jų kompetencijoj... Aš suprantu, kad tik vienas gali gauti pašalpą, šiuo atveju išeitų antriems metams mano vyras. O ar man lieka soc garantijos ir darbdavys privalo saugot darbo vietą ar ne?

Ačiū atsakiusioms 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(InDovi @ 2013 08 07, 16:41)
Sveikos  4u.gif
norėjau paklaust dėl tų VPA. Ar galim mes abu su vyru jose būti? Nes Sodra šiandien man pasakė, kad tai ne jų kompetencijoj... Aš suprantu, kad tik vienas gali gauti pašalpą, šiuo atveju išeitų antriems metams mano vyras. O ar man lieka soc garantijos ir darbdavys privalo saugot darbo vietą ar ne?

Ačiū atsakiusioms  4u.gif

Mamytes, bukit geros, na bent permeskite akimis tema pries uzduodamos klausimus, nes puslapiai is puslapiu klausimai kartojasi tie patys. To reikia ne del to, kad kazkuriai sunku pakartoti atsakyma, o tam, kad forume vietos pataupytume.
Taip, Jus galite antrais metais likti auginti vaika, o vyrui perrasyti pasalpa. t.y. jis neis VPA, jam tiesiog bus perrasyta pasalpa. Jusu visos soc garantijos lieka, o darbdavys darbo vieta saugot turi iki 3metu, t.y. to maksimalaus laiko, kiek galite auginti vaika
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo D*L*K: 07 rugpjūčio 2013 - 16:05
Gal kas žinote kaip skaičiuojasi dekreto pinigai jei užsiimu individualia veikla. Jei pvz. aš iš gautu pajamu atėmus išlaidas veiklai gaunu 2000lt. kurie yra apmokestinami mokesčiais. Sodrai moku mokesčius nuo 50% apmokestinamų pajamų t.y. nuo 1000lt. Tai sodra man paskaičiuos išeinant į dekreta pašalpa po 1000 ar po 2000? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(JiElė @ 2013 08 08, 16:37)
Gal kas žinote kaip skaičiuojasi dekreto pinigai jei užsiimu individualia veikla. Jei pvz. aš iš gautu pajamu atėmus išlaidas veiklai gaunu 2000lt. kurie yra apmokestinami mokesčiais. Sodrai moku mokesčius nuo 50% apmokestinamų pajamų t.y. nuo 1000lt.  Tai sodra man paskaičiuos išeinant į dekreta pašalpa po 1000 ar po 2000?  blink.gif

http://www.supermama...?...6016&st=168
Sios temos paskutinius puslapiukus paskaitinekit, mamos kaip tik diskutavo, o viena labai issamiai aprase, kaip ten kas skaiciuojas. Tikrai neperpasakociau biggrin.gif

http://www.delfi.lt/...0.d?id=62041957

Na va, mielosios, aiškus atsakymas į dažną diskusiją šioje temoje. Pati svarbiausia citata:

Naujasis įstatymas numato, kad iš ankstesnio vaiko pajamų pašalpa skaičiuojama tik tada, jei per pastaruosius 12-a mėnesių moteris buvo jo nėštumo, gimdymo ar motinystės atostogose. Jei ką tik gimusį kūdikį ir vyresnį vaiką skiria daugiau nei metai, motinai vaiko auginimo išmoka apskaičiuojama iš pastarųjų 12-os mėnesių uždarbio.
Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 08 09, 12:33)

Na va, mielosios, aiškus atsakymas į dažną diskusiją šioje temoje. Pati svarbiausia citata:

Naujasis įstatymas numato, kad iš ankstesnio vaiko pajamų pašalpa skaičiuojama tik tada, jei per pastaruosius 12-a mėnesių moteris buvo jo nėštumo, gimdymo ar motinystės atostogose. Jei ką tik gimusį kūdikį ir vyresnį vaiką skiria daugiau nei metai, motinai vaiko auginimo išmoka apskaičiuojama iš pastarųjų 12-os mėnesių uždarbio.

Kažkas čia nelogiška. Iš įstatymo aktualios redakcijos:
2. Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų dydis, yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo, tėvystės arba vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį.

3. Jeigu visą šio straipsnio 2 dalyje nurodytą laikotarpį arba jo dalį apdraustajam buvo mokama motinystės (tėvystės) pašalpa už prieš tai gimusį vaiką arba jis buvo prieš tai gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose, jo prašymu nauja motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa gali būti apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, pagal kurį buvo apskaičiuota ankstesnė (pirmesnė) motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa.

Jeigu aš esu dabar VPA ir laukiuosi sekančio vaiko, tai nerašoma, kad vyresniajam turi būti mažiau nei metai blink.gif VPA juk iki trejų gali tęstis. Ar jau nebemoku įstatymų skaityt... Padiskutuokim.

Dar kartą paskaičiau straipsnį, jame kalbama apie mamą, kurios vyresnėms mergaitėms 14 ir 7 metai. Vadinasi, anksčiau buvo įmanoma prašyti skaičiuoti iš palankesnio periodo visoms??? Nežinojau apie tokią galimybę prieš trejus metus.

Taip skambėjo minėtieji straipsniai paskutinėje redakcijoje, galiojusioje iki š.m. liepos 1 d..:
"2. Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų dydis, yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo, tėvystės arba vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį.

3. Jeigu visą šio straipsnio 2 dalyje nurodytą laikotarpį arba jo dalį apdraustasis buvo nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose, jo prašymu nauja motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa gali būti apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, pagal kurį buvo apskaičiuota ankstesnė (pirmesnė) motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Upeliukė: 09 rugpjūčio 2013 - 12:23
QUOTE(D*L*K @ 2013 08 09, 12:33)

kažko nebesuprantu tada.. kaip gali eiti kalba, kad skirtumas tarp vaikų negali būti daugiau nei metai, juk VPA yra iki 3 metų????
Atsakyti
Skambinausi į Sodrą ką tik. Tai jeigu esi iki 3 metų VPA, tai skaičiuos iš palankesnio varianto, o ne iš paskutinių 12mėn g.gif

Jaučiu tame straipsnyje esmė yra ta, kad vaikai tai jau dideli ir jie norėjo, kad iš kažkokio visai kito laikotarpio skaičiuotų.

Na, mane neva nuramino, bet su tom konsultantėm tai irgi kartais bėda.

Eina sau, tai jeigu rimtai skaičiuotų iš paskutinių 12mėn., tai mano atveju aš iš vis beveik nieko negaučiau, nes dabar esu trečius metus VPA ir man nieks už juos nemoka doh.gif Nelogiška iš tikro būtų g.gif
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 08 09, 14:27)
Skambinausi į Sodrą ką tik. Tai jeigu esi iki 3 metų VPA, tai skaičiuos iš palankesnio varianto, o ne iš paskutinių 12mėn g.gif

Jaučiu tame straipsnyje esmė yra ta, kad vaikai tai jau dideli ir jie norėjo, kad iš kažkokio visai kito laikotarpio skaičiuotų.

Eina sau, tai jeigu rimtai skaičiuotų iš paskutinių 12mėn., tai mano atveju aš iš vis beveik nieko negaučiau, nes dabar esu trečius metus VPA ir man nieks už juos nemoka doh.gif  Nelogiška iš tikro būtų g.gif

Nesamone ten parasyta.
Tiesiog vaikai jau ten dideli ir manau tevai tykejosi,kad skaiciuos is tu laiku DU.
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 08 09, 14:27)

Eina sau, tai jeigu rimtai skaičiuotų iš paskutinių 12mėn., tai mano atveju aš iš vis beveik nieko negaučiau, nes dabar esu trečius metus VPA ir man nieks už juos nemoka doh.gif  Nelogiška iš tikro būtų g.gif

tai mane irgi labai tas straipsnis suneramino... nes aš ir dabar esu VPA 3 metus, bet jau planuojam antrą vaikutį, bet dar kažkiek ir į darbą sugrįšiu. Tai jei nebeskaičiuos pagal pirmą vaiką, tai ir nieko beveik nebegausiu.

Bet jei čia ta situacija, kad jeigu jau vaikai dideli ir iš kažkokio tai ankstensnio laikotarpio norėjo, kad skaičiuotų, tai gal ir logiška tada. Nes jeigu jau baigiasi tos 3 metų VPA, tai juk dažniausiai grįžti į darbą. Ir jei tik po keletos metų vėl susilauki vaiko, tai jau tada pagal tą paskutinį darbą ir turėtų skaičiuoti. Bent jau aš taip manau.
Atsakyti
QUOTE(PAJŪRIO SMILTIS @ 2013 08 09, 14:08)
kažko nebesuprantu tada.. kaip gali eiti kalba, kad skirtumas tarp vaikų negali būti daugiau nei metai, juk VPA yra iki 3 metų????

Jei ką tik gimusį kūdikį ir vyresnį vaiką skiria daugiau nei metai,. Tai reiskia, kad pagal buvusias pajamas, taip pat kaip pirmajam vaikui, skaiciuos tuo atveju, jei antras vaikas gimsta ne veliau, nei pirmesniam sueina treji.
As taip lengva ranka nenumociau ir nesakyciau,kad nesamone. TAip, straipsnyje kalba eina apie didelius vaikus, bet ir apie istatymus, kurie jau yra isigalioje siandien.
Del to as neseniai ir suabejojau, ar tikrai taip jau uztenka, kad i apskaiciavima ieitu bent kiek pries tai buvusiu VPA. Juk teise i atostogu pasalpa atsiranda tik i jas isejus, o ne nuo tada, is kokio laikotarpio jos skaiciuojamos... Tai as suprantu tiek, kad antras vaikas turi gimti dar bunant VPA su pirmesniu, kitaip skaiciuos is paskutiniu 12 menesiu
Nors pagal straipsnius tikrai kitaip atrodo: Jeigu visą šio straipsnio 2 dalyje nurodytą laikotarpį arba jo dalį apdraustasis buvo nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose, jo prašymu nauja motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa gali būti apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, pagal kurį buvo apskaičiuota ankstesnė (pirmesnė) motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa." Tai realiai is to suprasciau, kad uztenka, kad ieitu tik VPA iki treju bent dalis

REZIUME: velniava biggrin.gif as vadovauciausi istatymais, nes jie patvirtina tai, kas sakyta iki siol - uztenka, kad i apskaiciavimus pasalpu ieitu pries tai buvusiu VPA bent dalis - tada galima rinktis,kad viska skaiciuotu kaip pirmesniajam.
Siaip butu smagu,kad atirastu savo kailiu tai patyrusi mamyte ir pasakytu,kaip yra is tiesu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo D*L*K: 09 rugpjūčio 2013 - 14:45