Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(*Passion* @ 2013 10 27, 21:28)
Sveikos.

Skaiciau skaiciau ir vis tiek galu nesuvedu. Dirbti pradejau 2013.09.23, iki to s datos stovejau birzoj. Su vyru norim vaikelio, tik iskyla klausimas, jeigu pastociau tarkim si menesi, kaip butu su motinystes pasalpa? Ar I staza isiskaiciuoja NPA?  Ar gauciau ta pasalpa? Neramu truputi. Sodrojpasiteiravus taip tiksliai ir nepasake kaip butu, dabar pasimetus truputuka esu, kiek mum cia dar palaukti kol busiu tikra, kad gausiu as tuos pinigus isejus I dekreta ir paskui auginant vaikuti. Uzveskit kas nors ant kelio.

Bedarbio ismoka gaudinejot?
Jums reikia,jeigu pries tai niekur nedirbot ir is birzos negaudinejot,kad susidarytu 12 men stazas,tai realiai,pastoti jums reikia po nauju metu,t.y koki vasari.
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2013 10 27, 21:36)
Bedarbio ismoka gaudinejot?
Jums reikia,jeigu pries tai niekur nedirbot ir is birzos negaudinejot,kad susidarytu 12 men stazas,tai realiai,pastoti jums reikia po nauju metu,t.y koki vasari.

Prieš tai metus laiko dirbau, tačiau tarp ankstesnio ir dabartinio darbo buvo 4 mėn pertrauka, tuo metu stovėjau biržoj, nemokėjo pinigų, nes neužteko stažo išdirbto. Skaičiuoju, kadangi reikia metų stažo iki NGA, tai kokį kovą reiktų pradėti planavimus. Kiek žinau į dekretą išeinama ~7 mėn., ane? O kaip dėl to, kad NGA įsiskaito į stažą? Čia jau būtent dėl pinigų gaunamų VPA metu.
Atsakyti
QUOTE(*Passion* @ 2013 10 27, 22:07)
Prieš tai metus laiko dirbau, tačiau tarp ankstesnio ir dabartinio darbo buvo 4 mėn pertrauka, tuo metu stovėjau biržoj, nemokėjo pinigų, nes neužteko stažo išdirbto. Skaičiuoju, kadangi reikia metų stažo iki NGA, tai kokį kovą reiktų pradėti planavimus. Kiek žinau į dekretą išeinama ~7 mėn., ane? O kaip dėl to, kad NGA įsiskaito į stažą? Čia jau būtent dėl pinigų gaunamų VPA metu.

Jeigu iki NGA stazo uzteks,tai ir einant i VPA stazo uzteks.
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2013 10 27, 22:57)
Jeigu iki NGA stazo uzteks,tai ir einant i VPA stazo uzteks.

Ne taip klausimą suformulavau smile.gif

Tarkim pastoju lapkričio mėnesį, iki NGA tikrai nesusidaro 12 mėn stažo, tačiau iki VPA įskaičiuojant NGA stažą (kiek skaičiau prisiskaičiuoja NGA) jau susidaro 12 mėn. Mane supainiojo sodros darbuotojos laiškas kuriame rašoma, kad stažas turi susidaryti iki NGA ar VPA. Va tas žodelis ar ir susuko smegeninę. Cituoju:

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo (Žin., 2000, Nr. 111-3574, toliau -Įstatymas) 16, 19 straipsnių nuostatomis, teisę gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu bei motinystės (tėvystės) pašalpą turi apdrausti asmenys, jeigu jie iki pirmosios nėštumo ir gimdymo atostogų dienos ar iki pirmosios vaiko priežiūros atostogų dienos turi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą, taip pat asmenys iki 26 metų, jeigu jie iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios ar iki vaiko priežiūros atostogų pradžios neįgijo šio straipsnio 1 dalyje nustatyto stažo dėl to, kad nurodytais laikotarpiais mokėsi nustatyta tvarka įregistruotose bendrojo lavinimo ar profesinėse mokyklose pagal dieninę mokymo formą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą ir pertrauka nuo mokslo pabaigos (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą), kol jie tapo apdraustaisiais asmenimis, neviršija 3 mėnesių.
Atsakyti
Sakyčiau soc. draudimo stažas kaupiasi tuomet, kai mokamos soc. draudimo įmokos, pvz. stovint darbo biržoje stažas skaičiuojasi tik tada, kai gaunamos bedarbio išmokos (nes nuo jų mokami mokesčiai), jei bedarbio pašalpa negaunama, tai ir stažas nesiskaičiuoja. Tai turbūt tas pats galiotų ir su NGA. Taigi jei jūs neįgysite teisės į NGA pašalpą, tuomet stažas jums ir nesikaups, jei pašalpos negausit. Na bet čia mano pamąstymas, tiksliai pasakytų tik sodra ir tik užklausus raštu, o ne telefonu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Enita: 28 spalio 2013 - 08:40
QUOTE(Enita @ 2013 10 28, 09:36)
Sakyčiau soc. draudimo stažas kaupiasi tuomet, kai mokamos soc. draudimo įmokos, pvz. stovint darbo biržoje stažas skaičiuojasi tik tada, kai gaunamos bedarbio išmokos (nes nuo jų mokami mokesčiai), jei bedarbio pašalpa negaunama, tai ir stažas nesiskaičiuoja. Tai turbūt tas pats galiotų ir su NGA.

Nu jo, logiška. Jeigu negaunu NGA pinigų, tai kaip tas stažas kaupsis. Žodžiu be vasario pabaigos nei krust... doh.gif verysad.gif
Atsakyti
sveikos,

gal kas zinot ir galit pasakyt...dabar esu vpa kol vaikui sueis 3 m,o tai bus gegužės 3d. ir būtinai jau turiu sugrįžt į darbą,bet aš dar turiu 22d kasmetinių atostogų,ar galiuaš tas atostogas pasiimt iš kart po vpa ir į darbą sugrįžt gegužės 27d?
Atsakyti
QUOTE(giedrute86 @ 2013 10 28, 15:55)
sveikos,

gal kas zinot ir galit pasakyt...dabar esu vpa kol vaikui sueis 3 m,o tai bus gegužės 3d. ir būtinai jau turiu sugrįžt į darbą,bet aš dar turiu 22d kasmetinių atostogų,ar galiuaš tas atostogas pasiimt iš kart po vpa ir į darbą sugrįžt gegužės 27d?

Galit.
Atsakyti
Turiu vieną klausimėlį, gal kas galės atsakyti..
situacija tokia: laukiuosi, gimdymo data numatyta gegužės mėnesį. Neseniai grįžau į darbą po VPA. Po naujų metų darbe numatoma reorganizacija, t.y. keisis darbovietės statusas, gal net pareigos ir pan. Tai kiek pasakojo, išduos atleidimo lapelius ir ale iškart vėl priims. Bet dar paminėjo, kad lygtais savo noru turėsim rašyti prašymą, kad atleistų iš darbo. Tai man klausimas "iškilo" - jeigu aš laukiuosi, ar mane gali atleisti? Nors jei savo noru reikės rašyti. Svarbiausia, kad tik vėl priimtų, bet kur garantija. Nors visi kalba, kad etatų nemažins...
ačiū, kas pakomentuos šią mano situaciją...
Atsakyti
QUOTE(PAJŪRIO SMILTIS @ 2013 10 29, 13:05)
Turiu vieną klausimėlį, gal kas galės atsakyti..
situacija tokia: laukiuosi, gimdymo data numatyta gegužės mėnesį. Neseniai grįžau į darbą po VPA. Po naujų metų darbe numatoma reorganizacija, t.y. keisis darbovietės statusas, gal net pareigos ir pan. Tai kiek pasakojo, išduos atleidimo lapelius ir ale iškart vėl priims. Bet dar paminėjo, kad lygtais savo noru turėsim rašyti prašymą, kad atleistų iš darbo. Tai man klausimas "iškilo" - jeigu aš laukiuosi, ar mane gali atleisti? Nors jei savo noru reikės rašyti. Svarbiausia, kad tik vėl priimtų, bet kur garantija. Nors visi kalba, kad etatų nemažins...
ačiū, kas pakomentuos šią mano situaciją...

Labai slidi situacija, nuo darbdavio geranoriškumo daug kas priklauso. Ar galit juo pasitikėti?
Jeigu bus atleidimo lapeliai, tai jau negali būti jokio prašymo savo noru, tik sutikimas arba nesutikimas. Kadangi nėščioji (jeigu darbdaviui pristatyta med.pažyma apie šį faktą) gali nesutikti būti atleista, tai netikslinga jai rašyti tokį įspėjimą. Aišku, ji gali ir sutikti. Jeigu pasitikit darbdaviu, galit sutikti, bet... Jeigu vyksta reorganizacija, nematau kliūčių įspėjime rašyti iš karto ir pasiūlymą. Siūlyčiau pasitarti su advokatu iš anksto ir reikalauti savo teisių.
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2013 10 29, 13:32)
Labai slidi situacija, nuo darbdavio geranoriškumo daug kas priklauso. Ar galit juo pasitikėti?
Jeigu bus atleidimo lapeliai, tai jau negali būti jokio prašymo savo noru, tik sutikimas arba nesutikimas. Kadangi nėščioji (jeigu darbdaviui pristatyta med.pažyma apie šį faktą) gali nesutikti būti atleista, tai netikslinga jai rašyti tokį įspėjimą. Aišku, ji gali ir sutikti. Jeigu pasitikit darbdaviu, galit sutikti, bet... Jeigu vyksta reorganizacija, nematau kliūčių įspėjime rašyti iš karto ir pasiūlymą. Siūlyčiau pasitarti su advokatu iš anksto ir reikalauti savo teisių.

tai tas ir yra, kad čia "iš aukščiau" viską nuspręs, nes mes tik padalinys esam (dirbu valstybės tarnyboje, beje). Tai jei gerai jus suprantu, tai aš turėčiau pateikti pažymą apie nėštumą, ir kai bus įteikti lapeliai, tai turėtų jau būti su pasiūlymu dėl darbo. Nes juk nėščiosios negali atleisti iš darbo, tai tada jie iškart turi man pasiūlyti jau tas kitas pareigas, kokios bus po reorganizacijos, nes keisis ir institucijos pavadinimas.
Atsakyti
QUOTE(PAJŪRIO SMILTIS @ 2013 10 29, 14:51)
tai tas ir yra, kad čia "iš aukščiau" viską nuspręs, nes mes tik padalinys esam (dirbu valstybės tarnyboje, beje). Tai jei gerai jus suprantu, tai aš turėčiau pateikti pažymą apie nėštumą, ir kai bus įteikti lapeliai, tai turėtų jau būti su pasiūlymu dėl darbo. Nes juk nėščiosios negali atleisti iš darbo, tai tada jie iškart turi man pasiūlyti jau tas kitas pareigas, kokios bus po reorganizacijos, nes keisis ir institucijos pavadinimas.

Siaip tai institucijos pavadinimo, pavaldumo pasikeitimas nera pagrindas teikti ispejimo lapelius. Gali buti tik parasomi sutikimai, kad sutinki dirbti kitose pareigose, padalinyje, etc.
Atsakyti