Jei is vieno darbo(isdirbau metus) iskart perejau i kita ir pradejau dirbti geguzes pabaigoje ar galiu jau planuoti lapkriti ar palaukti pavasario stazas neturetu buti nutrukes. jei atlyginimas tarkim 2000lt i rankas tai nuo jo gauciau 70% pirmus metus ir 40 antrus?
Sveikos, gal kurios žinos kaip atsakyti Jei aš esu studentė, bet mokslus baigsiu jau sausio gale, gausiu diplomą, jei taip nutiktų, kad vaikelis gims daugiau nei po 3mėn., tai ar aš skaitysiuos kaip studentė dar,bus man taikomas - "Stažo reikalavimas netaikomas apdraustiesiems, kurie iki vaiko priežiūros atostogų pradžios dar nebuvo sukakę 26 metų ir iki šių atostogų pradžios neįgijo stažo dėl to, kad nurodytuoju laikotarpiu mokėsi nustatyta tvarka įregistruotų aukštųjų, profesinių, bendrojo lavinimo mokyklų dieniniuose skyriuose ir pertrauka nuo mokslo pabaigos (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą), kol jie tapo apdraustaisiais, neviršija 3 mėnesių." ? Ar skaitosi, kad nebe, nes bus jau nuo mokslų pabaigos praėję 3mėn , nors mokslus ir baigsiu su pilvuku jau ? Gimdymas man balandžio gale, bet jei taip užtempiam ir gaunasi 3mėn ir 2 dienos tai ką man daryt, pagal įstatymus eiti padirbti bent mėnesį su 6mėn pilvuku ?
Gal žinote, ar perrašant pašalpos mokėjimą (antrais VPA metais) tėčiui, į Sodrą reikia būtinai važiuoti abiems kartu, ar galiu nuvažiuoti viena parašyti atsisakymą, o paskui nuvažiuoti tėtis parašyti prašymą?
Labas, viska perskaiciau, bet iki galo ir neaisku, ar 2 vaiko VPA skaiciuosis taip, kaip pirmo, jei 2-asis gims iki kol pirmam sueis 3m. ar, teoriskai 3m. 11 men (na, kad bent vienas pirmo vaiko VPA menuo ieitu i antro vaiko vpa?) Na ir painu cia viskas
Sveikos
Gal žinote, ar perrašant pašalpos mokėjimą (antrais VPA metais) tėčiui, į Sodrą reikia būtinai važiuoti abiems kartu, ar galiu nuvažiuoti viena parašyti atsisakymą, o paskui nuvažiuoti tėtis parašyti prašymą?
Gal kuriai bus naudinga informacija: norint perrašyti pašalpos mokėjimą tėčiui, į Sodrą važiuoti nebūtina. Užtenka EGAS sistemoje mamai parašyti laisva forma (GPK 1.2) prašymą nutraukti motinystės (tėvystės) pašalpos mokėjimą, o tėtis turi užpildyti prašymą skirti motinystės (tėvystės) pašalpą.
Sveiki, gal patartumet? Esu girdejus, kad galima pasiimti trecius metus vaiko prieziuros atostogu. Ar tikrai ir kaip su tom subtilybem: sodra, darbdavys, ismoka... As dabar buvau pasiemus 2m.
Sveiki, gal patartumet? Esu girdejus, kad galima pasiimti trecius metus vaiko prieziuros atostogu. Ar tikrai ir kaip su tom subtilybem: sodra, darbdavys, ismoka... As dabar buvau pasiemus 2m.
Žinoma, kad gali pasiimtu trečius metus, tik turi nueiti į darbovietę ir parašyti prašymą, o jie praneš sodrai. Bet jau jokių pinigėlių nebegausi.
Nes aš prasitęsiau irgi porą mėnesiu, kai suėjo 2 metai.
Labas, viska perskaiciau, bet iki galo ir neaisku, ar 2 vaiko VPA skaiciuosis taip, kaip pirmo, jei 2-asis gims iki kol pirmam sueis 3m. ar, teoriskai 3m. 11 men (na, kad bent vienas pirmo vaiko VPA menuo ieitu i antro vaiko vpa?) Na ir painu cia viskas
Vat man irgi įdomu. Mano antrasis gims pirmajam neseniai sulaukus 2 m., į dekretą išeisiu dar kol nebus tų 2 m., tai kaži už dekretą ar gausiu pinigėlius, o po to už motinystės atostogas ar mokės 100 proc. tiek kiek mokėjo su pirmu
Sveikos.Esu dekretinese iki vaikui sueis 3metai,vel pastojau.Sakykit ar dabar man reiks eiti pas darbdavi su pazyma is daktaro ar paciai i sodra eit?Aciu uz atsakyma.
Klausimelis: mano nestumo ir gimdymo atostogos trunka nuo geguzes 15 iki rugsejo galo. Vaikas gime liepos 29 d kada man reikia sodroje pasirinki kiek metu busiu VPA? ar dar reikia darbdaviui kazkoki prasyma pateikti ar tiesiog informuoti?
Permetu Sodros atsakyma del antrojo vaiko ismoku skaiciavimo, jei dar esi, ar paskutniu metu begy buvai pirmojo VPA. kaip ir sudeliojo visus taskus ant i, viskas like, kaip buvo, taip supratau.
Laba diena,
Atsakydami į Jūsų paklausimą informuojame, kad kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas motinystės pašalpos dydis, apskaičiuojamas pagal apdraustosios draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį. Pvz., apdraustajai moteriai, įgijus teisę į pašalpą 2013 m. rugpjūčio mėn., kompensuojamas uždarbis apskaičiuojamas iš laikotarpiu nuo 2012-07-01 iki 2013-06-30 gautų draudžiamųjų pajamų. Jeigu moteris bent dalį laikotarpio, iš kurio apskaičiuojamas kompensuojamasis uždarbis, gavo motinystės (tėvystės) pašalpą už prieš tai gimusį vaiką arba buvo prieš tai gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo ar vaiko priežiūros atostogose, suteikus naujas nėštumo ir gimdymo atostogas, motinystės pašalpa jos prašymu gali būti apskaičiuota pagal tą patį kompensuojamąjį uždarbį, iš kurio buvo apskaičiuota pirmesnė (ankstesnė) motinystės pašalpa.
Ta pati skaičiuoklė taikoma ir nustatant motinystės (tėvystės) pašalpos dydį, t. y. vertinamos apdraustojo asmens draudžiamosios pajamos, turėtos per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš motinystės (tėvystės) atostogų pradžios mėnesį. Tačiau, jeigu bent dalį laikotarpio, iš kurio apskaičiuojamas kompensuojamasis uždarbis, apdraustasis asmuo gavo motinystės (tėvystės) pašalpą už prieš tai gimusį vaiką arba buvo prieš tai gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo, arba vaiko priežiūros atostogose, nauja motinystės (tėvystės) pašalpa jo prašymu gali būti apskaičiuota pagal tą patį kompensuojamąjį uždarbį, iš kurio buvo apskaičiuota pirmesnė (ankstesnė) motinystės (tėvystės) pašalpa.
Atkreipiame dėmesį, kad skaičiuojant motinystės ar motinystės (tėvystės) pašalpas antram vaikui, pasirinkimą pagal palankesnį kompensuojamąjį uždarbį turėsite, tuo atveju, jeigu visą laikotarpį, arba jo dalį iš kurio apskaičiuojama pašalpa, Jums buvo mokama motinystės (tėvystės) pašalpa už prieš tai gimusi vaiką, arba buvote prieš tai gimusio vaiko priežiūros atostogose.